GÖRÖG MITOLÓGIA 1. forduló A GÖRÖG ISTENEK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÓKORI HELLÁSZ.
Advertisements

Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
A görög epika.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Krisztus uralma alatt élni 5.
Iszlám teremtéstörténet.
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Görög mitológia.
A HÁROM FA.
A FELEDÉKENY BOSZORKÁNY
Az ókori görög-római istenvilág
Az ókori görög művészet
Görög mitológia.
A szerelem istene: Erósz, Amor, Cupido
Ismétlő feladatok összefoglaláshoz
Dionüszosz Mondák,regék.
Perszephoné Története
A GÖRÖG MONDAVILÁG.
Az ókori Hellász.
Szüntelen imádkozzatok. 1.Thessalonika 5: 17
Mit jelent a megfejtésül kapott szó?
Ókori görög régészeti leletek
Görög istenek.
HELLAS Kréta, Mükéné.
KI AZ EMBER? Erdő Péter From Darkness, the Light Borúra derü Hungarian Academy Of Sciences Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar.
Istennek a teremtés munkáiból való dicsérete
AZ ÓKORI HELLÁSZ Összefoglaló óra 5.z osztály.
A mítoszok.
Más görög istenek 1.B.
Más görög istenek 1.B.
Dionüszosz 6/C.
Ókori görög régészeti leletek
A három fa. Egy magas hegy tetején volt három fa. Egy szép napon beszélgetni kezdtek vágyaikról, reményeikről, álmaikról.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Echó története: Stella Lilla.
Orpheusz és Eurüdiké Mítosz.
Daidalosz és Ikarosz története.
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
A Z ANTIKVITÁS IRODALMA
Dicsérjed Uradat! Pecznyík Pál verse. Dicsérjed Uradat Istennek h ű népe, Te vagy országának, legfényesebb éke.
Zeusz születése.
A görög mitológia néhány istensége
Akhilleusz 4/A.
Isten hozott köztünk!.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
Az ókori görög- római istenvilág
Megölték a Bárányt, de Rá dicsőség várt, az átszegzett kezek győzelmet hirdetnek. Ő az Úr, Ő az Úr, éneklem, Ő az Úr. És Ő él, IGEN ÉL, élek, mert Jézus.
Árpád-házi Szent Erzsébet
Áldjad, lelkem, az Ura!. Uram, Istenem, igen nagy vagy, fenségbe és méltóságba öltöztél, világosságot vettél magadra, mint egy köpenyt.
A görög mitológia Az istenek születése.
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
S ZENT CSALÁD A ÉV M áté M áté 2, Miután ők elvonultak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt:
MÍTOSZ Párisz és Oiné története
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
A labirintus A krétai mondakör
Trójai háború KÉSZÍTETTE: Pergel Blanka 5.m.
Midász király 4. forduló. Keresgélő A_zene_hatalma /
DIGITÁLIS TÉMAHÉT ,,HŐS KERESTETIK” 5. d.
THEOGONIA Az istenek születése.
5. évfolyam – 3. téma Ókori Görögország.
Isten félelemben és szomorúságban
A görög istenek.
Az ókori görög kultúra
ÓKORI RÓMA - ÖSSZEFOGLALÁS
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Isten lakhelye.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
A GÖRÖG MONDAVILÁG.
Előadás másolata:

GÖRÖG MITOLÓGIA 1. forduló A GÖRÖG ISTENEK

Kedves Gyerekek! Játékos interaktív komplex iskolai versenyt indítunk 5-6. évfolyam számára görög mitológia körében. Reméljük, hogy elnyeri tetszéseteket, és „ a mindent tudni akarók” kíváncsiságával bekapcsolódtok a tanulni vágyók sorába. A feladatsorokat mentsétek le, oldjátok meg, majd kidolgozva PowerPoint bemutatóként (.ppt) pendrive-on adjátok be nekünk. Beadási határidő: minden hónap harmadik hétvégéje Az 5 fordulós verseny során havonta egy-egy új témában egyénileg készülhettek fel a nagy megmérettetésre. A pendrive-on beadott válaszaitokat értékeljük, és a honlapon a versenyállás részeredményeit folyamatosan közöljük. Az eredményesen szereplő versenyzők jutalma szaktárgyi ötös és dicséret, a legjobban teljesítők számára pedig áprilisban egy interaktív csapatversenyt rendezünk értékes nyereményekkel. Ott derül ki, hogy kik lesznek a tanév legokosabbjai. Sok sikert kívánunk ! Edit néni, Erika néni, Hajni néni, Kati néni, Klára néni, Zita néni, Lajos bácsi és Robi bácsi

Szakirodalom a görög istenekről http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/vallas/mitologi/html/index.htm http://www.kislexikon.hu/gorog_mitologia.html http://sarti-info.hu/gorogistenek/poseidon.htm http://munduslatinus.atw.hu/Mitologia/geneolog.pdf http://tttweb.hu/gyujtemenyek/cikkek/regi/Mitologia/Istenek/Gorog%20-%20Romai.htm http://www.literatura.hu/lexikon/mitosz/prometheus.htm http://hu.wikipedia.org/wiki/Atlasz A fenti linkek segítenek a feladatok megoldásában.

1. Feladat Ki vagyok én? 1. Az istenek és királyok atyja, a görögök legbölcsebb és legfőbb istene, az egek fellegtorlaszoló , mennydörgő, mennykövező ura. Válasz: 2.Időnként elhagyom föld alatti királyságom, hogy fölhágjak az Olümposzra. Legértékesebb tárgyam a láthatatlanná tévő sisakom. Válasz: 3. A családi tűzhely istennője, Zeusz felesége. Válasz: 4. A tenger és a földrengés istene, szelek és viharok parancsolója. Válasz: 5. Már születése napján megszökött a pólyájából, és elindult kalandot keresni. Az istenek követe, vigyáz a kereskedőkre, utazókra és a tolvajokra is. Válasz: 6. Zeusz fejéből pattant ki teljes fegyverzetben. A bölcsesség,a tudás,az emberek tanítója. Válasz:

1. Feladat Ki vagyok én? 7. A többi isten nem örül,ha megjelenik az Olümposzon. A földön is félnek tőle, mert nyomában halál jár. Válasz: 8. Az istenek lakomáin lantján játszik, de jól bánik az íjjal is. Válasz: 9. Kezében kalapácsával, bicegve, föl s alá járkál. Felesége a szép Aphrodité. Válasz: 10. A habokból emelkedett ki, mikor Zeusz villámaival megérintette a tengert. Jelképe a galamb és a delfin. Válasz: 11. A vadállatok úrnője, a vadászat és a Hold istennője. Válasz: 12. A szőlőművelés, a bor, a mámor istene. Válasz:

2. feladat Járj utána! A görög mitológia egy alakjával van össze-függésben a páni félelem és a pánik kifejezésünk. Ki az és mi a kapcsolat köztük?

2. Feladat Válasz:

  3. feladat Ki lennél? Három napra egy görög isten bőrébe bújnál az istenek szeszélye folytán. Ki lennél? Mire használnád kölcsönzött képességeidet napjainkban? Ötletes, hasznos legyen! Kb. 10 mondatban fogalmazd meg!  

Ki lennél? 3. feladat   A fogalmazás helye  

4. Feladat Keresd a párját! Kösd össze az összetartozó részeket A Zeusz 1. keselyű B Poszeidon 2. tehén, páva C Hadész 3. villám,sas D Héra 4. hattyú, galamb E Aphrodite 5. kovácsműhely F Artemisz 6. bőségszaru G Apolló 7. olajfaág,bagoly H Athéné 8. ló, háromágú szigony I Hephaisztosz 9. cipruság J Hermész 10. babérfa,delfin K Arész 11. tűzhely, örökmécses L Hesztia 12. hírnökbot

Ki adhatta fel a hírdetést? 5. feladat 1.GYÓGYÍRT KERESEK FÁJÓS VÁLLAMRA! JELIGE : NEHÉZ A MENNYBOLT  Válasz:……………………………………………… 2. ÚJ HÚROKRA LENNE SZÜKSÉGEM , HOGY LANTOMAT PENGETVE ÚJRA ÉNEKELHESSEK JELIGE: A TEKNŐS PÁNCÉLJA HASZNOS DOLOG Válasz:…………………………………………………… 3. RÉGI MEGUNT ARANYTÁRGYAIMAT ELÁRVEREZEM JELIGE : AZ ARANY NEM BOLDOGÍT Válasz: …………………………………………………… 4. MEGFORMÁLOM ÁLMAI ASSZONYÁT, CSAK HÓFEHÉR ELEFÁNTCSONTRA ÉS APHRODITÉ KEGYÉRE VAN SZÜKSÉGEM JELIGE: AZ ÁLMOK VALÓRA VÁLNAK Válasz: …………………………………………………  5. LABIRINTUST ÉPÍTENE? HÍVJON BIZALOMMAL! JELIGE: MINÓTAURUSZ Válasz:……………………………………………………

6. Feladat Rajzos feladat Tervezz pénzérmét a görög mitológiai történetekből választott szereplő jellegzetességeinek ábrázolásával. A/4-es lapon készíts egy 15 cm-es átmérőjű kört és azon belül gondolkodj! A technika szabadon választható. A kész alkotásaitokat adjátok be személyesen Robi bácsinak! A rajzlapok hátuljára a verseny folyamán minden fordulóban írjátok fel a neveteket, osztályotokat, az egyes fordulók sorszámát és az adott témát!

7. Feladat KERESZTREJTVÉNY A megfejtéshez klikkelj a keresztrejtvényre! Ha elkészültél, lépj a következő oldalra. A rejtvény meghatározásai után lévő számok alapján olvasd össze a megfejtésekben a megfelelő betűt, az így kapott szókapcsolat a 7. feladat megoldása. Megfejtés:

7. Feladat KERESZTREJTVÉNY 1. Kypros királya, aki saját szobrába lett szerelmes ( 3.) 2. Hány főisten volt a görögöknél? ( 10.) 3. Hogy nevezték Daidalosz fiát? ( 4.) 4. Egy azonos helyhez (pl.Kréta. Trója, Théba) vagy közös eseményekhez köthető mítoszok összessége.( 7.) 5. Uránosz és Gaia félig kígyótestű, bozontos hajú, szakállas gyermekei voltak. (3.) 6. Midász király különös ismertetőjele. ( 3.) 7. Mi volt a görög istenek fő eledele? ( 7.) 8. Daidalosz építette a Minotaurosz számára. ( 8.) 9. Hogy hívták a legszebb férfi istenséget? ( 3.) 10. Hegy, ahol Zeusz lakhelye volt . (2) 11. A tíz éves trójai háború cseles fordulópontja?(4.) 12. Hazánkban is kedvelt görög étel . ( 1.) 13. Ki mentette meg Thészeusz életét? ( 3.) 14. Zeusz által megteremtett első nő neve? ( 7.)

8. Feladat Párosítás Összekeveredtek a nevek és a hozzájuk tartozó meghatározások. Tégy rendet a nevek és meghatározások között! Kösd össze a helyesnek ítélt párokat! A I G I S Z     vízi szörnyeteg A N D R O M A K H É   az éjszaka istene BAKKHOSZ    a győzelem istene E K H O      Orpheusz felesége E U R Ü D I K É Hektor felesége G R I F F E K  a visszhang megszemélyesítője H I D R A   Zeusz mellékneve, megmentő a jelentése NIKÉ  Kutyafejű,szárnyas szörnyeteg N Ü X   Dionüszosz másik neve S Z Ó TÉR   Zeusz pajzsa P O D A G R É hárpia,viszályisten  

2. Hádész soha nem vehetett részt az istenek lakomáján. 9. Feladat Igaz vagy hamis? Ha tudod a választ, nagy nyomtatott I vagy H betűt írj az állítások mellé!   Állítások Tipp 1. A mítosz istenekről, isteni eredetű csodás lényekről, természetfeletti képességű hősökről szóló történet. 2. Hádész soha nem vehetett részt az istenek lakomáján.  3. Poszeidon a tudomány és a bölcsesség istene volt.  4. Héra jelképe a rózsa és a galamb. 5. Az istenek 11-en vettek részt mindig a lakomákon. 6. Pallasz Athéné Dionüszosz leánya volt.  7. Az istenek a felhők között éltek. 8. Zeusz jelképei: a sas és a villámok.  9. Az ókori görögökre a monoteizmus jellemző.  10.Jumo istennő a római mitológiában Hérának felel meg. 

10. feladat „Szép kis család” Tudjátok, hogy a görögök főistene Zeusz, felesége pedig Héra volt. A párnak több gyermeke született, de nem mindegyiknek volt Héra az édesanyja. Zeusznak, természetesen " emberi " módra, több nő is tetszett életében, így összesen 9 gyermeke lett. Töltsd ki a táblázatot, hogy megtudjuk, mi is az igazság?! Zeusz (apa) Héra (anya1) Más hölgyek (anya2)

11. Feladat Zene: Ki mit tud? A következő zenei részletek is a görög mitológiához kapcsolódnak Mitől mit hallunk? Melyik görög istenekhez köthetőek az egyes részletek? http://www.youtube.com/watch?v=dzdVqK3CwnI http://www.youtube.com/watch?v=Oe1dEEBqAC4&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=wni1GVRlMtc&feature=related

11. Feladat Megfejtés Zene: Ki mit tud? A következő zenei részletek is a görög mitológiához kapcsolódnak. Kitől mit hallottál? a) b) c) Melyik görög istenekhez köthetőek az egyes részletek?

A Görög Istenek forduló végére értél. Köszönjük a kitartó figyelmedet és a munkádat!