Főbb gabona allergének immunanalitikai kimutatása Takács Krisztina, Szamos Jenő, Kovács Erzsébet, Janáky Tamás, Polgár Marianne, Gelencsér Éva Kollokvium,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A COELIAKIA ETIOLÓGIÁJA, ÉTRENDI KEZELÉSÉNEK VALAMINT A GLUTÉNMENTES KONYHA MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI SZABÓ KATALIN TÁMOP B-14/ „Egészséges.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
A fehérjék világa. Az élővilág legfontosabb szerkezeti és funkcionális építőkövei a fehérjék Szállítás és raktározás (hemoglobin, myoglobin, ferritin)
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
ROZSBUZA (X Triticosecale Wittmack)BELTARTALMI VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK Langó Bernadett Tömösközi Sándor, Ács Péterné, Bóna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
„ Jól csak a szívével lát az ember…!” Érzelmi nevelés a XXI. században.
Szénhidrátok. Szénhidrátok kémiai felépítése Névmagyarázat, Összegképlet, Hivatalos kémiai megnevezés Szénhidrátok biológiai jelentősége: Fotoszintézis,
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
A Határtalanul! Erdélyben program célkitűzései Sport és turizmus.
Bolyai Farkas Szakképző Iskola „ Régi hagyományok… … új tudományok”
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
ÉTELALLERGIÁK ÉS INTOLERANCIÁK ÓVODAI VONATKOZÁSAI Tóth Babett Dietetikus, táplálkozástudományi szakértő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Védőoltások immunológiája
Fehérjék szabályozása II
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Részekre bontás tilalma
Pályaválasztási tanácsadás
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Dr. Kovács László Főtitkár
Becslés gyakorlat november 3.
Perinatalis Intenzív Centrumokból származó ESBL-termelő Klebsiella törzsek komplex epidemiológiai tipizálása Damjanova, I., Tóth, Á., Pászti, J., Jakab,
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
A magyar társadalom a népszámlálás tükrében
ENZIMOLÓGIA.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Új molekuláris biológiai módszerek
Hallásvizsgálati eljárások
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Hajós voltam az Égei-terngeren
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
ADAT ÉS TECHNOLÓGIA ORIENTÁLT MARKETING TEVÉKENYSÉG, VÉGE A MEGÉRZÉSEK ÉS AZ ÉRZELMI ALAPÚ DÖNTÉSHOZATALNAK.
A létminimum-számítás megújítása
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Budapest, Hotel Flamenco október 25.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Jejunális táplálás a gyakorlatban
Avagy vissza az őskorba!
Zsolnay Vilmos születésének 190. , szobra felállításának 110
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Felszívódás zavarai.
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Programjaink fizikából a es tanévben
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
a hatékonyabb munkába segítésért
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
Makromolekulák Simon István.
A humán genom projekt.
A MATARKA és az EPA közötti együttműködés
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Online zaklatás Olyan szándékos, esetenként ismétlődő viselkedés, melynek célja a bántalmazás, károkozás, és amely valamilyen digitális technológiát alkalmazva.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Hagyományos megjelenítés
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Az egyszikűek.
Az egyszikűek.
Diszkrimináció a polgármesteri fogadóórára való bejelentkezésnél?
Előadás másolata:

Főbb gabona allergének immunanalitikai kimutatása Takács Krisztina, Szamos Jenő, Kovács Erzsébet, Janáky Tamás, Polgár Marianne, Gelencsér Éva Kollokvium, november 27.

Élelmiszer okozta káros reakciók Immunmediált Nem-immunmediált IgE-mediáltNem-IgE-mediáltEnzimatikus Egyéb, nem ismert Farmakológiai „Valódi” táplálék allergia Nem toxikus Toxikus GabonaallergiaCöliákia autoimmun betegség

- - - patomechanizmus ismert - - I. típusú allergiás reakció - - időleges (az élet folyamán elmúlhat) - - nem minden glutén tartalmú gabona tiltott - - patomechhanizmus nem ismert - - IV. típusú allergiás reakció (T-sejt- mediált) - - egy életre szól - - életreszóló glutén-mentes diéta tünetek Gabona allergia = cöliákia - Prolamin szupercsalád 2S albumin tartalék fehérje család Nem-specifikus lipid transzfer fehérje család Gabona eredetű a-amiláz/tripszin inhibitor család Gabona eredetű prolamin család - búza, rozs, árpa, zab prolamin frakciója

Diagnózis gabonaallergia cöliákia -vérvizsgálat (ellenanyag kimutatása) IgA endomysium ellenanyag (EMA) IgA szöveti transzglutamináz ellenanyag Gliadin-specifikus IgA és IgG -ismételt jejunális biopszia (3x-4x) IgE - vérvizsgálat (ellenanyag kimutatása) allergén-specifikus IgE (RAST) össz. IgE (ELISA) - allergiás bőrteszt -ételprovokációs vizsgálat Glutén + tTGA a-glutén és a-tTGA IgG, IgA Aktivált T-sejtek

Zárvatermők Egyszíkűek Pázsitfűfélék Búza Rozs Árpa Tritikálé ZabKukoricaRizs Kétszíkűek Szegfűfélék HajdinaAmaránt Keresztreakció! Keresztreaktivitás Törzs Osztály Rend

Gabona allergének kimutatása - blot konjugátum 15%-os SDS-PAGE gél Fehérje elválasztás PVDF membrán Immunfestés Enzim szubsztrátja humánszérum

Gabona allergének kimutatása – LC-MS/MS

Búza allergének a-amiláz inhibitorok POSCH et al Agglutinin homodimer alegység: WGA (17 kDa) SUTTON et al Agglutinin isolectin 1 (Tri a 18) Acil-CoA oxidáz (rizs homológ) (27 kDa) POSCH et al Fruktóz-biszfoszfát aldoláz (rizs homológ) (37 kDa) WEISS et al Tri m peroxidáz (36 kDa) SANCHEZ-MONGE et al Tri a peroxidáz (60 kDa) WATANABE et al Tri a Bd 36K YAMASHITA et al Tri a trióz-foszfát izomeráz (TPIS) ROZYNEK et al Thioredoxin (Tri a 25) WEICHEL et al Szerpin, szerin-karboxipeptidáz AKAGAWA et al b-Purthionin WEICHEL et al. 2006a Glicerinaldehid-3-foszfát-dehidrogenáz AKAGAWA et al a-, b-, g-, w5-Gliadin (Tri a 19) BITTNER et al Glutenin (Tri a 26) Tri a LTP ASERO et al Tri a kitináz DIAZ-PERALES et al Tri a germin JENSEN-JAROLIM et al. 2002

  immunológiai módszer   ellenanyagnak reagálnia kell a toxikus gabonafehérjékkel és nem keresztreagálhatnak más gabonafehérjékkel és egyéb élelmiszer, valamint élelmiszeralkotó komponensével   módszer validálása, referencia standard   detektálási határ 10 mg glutén/kg, vagy annál kevesebb   R5-ELISA Cöliákiát okozó allergének (glutén- fehérjék) kimutatása (ALINORM 08/31/26)

Cöliákiát okozó allergének kimutatása Diffchamb: Transia Plate prolamins Monoklonális R5 At. alapú

Cöliákiát okozó allergének kimutatása Operon: Stick gluten- Monoklonális R5 At. alapú

Gluténmentes élelmiszer Búzából, egyéb Triticum fajokból (rozs, árpa), zabból, vagy ezek hibridjeiből 1 vagy több alkotót NEM tartalmazó élelmiszerek, amelyek glutén tartalma nem több, mint 20 mg/kg. Búzából, egyéb Triticum fajokból (rozs, árpa), zabból, vagy ezek hibridjeiből 1 vagy több alkotót tartalmazó élelmiszerek, melyekből a glutént kivonták, és így glutén tartalma nem több, mint 20 mg/kg. ALINORM 08/31/26 Csökkentett glutén tartalmú élelmiszer Búzából, egyéb Triticum fajokból (rozs, árpa), zabból, vagy ezek hibridjeiből 1 vagy több alkotót tartalmazó élelmiszerek, melyekben a glutén tartalom csökkentve lett, és glutén tartalmának mg/kg közé kell esnie.

  Glutén tartalom mérése gliadin meghatározáson alapszik   Több specificitású és érzékenységű módszer létezik (Mit kell detektálnunk pontosan?)   Kalibráció reproduktatív felvétele   Gliadinok extrahálása   Hőkezelés hatása   Egyéb technológia kezelés hatása A glutén kimutatás nehézségei

Gluténmentes diétába illeszthető termékek H 2 N—(CH 2 ) 4 —CH—COOH  NH 2 lizinglutamin O=C—CH 2 —CH 2 —CH—COOH   NH 2 NH 2 + a fehérje láncok közötti kovalens kötés kialakítása Cél: kiváló minőségű, hipoallergén termék előállítása Transzglutamináz

Búza alapú tésztamodellek frakciói Mw (kDa) Mw (kDa) Natúr mg/kg TG, 30’ mg/kg TG, 60’ mg/kg TG, 150’ mg/kg TG, 60’ mg/kg TG, 150’ mg/kg TG, 30’ mg/kg TG, 60’ mg/kg TG, 150’ T. aestivum- alkohol frakció T. durum- alkohol frakció 60 mg TG/kg liszt 20 mg TG/kg liszt OPTIMUM DÓZIS

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!