Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar Tudományos Akadémia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar Tudományos Akadémia"— Előadás másolata:

1 Magyar Tudományos Akadémia
Gyakorlati tanácsok a biztonságos internetezéshez, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felvilágosító programja Sterner Zoltán Az előadásom címe: „Gyakorlati tanácsok a biztonságos internetezéshez”. Mit is jelent ez? Az internet egy csodálatos, erőteljes és gyorsan fejlődő eszköz, amely egy új információs korszakot nyitott meg előttünk. Azonban, ha ezzel az eszközzel szándékosan visszaélnek, akkor veszélyes, félelmetes vagy akár halálos is lehet. II. Nemzetközi Konferencia: Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra  Magyar Tudományos Akadémia 

2 Gyerekeknek és felnőtteknek
A program célja Tájékoztatás Megoldások keresése Gyerekeknek és felnőtteknek Ebből kiindulva, 2009-ben, mikor útjára indult Magyarországon a SIP, kollégámmal, Nagy Istvánnal, olyan felvilágosító, oktató anyagban gondolkodtunk, amely kellő tájékoztatást nyújt az interneten található veszélyekről, és ugyanakkor megoldásokat keres azok elkerülésére, kezelésére. Gyakorlott szülők és oktatók révén, kézenfekvő volt, hogy kérdezzük meg a gyerekeket, fiatalokat, mit is gondolnak az internetről, ismerik-e a rájuk leselkedő veszélyeket. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a szerintük „tág ismereteik” ellenére igencsak keveset tudnak a biztonságról és a veszélyekről.

3 Ők mondták Miért kell erről beszélni? Én már pórul jártam. Nem biztonságos az internet? Ki akarj ellopni, pont az ÉN adataimat? Ez csak felnőtt duma, ÉN mindent jobban tudok! A legmodernebb eszközeim vannak, ÉN védett vagyok! Hogyan lehetek biztonságban, mit tegyek? 7 6 5 4 3 2 1 Az itt látható gondolatok tőlük származnak. A leggyakoribb kérdés: „Miért kell erről beszélni?”. Számukra az internet egy természetes közeg, ami már szinte a születésüktől jelen van az életükben. Ezért úgy gondolják, hogy nem lehet nekik már újat mondani. A kedvencem az „Én mindent jobban tudok!” típusú fiatal, aki tényleg elhiszi magáról, hogy mindent jobban tud, és úgy is viselkedik. Azonban, az előadás végére ez a magabiztosság szinte teljesen eltűnik belőle, hiszen új és hasznos információkat kapott tőlünk.

4 Az ötlettől a megvalósításig
Elképzelés: diasorozat kezdőktől a haladó felhasználókig korosztályonként Szempontok: legyen közérthető szabadon variálható multimédiás elemek Az ötlet a következő volt: készítsünk egy diasorozat, amely a kezdőktől a haladó felhasználókig bezárólag képes új információkatt nyújtani. Korosztályonként különböző, mind megjelenésükben, mind tartalmukban. Fontos szempont volt, hogy legyen közérthető és könnyen értelmezhető. Kösse le a figyelmet, tartalmazzon multimédiás elemeket és életszerű példákat. Valamint legyen szabadon variálható. Ezek a prezentációk az elmúlt 3 évben jelentős változásokon mentek keresztül, és a folyamat nem áll meg, hiszen újabb és újabb internetes veszélyek ütik fel a fejüket, melyeknek helyes kezelésére meg kell tanítani a generációkat.

5 Változatos videók Az előadási anyagokat videó bejátszásokkal színesítettük, melyek az internet egyes területeit fedik le. Ezek a rövid videók korosztályonként eltérőek, az előadók szabadon variálhatják azokat. Meg kell említenem, hogy nem csak hazai készítésű filmeket, hanem a külföldi szerveztek filmjeit is felhasználtuk az előadási anyagokban. Az alábbi videót a chat témánál ajánljuk lejátszani, ami igen tanulságos, hiszen sohasem tudhatjuk, hogy valójában kivel tart fenn kapcsolatot a gyerekünk a neten.

6 Informatikai higiénia
Tűzfal (firewall) Legális szoftver! Vírusirtó (antivirus) Frissítés (update) Ízelítésképpen nézzünk néhány fontosabb területet. Az első, amit tisztázunk, az az „Informatikai higiénia” fogalma. Mi az az alap, ahonnan ki kell indulnunk: legális szoftver, tűzfal, vírusirtó, naprakész frissítések. És ha már ezzel tisztában vagyunk és használjuk, akkor megtettük az első lépést a biztonság felé vezető úton.

7 Jelszavak Ezt soha! Így már jó!
A második lépés a jelszó, ami minden internetes szolgáltatásban jelen van. Helytelen megválasztása igen nagy biztonsági kockázatot jelent. Éppen ezért tartottuk fontosnak megmutatni a „rossz” és a jó jelszavak közötti különbséget, míg az előzőeket kerülni kell, az utóbbiak már nehezen kitalálhatók vagy megfejhetők. Természetesen többféle kreatív ötletet adunk egyedi kódok megalkotására, melyekből mindenki kedve szerint választhat, vagy akár kombinálhatja is azokat.

8 Közösségi hálózatok Nyilvános profilok Túl informálás
Naivitás és hiszékenység Realitás vesztés Menekülés Dühöngés Manapság a felhasználók és főleg a fiatalok többsége a közösségi hálózatokon éli az élete nagy részét. Számukra valóság a virtuális világ, nem érzik a kettő közti határt, nem ismerik fel, vagy nem foglalkoznak a rájuk leselkedő veszélyekre. Gyakorta elővigyázatlanok, és meggondolatlanok. Meglepő, de a közösségi oldalakon található profilok 1/3-a még mindig nyilvános, nincs semmilyen korlátozás beállítva. Így bárki, bármikor hozzáférhet a személyes adataikhoz, fényképeikhez. A gyerekek és a fiatalok gyakran túlinformálnak. Minden adatot megadnak magukról, mint pl. név, cím, tartózkodási hely!, sőt nem ritkán a telefonszámukat is közkinccsé teszik. Mindent elhisznek, amit az interneten találnak. Egyeseknek menekülést jelent a valós gondok elől. Mások, pedig a személyes kontaktus helyett itt vezetik le a feszültséget, dühöt. És egyre gyakrabban a virtuális zaklatás színterévé is válnak a közösségi oldalak. Zaklatás

9 Fényképek és adatvédelem
Manipulálható Kitárt kapu Személyes adat Örökre a neten maradhat A fénykép A webkamera Bennünket minősít, azonosítanak vele Bárki láthatja! Általában, aki tagja valamelyik közösségi oldalnak, az fényképet, esetleg videót is feltölt magáról, környezetéről. Ki kevesebbet, ki többet. Azonban nem mindegy, hogy milyen tartalmat töltünk fel magunkról. Hiszen hallottunk már olyan esetről, mikor a képek önálló életet éltek a neten gazdájuktól függetlenül. Nem beszélve arról, hogy akár egy teljesen más célközönséghez juthatnak el a fotók, és igen nagy a veszélye a visszaéléseknek. Fontos és megdöbbentő adat, hogy nagyjából minden ötödik tinédzser fényképet küld magáról ismerősnek-ismeretlennek egyaránt. Javaslat: szolid, pozitív kép, amellyel nem lehet visszaélni. Természetesen nem lehet meggátolni teljes mértékben a képlopást, de megnehezíthetjük a dolgot, ha a képeket kisebb méretben (800x600,640x480) töltjük fel, s valamilyen logoval ellátjuk őket. Ezeket ma már több képszerkesztő programmal el is lehet végezni. Szolid, pozitív kép Használat után kikapcsolni!

10 Netezési szokások korábban intenzívebben agresszívebben
Korunk netezési szokásai megváltoztak, a mutatók eltolódtak. Az internetes szolgáltatásokat egyre korábbi életkorban kezdik el használni és ezt egyre intenzívebben, ugyanakkor agresszívebben is teszik. Ha valaki túl sok vagy túl bizalmas, intim, esetleg bizarr információt oszt meg vagy tölt fel magáról, az előbb-utóbb céltáblává válik a virtuális világban.

11 Célpont: a személy Zaklatás A támadás: tudatos ismételt ellenséges mód
Lehetséges formái: szívatás, cikizés lejáratás zaklatás, megalázás A támadás: harag bosszú megfigyelés Lehetséges formái: fenyegetés, megfélemlítés tartós félelemben tartás bankszámla ürítés Üldözés A támadás: verés mobiltelefon internet Miért? „móka” „akcióérzet” unaloműzés Bántalmazás Aki valamilyen módon konfliktusba kerül egy másik személlyel, vagy társasággal, az szintén célpontja lehet a virtuális zaklatásnak, virtuális üldözésnek. A gyerekek nem ritkán „fegyverként” használják a mobilokat: az iskolákban sokszor azért hoznak megalázó helyzetbe valakit, hogy felvehessék és feltehessék az internetre. Képzeld el, hogy hazafelé tartasz az iskolából. Nem is veszed észre merre járkálsz, a gondolataid a lecke körül forognak, amit meg kell írnod még ma este. Hirtelen éles ütést érzel a fejed hátulján. Esés közben felnézel. Látsz valakit, aki nevetve kameráz téged a mobiltelefonjával. Te vagy a legújabb áldozata a "happy slapping-nek".

12 Mobil biztonság És ha már a mobilokról beszéltem, akkor érdemes megemlíteni az ún. „vámpírszolgáltatások” nem elhanyagolható anyagi kockázataira. Mint a fenti példa is mutatja…

13 Okos telefonok Adathálózat üzemmód (3g) kikapcsolása,
Szoftver frissítések csak Wi-Fi esetén, Helymeghatározás kikapcsolása (Facebook), Minta alapú képernyőzár, Antivírus szoftver feltelepítése ( nem árt, ha van! ), Tűzfal program ( be- és kimenő forgalom teljes szűrése Wi-Fi-n és 3g-n). Telepítés előtt az alkalmazások ellenőrzése az interneten! QR kódok linkjének ellenőrzése az interneten! Az okos telefonok legfőbb problémája az állandó online kapcsolat lehetősége. Ami szinte kényszeríti a felhasználót –elsősorban a gyerekeket- az internetes szolgáltatások állandó használatára. Nem tudom, hogy az újdonság varázsa, vagy a túlzott magabiztosság az oka, de az emberek többsége teljesen elfelejti azokat az alapvető biztonsági teendőket, amiket egy PC-n amúgy megtenne.

14 „Netezz biztonságosan!” foglalkozások
Több mint diák, 1000 szülő, 1000 tanár, 100 szociális munkás vett részt ingyenes Netezz biztonságosan! előadásainkon Több mint 29 ezer diák, ezer szülő, ezer tanár, száz szociális munkás vett részt ingyenes Netezz biztonságosan! előadásainkon.

15 „Netezz biztonságosan!” foglalkozások
20 állandó és 30 önkéntes oktató, több mint 150 helyszínen tartott ingyenes Netezz biztonságosan! foglalkozásokat 20 állandó és 30 önkéntes oktató, több mint 150 helyszínen tartott ingyenes Netezz biztonságosan! Foglalkozásokat. Egy helyszínen több csoport, vagy visszahívás.

16 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Magyar Tudományos Akadémia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések