Készítette : Fürtön Tamás 1 Mérés –értékelés a Norvég szakképzésben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
Advertisements

Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Hámoriné Váczy Zsuzsa. •Története: 1936-tól szakképzés, flexibilis szakmacsoportos oktatás, a gazdaság, mint megrendelő.
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
Szakmatanulás érettségi után a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központban (BeTISZK) 1073 Budapest Dohány utca 65.
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
A tanári munka értékelése
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
1 Pályaválasztás 2010/2011-es tanév Fné T.K.. 2 BEISKOLÁZÁSI TERV A 2010/2011-ES TANÉVRE SZAKKÖZÉPISKOLA2 osztály Nyelvi előkészítő angol Nyelvi előkészítő.
Értékelés a pedagógiában
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
REGIONÁLIS SZAKKÉPZÉSI FÓRUM
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Felnőttoktatási tájékoztatója
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Komplex vizsga Szolnok szeptember 3.. Modulrendszerű vizsgadelegálások száma 2014 Vizsgaelnöki delegálások száma kamarai szakképesítésekben: 4157.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam július 07.
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola Tokaj2007. január 31.
Vizsgaszabályzat ismertetése A vizsga ideje  május (csütörtök-péntek)  Azokon a napokon a tanulóknak nincs órarend szerinti tanítás.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
Szakmai tanulmányút NORVÉGIA ( – ) A bemutatót készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D.
Norvég Oktatási és Kutatási Főigazgatóság - Megyei Önkormányzat Oktatási Hivatala - Városi Önkormányzat Oktatási Hivatala Intézményfenntartói rendszer.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Készítette: Nyul Gábor1 Mérés-értékelés Norvégiában Parlament Oslo felülről.
Szülői értekezlet A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBA TÖRTÉNŐ JELENTKEZÉS RENDJE ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁS GYAKORLATI TUDNIVALÓI.
Érettségire készülünk! 2008/2009. tanév Írásbeli vizsgák: május 4 –től Szóbeli vizsgák: június 22 – 24.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Középiskolai továbbtanulás 2016/17
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza.
AZ ÉRTÉKELÉS RENDSZERE Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakgimnáziuma, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja 9431 Fertőd, Joseph Haydn.
A szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai Jókai Mór Szakképző Iskola Bonyhád.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Szakiskolai fejlesztési program
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Tét - TANULÓI ÉLETÚT TÁMOGATÁSA AZ ÓVODÁTÓL A FELSŐOKTATÁSIG a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében Hujber Tamásné kovács Gabriella Kaposvári Klebelsberg.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Varró István Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium
Norvégiai szakmai út október
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
Mérés –értékelés a Norvég szakképzésben
a középfokú iskolai felvételi eljárás rendje
Kompetencia alapú szakoktatás
Beiskolázás a „Gundel”-ben
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Varga Júlia MTA KRTK KTI
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Előadás másolata:

Készítette : Fürtön Tamás 1 Mérés –értékelés a Norvég szakképzésben

Készítette : Fürtön Tamás 2 Norvégiáról röviden Területe: km 2 Népesség: Hivatalos nyelv: Norvég Államforma: Alkotmányos Monarchia Egy főre jutó GDP:52600euró Bevándorlók: A lakosság 7,9%-át teszik ki

Készítette : Fürtön Tamás 3 Tények és adatok 19 megye, melyek a középiskolai oktatásért felelnek:  gyerek  462 iskola  tanár  7,5 gyerek jut egy tanárra  A tanárok 47%-a nő 434 önkormányzat, akik az általános iskolai oktatásért felelnek:  tanuló(6-16 év)  3209 iskola  tanár  12,2 tanuló jut egy nevelőre  Tanárok 70%-a nő

Készítette : Fürtön Tamás 4 A NORVÉG KÖZOKTATÁS Alapvető eleme: „Az oktatás mindenkinek elve A közoktatás ingyenes középiskolás szintig beleértve a középiskolát is. Oktatáspolitikájuk fontos célja: az ország oktatási rendszere a világ legjobbjai közé tartozzon Az oktatási és Kulturális Minisztérium felel a kutatás és az oktatás mindenszintjéért az általános iskolai tananyag kidolgozásától kezdve a tudományos kutatási központokig A norvég kormány felel az oktatási szektor céljainak definiálásáért és a költségvetési keret meghatározásáért Kormány Oktatási minisztérium Oktatási Képzési Főigazgatóság (Politikai szűrő) Megye (felső középfok) Önkormányzat (alapfok és alsó középfok)

Készítette : Fürtön Tamás 5 A NORVÉG KÖZOKTATÁS specialitásai: Nincs osztályfogalom A fogyatékkal élők az épekkel együtt tanulnak A tanárokat a tanárképzés során felkészítik a fogyatékkal élők tanítására, és/vagy a régi gyógypedagógiai intézetekből bérelhetők tanárok a különböző fogyatékkal élők mellé (siket gyerek mellé siket tanár) 6 éves kortól 16 éves korig tart a tankötelezettség (14 éves korig csak szóben értékelnek) 16 éves kor után szakképzésben helyezkedhetnek el, illetve a 3 éves gimnáziumi képzésben. „Minden tanulónak joga, hogy az igényeinek megfelelő képzésben részesüljön” Norvég oktatási törvény

Készítette : Fürtön Tamás 6 A NORVÉG SZAKISKOLA Szerkezete:2+2 éves (2 év elméleti alapozás 2 év gyakorlat valamilyen gyakorlati képzőhelyen) Egyéb modellek : 3+1 év vagy 3+felsőoktatás (szakképzésből!!) Gyakorlati helyek koordinálása: Képzési irodák Állami támogatás a gyakorlati helyeknek:12000euró/2év/tanuló 9 szakmacsoport: Építőipar Egészségügy Tervezés, művészet Elektromosság Média Mezőgazdaság Szolgáltatás, kereskedelem, közlekedés Vendéglátás Ipari termelés, könnyűipar

Készítette : Fürtön Tamás 7 A NORVÉG OKTATÁSI REFORM („ Nem a hogyan, hanem, hogy mit kell tudni ahhoz, hogy továbbtanulhasson”) 1994-ben a felső szintű középiskolai oktatás átfogó reformja (Reform 94) jelentősen egyszerűsítette és hatékonyabbá tette a választható tantárgyak rendszerét és megerősítette azt, hogy minden fiatalnak joga van a felső szintű középiskolai oktatáshoz. A szakmai képzés a felső szintű középiskolai oktatás szerves részét képezi, és emellett nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy lehetővé tegyék a gyakorlati munkahelyi tapasztalatok megszerzését ben egy másik reform során (Reform 97) az iskolaköteles kort 7-ről 6 évre szállították le, egy 10 éves oktatási programot állítottak fel az elemi és az alsó szintű középiskolai oktatásban és az alsóbb osztályokban tanuló gyermekek részére a tanítás utáni foglalkozások rendszerét (skolefritidsordning) hozták létre. Ezek a reformok még nem zárultak le és folyamatosan értékelik az eredményeket.

Készítette : Fürtön Tamás 8 MÉRÉS ÉRTÉKELÉS NORVÉGIÁBAN( A reform) Kiindulási alap: NINCS szisztematikus rendszer az értékelésben, ami az egyéni teljesítmény javítását szolgálná. Az iskolák az aktivitásra fordítják inkább a hangsúlyt, nem pedig a tanulásra Adottak olyan tantárgyak, amelyekben viszonylag könnyű jó jegyet kapni, mert nincs vizsga Eltérőek a szokások ill. hagyományok az alap és középfokon. (1-7 osztályig szöveges értékelés, utána 1- től 6-ig osztályoznak. A tanárok visszajelzései kevés információval látják el a tanulót a teljesítményéről

Készítette : Fürtön Tamás 9 MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS Norvégiában Évente az intézmények 3 mérésen vesznek részt: Állami, nemzeti és a megyei mérések. A nemzeti mérési értékelési rendszer: nemzeti tesztekből áll. (nálunk országos komp. mérés). Az állami eredményeit nyilvánosságra hozzák az Interneten bárki elolvashatja( Ellentmondásos vélemények) Értékelés a szakiskolákban: Portfóliókat használnak a formális bizonyítványokhoz. A diák maga írja le céljait (korábban) és önértékelését /mit ért el belőle/. Az érdemjegy úgy születik, hogy a BLOOM taxonómiát és a 1-6 osztályzatot ötvözik, a tanulónak kell megmondania mit gondol a teljesítményéről. Beiratkozásnál diagnosztikus tesztet iratnak a tanulókkal ezen kívül elbeszélgetés a felvételi. Negyedévente formatív értékelés. Év végén a szummatív értékelést alkalmaznak. Bukás nincs kredit rendszer jellegű a középiskolai értékelés.

Készítette : Fürtön Tamás 10 MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS a szakiskolában és a gyakorlati munkahelyen ( a vizsga)  A gyakorlat során folyamatosan értékelni kell a tanulót. Legalább félévente beszélni kell vele mindazon dolgokról, amely érinti (cég-diák párbeszéd). Ezt dokumentálni kell. A vizsgabizottság összetétele: kamarák, szakszervezetek képviselői. Általában a megye küld két embert egy tanulóra, kinek az egész napját végigkövetik. A vizsgabizottság állítja össze a feladatokat. Elmélet és gyakorlat integrálása: reggel közös terv készítése, közös célkitűzés, amik teljesülését a nap végén közösen megbeszélik. A diáknak részt kell vennie a saját munkájának értékelésében (portfólió). 4 típusú záróvizsga van: (felső középfok) »írásbeli (max. 5 óra) közismereti tantárgyakból »szóbeli (30 perc) közismereti tantárgyakból »szóbeli, gyakorlati (információgyűjtés max. 45 perc) »gyakorlati (5 órától több hétig is eltarthat)

Készítette : Fürtön Tamás 11 A magániskola Norvégiában az oktatási intézmények 2 százaléka magániskola Az állami támogatásuk 80%-a az állami iskolákénak, a többi tandíj, termelésből származó bevétel stb A magániskolák az aktivitásra helyezik a fő hangsúlyt: a diákok munka közben tanulják meg a szakmát, megtanulnak önállóan dolgozni és felelősséget vállalnak a tanulási folyamatért. Specialitásaik: –nyílt napokat, vásárokat tartanak a tanulók részére. –Személyes jó kapcsolat a munkahellyel segíti az elhelyezkedést. –Az idősebb diákok tanítják a fiatalabbakat. A tanár csak akkor lép közbe, ha munkavédelmileg nem megfelelő a munka. –Folyamatos alkalmazkodás a munkaerőpiachoz, új szakmák bevezetésével. Lehetőség van a tanár és a diák válogatáshoz.

Készítette : Fürtön Tamás 12 Az állami iskola: Norvégiában is azonosak a problémák, mint Magyarországon: –- a diákok kimaradása egyre növekvő –- motiválatlan diákok magas aránya –- a gazdaság igénye és a képzés eltérő –- demográfia Az elektronikus napló: Városi szinten az összes intézmény elektronikus naplót alkalmaz. Papír alapon egyáltalán nincs adminisztráció. A tanulók a saját értékelésüket lekérdezhetik az adatbázisból, s itt kapnak segítséget is. E-learningként is funkcionál a portál. Pedagógus továbbképzés: Motivációs alapon történik, de a továbbképzett tanár az iskolán belül köteles azt továbbadni a kollégáinak.(ha van rá igény) Heti 30 órát kell a munkahelyen töltenie egy tanárnak, de ebből tanítási óra csak óra. A

Készítette : Fürtön Tamás 13 Amit érdemes tőlük megtanulni Szemléletmód Ahogyan az idegen nyelvet tanítják Képzési irodák működését Hatékonyan működő 3-as modellt: –Demokratikus 3 oldal együtt alakítja ki a tantervet »Kormányzat »Munkaadó »Munkavállaló Fogyatékkal élők integrálása A diákok értékelik a saját munkájukat A jó szakember érettségi nélkül közvetlenül mehet az egyetemre.