Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket,"— Előadás másolata:

1 „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket,
és hazudozva minden rosszat mondanak rátok miattam” (Mt 5,11)

2

3 2005. febr. 28-án a névtelenség homályába burkolózó „szakerto90”
a Kádár-rendszert támogató egyházi „ügynökök” listáján tüntette fel Turay Alfrédot, intézetünk főigazgatóját, és Nyíri Tamás professzort, a Nem-Hívők Vatikáni Titkársága magyarországi csoportjának egykori vezetőjét. Az alábbi dokumentumok az említett személyek életéből és tevékenységéből villantanak fel képeket. Figyelmesen tanulmányozd az okiratokat, s közben gondolkodj el azon, hogy vajon kinek a szolgálatában állhatott a „két ügynök”!

4 1. 1973: VI. Pál pápa fogadja a Pápai Magyar Intézet növendékeit.
– Ez a pápa létesítette 1964-ben a Nem-Hívők Vatikáni Titkárságát (a Kultúra Pápai Tanácsának jogelődjét) azzal a céllal, hogy tagjai párbeszédet kezdeményezzenek a kommunista diktatúrák vezető ideológusaival.

5 2. 1973: Részlet egy visszaemlékező levélből, amelyben Udvardy József szegedi püspök burkoltan utal arra, hogy 1973 őszén megbízta Turayt a nők konzultációs rendszerű teológiai oktatásának megszervezésével. Az utalás azért homályos, mert ezt az oktatási formát a Belügyminisztérium illetékesei hosszú éveken keresztül illegális tevékenységként tartották számon, és ennek megfelelően mindent megtettek felszámolása érdekében.

6 3. 1975: Az MKPK elnöke kinevezi Turayt a Nem-Hívők Vatikáni Titkársága magyar csoportjának tagjává.

7 4. 1976: Turay Alfréd a Nem-Hívők Titkárságának egyik küldöttjeként Bécsben előadást tart a magyarországi ateizmus terjedéséről. – Az előadást követően 10 évre bevonják nyugati útlevelét.

8 5a 1978: Nyíri Tamás létrehozza a Budapesti Levelező Tagozatot. – A tagozat létrejöttének előzményeiről 1998-ban Turay emlékezik meg a budapesti Egyetemi Templomban tartott ünnepségen.

9 5b 1978: Nyíri Tamás létrehozza a Budapesti Levelező Tagozatot. – A tagozat létrejöttének előzményeiről 1998-ban Turay emlékezik meg a budapesti Egyetemi Templomban tartott ünnepségen.

10 6. 1980: Intézetünk főigazgatója a Nyíri Tamás professzor által létrehozott Budapesti Levelező Tagozat hallgatóinak körében. A kép közepén látható idős Iskolanővér vendég, aki a csoporttal együtt ad hálát Istennek azért, hogy immár világi nők és férfiak számára is törvényes lehetőség nyílt a teológia tanulására.

11 7. 1983: Turay az oktatás és az „ügynöki” teendők mellett lelkipásztori tevékenységet is végez.

12 8. 1985: Lékai László prímás meghosszabbítja Turay kinevezését a Nem-Hívők Titkárságba.

13 9. 1985: Udvardy József püspök kinevezi Turayt a Szegedi Papnevelő Intézet megbízott rektorává. – Az okirat másolatában a „megbízott” jelző és az „átmeneti időszak” kifejezés arra utal, hogy az Állami Egyházügyi Hivatal nem járult hozzá ehhez a kinevezéshez. Az ÁEH ellenkezését igazolja az a tény is, hogy a megbízott rektor nem tudja elkísérni kispapjait a csehszlovákiai kirándulásra, mert 1985 nyaráig a szocialista országokba szóló útlevelet sem kapja meg.

14 10. 1989: Nyíri Tamás és Turay Alfréd januárjában „elmélyülten” hallgatja a kommunista diktatúra egyik képviselőjének szónoklatát az MSZMP Politikai Főiskoláján rendezett konferencián. Vajon, mire gondolhatnak?

15 11a 1989: Turay felszólalásra készül ugyanezen a rendezvényen.
Miközben felszólalásának szövegét olvasod, gondolj arra, hogy még nem történt meg a rendszerváltás, és a későbbi rendszerváltó „hősök” még nincsenek a helyszínen!

16 11b 1989: Turay felszólalásra készül ugyanezen a rendezvényen.
Miközben felszólalásának szövegét olvasod, gondolj arra, hogy még nem történt meg a rendszerváltás, és a későbbi rendszerváltó „hősök” még nincsenek a helyszínen!

17 12. 1991: Turay Alfréd és a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola főigazgatója együttműködési szerződést ír alá, amelynek következményeként megnyílik a lehetőség a hittanár szaknak egyéb tanári szakkal való párosítására.


Letölteni ppt "„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések