A Biztonságos Böngészés Program 2011. március. 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internet veszélyei gyermekeinkre
Advertisements

Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
Miből is állnak a vezeték nélküli hálózatok?
Hálózati és Internet ismeretek
Valósidejű fenyegetések a virtuális térben Symantec Kiberbűnözési felmérés Teasdale Harold szeptember 26.
Soproni Polgárőr Egyesület1 KOrszerű Megelőzési Program = KOMP, amely „egy biztonságosabb jövőbe visz". Tájékoztató.
Közösségi oldalak használata
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
 Jób 30:9 És most ezek gúnyolódnak rajtam, ezek fecsegnek rólam.  Zsolt 1:1 Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek.
Játék, letöltés... Van –e élet a neten ezeken túl?
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
A Kék Vonal Internet Helpline tapasztalatai
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Biztonságosabb Internet
Magyar Tudományos Akadémia
LEVÉL.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
MÉDIAISMERET I. INZERTKÉP SZINOPSZISA Beküldendő feladat 2. Készítette: Nemes Marianna Informatikus Könyvtáros Szak Távoktatás tagozat II. évfolyam II.
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézménye
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Tiltják? Tűrik? Támogatják? Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekük internethasználatához?
Digitális világ – interaktív táblán
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
2011.szeptember 26. Balatonalmádi
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
Gyermekvédelem az európai önszabályozás függvényében.
Dr. Péterfalvi Attila: A NAIH internetes gyermekjogi projektje Balatonalmádi, szept.27.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
A gyermekek jogi védelme az új médiakörnyezetben „VII. Nemzetközi Médiakonferencia” A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra Dr. Koltay András a Médiatanács.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
IT mentor Digitális írástudás.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
IKT struktúra.
SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat I. Telefonos Nyílt Napok május 11.
Siketmisszió. Siketmisszió - Protestáns Teológiai Intézet Nagy hagyományokkal rendelkező 1888-ban alapított állami intézmény óvodát és iskolát valamint.
Közösségi portálok használata
Kinek hogyan segíthet? Motivációs üzenetek a társadalom különböző szegmensei számára.
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
Az Internet.
Az Anthropolis Egyesület
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
ADATVÉDELEM, ADATBIZTONSÁG Készítette: Horváth Tünde.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
Jezsuita fenntartói modell a gyermekvédelemben KPSZTI - FFA Gyermekvédelmi műhelynap
Tudja-e befolyásolni a Gyermekvédelmi Internet- kerekasztal tevékenysége a média gyermekekre és fiatalokra gyakorolt hatásait? VIII. Nemzetközi Médiakonferencia.
A Nemzetközi Gyermekment ő Szolgálat biztonságos internet oktatási programjának tapasztalatai Nagyváradon.
Tanuló neve:Faragó Dominik János Felkészítő tanár:Győri Tamás
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Erre használom az internetet
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Közösségi oldalak használata
Netezz biztonságosan! Köszönt Benneteket a
„Biztonságban lenni nem kell félnetek jó lesz” Alföldi István
Pálfi Erika főosztályvezető Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztály
Előadás másolata:

A Biztonságos Böngészés Program március

2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?

3

4 Ami az interneten kívül nem megengedett, az ne legyen megengedett az interneten belül sem! Mi a cél?

Netezzen is, meg ne is? internet = nélkülözhetetlen és káros tartalmak Tiltani? Engedni? Meg tudjuk-e védeni gyermekeinket? A megoldás: oktatás és szűrőszoftver

6 A Biztonságos Böngészés Program Civil kezdeményezés - összefogás a gyermekeink védelmében felhívjuk a figyelmet arra, hogy az internet nélkülözhetetlen eszköze a tudás megszerzésének, de gyermekeink lelki egészsége is fontos kell, hogy legyen, felhívjuk a nyilvánosság figyelmét a probléma fontosságára, képviseljük a döntéshozók, az oktatási és informatikai szakemberek és a szülői szervezetek felé, hogy gyermekeink lelki egészségének védelme érdekében csak közös fellépéssel lehetünk eredményesek, konkrét ajánlásokkal, javaslatokkal, valamint eszközökkel és technikákkal (pl. szűrőszoftverek) is segítsük a fiatalkorúakat, szüleiket és tanáraikat annak érdekében, hogy biztonságosan tudják használni az internetet.

Tények, adatok A 8-11, illetve évesek 40 százaléka hiszi azt, hogy a közösségi oldalakon található adatok nagy részben vagy teljesen igazak. az otthoni internettel rendelkező 5-7 éves gyerekek 37 százaléka már felkereste az egyik legnépszerűbb közösségi oldalt, a Facebook-ot az otthoni internettel rendelkező 8-12 éves gyerekek negyede állította azt, hogy van saját Facebook, Bebo vagy MySpace adatlapjuk, annak ellenére, hogy ezeken az oldalakon a minimum felhasználói korhatár 13 év. (Az ofcom.org.uk 2010-es kutatása) 7

8

9 A Dolphin Knight szűrőszoftver csak azokkal a számítógépes játékokkal játszhatnak a gyerekek, amiket a felnőttek megengednek számukra, csak meghatározott ideig használhatják a programokat a gyerekek, nincs lehetőségük reggeltől estig játszani és internetezni mindenki beállíthatja a saját értékrendjének megfelelően, melyek azok a szavak, amelyekhez tartozó tartalmakat a gyermek nem nézhet meg az interneten (az alapváltozatban 300 szó, kifejezés szerepel), a megoldás védelmet biztosít a gyerekek számára a zaklatások megelőzésében (a chat kontrolálása)

2010. márciusától a szoftver új verziója már a képeket is szűri A szülők és a tanárok egyetlen gombnyomással ellenőrizhetik, van-e szex-, pornó-, vagy kihívó kép a gyerekek által használt számítógépen. Képfeltöltés kontrolálása: amennyiben a gyerek képet szeretne feltölteni az internetre, a képek csak abban az esetben kerülnek fel az internetre, ha a szülő vagy tanár ezt jóváhagyta. Ezzel megelőzhető, hogy bárki rávegye gyermekeinket arra, hogy magukról kihívó vagy szexképet küldjenek az interneten, és megakadályozza, hogy akár véletlenül is kihívó kép kerüljön ki az internetre gyermekeinkről, vagy bármelyik családtagról. A képelemző modul ellenőrzi a keresés közben talált, és megtekinteni kívánt képek tartalmát. Amennyiben szex- vagy kihívó képet észlel, megakadályozza a képernyőre jutását (blokkolja). 10

11 Itt tartunk most Mintaprogram: 530 iskola és könyvtár, gép és 8000 otthoni felhasználó Folyamatos visszajelzés a tanároktól, gyerekektől A szoftver a mintaprogramban résztvevőknek ingyenes Folyamatos szakmai együttműködés a rendőrség bűnmegelőzési szakembereivel Magyarország Internetes Gyermekvédelmi Stratégiájának előkészítése (Európai Unió programja, brit kormányzati program)

12 Köszönöm a figyelmet! Schiroky Vilmos Biztonságos Böngészés Program