SZAKKÉPZÉSI FÓRUM MUNKAERŐ-PIACI PROGRAMOK, TÁMOGATÁSOK SZOMBATHELY, 2013. november 15. 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Kovács Nóra osztályvezető Munkaerő-piaci kapcsolatok osztály Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
„A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Munkaerő-piaci Alapból támogatja” Záró konferencia június „ Új esély:
DSC TÁMOP Munkahelymegőrző támogatás munkaidő csökkentéssel és képzéssel kombinálva 2009.
1 Járulékok változásai 2009 – 2010 Pásztorné Szerezlai Márta november 04.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A JÖVEDELEM ELSZÁMOLÁSA Készítette: Lévai Márk. A témakör tartalma  A jövedelemmel kapcsolatos analitikus nyilvántartások  A jövedelem részei  A levonások.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
GINOP Gyakornoki program pályakezdők támogatására.
A TÁMOP munkaügyi központokat érintő kiemelt projektjeinek bemutatása TÁMOP 1-es 2 –es prioritásának keretében megvalósuló programok.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK Szombathely, november 19.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
„Munkaerő-piaci programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép- magyarországi Régióban” című kiemelt projekt célkitűzései és eredményei. „Munkaerő-piaci.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
„A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)” TÁMOP /1 program.
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat „Első munkahely garancia” programja.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról Fodor Istvánné mb. főigazgató-helyettes.
Előadó: Bali Kornél Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása.
AZ ÁLLÁSKERESŐK TÁMOGATÁSA Előadó: Majorné Angyal Erzsébet kirendeltség-vezető
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
GINOP Gyakornoki program pályakezdők támogatására
GINOP Gyakornoki program – pályakezdők támogatására - ismertető -
Egyéb munkaerő-piaci programok
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Esélyek a munkaerőpiacon
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
Az „Út a munkához” program évi változásai
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
„Út a munkához”program
Foglalkoztatási támogatások
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása pácsonyi imre alelnök Zala Megyei Önkormányzat.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Baranya Megyei Önkormányzat
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az „Út a munkához” program évi változásai
Előadás másolata:

SZAKKÉPZÉSI FÓRUM MUNKAERŐ-PIACI PROGRAMOK, TÁMOGATÁSOK SZOMBATHELY, november 15. 1

Kormányzati kezdeményezések Adókedvezmények Beruházási támogatás Bértámogatás 2

Kormányzati kezdeményezések Munkahelyvédelmi akcióterv 2013 Célja: a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adókedvezmények biztosítása a munkaadók részére. Jogszabályi alap: a évi CXLVI. törvény négy új, a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezmény bevezetéséről rendelkezik. A kedvezmény alapja: a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett bruttó munkabér, de legfeljebb Ft. 3

Kormányzati kezdeményezések „A nők 40 év szolgálati jogviszonyának megszerzésének elősegítése”központi munkaerő-piaci program„A nők 40 év szolgálati jogviszonyának megszerzésének elősegítése”központi munkaerő-piaci program „Első munkahely garancia” munkaerő-piaci program„Első munkahely garancia” munkaerő-piaci program „Nyári diákmunka” munkaerő-piaci program„Nyári diákmunka” munkaerő-piaci program TÁMOP /1 „Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért”TÁMOP /1 „Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért” TÁMOP a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása munkaerő-piaci programTÁMOP a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása munkaerő-piaci program 2014-től az Ifjúsági garancia program (Youth Guarantee)2014-től az Ifjúsági garancia program (Youth Guarantee) Korosztályhoz nem kötött: A munkabérek nettó értékének megőrzését célzó program 4

A „nők 40” program A „nők 40” program célja: az álláskeresőként nyilvántartott és döntően koruk miatt elhelyezkedési esélyekkel nem rendelkező nők foglalkoztatásának elősegítése, ezzel együtt a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges hiányzó szolgálati idő megszerzése. A program célcsoportja: azon 55 év feletti nők, akik legalább 6 hónapja regisztrált álláskeresők és a 40 év szolgálati jogviszonyukhoz legfeljebb 12 hónap szolgálati idő hiányzik. A program október 15-től december 31-ig tart, ezen belül a programba vonásra és a program terhére történő kötelezettségvállalásra kizárólag év során, november 1-jétől december 31-ig van lehetőség. A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó nők munkaviszony keretében történő foglalkoztatása esetén a munkabér és a szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 %-a kerül megtérítésre. 5

A „nők 40” program A támogatás megállapítása során havi munkabérként legfeljebb a garantált bérminimum (114 ezer Ft) 125%-a, azaz legfeljebb ,- Ft vehető figyelembe. A támogatás időtartama egyénenként legfeljebb 10 hónap lehet, ugyanakkor nem lehet több mint a 40 év szolgálati viszony megszerzéséhez hiányzó hónapok száma, a munkáltatónak 2 hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia évben országosan összesen fő programba történő bevonása támogatható. A program teljes költsége 1,54 Mrd Ft, amely a Nemzeti Foglalkoztatási Alap központi kerete terhére kerül megvalósításra. A támogatást a területileg illetékes járási hivatal munkaügyi kirendeltségén lehet igényelni. Vas megye a január-augusztus havi létszámstatisztika alapján 23 fő programba vonására kapott lehetőséget. 6

Az „Első munkahely garancia” 2013 program Cél a 25 év alatti pályakezdőket sújtó munkaerő-piaci feszültség kezelése, ami a fiatal munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének javítását, az első munkahely megszerzésének elősegítését, valamint a szükséges munkatapasztalat megszerzését biztosítja. A program forrása:Nemzeti Foglalkoztatási Alap központi keretéből biztosított 5 milliárd Ft. A program időtartama Vas megyei létszámterv 150 fő A program elemei: Munkaerő-piaci szolgáltatás Bérköltség-támogatás: A támogatás legfeljebb 6 hónapos időtartamra állapítható meg. Mértéke a munkaszerződés szerinti munkabér, valamint az azt terhelő és ténylegesen átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100%-a. Teljes munkaidős foglalkoztatás esetén a támogatás alapjául figyelembe vehető munkabér legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150%-a (2013- ban ez Ft/hó) max. 3 hónap: továbbfoglalkoztatási kötelezettség Munkába járáshoz szükséges utazási költség megtérítése 7

8

„A nyári diákmunka elősegítése” munkaerő-piaci program A program célja Az inaktív fiatalok száma ne növekedjen tovább. Prevenciós jelleggel-,már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is. Az önkormányzatoknál és a 100 %-ban önkormányzati fenntartású intézményekben a nyári szabadságolási időszakban jelentkező kisegítő munkaerő igényének kielégítését. A program célcsoportja nappali tagozaton tanuló diákok, életkor év között, közvetítést kérőként kérték nyilvántartásba vételüket, foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek. 9

„A nyári diákmunka elősegítése” munkaerő-piaci program A program forrása: Nemzeti Foglalkoztatási Alap központi keretéből biztosított 1.5 milliárd Ft. Vas megye 34 millió Ft A program időtartama Vas megyei létszámterv 170 fő A program elemei: Munkaerő-piaci szolgáltatás Bérköltség-támogatás: A foglalkoztatás támogatása legfeljebb két hónapra, maximuma bérköltség 100 %-áig, de teljes munkaidős foglalkoztatás esetén legfeljebb Ft/fő/hó (a szakképzettséget nem igénylő munkakörök esetében csak a kötelező legkisebb munkabér összegéig) állapítható meg. 10

11

12

A munkabérek nettó értékének megőrzését célzó program A Kormány célja a munkahelyek megvédése, új munkahelyek minél nagyobb számban történő létrehozása, ugyanakkor a kötelező legkisebb munkabér, illetőleg a garantált bérminimum reálértékének megőrzése, lehetőség szerinti emelése. Ennek a célnak a megvalósítását szolgálja a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum emeléséből első félévében adódó többletterhekhez nyújtott támogatás azon 11 ágazatba tartozó munkáltatók számára, ahol magas a kötelező legkisebb munkabéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatottak aránya, továbbá az adott ágazat foglalkoztatási helyzete és gazdasági körülményei azt indokolják. A támogatás elősegíti a minimálbéren, illetve garantált bérminimumon foglalkoztatottak munkahelyének megőrzését. 13

A munkabérek nettó értékének megőrzését célzó program A munkaügyi központ a munkáltató részére – kérelmére – támogatást állapít meg a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum (a továbbiakban együtt: kötelező bérminimum) összege január 1. napjától bekövetkezett emelkedéséből adódó költségeinek csökkentéséhez. A támogatás forrása A Nemzeti Foglalkoztatási Alap központi keretéből „A kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum emelés ágazati támogatása” előirányzatából biztosított 10 milliárd Ft. A támogatás időtartama A cég székhelye szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatal munkaügyi központja a támogatást január 1-től június 30-ig terjedő időszakra vonatkozóan egy összegben állapítja meg és folyósítja a munkaadó részére. 14

A munkabérek nettó értékének megőrzését célzó program Kirendeltség Pályázatok számaTámogatás FtTámogatás fő Celldömölk ,37 Körmend Kőszeg ,33 Sárvár ,04 Szentgotthárd ,43 Szombathely ,71 Vasvár ,63 Vas megye összesen ,51 Elutasítás ,18 Részösszeg visszafizetése

Munkaerő-piaci adatok 16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

Forrás: KSH, Népszámlálás 2001., Népszámlálás

27

Forrás: KSH, Népszámlálás

Forrás: KSH, Népszámlálás 2001., Népszámlálás

Forrás: KSH, Népszámlálás 2001., Népszámlálás

31

A MUNKANÉLKÜLISÉGI RÁTA KORCSOPORTOK SZERINT*, 2012 (%) Régió15–74 éves összesen Ezen belül 15–2425–64 éves Közép- Magyarorszá g 9,223,98,4 Közép- Dunántúl 9,823,88,7 Nyugat- Dunántúl 7,420,36,4 Dél-Dunántúl12,028,010,9 Észak- Magyarorszá g 16,638,714,8 Észak-Alföld13,935,712,0 Dél-Alföld10,528,39,2 ÖSSZESEN10,928,19,7 * A KSH munkaerő-felmérése alapján. 32

Forrás: KSH, Népszámlálás 2001., Népszámlálás

34

35

36

37

38

39

Forrás: AMS 40

Forrás: AMS 41

Forrás:VMKH MK 42

VAS MEGYEI ÁLTALÁNOS ISKOLÁK 8. OSZTÁLYOS TANULÓINAK TOVÁBBTANULÁSI SZÁNDÉKA 2013 / TANÉV Vas megye 75 általános iskolájában tanuló fő 8. osztályos diákjának továbbtanulási szándékát szerkesztettük összehasonlító táblázatba. 43

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! 44