NITROGÉNTARTALMÚ SZÉNVEGYÜLETEK
drogok (kokain, LSD és társaik) ürülékszag kávé, tea metilnarancs indikátor penicillin A NITROGÉN
Az V. főcsoport első eleme Protonok száma (rendszám): 7 Vegyértékhéj szerkezete: 2s 2 2p 3 Moláris tömege: 14,0 g/mol Kétatomos molekulákat alkot: N 2 Színtelen, szagtalan gáz Legfontosabb szervetlen vegyületei: NH 3, NO x, HNO 3, nitrátok 7 14, nitrogén N
C, H, N építőelemekből épülnek fel: o aminok o nitrogéntartalmú heterociklusoknukleinsavak o nitrilek o azovegyületek o diazovegyületek C, H, N, O építőelemekből épülnek fel: o amidok o aminosavakfehérjék o nitrovegyületek
Az aminok az ammóniából származtatható nitrogéntartalmú szénvegyületek, amelyek molekuláiban a nitrogénatomhoz egy vagy több alkilcsoport kapcsolódik. H–N–H – H R 1 –N–H – H – R2R2 R1–N–R3R1–N–R3 – R2R2 ammónia primer aminszekunder amin tercier amin
A primer aminok jellemező funkciós csoportja: aminocsoport R 1 –N–H – H primer amin
Elnevezésük: szénhidrogéncsoport(ok) + -amin végződés Több szénhidrogén csoport esetén ábécé sorrendben történik a csoportok felsorolása. Azonos szénhidrogéncsoportok esetében: di-, tri- előtagot használunk. 1. Feladat: Pálcikamodellből készítsük el a következő molekulamodelleket: primer amin, szekunder amin: azonos és nem azonos oldalcsoporttal, tercier amin: azonos és nem azonos oldalcsoporttal! 2. Feladat: Rajzoljuk le az elkészített molekulamodelleknek megfelelő molekulák szerkezeti képletét és nevezzük is el őket!
A kis szénatomszámú alkil-aminok általános tulajdonságai: o gáz halmazállapotúak, o szaguk az ammóniához hasonló, o polárisak, így vízben, alkoholban, acetonban jól oldódnak. A különböző rendű izomer aminok forráspontja a rendűség növekedésével csökken. o elsőrendű és másodrendű aminok: hidrogénkötés o harmadrendű aminok: dipólus-dipólus kölcsönhatás 36 °C 37 °C 56 °C 78 °C forráspont:
Az alkil-aminok gyenge bázisok (hasonlóan az ammóniához). Vizes oldatuk lúgos kémhatású: Savakkal vízben jól oldódó ionos jellegű sót képeznek: Az aromás aminok (pl.: anilin = fenil-amin) az ammóniánál gyengébb bázisok, vizes oldatuk semleges kémhatású. CH 3 –NH 2 + H 2 O CH 3 –NH OH - CH 3 –NH 2 + HCl CH 3 –NH 3 + Cl - (metil-ammónium-klorid)metil-amin
Előfordulásuk: o a természetben ritkán fordulnak elő, o a nitrogéntartalmú szerves vegyületek (aminosavak, fehérjék) bomlásakor keletkeznek. Előállításuk: o ammóniából történik (alkilezéssel).
Gyakorlati szempontból legfontosabb aminok: o anilin festékipar gyógyszeripar műanyagipar o 1,6-hexán-diamin a nylon (poliamid-6,6) alapanyaga
Miért van szaga a vizeletnek és mi okozza a hullák büdös szagát? kadaverin (1,5-pentándiamin) és putreszcin (1,4- butándiamin): a fehérjék bomlásakor (rothadáskor) keletkezik Néhány amin a szervezetünkben is megtalálható… hisztamin és dopamin Más aminok függőséget okozhatnak… amfetamin (alfa-metil-feniletilamin), Speed Ecstasy Tudod-e, hogy…
C, H, N építőelemekből épülnek fel: o aminok o nitrogéntartalmú heterociklusoknukleinsavak o nitrilek o azovegyületek o diazovegyületek C, H, N, O építőelemekből épülnek fel: o amidok o aminosavakfehérjék o nitrovegyületek
A heterociklusos vegyületek olyan gyűrűs vegyületek, amelyek gyűrűjében heteroatom (pl.: nitrogén, oxigén, kén) is található. A nitrogéntartalmú aromás heterociklusos vegyületek fontosabb képviselői: pirrol piridinpirimidinimidazolpurin
A nitrogén nemkötő elektronpárja beépül a gyűrű delokalizált -elektronrendszerébe. A pirrol dipólusos. A nitrogénatom pozitívan polározott, mivel a nemkötő elektronpárja delokalizálódik a gyűrűben.
Színtelen, jellegzetes szagú folyadék. Vízben nagyon rosszul oldódik (nem képes beépülni a vízmolekulák hidrogénkötési rendszerébe). Apoláris oldószerekben (éterben, benzolban) jól oldódik. Levegőn állva megbarnul és elgyantásodik.
Gyengén savas jellegű (káliummal hidrogénfejlődés közben reagál). Könnyen elektrofil szubsztitúciós reakcióba vihető, mert a pozitívan polározott nitrogénatom elektronszívó hatású:
Előfordulása: Számos biológiailag fontos vegyületben megtalálható: o klorofill o hemoglobin o B 12 -vitamin Felhasználása: gyógyszerek színezékek előállítása Tudod-e, hogy… Hol található pirrol gyűrű a klorofill A-ban és a hemoglobin hem részében? klorofill A hem B
Az imidazol molekula dipólusos. A két nitrogénatom sajátosságai eltérőek. Néhány jellegzetes tulajdonsága a két különböző jellegű nitrogén együttes jelenlétével magyarázható.
Fehér színű, kristályos vegyület. Magas op., fp.: (90 ° C és 256 ° C) (hidrogénkötések!) Vízben jól oldódik.
A nemkötő elektronpárral rendelkező nitrogénatom protont köthet meg, vagyis bázis. Az N–H molekularész gyenge savként viselkedik. Az imidazol savként és bázisként is viselkedhet, tehát amfoter vegyület.
Előfordulása: Az imidazol bizonyos biokémiai folyamatokban mint katalizátor vesz részt (pl. fehérjebontó enzimben proton továbbítására képes). Felhasználása: műanyagipar festékek gyógyszeripar
Mivel tették régebben ihatatlanná a denaturált szeszt? A piridin színtelen büdös szagú rossz ízű folyadék. Tudod-e, hogy…
Hasonlítsuk össze a piridint a benzollal! benzolpiridin polaritás:apolárispoláris A molekulák között kialakuló másodlagos kölcsönhatás: diszperziós kölcsönhatás dipólus-dipólus kölcsönhatás Fp. ( ° C):78115 vízoldhatóság:rosszjó benzolpiridin polaritás: A molekulák között kialakuló másodlagos kölcsönhatás: Fp. ( ° C): vízoldhatóság:
A piridin gyenge bázis. Vizes oldata lúgos kémhatású. (A nitrogén nemkötő elektronpárja képes megkötni a protont.) Savakkal sót képez.
Előfordulása: a piridin számos természetes anyag vázvegyülete Pl: B 6 -vitamin, nikotin enzimekben Felhasználása: Denaturálásra, ill. gyógyszerek, színezékek előállítására használják. Jó oldószer.
piridinpirimidin polaritás:poláris A molekulák között kialakuló másodlagos kölcsönhatás: dipólus-dipólus kölcsönhatás Op. ( ° C):-4222 Fp. ( ° C): vízoldhatóság:jó Miben hasonlít és miben különbözik a piridin és a pirimidin?
A pirimidin a piridinnél gyengébb bázis, mivel a gyűrűben lévő két nitrogénatom kölcsönösen vonzó hatást gyakorol egymás nemkötő elektronpárjára. Savakkal sót képez.
Előfordulása: A pirimidin sok természetes anyag alkotórésze: B 1 -vitamin (B 1 -vitamin források: élesztő, húsok, máj, tojás, napraforgómag, barnarizs, narancs) nukleinsavak Felhasználása: fontos gyógyszeripari alapanyag (citozin) (uracil)(timin)
Származtatás: pirimidin + imidazol SZÁRMAZTATÁS = ELŐÁLLÍTÁS!!!
Színtelen, kristályos vegyület. Vízben jól oldódik. Magas az olvadáspontja (216 ° C), mivel a molekulákat hidrogénkötések tartják össze.
Molekulájában három bázisos és egy savas karakterű nitrogén van. Amfoter jellegű (savkén és bázisként is viselkedhet).
Származékai igen elterjedtek: o nukleinsavak építőkövei adenin o növényi alkaloidok: koffein (kávé- és teacserje) teofillin (teacserje, kakaóbab) guanin
C, H, N építőelemekből épülnek fel: o aminok o nitrogéntartalmú heterociklusoknukleinsavak o nitrilek o azovegyületek o diazovegyületek C, H, N, O építőelemekből épülnek fel: o amidok o aminosavakfehérjék o nitrovegyületek
Miben áll az amidok jelentősége? Az élő szervezetek fehérjéinek jellegzetes részlete az amidcsoport. Az amidcsoport olyan összetett funkciós csoport, amelyben a szénatomhoz egy oxigén- és egy nitrogénatom kapcsolódik közvetlenül. Származtatás: karbonsavakból és aminokból (vagy ammóniából) vízelvonással:
Az amidcsoport jellemzői: síkalkatú, dipólusos, stabil molekularész.
Az amidok rendűsége a nitrogénhez közvetlenül kapcsolódó szénatomok számával egyezik meg (hasonlóan az aminokhoz). elsőrendű amid másodrendű amid harmadrendű amid
Elsőrendű amidok: o A szénhidrogén főlánc nevéhez az -amid szót illesztjük. o A főlánc az amidcsoport szénatomját is tartalmazza! Feladat: Írjuk fel a metánamid, etánamid és a hexánamid szerkezeti képletét!
Másod- és harmadrendű amidok: Az alapvegyület neve előtt ábécérendben soroljuk fel a nitrogénatomhoz kapcsolódó szénhidrogéncsoportokat, és N-nel jelöljük, hogy azok a nitrogénhez kapcsolódnak. Feladat: Nevezd el az alábbi molekulákat! N-metiletánamid N,N-etil-metilpropánmid
Első- és a másodrendű amidok: o Magas forráspontú vegyületek (a molekulák között erős hidrogénkötések alakulnak ki). o Szilárd, kristályos vegyületek (kivéve: metánamid). Harmadrendű amidok: o A molekulák között nem alakul ki hidrogénkötés, ezért forráspontjuk alacsonyabb. Vízben jól oldódnak.
Az amidok nitrogénje nem bázisos (delokalizált nemkötő elektronpár). Az amidok oxigénatomja nagyon gyengén bázisos (a nemkötő elektronpárja képes megkötni az erős ásványi savak protonjait). Vizes oldatuk semleges kémhatású. Az első- és a másodrendű amidok: o gyenge savként viselkednek, o amfoter anyagok.
Az amidokat többnyire nem a származtatásuknak megfelelően állítják elő (karbonsav + ammónia vagy amin). Karbonsavészter + ammónia (vagy amin): Miért? amid alkohol észterammónia
nukleinsavak fehérjék számos természetes szénvegyület tartalmaz amid kötést: o koffein o penicillin o B 12 -vitamin (hiánya: vérszegénység) poliamidok drogok: LSD Feladat: Karikázzuk be a molekulákban lévő amid kötéseket!
C, H, N építőelemekből épülnek fel: o aminok o nitrogéntartalmú heterociklusoknukleinsavak o nitrilek o azovegyületek o diazovegyületek C, H, N, O építőelemekből épülnek fel: o amidok o aminosavakfehérjék o nitrovegyületek
Definíció: Az aminosavak olyan szerves vegyületek, melyekben amino- és karboxilcsoport is megtalálható. Jelentőségük: a fehérjék építőkövei aminocsoportkarboxilcsoport
Az aminocsoport és a karboxilcsoport egymáshoz viszonyított helyzete szerint megkülönböztetünk -, -, -… aminosavakat. A fehérjéket felépítő aminosavak -aminosavak. A fehérjéket mintegy húsz féle -aminosav építi fel. Ezek általános képlete: -aminosav -aminosav -aminosav A fehérjéket felépítő - aminosavak csak az „R” oldalcsoport minőségében különböznek!
A legtöbb aminosavnak triviális neve van, melynek végződése általában: -in. (Az aminosavak szabályos nevét nem használjuk.) Jelölésük: hárombetűs szimbólummal, vagy egybetűs szimbólummal: RövidítésNév AAlaalanin CCyscisztein DAspaszparaginsav EGluglutaminsav FPhefenil-alanin GGlyglicin HHishisztidin ………
Az -szénatom királis (kivéve, ha R = H) A karboxilcsoport: savas jellegű. Az aminocsoport: bázikus jellegű. Ezek molekulán belüli reakciója eredményezi az ún.: IKERIONOS szerkezetet.
Szilárd halmazállapotú, ionrácsos vegyületek. Savas közegben bázisként, bázikus közegben savként viselkednek: AMFOTER vegyületek. Vizes oldataik kémhatását az oldalcsoportok is befolyásolják.
apoláris, semleges (pl.: glicin, alanin, valin) poláris, semleges (pl.: szerin, cisztein) poláris, gyengén savas vagy bázikus (pl.: tirozin, hisztidin) poláris, erősen savas vagy bázikus (pl.: glutaminsav, lizin)
Aszpartám: kb. kétszázszor édesebb íze van mint a kristálycukornak. Szkatol: a triptofán „erősen jellegzetes szagú” bomlásterméke vonzza a legyeket is… Nátrium-glutamát: a glutaminsav nátrium sója … és nagyon fincsi lesz tőle a húsleves … (E 621) Tudod-e, hogy…
Az aminosavak vízkilépés közben összekapcsolódhatnak (kondenzációs reakció). Sok aminosav összekapcsolódásával polipeptid képződik. peptidkötés (amidkötés) dipeptid Keletkezhetne-e más termék is a két különböző aminosav más módon való összekapcsolódásával? Tudod-e, hogy…
Definíció: A fehérjék sok aminosavrészből felépülő lineáris polipeptidek (polimerek), melyek egyéb funkciós csoportokat is tartalmazhatnak. Csoportosításuk: Egyszerű fehérjék (proteinek): csak –aminosavakból állnak. Pl.: albuminok, globulinok Összetett fehérjék (proteidek): fehérjét nem tartalmazó csoport közvetítésével felépülő egyszerű fehérjék. Pl.: glükoproteidek, foszforproteidek, nukleoprotediek
Elsődleges szerkezet: az aminosavak kapcsolódási sorrendje. Másodlagos szerkezet: a polipeptidlánc térszerkezete. (Ezt az oldalláncok minősége és a köztük kialakuló H-kötések határozzák meg.) o -helix (molekulán belüli H-kötések) o -redő-szerkezet (molekulák közti H-kötések) Fibrilláris fehérjék: azonos konformációjú fehérjék. keratin (haj, gyapjú): csak -helix fibrion (selyem): csak -lánc
Globuláris fehérjék: -helix és -redő struktúrákat, továbbá „rendezetlen” részeket is tartalmazó fehérjék (pl.: hemoglobin, inzulin). Harmadlagos szerkezet: a globuláris fehérjék térszerkezete. Negyedleges szerkezet: a több peptidláncból álló fehérjék teljes térszerkezete.
A fehérjék jelentősége : Részt vesznek a sejtben végbemenő folyamatban: transzportfolyamatok (pl.: hemoglobin), anyagcsere-folyamatokat katalizálnak (enzimek), immunvédelem (immunfehérjék), mozgás (izomfehérjék), tápanyagok (hús, tej és növényi fehérjék), kommunikáció (pl.: hormonok: oxitocin, inzulin), szerkezeti anyagok (pl.: haj, köröm). Tudod-e, hogy…
Oldhatóság: függ az oldalcsoportoktól és a molekula méretétől. Vizes oldatuk kolloid rendszer (a fehérje molekulák a kb nm mérettartományba esnek). Koaguláció: a fehérjék kicsapása (megszűnik a kolloid állapot). Denaturáció: a fehérjék működőképességének (biológiai aktivitásának) megszűnése.
A koaguláció és denaturáció: A denaturáció (működőképesség megszűnése) és a koaguláció (a kolloid állapot megszűnése) általában együtt jár. A koaguláció és denaturáció lehet: o reverzibilis (megfordítható): pl. konyhasó vagy etanol hatására, o irreverzibilis (megfordíthatatlan): nehézfémsók (pl.: Cu 2+ -, Pb 2+ -, Hg 2+ -ion tartalmú sók), tömény savak vagy magas hőmérséklet hatására.
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!