27–28. Nyugdíjas évek A. Mi a nyugdíj? B. Ki fizeti a nyugdíjakat és miből? C. Melyek a nyugdíjrendszer pillérei?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A magán nyugdíjpénztári tv. várható változásainak hatása. Igazgatótanács ülése Budapest, október 21.
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
HUNGÁRIA Takarék Vállalkozói Fórum.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Kivonat.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Privát banki szolgáltatások és befektetések a Citibanktól.
Nyugdíj.
Foglalkoztatói nyugdíj
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
MUNKÁBA ÁLLÁS Nyugdíjcélú előtakarékosság Biztosítások Start-kártya.
ADÓVÁLTOZÁSOK ÉLETBIZTOSÍTÁSI ADÓKEDVEZMÉNY Életbiztosítási adókedvezmény továbbra is változatlan feltételek teljesülése esetén járhat DE érvényesíteni.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
A gondoskodás területei Mit tehet a munkáltató és mit a munkavállaló?
K&H trambulin tapasztalatok
Nem lehet elég korán kezdeni – Lehetséges lépések egy koherens előtakarékossági rendszer irányába Holtzer Péter Budapest, június 4.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
SZJA FELADATOK IV. Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
Nyugdíjrendszer átalakítása?
A Tartós Befektetési Számla előnyei, működése, típusai, megnyitásának és megszűnésének módja.
SCBK Üdvözlünk a klubban!. SCBK Ti miért vagytok olyan fontosak?
Sláger az adómentes cafeteria megoldások
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
A háztartások pénzügyi döntései 2. Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 5. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
Folyamatos díjfizetésű, befektetési egységekhez kötött
A családi költségvetés
SIKERES PIACRA LÉPÉS SVÁJCBAN szeptember A svájci társadalombiztosítási rendszer fő pillérei.
18. Kockázatok és hozamok A. Milyen kockázatok merülnek fel egy befektetés során? B. Hogyan hozzunk tudatos pénzügyi döntést? C. Mi védi a befektetők pénzét?
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Magán-nyugdíjpénztárak: álom és valóság Kun János PhD SZEF április 23.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
12–13. Pénzügyi céljaink – tervezés A. Miért van szükség pénzügyi tervre? B. Hogy érhetjük el kitűzött céljainkat? C. Milyen erőforrásai vannak egy háztartásnak?
35. Életpályánk pénzügyi döntései A. Milyen pénzügyi lépések kísérik végig életünket?
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
Összehasonlító példák
5–6. A családi költségvetés
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
Gazdasági informatika
Jövedelemelszámolási teszt
Gazdasági informatika
A TUDATOS MEGTAKARÍTÓI MAGATARTÁS KORLÁTAI
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Költségvetés.
Előadás másolata:

27–28. Nyugdíjas évek A. Mi a nyugdíj? B. Ki fizeti a nyugdíjakat és miből? C. Melyek a nyugdíjrendszer pillérei?

Hol van az még? Molnár apuka meghívta hétvégére az egyik barátját. Amikor ebéd után kiültek a kertbe beszélgetni, büszkén mesélte, hogy előrelátó módon félretették az örökségből származó pénzük felét, így még idős korukra is marad pénzük. A barát csak a fejét csóválta, szerinte apunak inkább meg kellett volna vennie az autót. Hiszen azért vonják le a bérükből minden hónapban a nyugdíjjárulékot, hogy abból az állam idős korukban nyugdíjat adjon. 27–28. Nyugdíjas évek A. Mi a nyugdíj? Mi a véleményed, igaza van apu barátjának? Foglald össze a barát javaslatának előnyeit és hátrányait! Ismersz olyan mondást, amely kifejezi a barát által megfogalmazott életszemléletet? Nézz utána, hogy hány százalékot vonnak le apu béréből nyugdíjjárulékként!

A nyugdíjbomba Molnár apukának szöget ütött a fejébe a barátjával folytatott beszélgetés. Elkezdett azon töprengeni, hogy nyugdíjba vonulás után vajon miből fogják fenntartani a lakást, az autót, a háztartást. Még jobban megijedt, amikor egy nap azt hallotta a rádióban, hogy már Magyarországon is ketyeg a nyugdíjbomba! 25–26. A biztosítások B. Ki fizeti a nyugdíjakat és miből?

25–26. A biztosítások – B. Ki fizeti a nyugdíjakat és miből? Nézz utána, hogy mit jelent a „nyugdíjbomba” kifejezés! Gyűjtsd össze a KSH honlapján található interaktív korfa segítségével, hogy hogyan változott Magyar­országon a népesség kor szerinti összetétele az elmúlt 50 évben! Vesd össze az adatokat az alábbi korfával! Mi várható a következő húsz évben a korfa alapján? Gondold végig, hogy a bekövetkezett változások milyen társadalmi és egyéni problémákat okozhatnak! Állapítsd meg, hogy az alábbi korfának melyik a női, és melyik a férfi oldala!

Segíts magadon! A Molnár szülők elhatározták, hogy legalább a saját életükben hatástalanítják a nyugdíjbombát, és mostantól kezdve minden hónapban félretesznek egy kis pénzt a majdani nyugdíjukra. Apu szerint tegyék be a pénzt egy perselybe, és évente egyszer vigyék be a bankba. Anyu inkább értékpapírt venne belőle. Amikor a pénzügyi tanácsadó véleményét kérik, ő azt javasolja, hogy mindenképp olyan hosszú távú befektetést keressenek, amit az állam is támogat. 27–28. Nyugdíjas évek C. Melyek a nyugdíjrendszer pillérei? Nézz utána, milyen nyugdíjcélú megtakarítások léteznek! Tegyél javaslatot a Molnár szülőknek arra, hogy milyen formában kössék le a nyugdíjcélú megtakarításaikat! Gyűjtsd össze, hogy ezek közül melyiket mivel támogatja az állam! Számold ki, hogy mekkora összeget kell havonta Molnáréknak félretenniük, ha az összes állami támogatást szeretnék megkapni!

Összegzés A legfontosabb tudnivalók

Többféle módon tehetünk szert pénzre, jövedelemre. A lehetséges jövedelemforrások közül az állam által kötelezően garantált jövedelem a nyugdíj, amely általában az időskorúak bevétele, és amelyet a törvényesen bejelentett, munkával töltött – úgynevezett aktív – évek alatt megszerzett fizetés alapján nyújt az állam. Ahhoz, hogy nyugdíjat kaphassunk, a társadalombiztosítási rendszerben jogosultságot kell szereznünk. A nyugdíj összege attól függ, hogy korábban mennyi ideig dolgoztunk, és mennyi volt a jövedelmünk, amely után nyugdíjjárulékot fizettünk. 27–28. Nyugdíjas évek A. Mi a nyugdíj? Ha tehát rövid ideig és alacsony fizetésért dolgozunk, akkor alacsonyabb lesz a nyugdíjunk. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem a nyugdíj előtti években kapott fizetés alapján, hanem az összes munkával töltött év alatt kapott fizetésből számolják a nyugdíjat.

Mivel a munkával szerzett keresethez képest a kapott nyugdíj jellemzően kevesebb, ha korábban nem spóroltunk a nyugdíjas éveinkre, akkor könnyen előfordulhat, hogy a nyugdíjba vonulás után kevesebb pénzből kell gazdálkodnunk. Habár több lesz a szabadidőnk, mivel nem kell dolgoznunk, ugyanakkor jóval kisebb összegből leszünk kénytelenek megélni, ha nincs megtakarításunk. A hiányzó, úgynevezett járadék típusú jövedelmet csak úgy tudjuk pótolni, és egyéb befektetésből származó jövedelmet csak akkor kaphatunk, ha erről korábban magunk gondoskodtunk vagy gondoskodunk. Munkát szinte bármikor lehet vállalni, és a kapott fizetéssel ki lehet egészíteni a jövedelmet, ám ahogy egyre idősebbek leszünk, ez a bevételi forrás egyre bizonytalanabbá válik. 27–28. Nyugdíjas évek – A. Mi a nyugdíj? Jó, ha tudod! A hatályos törvények szerint öregségi nyugdíjra az a személy jogosult, aki legalább 20 évet dolgozott, és a rá vonatkozó öregséginyugdíj- korhatárt (amit ig fokozatosan 65 évre emelnek) betöltötte.

A nyugdíjas években az állam biztosítja számunkra a további életünkben a havi nyugdíjat. Ezt a rendszert első pillérnek is nevezik. A társadalombiztosítási rendszer a nyugdíjak fizetésének forrását alapvetően két helyről biztosítja: A munkáltatók által a munkavállalók bruttó bére után fizetett 27 százalék szociális hozzájárulási adóból és a munkavállalók által fizetett, a bruttó jövedelem 10 százalékát kitevő nyugdíjjárulékból. Minden állam – így Magyarország is – arra törekszik, hogy a nyugdíjalapot egyensúlyban tartsa, és a központi költségvetést ne terhelje túl ilyen kiadással. A jelenlegi nyugdíjasok számára a mostani munkavállalóktól levont összegekből (nyugdíjjárulék) fizeti az állam a nyugdíjakat, a jövő nyugdíjasai pedig az akkori dolgozók fizetéséből levont összegeket kapják majd meg. Ezt a rendszert felosztó-kirovó rendszernek hívják. 27–28. Nyugdíjas évek B. Ki fizeti a nyugdíjakat és miből? Jó, ha tudod! A piramis vagy gúla alakú korfa fiatal korösszetételű népességre, a harang alak a változatlan korösszetételű népességre, a hagyma vagy urna alak az öreg korösszetételű népességre utal.

A nyugdíjrendszer Magyarországon gyakorlatilag két pillérből áll: az állami felosztó-kirovó rendszer mellett létrejött a második pillér, amely lehetővé teszi, hogy mindenki előre gondolkodjon, azaz takarékoskodjon idős korára. 27–28. Nyugdíjas évek C. Melyek a nyugdíjrendszer pillérei?

A második pillér alapját a hosszú távú befektetések jelentik. Sokan életjáradékot kérnek a lakásukért cserébe, ami azt jelenti, hogy életük végéig nyugdíj­-ki­egé­szítést kapnak, aminek fejében a lakás a haláluk után az életjáradékot fizető banké lesz. Önkéntes nyugdíjpénztárakban havi rendszeres befizetésekkel hizlalható a saját számla, az összegyűlt pénz a nyugdíjba vonulás után egy összegben felvehető vagy havi járadékra váltható. További megoldás a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) nyitása, amelynek segítségével kockázatosabb befektetések – például részvények – is választhatók, ezekkel magasabb nyereség érhető el, de ugyanúgy könnyebben könyvelhető el veszteség is. A számlán összegyűlő pénz ebben az esetben is a nyugdíjba vonulás után vehető fel és költhető el. Az önkéntes hosszú távú megtakarítások egy részét (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj- előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás) az állam adókedvezményekkel is támogatja ezzel is erősítve a nyugdíjrendszer második pillérét. A biztosítók is kínálnak hosszú távú, nyugdíjcélú, biztosítással kombinált megtakarításokat. 27–28. Nyugdíjas évek – C. Melyek a nyugdíjrendszer pillérei?

Jó, ha tudod! Minél előbb kezdjük el a felhalmozást a második pillérben! Ha elég korán kezdjük, akkor már viszonylag kis összegek rendszeres befektetésével a nyugdíjkor eléréséig jelentős összeget halmozhatunk fel. Idő előtt ne nyúljunk nyugdíjcélú megtakarításainkhoz, azért ugyanis „büntetés” járhat! Ebben az esetben elveszíthetjük a megtakarított pénz egy részét. (Az önkéntes nyugdíjpénztárak szerződésben felajánlják, hogy a kamat „n” évente kivehető.) Az időközben felmerülő pénzügyi problémáinkat lehetőleg próbáljuk meg más forrásokból megoldani. Mindig megbízható intézményt válasszunk nyugdíjcélú megtakarításaink kezelésére!

Mi a nyugdíj? A nyugdíj az állampolgárok számára garantált állami ellátás, amelyet a munkával töltött évek után a nyugdíjkorhatár elérésétől kezdve kapnak az emberek. Ki fizeti a nyugdíjakat és miből? Nyugdíjba vonulás után az állam a nyugdíjbiztosítási rendszeréből biztosítja a havi nyugdíjat. A nyugdíjak fizetésének forrását a munkáltatók által a munkavállaló bruttó bére után fizetett (2016-ban 27 százalékos mértékű) szociális hozzájárulási adó és a munkavállaló által fizetett (jelenleg a bruttó jövedelme 10 százalékát kitevő) nyugdíjjárulék jelenti. Melyek a nyugdíjrendszer pillérei? A nyugdíjrendszer Magyarországon két pillérből áll: az állami felosztó-kirovó rendszer mellett létrejött a második pillér, amely lehetővé teszi, hogy mindenki előre gondolkodjon, azaz takarékoskodjon idős korára. Bizonyos hosszú távú megtakarításokat (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla) az állam adókedvezményekkel is támogat. A legfontosabb tudnivalók 27–28. Nyugdíjas évek