Magán-nyugdíjpénztárak: álom és valóság Kun János PhD SZEF 2016. április 23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magán nyugdíjpénztári tv. várható változásainak hatása. Igazgatótanács ülése Budapest, október 21.
Advertisements

Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Nyugdíj.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
A tyúk nem tojik aranytojást Gondolatok a magánnyugdíjpénztárakról Kun János Zalakaros szeptember 25.
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
GAZDASÁGPOLITIKA VII. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE MÁRCIUS 27.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
A hazai nyugdíjpénztárak szerepe az állampapírpiacon Szarvas Ferenc vezérigazgató Államadósság Kezelő Központ Zrt
Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia.
Klub Mi lesz a megtakarításainkkal ? április 14. Jaksity György Concorde Kovács Zsolt ING Szalay-Berzeviczy Attila BÉT, HVB Bank.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
Válság és jövőkép A nyugdíjpénztárak helyzete Kisbenedek Péter Budapest, június 4.
Nyugdíjrendszer átalakítása?
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Államadósság és állampapírpiac
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt.
Államadósság Radvánszky Csaba. Az államháztartás egyes alrendszereinek összesített (forint és deviza) adóssága.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
Előadók: Csekő Gergely és Harangozó Ádám
Fizetési mérleg jelentés
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A kormány finanszírozási mozgástere 2010-ben. 2 Fő kérdések: 1.Nettó kibocsátás 2010, tények és tervek 2.A nemzetközi hitelcsomag szerepe a finanszírozásban.
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
  Az adósságkezelés célja és alapelvei AZ ADÓSSÁGKEZELÉS CÉLJA hosszútávon alacsony költségszint mellett egységes szemléletben megvalósított adósságkezelés,
Az Elsődleges forgalmazók szerepe a költségvetés első félévi finanszírozásában.
Kormányzati Ellenőrzési Hivatal A magánnyugdíjpénztárak által a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átadott portfóliókkal kapcsolatos gazdálkodás.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Pénztárak Garancia Alapja A Pénzportál Szabadegyetem előadása április 28. Előadó: dr. Szűcs László.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
"Megnyerhető-e az adósság elleni háború - és ebben mit segíthetnek a női vállalkozók? Papp József Budapesti Corvinus Egyetem.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Bérek könyvelése Schalkhammer-Kenyeres Márta
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Európai Uniós ismeretek
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Fizetési mérleg jelentés április
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Költségvetés.
Előadás másolata:

Magán-nyugdíjpénztárak: álom és valóság Kun János PhD SZEF április 23

Miről lesz szó? A magán-nyugdíjpénztárak kialakulásának elméleti háttere A pénztárak működése Magyarországon Beváltották-e a reményeket? Helyes volt-e a megszűntetésük?

Előzmények A nyolcvanas években Latin-Amerikában kezdődött. Chile, 1981 Pucccs: 1973 Chicagoi fiúk 1979: nyugdíjjárulék: 50 → 20% PAYG bezárása, munkaviszonyban lévőknek önkéntes átlépés, nyugdíjakat költségvetésből fedezték Költségvetési többlet 80%-os helyettesítési rátát reméltek, tényleges 51% Jelenleg a nyugdíjasok 60 %-a állami nyugdíjat is kap Világbank 1994 – Ideológiai alapvetés Kilencvenes évek második felétől volt szocialista országokban Csehország és Szlovénia kivételével, a Világbank technikai támogatásával A fénykorban 18 országban: Latin-Amerika, Kelet-Európa, Közép-Ázsia Magyarország 1998 Világbanki hitel: 150 millió $ Public Sector Adjustment Loan, szerződés: április. Visszafizetés: Kamat: 6,4%

A rendszer jellemzői Magyarországon, a felszámolás előtt Pályakezdőknek kötelező Nyugdíjjárulék negyede, 8%-pont a pénztárakba A tagok 25%-kal kevesebb TB nyugdíjra jogosultak A pénztárak elvben a tagok tulajdonában vannak. „Önkormányzati működés” Gyakorlatban nagy részük pénzügyi csoportokhoz tartozik. Befektetési szabályok Tagok által választható portfoliók

2010. évi adatok 18 magánnyugdíjpénztár 3,1 millió tag Vagyon: 3000 milliárd Ft Járadékszolgáltatás nem volt. A rendszer költsége évi legalább 40 milliárd Ft

TB nyugdíjrendszer folyamatábrája Járulékfizető TB nyugdíjalap Nyugdíjas

Magánnyugdíjpénztári rendszer folyamatábrája az átmenetben, állampapír vásárlás esetén Járulékfizető Nyugdíjalap Nyugdíjas kamat Nyugdíjpénztár Költségvetés pénz Állampapír+kamat

Magánnyugdíjpénztári rendszer folyamatábrája az átmenetben, részvényvásárlás esetén Járulékfizető Nyugdíjalap Nyugdíjas Kötvény Pénz+kamat Nyugdíjpénztár Költségvetés pénz Részvény + hozam Tőzsde

A rendszertől várt előnyök A pénztárak a gazdaság finanszírozását segítik A nemzetgazdasági megtakarítás nem nőtt A magyar gazdaság finanszírozásában a tőkepiacnak nincs szerepe Kevesebb részvény forog, mint a rendszer bevezetése előtt Elsődleges kibocsátás alig van A részvényarány növelése külföldi részvényekkel lehetséges

A rendszertől várt előnyök Fenntarthatóvá teszi a TB nyugdíjrendszert Egyensúly: Nyugdíjjárulék (%) x Átlagos nyugdíjjárulék alap x Járulékfizetők száma = = Átlagnyugdíj x Nyugdíjasok száma Ha deficites, a paramétereket kell változtatni, vagy költségvetési támogatás kell Ha a 75%-os nyugdíjrendszer egyensúlyban van, egyensúlyban lesz a 100%-os is

A rendszertől várt előnyök Felhívja a figyelmet a nyugdíjrendszer problémáira Implicit adósság explicitté válik De: bruttó implicit adósság ≠ nettó implicit adósság Bruttó: A TB összes nyugdíjkötelezettségének jelenértéke – GDP %-a Nettó: Jövőbeni nyugdíjkötelezettségek és befizetések jelenértéke A maastrichti hiányba az implicit adósság nem számít bele, az explicit beleszámít Új EU tagországok tárgyalási kudarca

A rendszertől várt előnyök Növeli a járulékfizetési fegyelmet A magánnyugdíjpénztári járulék együtt jár a többi bért terhelő adó és befizetésével A magánnyugdíjpénztári vagyon örökölhetősége A TB rendszerben is van öröklési elem: az árvajáradék és az özvegyi nyugdíj. Ezek szociális szempontból kedvezőbbek Pénztárak versenye növeli a hatékonyságot A kisebb hozamot biztosító, a pénzügyi csoportokhoz tartozó pénztárak taglétszáma jobban nőtt

A rendszertől várt előnyök Magasabb nyugdíj Egy fenntartható TB nyugdíjjal egyenértékű pénztári nyugdíjhoz 2,7% reálhozam kellene, a hozam 1998 és 2004 között 2,1% volt. Járadékszolgáltatás nem megoldott Évi kb. 40 Md Ft működési költség, duplája a TB-nek Különböző időpontban nyugdíjba vonulók járadéka között jelentős eltérés USA példa: 1968-ban életjáradékra váltott részvényportfolió kétszer annyi járadékot adott, mint egy 1974-ben átváltott (Orszag and Stiglitz 1999) Egyéni számla

Hátrányok A pénztárak miatti hiány 2010-ben a TB kasszában a GDP 1,4%-a, a költségvetés megtérítette Emellett kb. a GDP 0,7%-a volt a pénztárak miatt korábban létrejött államadósság kamatterhe. A pénztárak miatt létrejött államadósság-állomány a GDP 11%-a volt. Mire a rendszerbeért volna, 40%-os adósságállomány gyűlt volna össze.

Hátrányok Maasatrichti kritériumok teljesítése nehezebb Az ország sérülékenysége nőtt Az EUROSTAT-ot nem sikerült meggyőzni

A megszűntetés 2010-ben, az önkormányzati választások után Az EU nem engedélyezte a magasabb költségvetési hiányt Több fokozat, ellentmondásos kommunikáció Zsarolás A járadékszolgáltatás még mindig nincs megoldva