Az Excel használatának néhány lehetősége a fizika oktásában Radnóti Katalin ELTE TTK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HŐMÉRSÉKLET NOVEMBERi HÓNAP.
Advertisements

A gyorsulás fogalma.
47. kísérlet A reakciósebesség vizsgálata
INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS MINTAPROJEKTEK A klímaváltozás A légkör összetevői, hőtágulás, atomenergia Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Gázok.
A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
Elektromos alapismeretek
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Kísérletezés az EDAQ530 adatgyűjtő műszerrel
A relatív molekulatömeg
A lineáris függvény NULLAHELYE
Mérnöki Fizika II előadás
11. évfolyam A rezgő rendszer energiája
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
BEVEZETŐ A FIZIKA TÁRGYA
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
Feszültség, ellenállás, áramkörök
A moláris kémiai koncentráció
Összefoglalás Dinamika.
Szonolumineszcencia vizsgálata
Hőtan.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Szükséges Eszközök: gázfejlesztő főzőpoharak fecskendők Anyagok:
4. Reakciókinetika aktiválási energia felszabaduló energia kiindulási
Halmazállapot-változások
Az erő.
Az atom felépítése.
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Egyenes vonalú mozgások
Az energia.
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
A „tér – idő – test – erő” modell a mechanikában A mechanika elvei Induktiv úton a Maxwell-egyenletekig Áram – mágneses tér Töltés – villamos tér A villamos.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
E, H, S, G  állapotfüggvények
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Fizikai és kémiai tulajdonság mérése műszeres vizsgálatokkal Fogarasi József 2009.
Munka, energia teljesítmény.
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Problémamegoldás és számításos feladatok a fizikatanári gyakorlatban Egy rezgőmozgással kapcsolatos feladat elemzése Radnóti Katalin ELTE TTK.
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Enzimkinetika Komplex biolabor
Korszerű anyagok és technológiák
AZ ANYAGMENNYISÉG.
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
Szilárd testek fajhője
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Bunkóczi László, Dr.Pitlik László, Pető István, Szűcs Imre
5. Kalibráció, függvényillesztés
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
A lineáris függvény NULLAHELYE
Reakciókinetika.
Hőtan.
Előadás másolata:

Az Excel használatának néhány lehetősége a fizika oktásában Radnóti Katalin ELTE TTK

Mérési adatok ábrázolása, kiértékelése Témakörök  Rezgések  Radioaktivitás mindenhol  Kondenzátor az áramkörben  Vízkiömlés PET palackból  Testtömeg – magasság  Kémiai reakció hőmérsékletfüggése Miről lesz szó?

Mérési adatok - Ábrázolása - Függvények illesztése, - Mennyire pontos, jó az illesztés? - Adatformálás, ha szükséges - A folyamat szempontjából jellemző mennyiségek meghatározása a ténylegesen mért adatokból - Új jelenségre, mérhető mennyiségre való következtetés  A matematika eszközként való használata az IKT eszközök segítségével.  Előkészület a felsőoktatási tanulmányokhoz, a laborjegyzőkönyvek elkészítéséhez. A mérési adatok kezelése

A rúgóra akasztott test rezgése

Rúgóra akasztott test rezgése

 Középiskolai tanulók mérése  Ábrázolni kellene a mérési pontokat az Excel táblázatban!  Rezgésidő a tömeg függvényében

Milyen függvénykapcsolat lehet?

 Majdnem gyökfüggvény

 ahol μ = m + m eff  - az m(T 2 ) egyenes meredekségből D, a rúgóállandó  - a tengelymetszetből m eff határozható meg.

  Az m(T 2 ) egyenes  - meredekségből D, a rúgóállandó  - a tengelymetszetből m eff határozható meg.

 A rúgóállandó 0,069 x 40 = 2,76 N/m, ami egy elég laza rúgóra utal.  Mit jelentenek a regressziós egyenes metszéspontjai? Van-e ezeknek fizikai jelentése?

 A rúgóállandó 0,069 x 40 = 2,76 N/m, ami egy elég laza rúgóra utal.  Mit jelentenek a regressziós egyenes metszéspontjai? Van-e ezeknek fizikai jelentése? - A T = 0 időponthoz tartozó metszéspont jelentése az effektív tömeg, mely ebben az esetben 0,0032 kg = 3,2 gramm, tehát a rúgó tömege kb. 10 gramm.

 Mit jelentenek a regressziós egyenes metszéspontjai? Van-e ezeknek fizikai jelentése? - A T = 0 időponthoz tartozó metszéspont jelentése az effektív tömeg, mely ebben az esetben 0,0032 kg = 3,2 gramm, tehát a rúgó tömege kb. 10 gramm. - A másik metszéspont, amikor a rúgóra nem akasztunk tömeget (y=0), melyhez viszont tartozik egy időérték. Ez azt mutatja meg, hogy mekkora a rúgó sajátrezgésének ideje.  0,069.x – 0,0032 = 0, innen x = 0,0032/0,069 = 0,0463, továbbá x = T 2, vagyis T = 0,21 s.

Radon a lakásban

A beütésszám-intenzitás csökken az idő függvényében. Mit várnak, milyen összefüggés lesz? Radioaktivitás mindenhol 19.

A beütésszám-intenzitás csökken az idő függvényében. Mit várnak, milyen összefüggés lesz? Az adatok (Simon Péter, Pécs, Fizikai Szemle 2014/3): Háttér 27 beütés, levonva. Radioaktivitás mindenhol 20.

 Milyen függvénykapcsolat lehet?

 A mért „effektív” felezési idő sokkal hosszabb, mint bármelyik a kettő közül. Ennek az az oka, hogy ez a két izotóp egy „bomlási sort” alkot.

Kondenzátor kisütése

Milyen kapcsolatot várunk? A kisülő kondenzátor feszültségének csökkenése az idő függvényében 26.

Milyen kapcsolatot várunk? A kisülő kondenzátor feszültségének csökkenése az idő függvényében 27.

Vízkiömlés PET palackból

idő (s)hossz (cm) ,67 22,46 28, ,13 53,52 66,11 83,30

 Egy 36 fős osztály testtömeg-adatait tartalmazza kg-ban a következő táblázat:  Hogyan lehetne rendezni az adatokat?

 Milyen intervallumot válasszunk a rendszerezéshez? 1 kg-os intervallumot nyilván nem célszerű, mivel egy-egy intervallumba 2, maximum 3 gyerek kerülhet, és így nem látjuk a lényeget.

 Mit várunk?

Kémiai reakció

Reakció: Na 2 S 2 O HCl = 2NaCl + H 2 O + SO 2 + S A kísérletben csapadék képződik: kénkiválást tapasztalunk (oldatunk megsárgul). Az oldatok összeöltése és az opálosodás között eltelt idő „=” reakcióidő. Mérés: Öntsünk össze különböző hőmérsékletű vízfürdőben az oldatokat. Kémiai reakció sebességének hőmérsékletfüggése 44.

 3 cm 3 reagens sósavoldat (HCl vizes oldata),  5 cm 3 0,1 M-os fixírsóoldat (Na 2 S 2 O 3 vizes oldata)  összeöntése 7 különböző hőmérsékleten.  Hogyan függ a reakció sebessége a hőmérséklettől?

 Ábrázolni kellene a mérési pontokat az Excel táblázatban!  Reakcióidő a hőmérséklet függvényében

 Melegebb vízben sokkal hamarabb besárgul oldatunk.

 Hát ez nagyon nem jó!

 Mi az „e” szám?

 A reakció sebessége ezzel arányos.

 Az energia nem egyenletesen oszlik el a részecskék között egy adott pillanatban.  Ennek nagyon kicsi a valószínűsége!  Ez csak átlagosan igaz, hosszú időre.  Átlagosan N(  ) darab atom rendelkezik  energiával T hőmérsékletű test esetében:  Jelenségek:  - Kémiai reakció sebességének hőmérsékletfüggése,  - Félvezető vezetőképességének változása a hőmérséklet függvényében,  - A légköri nyomás függése a magasságtól.

 Arrhenius-egyenlet:  melyben k B = 1, −23 J/K, a Boltzmann- állandó.  Azt mutatja meg, hogy a részecskék hányad része rendelkezik a kémiai reakció lejátszódásához szükséges aktiválási energiával.  Ha mólokban számolunk:  melyben R = 8,314 J/K.  T a Kelvinben mért hőmérséklet.  A k arányos a reakciósebességgel, melyet a reakcióidő reciprokával vettünk arányosnak.  Tehát az aktiválási energia a kitevőből meghatározható!

 Hogyan is kell átírni a mért adatokat? (adatformálás)

 egyetlen részecske aktiválási energiája:  E a = − m. k B = −(−5347). 1, −23  7,4. 10 −20 J  moláris aktiválási energia:  (E a ) m = − m. R= −(−5347). 8,314  45 kJ/mol

 A körülöttünk lévő világban való eligazodáshoz bizonyos számszerű (kvantitatív) jellemzők bevezetése szükséges. Össze kell hasonlítani az egyes tárgyakat különböző tulajdonságaik alapján. Nem jellemezhetjük például a tárgyak nagyságát egyszerűen csak úgy, hogy az egyik “kicsi”, a másik pedig “nagy”. Egységeket kell bevezetnünk, majd ezeket használva már képesek vagyunk összehasonlításokat tenni, vagyis mérni.  A mérési adatokat azonban “kezelni” is kell tudni. Egy számsor nem sokat mond. Célszerű kétdimenziós módon, grafikusan is megjeleníteni az adatokat, illetve az azokból számított mennyiségeket.

 A különböző fizikai mennyiségek közti kapcsolat nem mindig lineáris.  Sőt, általában nem lineáris, bár sokszor azzal közelítjük. Ám ezt nem minden esetben tehetjük meg.  De az adatok megfelelő konvertálásával ezekben az esetekben is lineárissá alakíthatjuk a kapcsolatot. Bár ez napjainkban már nem szükséges, hiszen pl. az Excel is lehetővé teszi, hogy az illesztett görbe paramétereit egyszerűen leolvashassuk.

Elmélet kísérlet/mérés Matematikai leírás Informatika, mint segítség

Köszönöm a figyelmet!