Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest, 2008.03.18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Advertisements

BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Textilhigiénia a hatóság szemszögéből
Humán rendszerek, közszféra
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
ÖNKORMÁNYZATOK ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS
Szakfelügyelet a fizioterápiában
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Egészségügyi igazgatási ismeretek
OTH Egészségügyi Igazgatási Főosztály
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Egységes egészségügyi információrendszer
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
Az informatika az egészségügyben ma és holnap
Az egészségügy ma és a távlatok
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
1/11 Dr. Kincses Gyula – Dr. Surján György ESKI Dr. Racskó Péter EüM Informatikai minimum-feltételek és akkreditáció.
Az OTH feladata közegészségügy (környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, munka-, sugáregészségügy és sugárbiológia, toxikológia), a járványügy.
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ
Milyen a magyar egészségadatok minősége?
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Munkahelyi egészség és biztonság
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Beutalási rend megváltoztatása (vitaindító) Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ rendkívüli február 14. Országos.
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Egészségügyi országos intézményeket érintő összevonások május.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Minőségfejlesztés az ápolás szakfelügyeletben
Múlt és jelen az ápolás szakfelügyeleti rendszerben I. Országos Szakfelügyelő Ápolói Konferencia, szept Nyíregyháza.
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
ANALÓGIÁK Egészségügyi vezetői konferencia május , Zell am See.
A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése, veszélyhelyzetek felismerése Előadó: Botlik Tibor A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése,
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
Muzeológiai szakfelügyelet
Ahogy a szakfőorvos látja
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
A gyógyszertárak és az ÁNTSZ feladatai a megváltozott jogszabályi környezetben Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
A gyógyszertárak hatósági felügyelete szakmai ellen ő rzési szempontok Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
Régi és új feladatok új megközelítésben, márciustól működik az OGYÉI Dr Pozsgay Csilla Főigazgató Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Centralizáció és specializáció az Onkológiai sebészetben
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
A szakma és az egészségpolitika kapcsolata a nemzetközi gyakorlatban
MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A FELNŐTTKÉPZÉSBEN
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Országos Tisztifőorvosi Hivatal Csurik Magdolna
A szakfelügyelet helye az egészségügyi ellátás fejlesztésében
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,

Cél Az egészségügyi ellátórendszer reformjában kiemelt szerepet játszik az egészségügyi ellátás biztonságának, hatékonyságának növelése és minőségének javítása. A tisztiorvosi feladatkör a hagyományos közegészségügyi feladatoktól elhatároltan, de azokkal (valamint a népegészségügyi feladatokkal) összhangban kell, hogy az ellátórendszer szakmai-hatósági felügyeletét, ellenőrzését egységes irányelvek és gyakorlat szerinti eljárását, az egészségpolitikai döntéseket megalapozó adatgyűjtést és szolgáltatást, ennek elemzését és az ezen alapuló javaslattételt elvégezze.

120.§ Az egészségügyi szolgáltatások minőségét és minőségfejlesztését az egészségügyi szolgáltató minőségbiztosítási, minőségfejlesztési és ellenőrzési rendszere (a továbbiakban: belső minőségügyi rendszer), valamint a szakmai felügyeletet gyakorló szervezet minőségbiztosítási, minőségfejlesztési és ellenőrzési rendszere, továbbá a megfelelőség- tanúsítás (a továbbiakban: külső minőségi rendszer) biztosítja. Az egészségügyi törvény (1997/CLIV.)

123.§ (1) Az egészségügyi szolgáltatók és a szolgáltatások felett az egészségügyi hatóság szakmai felügyeletet gyakorol. (2) A szakmai felügyelet keretében az egészségügyi hatóság feladata az egészségügyi ágazati jogszabályok, valamint a szakmai szabályok érvényesülésének ellenőrzése. Az egészségügyi törvény (1997/CLIV.)

A 15/2005.(EüM) sz. rendelet jelentős új hatásköröket biztosít a szakfelügyeletnek, a szakfelügyelők kezdeményezhetik: a szakma szabályainak megfelelő ellátás biztosítását, meghatározott egészségügyi tevékenység végzésének felfüggesztését, az adott ellátás progresszivitási szintjének visszaminősítését, az egészségügyi szolgáltatás működési engedélyének visszavonását. Az egészségügyi törvény (1997/CLIV.)

Minőségfelügyelet Struktúra FolyamatEredmény

Minőségfelügyelet StruktúraFolyamatEredmény Minimumfeltételek Finanszírozás Szakmai irányítás Szakfelügyeleti hálózat megerősítése Egységes adatgyűjtés (BNO,OENO) Szakmai irányelvek Primer és secunder prevenció, (szájhigiénés mutatók javítása, kontroll és stomato-onkológiai vizsgálatok) Jogszabályok szigorú betartása Belső minőségügyi rendszer Kompetenciák meghatározása Magas szintű egészség-védelem

Egészségügyi Min. OEP ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Országos és regionális szakfelügyelő főorvosok FEKVŐ- ÉS JÁRÓBETEG INTÉZMÉNYEK ALAPELLÁTÁS Országos Szakmai Intézetek Megyei szakfelügyelő főorvosok Városi szakfelügyelő főorvosok Megyei szakfelügyelő főorvosok Városi szakfelügyelő főorvosok Egyéb egészségügyi szolgáltatók Regionális tisztifőorvosok Városi tisztifőorvosok Közvetlenül az ÁNTSZ alá rendelt szakfelügyeletek: ápolási, védőnői, gyógyszerész A szakfelügyeleti rendszer felépítése

NAT NAT OLD SZABNAT EÜ SZAB Tanúsító szervezetek A K K R E D I T Á C I Ó Laboratóriumi akkreditáció ISO alapú tanúsítás Standard alapú tanúsítás ISO szabványok Kórházi ellátási standardok EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓ SZERVEZETEK Laboratóriumok Fekvőbeteg szakellátás Eredmény INDIKÁTOROK Eü. Min. ÁNTSZOEP Szakmai Kollégi- umok Országos Intézetek Működési engedélyezés Szakmai felügyelet Szakmai akkreditáció Szakmai irányelvek Finanszírozási szerződéskötés ellenőrzés Szakmai minimumfeltételek KLINIKAI AUDIT ÖNÉRTÉKELÉSÖNÉRTÉKELÉS A K K R E D I T Á C I Ó TANÚSÍTÁS Minőség felügyelet az egészségügyben

Köszönjük figyelmüket!