Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az emberi szem optikai tulajdonságai Optické vlastnosti ľudského oka

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az emberi szem optikai tulajdonságai Optické vlastnosti ľudského oka"— Előadás másolata:

1 Az emberi szem optikai tulajdonságai Optické vlastnosti ľudského oka
4/3/2017 7:12 AM Az emberi szem optikai tulajdonságai Optické vlastnosti ľudského oka © 2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows, Windows Vista and other product names are or may be registered trademarks and/or trademarks in the U.S. and/or other countries. The information herein is for informational purposes only and represents the current view of Microsoft Corporation as of the date of this presentation. Because Microsoft must respond to changing market conditions, it should not be interpreted to be a commitment on the part of Microsoft, and Microsoft cannot guarantee the accuracy of any information provided after the date of this presentation. MICROSOFT MAKES NO WARRANTIES, EXPRESS, IMPLIED OR STATUTORY, AS TO THE INFORMATION IN THIS PRESENTATION.

2 Az emberi szem lencsefüggesztő rostok szemlencse ideghártya
szivárványhártya pupilla sárga folt üvegtest szaruhártya csarnokvíz látóideg A fény a szaruhártyán keresztül jut át a csarnokvízzel kitöltött területre, és a pupillán keresztül a szemlencsére vetül. A pupillán elhelyezkedő izmok szabályozzák a beeső fény mennyiségét. A szemlencse körül elhelyezkedő lencsefüggesztő rostok pontosan az ideghártyára fókuszálják a beeső fénysugarakat, ahol fordított állású, valódi és kicsinyített kép keletkezik. Ez a fény aztán kémiai reakciót indít el a fényérzékeny sejtekben (csapok és pálcikák), melyek idegi ingerületeket küldenek a látóidegen keresztül az agyba. A szem nagy részét az üvegtest tölti ki, amely biztosítja az állandó szemnyomást és így a szemgolyó alakját is.

3 Akkomodáció A szemnek ez a képessége lehetővé teszi, hogy a távoli és a közeli tárgyakat is élesen lássuk. Az idő előrehaladtával ez a képesség csökken, mivel a lencsefüggesztő rostok elveszítik rugalmasságukat.

4 A szem közel- és távolpontja
Azt a pontot, amely a szemlencse legnagyobb görbületénél is élesen jelenik meg, a szem közelpontjának nevezzük. Azt a legtávolabbi pontot, amely még élesen jelenik meg az ideghártyán, a szem távolpontjának nevezzük.

5 Látószög τ A τ látószög a megfigyelt tárgy szélső pontjaitól a szembe érkező és a szemlencse középpontján áthaladó fénysugarak által bezárt szög


Letölteni ppt "Az emberi szem optikai tulajdonságai Optické vlastnosti ľudského oka"

Hasonló előadás


Google Hirdetések