„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva és hazudozva minden rosszat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola
Advertisements

RE-PE-T-HA Regionális Pedagógusképző és –Továbbképző Hálózat és Adatbázis az Észak- Alföldi Régióban – TÁMOP /1/B Gaál István tanárképzési.
KLEBELSBERG KUNO Miniszter: Kultuszminisztersége
Diplomát adó alapszakjaink:
Anglia partjaihoz közeledve. NEWCASTLE REPÜLŐTÉR.
Szakmai gyakorlat és tantárgy elfogadtatások 2012/2013-as tanévre
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
Tanulmányi rendszerek kommunikációs szerepe a felsőoktatási intézményekben. FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA, 2005.
Gábor Dénes Tehetségpont
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
ÁTALAKULÓ FELSŐOKTATÁS Bevezetés a szociológiába WJLF ÁSZM I. évf. nappali tagozat.
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
élete visszaemlékezésekben
A Magyar Köztársaság kormánya. 2 A demokrácia szolgálatában Szilvásy György tárca nélküli miniszter prezentációja Laborc Sándor kinevezésének felterjesztéséről.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Bevezető Az egyetemek legrégebbi kara A Bölcsészettudományi Kar egyenjogúsága Differenciálódás Az első évszázadok feladata.
„pap vagy te mindörökké”
kapcsolatos tennivalók
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Prof. emer. Dr. Monos Emil, a Semmelweis Egyetem Baráti Körének elnöke megnyitja a táblaavató ünnepséget.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Advent Bihari Gusztáv.
(A tudomány szemszögéből)‏
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Bemutatkozik a Magyar-Szlovén Tagozat: a magyar vállalkozások piaci pozíciószerzésének és befektetéseinek elősegítése Fullérné Verger Renáta Magyar-Szlovén.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
A pécsi egyetem és a magyar jogi oktatás útja
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
Boldog Meszlényi Zoltán Lajos
Meghívó. Köszönetet mondunk támogatóinknak: II. kerületi Önkormányzat Magyarországi Francia Intézet ELTE Eötvös József Collegium Magyar Írószövetség Szávai.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A HONLAP FEJLESZTÉS BEMUTATÁSA TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Készítette: Deák Lilla.
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
Tarnóczy Tamás professzor és a  Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság Hirschberg Jenő.
A maximális hallgatói létszám megállapítása Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Kari Tanácsülés Egyetemi Tanácsülés
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
Debrecen, a gondoskodó város SZIME XVII. Konferencia Debrecen, szeptember Dr. Papp László polgármester.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Szakmai gyakorlati tájékoztató Általános információk a évi szakmai gyakorlat letöltéséhez.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
A kommunista diktatúrák
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról
10 érv, hogy a Nyíregyházi Egyetemet válaszd!
MISKOLCI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR
ÉVKÖZi IV VASÁRNAP A év Máté 5,1-12a.
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
A kezdetektől…. …”napjainkig” ( )
Atomenergiáról – mindenkinek
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
kapcsolatos tennivalók
Az EU intézményrendszere
egyetemi ünnepségek Díszünnepség 2016, október 22
Igeolvasás „14Most azért az URat féljétek, és őt szolgáljátok tökéletesen és igazán. Távolítsátok el azokat az isteneket, amelyeket atyáitok szolgáltak.
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket,
Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
„Csillagpont Kórház” létrehozása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban TIOP /2F/ Nyitórendezvény Alapkőletétel.
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról
Atomenergiáról – mindenkinek
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
Előadás másolata:

„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva és hazudozva minden rosszat mondanak rátok miattam” (Mt 5,11) minden rosszat mondanak rátok miattam” (Mt 5,11)

2005. febr. 28-án a névtelenség homályába burkolózó „szakerto90” a Kádár-rendszert támogató egyházi „ügynökök” listáján tüntette fel Turay Alfrédot, intézetünk főigazgatóját, és Nyíri Tamás professzort, a Nem-Hívők Vatikáni Titkársága magyarországi csoportjának egykori vezetőjét. Az alábbi dokumentumok az említett személyek életéből és tevékenységéből villantanak fel képeket. Figyelmesen tanulmányozd az okiratokat, s közben gondolkodj el azon, hogy vajon kinek a szolgálatában állhatott a „két ügynök”!

: VI. Pál pápa fogadja a Pápai Magyar Intézet növendékeit. – Ez a pápa létesítette 1964-ben a Nem-Hívők Vatikáni Titkárságát (a Kultúra Pápai Tanácsának jogelődjét) azzal a céllal, hogy tagjai párbeszédet kezdeményezzenek a kommunista diktatúrák vezető ideológusaival.

: Részlet egy visszaemlékező levélből, amelyben Udvardy József szegedi püspök burkoltan utal arra, hogy 1973 őszén megbízta Turayt a nők konzultációs rendszerű teológiai oktatásának megszervezésével. Az utalás azért homályos, mert ezt az oktatási formát a Belügyminisztérium illetékesei hosszú éveken keresztül illegális tevékenységként tartották számon, és ennek megfelelően mindent megtettek felszámolása érdekében.

: Az MKPK elnöke kinevezi Turayt a Nem-Hívők Vatikáni Titkársága magyar csoportjának tagjává.

: Turay Alfréd a Nem-Hívők Titkárságának egyik küldöttjeként Bécsben előadást tart a magyarországi ateizmus terjedéséről. – Az előadást követően 10 évre bevonják nyugati útlevelét.

5a 1978: Nyíri Tamás létrehozza a Budapesti Levelező Tagozatot. – A tagozat létrejöttének előzményeiről 1998-ban Turay emlékezik meg a budapesti Egyetemi Templomban tartott ünnepségen.

5b 1978: Nyíri Tamás létrehozza a Budapesti Levelező Tagozatot. – A tagozat létrejöttének előzményeiről 1998-ban Turay emlékezik meg a budapesti Egyetemi Templomban tartott ünnepségen.

: Intézetünk főigazgatója a Nyíri Tamás professzor által létrehozott Budapesti Levelező Tagozat hallgatóinak körében. A kép közepén látható idős Iskolanővér vendég, aki a csoporttal együtt ad hálát Istennek azért, hogy immár világi nők és férfiak számára is törvényes lehetőség nyílt a teológia tanulására.

: Turay az oktatás és az „ügynöki” teendők mellett lelkipásztori tevékenységet is végez.

: Lékai László prímás meghosszabbítja Turay kinevezését a Nem-Hívők Titkárságba.

: Udvardy József püspök kinevezi Turayt a Szegedi Papnevelő Intézet megbízott rektorává. – Az okirat másolatában a „megbízott” jelző és az „átmeneti időszak” kifejezés arra utal, hogy az Állami Egyházügyi Hivatal nem járult hozzá ehhez a kinevezéshez. Az ÁEH ellenkezését igazolja az a tény is, hogy a megbízott rektor nem tudja elkísérni kispapjait a csehszlovákiai kirándulásra, mert 1985 nyaráig a szocialista országokba szóló útlevelet sem kapja meg.

: Nyíri Tamás és Turay Alfréd 1989 januárjában „elmélyülten” hallgatja a kommunista diktatúra egyik képviselőjének szónoklatát az MSZMP Politikai Főiskoláján rendezett konferencián. Vajon, mire gondolhatnak?

11a 1989: Turay felszólalásra készül ugyanezen a rendezvényen. Miközben felszólalásának szövegét olvasod, gondolj arra, hogy még nem történt meg a rendszerváltás, és a későbbi rendszerváltó „hősök” még nincsenek a helyszínen!

11b 1989: Turay felszólalásra készül ugyanezen a rendezvényen. Miközben felszólalásának szövegét olvasod, gondolj arra, hogy még nem történt meg a rendszerváltás, és a későbbi rendszerváltó „hősök” még nincsenek a helyszínen!

: Turay Alfréd és a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola főigazgatója együttműködési szerződést ír alá, amelynek következményeként megnyílik a lehetőség a hittanár szaknak egyéb tanári szakkal való párosítására.