Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Roma helyzet ma Magyarországon „Honnan jöttünk, hol vagyunk, hová tartunk…..” Készítette: Juhász.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Folyamatosan emelkedik a lakosság képzettségi szintje – 15 éves a pécsi és a székesfehérvári regionális képző központ október 10.
Advertisements

„A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Munkaerő-piaci Alapból támogatja” Záró konferencia június „ Új esély:
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A gyermekjogok története A második világháborút követően a világ számos nemzete közösen létrehozott egy szövetséget – megalapították az ENSZ-t,
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
Országos Cigánymisszió „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.” Mt
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
A Műszaki menedzserek elégedettségének a szintje a Dunaújvárosi Főiskolán! Készítette: Németh Nóra Nikoletta Konzulens: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Ingázás a határ mentén. A külföldre ingázó foglalkoztatottak A külföldön dolgozók aránya a foglalkoztatottak százalékában, 2011.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Családi kapcsolatok újjáépítésének a segítése. „Az a tény, ha ma Magyarországon vagy bárhol a világban egy embert a bíróság elítél, és büntetés végrehajtási.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Jogok és kötelességek a családban.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
Dr. Vécsei Pál A jelentős arányban romák által lakott települések-, s erre alapozottan a roma népesség helyzetének alakulása a rendszerváltást követően.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
imagine great people 1990.: USA 2000.: Magyarország 130 országban
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése 19
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Esélyek a munkaerőpiacon
A közigazgatással foglalkozó tudományok
A Digitális szakadék csökkentése (GINOP-6. 1
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A magyar társadalom a népszámlálás tükrében
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Mátészalkai Szakképző Iskola
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Sajátos nevelési igényű tanulók a kompetenciamérésben
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu
Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Bemeneti kompetenciamérés 2007/2008 tanév
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Roma helyzet ma Magyarországon „Honnan jöttünk, hol vagyunk, hová tartunk…..” Készítette: Juhász Zsolt

A cigányság történelmi szerepe a magyar társadalom munkamegosztásában. A roma népesség. Romák a munkaerőpiacon. A romák és az oktatás A romák helyzete a XXI. századi Magyarországon: Az oktatási rendszerből kieső romák: TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

A cigányság történelmi szerepe a magyar társadalom munkamegosztásában Magyarországon soha nem létezett egységes, azonos öntudattal, nyelvi és kulturális háttérrel rendelkező roma népesség. A századi Magyarországon a társadalom elfogadott tagjaként éltek. A dualizmus korában gyors gazdasági növekedés történt, ami a hagyományos cigány mesterségek háttérbe szorulását eredményezte. A II. világháború idején a hatóságok radikális eszközökkel akarták a „cigánykérdést” megoldani. Az ig tartó demokratikus időszakban egyenjogúságot kaptak as évektől a romák erőszakos asszimilációját szorgalmazták. A párthatározat a „cigánykérdés kezelését“ a munka, lakás, iskola hármas köré szervezte. A cigányság a szocializmus évtizedeiben viszonylagos létbiztonságban élt. A 80-as évek végétől a gazdaság válsága elsőként a cigány munkaerő elbocsátását eredményezte..

A roma népesség A romákkal kapcsolatos szakpolitikai javaslatok előtt fontos tisztázni, pontosan kik számítanak a csoporthoz tartozónak. Az eddigi népszámlálások során a megkérdezettek egyetlen identitást választhattak. A 2010-es felmérésben ettől eltérő módon bárki nyilatkozhatott arról, hogy mit tart elsődleges és mit másodlagos identitásának. Napjainkban azt tekintik romának, akiket a közvetlen környezetük annak tart. Magyarországon mindössze négy alkalommal készült átfogó felmérés, ezek összehasonlításából tudhatjuk, hogy a romák harmada a leghátrányosabb helyzetű észak-magyarországi megyékben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben és Nógrádban él. Amíg 1971-ben csak minden ötödik, addig 2003-ban már minden harmadik roma itt élt. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

Romák a munkaerőpiacon Az 1960-as években került sor a gyárakban való alkalmazásukra, a képzettséget nem igénylő, legkevésbé megbecsült és legrosszabbul megfizetett kisegítő munkakörökben. A romák többsége az ország leghátrányosabb helyzetű, északi és keleti részein élt, ahol amúgy is jelentősebb volt a gazdasági visszaesés. Megfelelő képzettség híján velük kezdték az elbocsátást. Természetesen nem lehet elhallgatni az előítéletesség szerepét, de elsősorban nem ez okozta a romák foglalkoztatási szintjének radikális csökkenését. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

A romák és az oktatás Az államszocializmus évei alatt a romák körében elterjedt az írni-olvasni tudás. A romáknál csak minden negyedik gyerek vett részt óvodai képzésben. Amíg a teljes népességen belül jelentősen emelkedett a közép-és felsőfokú képzésben részt vevők aránya, addig a romák ebből kimaradtak. Azok, akik bejutottak a középfokú oktatásba, a szakmunkásképzésben tudtak tovább tanulni. A felsőoktatásban gyakorlatilag nagyítóval kellett keresni romákat. A romák helyzete a XXI. századi Magyarországon: A romák a Kádár-rendszerben tömegesen jelentek meg szakképzetlen munkavállalókként a nehéziparban, majd ugyanilyen mértékben vesztették el állásukat a rendszerváltás és a gazdasági átalakulás során. A gazdaság szerkezeti átalakulása leghátrányosabban az alacsony képzettségi szinttel rendelkező munkavállalókat érintette TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

Az oktatási rendszerből kieső romák: A leszakadó társadalmi csoportok hátránya legtisztábban a középfokú oktatásban mutatkozik meg. A roma diákok 38 százaléka tanul tovább, 24 százalékuk szakiskolákban, 14 százalékuk gimnáziumokban. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

Konfliktusok romák és nem romák között: A magyarországi romák jelentős átlagéletkora, jövedelme, iskolázottsága és foglalkoztatottsága nagyon alacsony. Magyarország legrosszabb helyzetű területein roma többségű gettótelepülések alakulnak ki. Ezeken a településeken jelentős a roma és a nem roma lakosság közötti konfliktus. A gettósodással párhuzamosan a közszolgáltatások leépülnek, a mélyszegénységgel összefüggő problémák. Megoldási lehetőségek... TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!