Barankovics István Alapítvány 2012-2015 Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Őseink bölcsességétől a Facebook bölcsességéig
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
TÁMOP nyitó szakmai konferencia A pályázat rövid bemutatása BRAVIA TEREM, NOVEMBER 30. KÉSZÍTETTE: KATONA KRISZTINA TÁMOP /1.
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Támop 3.1.4/ A kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben.
Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja, aki tanítani sem tudja…
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A kutatási program rövid bemutatása
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
intézményi folyamat-szaktanácsadó
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.
O:DAvagyunk Az Online Demokrácia Activity filozófiája Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.
Digitális középiskola Digitális középiskola Iskolahálózat kialakítása.
A PROJEKT KÉPZÉSI ÜTEMEZÉSE ÉS CÉLCSOPORTJAI Kaposvár, szeptember 8.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A középiskolai közösségi szolgálatban rejlő pedagógiai és intézményi lehetőségek - Pavlics Tamás - „Önkéntesség – közoktatás – közösségi szolgálat” szakmai.
A digitális állampolgárság neveléstudományi kontextusban Perjés István ELTE, PPK.
AZ EREDMÉNYESEBB TANÁRKÉPZÉSÉRT
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
„Walls talk” projekt „Walls talk” projekt Katedra Gimnázium,
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Barankovics István Alapítvány Tanári Kerekasztal Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Az UNESCO Asszociált Iskolák Mintaiskolájaként végzett jó gyakorlatok.
ICT (Information and Communication Technologies) IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) IKT pedagógiai értelmezése ○ Informatika tantárgy ○ Más.
Barankovics István Alapítvány Így tanítom 4.0 Gazdagok és szegények, avagy szerencsés-e a szerepcsere? Perjésiné Kiss Rita Tiszalöki Kossuth Lajos Általános.
Új technológiák alkalmazási lehetőségei a mentori munkában Készítette: Lőrinczné Tasi Zsuzsanna.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
Tervezési folyamat.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Szakiskolai fejlesztési program
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
Közoktatási vezető II. félév
Előadás másolata:

Barankovics István Alapítvány Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető

Így tanítunk mi párbeszéd a középiskolásokkal 1. Esszépályázat középiskolásoknak április (130 pályamű) 2. Online Demokrácia Avtivity 2013 ősze nyara ősze (400 diák -70 mentor, 49 gimnázium és 25 szakközépiskola)

Az O:DA nyertesei Brüsszelben Az O:DA nyertesei Brüsszelben

Felhasználócentrikus szemlélet – részvételközpontú modell Felhasználócentrikus szemlélet – részvételközpontú modell A tudás és tanulás új fogalmai jelentek meg, mást jelent az érvényes és használható tudás Jelenlevűség és kultúraazonos pedagógia Nem mini társadalomtudósok, hanem cselekvőképes, hatékony egyének és állampolgárok. A hétköznapi tudás, a média által közvetített tudás és a tudományos tudás integrációja Nem szakad el attól a környezettől, amelyben működnie kell, a megszerzett kompetenciák létjogosultságát a gyakorlat igazolja vissza. Nem zárkózik be a tankönyvi szövegekbe. Amit közvetítünk nem bemagolandó tananyag. A mentor/ tanár nem tudáselosztó, hanem társ a keresésesben Saját tapasztalatból való tanulás - episztemológiai előny Cselekedtető - élményszerű tanulás Hálózati közösségszervezés eszközei és lehetőségei

Így tanítotok ti párbeszéd a pedagógusokkal 3 év – 6 tanári konferencia – 4 módszertani pályázat – 104 pályamunka – 2 jó gyakorlatok kötet A fiatalok társadalmi közéleti szerepekre való felkészítése november16. Digitális bennszülöttek az osztályteremben május 10. Az Online Demokrácia Activity-ben résztvevő csapatok mentorai számára szervezett kerekasztal szeptember 28. ÉrtékRend "Így tanítom az etikát" május 17. ÉrtékRend „Így tanítom 3.0” – április 25. ÉrtékRend „ Így tanítom 4.0” – november 28.

Legújabb, 2015-ös „Így tanítom” digitális kötetünk 398 OLDAL-15 SZERZŐ-14 JÓ GYAKORLAT KÖNNYEN ADAPTÁLHATÓ OKTATÁSI SEGÉDANYAGOKKAL/PPT VÁZLATOKKAL TÉMAKÖRÖK: ETIKAI – EMBER - ÉS TÁRSADALOISMERETI TARTALMAK KÖZVETÍTÉSE AZ ÁLTALÁNOS- ÉS KÖZÉPISKOLÁKBAN KÖZÖSSÉGI MUNKA ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA VÁLTOZATOK A HOLOKAUSZTOKTATÁSRA A FIATALOK FELKÉSZÍTÉSE AZ INTERKULTURÁLIS TALÁLKOZÁSRA MÓDSZEREK ÉS BEVÁLT MEGOLDÁSOK

Így tanítom 4.0 pályázat Így tanítom 4.0 pályázat Cél a megoldások és módszertan sokszínűségének reprezentálása 35 pályamunka – tematikai és módszertani sokszínűség 17 projekt, iskolai program és tématerv 15 óraterv +3 fő az egyéb kategóriában pályázott. Már nem hiányában van jelen (!) ◦ Társadalmi kohézió gyengüléséhez kapcsolható témák (kisebbségek, szegénység) Továbbra is „tabu” téma ◦ Közéleti kompetenciák fejlesztése

Az információtól a tudásig: értékelési szempontok 1. Témaválasztás és a felnőtt szerepekre való felkészítés szükségletei, szakmai érvelés a téma relevanciája mellett. 2. A tudás mennyiben fontos/hasznos a személyes életút megalapozásában, vagy a közösségi praxis szempontjából? 3. Mennyire gyakorlatorientált, cselekvésorientált(felhasználói tudás) szemléletű a program? Jelenismereti relevanciái vannak-e? 4. Az alkalmazott módszertani megoldások valóban elvezetnek-e a deklarált célokhoz? Módszertani ismeretek, pedagógiai szaknyelvhasználat. 5. Képes-e kialakítani a személyes érintettség kontextusát és a belőle fakadó motivációkat? 6. Kidolgozottság, követhetőség, adaptálhatóság.

Az „Így tanítom” 4.0 pályázat zsűri által 17 legkiválóbbnak tartott pályamunkája Dénesné Szak Andrea: Mindannyian (m)Ások vagyunk. Virtuális utazás önmagunk és mások megismerése felé Dr. Laczkó Mária: A fiatalok nyelvhasználatán keresztül a társalgási stílusréteg jellemzőinek bemutatása Ferencz Éva: Bevezető az emberi jogok tanításába Filep Doina Otília: Globális célok a fenntartható Fodor Éva: Kézfogás- egy újság születése a befogadásért Fülöp Ilona: Kisiskolás gyermekek teljesítményszorongásának csökkentése csoportos tanácsadás által Kor Erika: Gazdasági tudatosságra való nevelés Ludányiné Prém Judit: Október 23-i ünnepség a tanulók önálló alkotására alapozva Perjésiné Kiss Rita: Gazdagok és szegények, avagy szerencsés-e a szerepcsere? Ramasz Vanda: Az új generáció életében releváns erkölcsi kérdések feldolgozása a Pál utcai fiúk c. regény értelmezése során Sárköziné Zuberecz Klára: A virtuális víz nyomában Simonné Szmka Zsuzsa: Kommunikációról az erkölcstan órán Szabóné Krebsz Melinda: Az integráció megismerése az alsó tagozatban Szegedi László: Kék túra a Zemplénben Tóth Anna: A felelősség hete: iskolai projekthét a környezetvédelem jegyében Uhlár Karola: „Valódi esélyt adj!” Virágos Erzsébet: Vin city/Valami Amerika projektnapok

Így tanítom díjazottak 1. díj: Dénesné Szak Andrea: Mindannyian (m)Ások vagyunk. Virtuális utazás önmagunk és mások megismerése felé Hunyadi János Általános Iskola Kaposmérő II. díj: Ramasz Vanda: Az új generáció életében releváns erkölcsi kérdések feldolgozása a Pál utcai fiúk c. regény értelmezése során Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Ajka III. díj: Perjésiné Kiss Rita: Gazdagok és szegények, avagy szerencsés-e a szerepcsere? Tiszalöki Kossuth Lajos Általános Iskola