AZ EMBERI FEJL Ő DÉS HÁTTÁMASZ CSUKLÓ TÁMASZ KÉPERNYŐ- MAGASSÁG LÁMPA IRATTARTÓ LÁBTÉR LÁB TÁMASZ LÁTÓTÁVOLSÁG 46 –76 CM SZÉK- MAGASSÁG ASZTAL, ÁLLÍTHATÓ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Interaktív tábla a hittan oktatásában
Advertisements

Környezetbarát Iroda Program Általános képzés
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK ERGONÓMIÁJA
Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok
Készítette: Appl Szilvia Informatika tanár hallgató 2010.október
Az operációs rendszer.
EGÉSZSÉG, BALESET-MEGELŐZÉS ÉS KÖRNYEZET
Ergonómia A számítógépes környezet tudatos kialakítása
Számítógépes ergonómia
A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete
MUNKAHELYI SZOCIALIZÁCIÓ
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
Számítógép-ergonómia I.
Harmónia tippek Hogyan előzd meg a munkahelyi stresszt?
KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK BIZTONSÁGA
Számítógépes munkahelyi rendszer
KÉPERNYŐ ELŐTTI MUNKAVÉGZÉS
Kutya és macska rögzítése
Látás és világítás.
IKT: Információs és kommunikációs Technológiák
A túlzott számítógép használat gyakran szenvedélybetegséggé válhat ami minden más tevékenységet háttérbe szorít.
Homorú tükör.
Alapfogalmak.
Készítette: Bodnár Attila
Az operációs rendszer.
 A felhasználói felület határozza meg az operációs rendszer megjelenését, az asztal felépítését, és azt, hogyan navigálhatunk az operációs rendszer.
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
VTT-BudapestSchanda János VE-Professzor Emeritus – CIE-MNB Színészlelet és „lágy” metrológia CIE TC 1-65:A framework for the measurement of visual appearance.
Hálózati és Internet ismeretek
A számítógépes munkahely ergonómiája
TŰRÉSEK ÉS ILLESZTÉSEK
A számítógép ergonómiája
Szék és helyes testtartás
A monitor Fábián Balázs.
Végtagok CT vizsgálatai
Bemutatkozik a Microsoft Surface A számítástechnika megérinthető jövője.
1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra
3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
Miért veszélyes a lézerfény a szemre?
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
Hálózatok.
Számítógépes ergonómia
Készítette: Kincses László
ROM GYAKORLATOK Testrész Izület típusa A mozgás típusa
Gerincvédelem a mindennapokban
Mechatronikus szemmel nézve Bozsik Márton - NIUAJF
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
Egyszerű játékprogram szimultán fejlesztése – az Android és Windows Phone platform hasonlóságai és különbségei Kaczur Sándor, Friedel Attila
Az operációs rendszer.
Ergonómia Számítógépes munkakörnyezet kialakítása, egészségmegőrzés.
MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG 2. rész. MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK  A munkahelyi egészség és biztonság jelentősége 1ó  A munkakörnyezet és a munkavégzés.
KONFIGURÁCIÓKEZELÉS è A projektirányítás a költségekkel, erőforrásokkal és a felhasznált idővel foglalkozik. è A konfigurációkezelés pedig magukkal a termékekkel.
ERGONÓMIA. Ergonómia számítógépes környezetben Figyelmeztető jelek a csuklóban, karokban, vállakban,vagy hátban jelentkezhetnek: - zsibbadtság, égés,
Informatika 5. osztály Cs.L. Az előző órákon tanultakból 1. Milyen részekből áll a számítógép? 2. Mit nevezünk hardvernek? 3. Mi a szoftver? 4. Mi a feladata.
Az operációs rendszer.
FÉNYTAN A fény tulajdonságai.
Munkahely és munkafolyamat célszerű kialakítása
9.16.Tengely, mint forgástest
Karhelyzetek, karmozgások
Aquaterápia Módszerek Dr. Domján Andrea.
Dow Vegyi Kitettségi Index
Nulla és két méter között…
Hőmérséklet Időjárás.
Számítógépes ergonómia
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Iskolabútorok Készítette: Ramocsa Andrea tanító – levelező hallgató
WDBA2 szoftver szeptemberétől a korábbi Choices szoftvert a wdba2 nevű szoftver váltotta fel. A wdba2 egy olyan internetes alapú szoftver mely egyrészt.
Előadás másolata:

AZ EMBERI FEJL Ő DÉS

HÁTTÁMASZ CSUKLÓ TÁMASZ KÉPERNYŐ- MAGASSÁG LÁMPA IRATTARTÓ LÁBTÉR LÁB TÁMASZ LÁTÓTÁVOLSÁG 46 –76 CM SZÉK- MAGASSÁG ASZTAL, ÁLLÍTHATÓ KÉPERNYŐVEL ÉS BILLENTYŰZETTEL KÉPERNYŐ- SZÖG 5-20 O BILLENTYŰ- DŐLÉS 5-10 O KÉPERNY Ő S MUNKAHELYEK MÉRETEI

Képernyő távolság Képernyő szem- magasság- ban Gyakori előrenyúlás Esetenkénti előrenyúlás Konténer magasság Polc magas- ság Munkasík magassá g Tárgy- magaság a munkasík felett Kéz magassá g Hely a térdnek Konvejor magasság Lábfej tér Előrenyúlás a munka- darabhoz Hely a lábnak Állófelület vastagság ÁLLÓ-ÜL Ő MUNKAHELY MÉRETEK

JAVASLATOK A KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSÁRA

45-75 cm - A monitort közvetlenül a felhasználó előtt kell elhelyezni, megközelítőleg karnyújtásnyira, egy kicsit hátrafelé döntve. - A képernyő teteje szemmagasságban vagy kicsit annál lejjebb kell legyen - A természetes fény 90 o -ban érje a képernyőt.

SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEK OKOZTA KÁROSODÁSOK

VÁLLAK:

VÁLLAK:

VÁLLAK:

NYAK:

NYAK:

HÁT ÉS LÁBAK:

ALKAR, KÉZ, CSUKLÓ:

ALKAR ÉS KÉZ:

SZEMEK:

SZEMEK:

Ugyanabban a testhelyzetben ülni hosszabb ideig kényelmetlen és fárasztó lehet. A testhelyzet változtatása, egy kis testmozgás, tevékenységváltás segít az éberség fenntartásában és az izomfájdalmak csökkentésében vagy megelőzésében. MIKROSZÜNETEK

Úgy állította be a székét, hogy kényelmesen ül, a háta meg van támasztva, talpai a padlón nyugszanak, és nem éri nyomás a térdhajlatában Helyzetet változtat, feláll vagy kinyújtózik, amikor fáradtnak kezdi érezni magát. Lágy érintéssel nyomja le a billentyűket, a vállait, kezeit és ujjait lazán tartja Úgy szervezi meg a munkaterületét, hogy minden munkaanyag és szerszám könnyen és kényelmesen elérhető legyen Irattartót használ, amelyet ugyanabba a síkban és távolságra helyez el, mint a képernyő KÉPERNY Ő S MUNKÁNÁL... Győződjön meg arról, hogy:

Ha lehetséges felváltva többféle feladatot végez A fejét a teste síkjában tartja, egy kissé előrehajtva A képernyőt olyan magasságba helyezte, hogy annak teteje szemmagasságban, vagy kissé lejjebb van Pihenteti a szemét, azáltal, hogy időnként a távolba néz Időnként ellenőrizteti a látását, közölve a szemésszel, hogy mennyi ideig és milyen távolságból nézi a képernyőt Elkerüli a tükröződést a képernyőn azáltal, hogy a fényforrásokhoz viszonyítva megfelelően helyezi el; ha szükséges fényszűrő előtétet használ a képernyőnél Beállítja a képernyő fényességét és kontrasztját Időnként megtisztítja a képernyőt Jelzi a vezetőjének, ha valamilyen panasza van.

CSUKLÓTÁMASZOK

HELYES KÉZTARTÁS

SPECIÁLIS BILLENTYŰZET

A JÓ SZOFTVER KIALAKÍTÁSÁHOZ, KIVÁLASZTÁSÁHOZ... Egyrészt a munkafeladatot, annak strukturális felépítését kell alaposan megismerni (pl. az ember- számítógép közötti feladatmegosztást, a munka- információkat, a dialógus információs lehetőségeit, lefolyását) Másrészt a potenciális felhasználó jellemzőiről, igényeiről (pl. adat-feldolgozási tapasztalatok, szakismeretek, absztrakciós képesség) kell tájékozódni.

SZOFTVER ÉRTÉKELÉSI MODELL Strukturált felhasználó-megkérdezés Szabad felhasználói megnyilvánulások A mentális terhelés mérése A betanulási, ill. a végrehajtási idő meghatározása A hibaarány meghatározása A felhasználó szembesítése saját magával