Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép 2016.03.16. (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

„Van-e még lejjebb?”, avagy a magyar húsipar állapotfelmérése 2012 húsvétján (a prezentáció az AKI adatainak felhasználásával készült)
A magyar húságazat 2010 tavszán
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Meddig tarthatnak a böjti szelek a magyar húságazat számára?
Közösségi marketing aktivitások a sertéshús piacon Dr. Simon Péter MT Zrt. – AMC 2013.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
M AGYAR É DESSÉGGYÁRTÓK S ZÖVETSÉGE H ÚSVÉTI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ április 7.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Kereskedelem- politikai eszközök. Célja…  kereskedelem korlátozása  kereskedelem támogatása  kereskedelmi feltételek meghatározása  Σ kereskedelem.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Hogy is néz ma ki a magyar húságazat.
TDM Szakmai Nap november 21.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Sajtótájékoztató Társasági adó, SZJA és EVA bevallások tapasztalatai
Sajtótájékoztató Társasági adó, SZJA és EVA bevallások tapasztalatai
Sajtótájékoztató Társasági adó, SZJA és EVA bevallások tapasztalatai Előadó: dr. Horváth Szabolcs, igazgató Győr, szeptember 19.
Ismétlés, rendszerezés
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok helyzete és jövője
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Mi jellemző a hazai autóiparra és a beszállítók helyzetére napjainkban? MKT szeptember 30. Pécs.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
HOGYAN KÉSZÜL A HÚSVÉTI SONKA?
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
A magyar gazdaság várható helyzete
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Húságazati nagyböjt, avagy a magyar húsipar elmúlt egy évének gazdasági értékelése. Az anyag összeállításánál az AKII, a KSH és a Bizottság adatai kerültek.
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
KOLBÁSZBÓL VAN A KERÍTÉS?
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Fehéredtünk-e 2014-ben?
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Az értékkategóriák.
A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A földhasználat és a birtokstruktúra jellemzői. A földhasználat változása Magyarországon ( )
A magyar mezőgazdaság szerkezete
A magyarországi húsipar helyzete nemzetközi összehasonlításban
Mennyire modern a hazai elit?. 2 Mennyire modern a hazai üzleti elit… … információszerzésben? … médiafogyasztási szokásaiban? … életmódjában?
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A magyar biztosítási piac helyzete Pandurics Anett MABISZ Konferencia október 14.
Franciaország – Magyarország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Nikoletti Antal Helyettes Államtitkár NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM.
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
Az orosz piac lehetőségei február 1. Miskolc Dr. Szécsiné Bányai Ilona.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
A HÚSVÉTI SONKA Dr. Zsarnóczay Gabriella
Pogány András stratégiai igazgató
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
TÍZMILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTOTTA MEG A MAGYAR CSALÁDOKAT A FIDESZ!
Az export szerepe a a gyorsan növekvő KKV-k sikereiben „Gazellák Magyarországon” MTA KTI november 30. Palócz Éva
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Fizetési mérleg jelentés április
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Kihívások a tojáságazat előtt
Előadás másolata:

Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e valami érdemi a magyar húsiparban 2015-ben?

A statisztikák alapján 2014-et követően 2015-ben is a fehéredés jelei látszanak a vágás területén 2014-ben közel 9%-kal több sertést vágtunk, mint az előző évben. (Az élő- és félsertés áfa ekkor csökkent 5%-ra.) 2015-ben is több mint 9%-kal nőtt a levágott sertések száma. Két év alatt közel 19%-kal nőtt a statisztika által kimutatott vágásszám ben a levágott sertések száma ismét megközelítette a 4,5 milliót. (2010-ben volt csak ennél nagyobb a levágott sertések száma.) A sertések létszáma decemberben 3,124 millió volt, vagyis több mint 11 ezerrel csökkent egy év alatt. A sertéslétszám és a vágásszám alakulása nehezen hozható összhangba. A külkereskedelmi egyenleg alakulása csak részben ad választ. (Élőállat export csökkent, import nőtt.) A lejelentett vágásszám folyamatos növekedése egyértelműen a tisztulásra utal.

A növekvő vágásszám ellenére az ágazat teljesítménye csak kismértékben nőtt A húságazat 2015-ös teljesítményének volumenindexei (2014=100 ) - A hús és baromfihús ágazat összesített teljesítménye jelentősen növekedett (6,4%). - A húsfeldolgozás belföldi értékesítése drasztikusan csökkent Mrd Ft értéket állított elő az ágazat a következő struktúrában: -készítménygyártás 173 Mrd Ft -baromfihús feldolgozás 277 Mrd Ft -húsfeldolgozás 240 Mrd Ft KSH előzetes adatai alapján 9%-kal több vágás mellett mindössze 3,8%-kal nőtt a teljesítmény. (2014-ben 13%- os volt a visszaesés.) 2 év alatt közel 20%-kal nőtt a vágásszám, míg az ágazat teljesítménye közel 10%-kal csökkent

Az árarányok alakulása is a fehéredés jeleit mutatja az ágazatban Áfa csökkentés ideje

A vágósertés ára jól tükrözi az Európában kialakult súlyos piaci zavart A vágósertés „E” kategória heti ára A hazai termelésből származó vágósertés heti ára Az orosz embargó hatása még mindig érződik a piacon. A távol-keleti (elsősorban kínai) gazdasági erősödés mértékének visszaesése hatással van a fogyasztásra, ezáltal a sertéshús exportra. Az európai sertéshús-, illetve húskészítmény fogyasztás a legtöbb országban stagnál, vagy némileg csökken. A WHO háttérintézményének jelentése további negatív hatással bír. Áresés

A hazai ágazat technológiai lemaradása az európai mezőnytől nem csökkent, sőt a leszakadás már a környező országok húsiparához mérten is érzékelhető. A szükséges fejlesztési beruházások nem indultak el megfelelő nagyságban, mivel az ágazat szereplőinek többsége eredményesség hiányában nem rendelkezik fejlesztési forrásokkal. Már „audit” problémái is vannak az ágazat cégeinek. A fejlesztési támogatásokhoz való hozzáférés az ágazat meghatározó szereplői számára erősen kérdőjelesnek tűnik. A közepes méretű üzemek fejlesztési támogatáshoz való hozzájutása sem tisztázott. A „nagyvállalati kör” gazdaságfejlesztési forrásokból való kimaradása esetén nem reménykedhetünk az ágazat középtávú fejlődésében sem. Az EU-s fejlesztési támogatások felhasználása döntően határozza meg az ágazat jövőjét - Az előjelek nem adnak okot optimizmusra. - Megfelelő fejlesztési támogatások hiánya a magyar húságazat nemzetközi versenyképességének további erózióját eredményezheti. - Így a Kormány sertéságazat fejlesztési stratégiájában meghatározott célok irreálissá válnak.

-A hús „bizalmi termék”. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott! -Kétes eredetű terméket, olyat amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon! -Legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriában nagyon sokféle minőségű termék található meg a piacon. A Ft-os gyorsérlelt, főtt sonka és a 2000 Ft feletti parasztsonka nem ugyanaz. -Vásárláskor gondosan ellenőrizze a termék minőség megőrzési idejét! -Vásároljon legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket! Néhány húsvéti jó tanács a fogyasztóknak

Köszönöm a figyelmet!