Sárvár és Környéke
Sárvár Elhelyezkedése
A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút. Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal. Fekvése A kistérség a Nyugat- Dunántúlon, az osztrák határtól 50 km-re, a megyeszékhelytől 25 km távolságra található. A második legnagyobb Vas megye kistérség.
Vonzerők A Nádasdy-vár Sári templom Arborétum Éves Simon Júdás Vásár (Idén 600. éve) Gyógy-és Wellness fürdő Sárvár 3 Nagy Szálloda: -Spirit Hotel Thermal Spa ***** -Park Inn Hotel**** -Danubius Health Spa Resort****
Gasztronómia Örökség A vasi konyha fejlett és gazdagon használja a magyar gasztronómia fortélyait és technológiáját. A szakma nyelvezete a Francia. A mai napig számos fogalom elnevezése változatlanul francia maradt. Számos grandiózus technológiai újítást köszönhet a gasztronómia a magyar konyha nagyjainak.
Konyhatechnológia Az étkezési szokásokra hatással voltak a történelmi események,a rendelkezésre álló nyersanyagok és technológiai fejlődések. Így alakultak ki a mai étkezés jellemzői és konyhatechnológiai fogások.
A mai modern világunkba már lehetőség van a világ összes nyersanyagainak beszerzésére ez érdembeli fejlődést jelentett a gasztronómiának,de jellegzetes alapanyagai és meghatározó ételei megmaradtak a mai napig. A magyar konyhaművészet,vendéglátás ebből a szempontból is nagy jelentőségű.
Térségünk földrajzi fekvése történelmi körülményeink,talajunk világhírű mezőgazdasági termékei,a népben gyökerező vendégszeretet kulináris művészet nagy magyar mesterei nemzetközi hírűvé és kedveltté tették ételeinket. A népmesék,népdalok, szokások,hagyományok és az ételek is különbözőek országunk egyes tájai szerint.
Jellegzetességek Kedvelt nyersanyagok a térségünkben: - Szarvasmarha - Káposzta - Burgonya - Gomba - Vadak - Halak
Ételek
Húsleves „Bassiana” módra 60 dkg Tyúk 30 dkg Marhahús 50 dkg marhacsont 20 dkg vegyes zöldség 15 dkg zeller 5 dkg vöröshagyma 1 dkg fokhagyma 5 dkg gomba 5 dkg karfiol 5 dkg zöldborsó 10 dkg friss paradicsom 10 adag lúdgége tészta Só Bors Sáfrány szerecsendió
Elkészítés I.Húslevest készítünk II.Fűszerzacskót helyezünk bele III.Az alapanyagokat külön megfőzzük IV.Tálalásnál a tányérba egy tyúkhúst és egy szelet marhát adunk. V.Rátesszük a zöldségeket és a tésztát. VI.Leöntjük a forró levessel.
ZÖLDBABOS APRÓPECSENYE 40 dkg sertéscomb 30 dkg zöldbab 5 dkg füstölt szalonna 1 fej vöröshagyma 1 teáskanál pirospaprika 2 dl tejföl 1 evőkanál liszt Só Bors Delikát 1 gerezd fokhagyma.
Elkészítés A feldarabolt zöldbabot feltesszük főni. Ízesítjük Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk. Pörkölt alapot készítünk. Rátesszük a csíkokra vágott húst, átpirítjuk, fűszerezzük és puhára pároljuk. Ha kész, akkor hozzáöntjük a megfőtt és leszűrt zöldbabot. A lisztet simára keverjük a tejföllel, és a zöldbabos húshoz forraljuk.
Hideg Gyümölcsleves 1 db őszibarack konzerv 1 db darabolt ananászkonzerv 1 doboz erdei mix 2 mandarin vagy narancs 0,5 db citrom leve 8-10 db szegfűszeg 2 csomag vaníliás cukor 5 dl tejszín 1 liter narancs juice (szűrt)
Elkészítés I.A narancslevet és a tejszínt összeöntjük, beletesszük a vaníliáscukrot, belefacsarjuk a fél citromot, majd összeturmixoljuk. II.A gyümölcsöket apróra vágva és a szegfűszeget (filterben) beletesszük a lébe. III.Ha lehet, hagyjuk állni egy éjszakát, hogy az ízek minél jobban összeérjenek, tálalás előtt a szegfűszeget kivesszük. IV.Hideg csészébe tálaljuk tejszinhabrózsával és citromfűvel díszítjük.
Köszönöm a figyelmet! Mentortanár: Penczné Péter Éva Készítette: Kardos Ramóna Pencz Krisztián Takács Roland