Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Homorú tükör.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Homorú tükör."— Előadás másolata:

1 Homorú tükör

2 Homorú tükör

3 Nevezetes pontok, vonalak:
Optikai tengely : nyílásszög szögfelezője Geometriai középpont Fókuszpont: sugár fele a távolság és a tükör előtt van (gyűjti a fényt) Nevezetes sugarak: Geometriai középpontba menő önmagába verődik vissza Fókuszpontba menő az optikai tengellyel párhuzamosan verődik vissza Optikai tengellyel párhuzamosan beeső a fókuszpontból verődik vissza

4

5

6

7

8

9 Szimuláció DOS

10 Nagyítás: A nagyítás egy viszonyszám, mellyel a gömbtükrök és lencsék által alkotott kép és az eredeti tárgy méretviszonyait (arányát) jellemezzük. Jele N, Ha N > 1 vagy N < – 1, nagyított kép keletkezik, ha – 1 < N < 1, kicsinyített. Ha N negatív, a kép látszólagos, ha pozitív, valódi.

11 Leképezési törvény:

12 T – a tárgy mérete, mindig pozitív
t – a tárgytávolság, mindig pozitív K – a kép mérete, ha a kép egyenes állású (=látszólagos), negatív előjelű k – a képtávolság, ha a kép egyenes állású (=látszólagos), negatív előjelű

13 180 cm magas személy teljes egészében láthassa magát a tükörben?
Feladatok: Legalább mekkora hosszméretű síktükröt kell elhelyezni a függőleges falon, hogy az előtte álló 180 cm magas személy teljes egészében láthassa magát a tükörben? Függ-e a tükör mérete attól, hogy a személy milyen távol áll a tükörtől? Milyen magasságban kell ezt a tükröt elhelyezni a falon?

14 Hová kell helyezni a tárgyat
Hová kell helyezni a tárgyat. ha a 40 cm-es görbületi sugarú homorú tükörrel annak 0,5-szörös nagyítású képét akarjuk előállítani? Hol keletkezik a kép? Mekkorának látszik a -30 cm fókusztávolságú visszapillantó tükörben a 3 m magas, 20 m-re levő teherautó? Egy 12 cm gyújtótávolságú humorú gömbtükörtől 25 cm-re, az optikai tengelyre merőlegesen egy síktükör áll. Hová kell helyezni a pontszerű fényforrást, hogy a sugarak először a síktükörről, azután a homorú tükörről visszaverődve újra a tárgypontban egyesüljenek?


Letölteni ppt "Homorú tükör."

Hasonló előadás


Google Hirdetések