Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Serpenyős Vendéglő Rezi György
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Házi tartósítási eljárások
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Angol – amerikai projekt hét
Helyes táplálkozás.
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
B-vércsoport.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Levesek.
Az ókori sumér étkezési szokások
Változások az utóbbi évtizedekben
Marhahúsból készült ételek
Húspótlók, főzelékfeltétek
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
Innovációs projektek 0. fázisa Lemák Gábor MMKlaszter, igazgató.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Gombák.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
MEXIKÓI KONYHA.
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Ételkészítési ismeretek
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
Lengyelország.
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
A slambuc receptje.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Mézeskalács készítése
Zemplénagárd.
Készítette: Szatmári Zsófia
Testünk építőkövei – a vitaminok
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Vendéglátóknak Ft-os Parti Ft-os Parti Szilikon Tepsi
LEVESEK levesbetétek. A LEVESEKRŐL ÁLTALÁBAN A LEVESEK CSAK NEM MINDEN NÉP ÉTKEZÉSI KULTÚRÁJÁBAN ELŐKELŐ HELYET FOGLANAK EL. FOGYASZTÁSUK IGEN EGÉSZSÉGES,
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Vendéglátás Akadémia, HÉVIZ 2016
Haemocromatosis Klub Étrendi javaslatok
Mátyás Étterem Étlapunk.
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Élelmiszer lábnyom.
Mi készül? gulyásleves.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Svédország és Balti államok
A német gasztronómia Tartalomból: Türingiáról röviden
Készítette: Koleszár Gábor
Élelmiszer lábnyom.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Tények és tévhitek meg ami még mellette van…
Németország Készítette: Kiss Dzsenifer és Lőrincze Viktória (8. o.)
Előadás másolata:

Sárvár és Környéke

Sárvár Elhelyezkedése

 A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal. Fekvése  A kistérség a Nyugat- Dunántúlon, az osztrák határtól 50 km-re, a megyeszékhelytől 25 km távolságra található. A második legnagyobb Vas megye kistérség.

Vonzerők  A Nádasdy-vár  Sári templom  Arborétum  Éves Simon Júdás Vásár (Idén 600. éve)  Gyógy-és Wellness fürdő Sárvár  3 Nagy Szálloda: -Spirit Hotel Thermal Spa ***** -Park Inn Hotel**** -Danubius Health Spa Resort****

Gasztronómia Örökség  A vasi konyha fejlett és gazdagon használja a magyar gasztronómia fortélyait és technológiáját.  A szakma nyelvezete a Francia.  A mai napig számos fogalom elnevezése változatlanul francia maradt.  Számos grandiózus technológiai újítást köszönhet a gasztronómia a magyar konyha nagyjainak.

Konyhatechnológia  Az étkezési szokásokra hatással voltak a történelmi események,a rendelkezésre álló nyersanyagok és technológiai fejlődések.  Így alakultak ki a mai étkezés jellemzői és konyhatechnológiai fogások.

 A mai modern világunkba már lehetőség van a világ összes nyersanyagainak beszerzésére ez érdembeli fejlődést jelentett a gasztronómiának,de jellegzetes alapanyagai és meghatározó ételei megmaradtak a mai napig.  A magyar konyhaművészet,vendéglátás ebből a szempontból is nagy jelentőségű.

 Térségünk földrajzi fekvése történelmi körülményeink,talajunk világhírű mezőgazdasági termékei,a népben gyökerező vendégszeretet kulináris művészet nagy magyar mesterei nemzetközi hírűvé és kedveltté tették ételeinket.  A népmesék,népdalok, szokások,hagyományok és az ételek is különbözőek országunk egyes tájai szerint.

Jellegzetességek  Kedvelt nyersanyagok a térségünkben: - Szarvasmarha - Káposzta - Burgonya - Gomba - Vadak - Halak

Ételek

Húsleves „Bassiana” módra  60 dkg Tyúk  30 dkg Marhahús  50 dkg marhacsont  20 dkg vegyes zöldség  15 dkg zeller  5 dkg vöröshagyma  1 dkg fokhagyma  5 dkg gomba  5 dkg karfiol  5 dkg zöldborsó  10 dkg friss paradicsom  10 adag lúdgége tészta  Só  Bors  Sáfrány  szerecsendió

Elkészítés I.Húslevest készítünk II.Fűszerzacskót helyezünk bele III.Az alapanyagokat külön megfőzzük IV.Tálalásnál a tányérba egy tyúkhúst és egy szelet marhát adunk. V.Rátesszük a zöldségeket és a tésztát. VI.Leöntjük a forró levessel.

ZÖLDBABOS APRÓPECSENYE  40 dkg sertéscomb  30 dkg zöldbab  5 dkg füstölt szalonna  1 fej vöröshagyma  1 teáskanál pirospaprika  2 dl tejföl  1 evőkanál liszt  Só  Bors  Delikát  1 gerezd fokhagyma.

Elkészítés  A feldarabolt zöldbabot feltesszük főni.  Ízesítjük  Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk.  Pörkölt alapot készítünk.  Rátesszük a csíkokra vágott húst, átpirítjuk, fűszerezzük és puhára pároljuk.  Ha kész, akkor hozzáöntjük a megfőtt és leszűrt zöldbabot.  A lisztet simára keverjük a tejföllel, és a zöldbabos húshoz forraljuk.

Hideg Gyümölcsleves  1 db őszibarack konzerv  1 db darabolt ananászkonzerv  1 doboz erdei mix  2 mandarin vagy narancs  0,5 db citrom leve  8-10 db szegfűszeg  2 csomag vaníliás cukor  5 dl tejszín  1 liter narancs juice (szűrt)

Elkészítés I.A narancslevet és a tejszínt összeöntjük, beletesszük a vaníliáscukrot, belefacsarjuk a fél citromot, majd összeturmixoljuk. II.A gyümölcsöket apróra vágva és a szegfűszeget (filterben) beletesszük a lébe. III.Ha lehet, hagyjuk állni egy éjszakát, hogy az ízek minél jobban összeérjenek, tálalás előtt a szegfűszeget kivesszük. IV.Hideg csészébe tálaljuk tejszinhabrózsával és citromfűvel díszítjük.

Köszönöm a figyelmet! Mentortanár: Penczné Péter Éva Készítette: Kardos Ramóna Pencz Krisztián Takács Roland