Makó gazdasági és társadalmi helyzete a trianoni békeszerződés után XV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia Tab, 2010.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Advertisements

AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
A Kárpát-medence gazdasági lehetőségei Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
SZOVÁTA HAT Nevének eredete: Szováta (románul Sovata, németül Sowata) város Romániában, Maros megyében. A Székely-Sóvidék központja, európai hírű.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Az ország a dualizmus korában
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
Korond Készítette: Víglási Anna HAT Története  A hagyomány szerint a falu első házai a Korondi-hegyen, a Szállás nevű határrészen épültek ban.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár szeptember 7. Könyvtárosok Teadélutánja / „Next Generation” Önképzőkör Beke Gabriella Semmelweis Egyetem Központi.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
Tájékoztató a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal munkájáról december 10. Készítette: dr. Morvay Klaudia jegyző.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
Reformáció Magyarországon
Intézményesülés a Baptista egyházban
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
276 fő Terület: 1234 hektár 1 Mozgókönyvtár 2 legnagyobb foglalkoztató Gál József (építőipar) Lakosné Szűcs Piroska (kereskedelem) Munkanélküliségi ráta:
A sport és testnevelés legfontosabb kézikönyvei, nyomtatott tájékoztató kiadványai Doktori Iskola Salamin Krisztina
Összeállította: Horváth Józsefné
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
Esélyek a munkaerőpiacon
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
protestáns reformáció szellemi atyja
A közigazgatással foglalkozó tudományok
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
FraMak Chambre de Commerce et d’Industrie Hungaro-Française
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A hidegháború kora
Környezetgazdaságtan 1
Portugália.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
„Út a munkához”program
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
A nagyváradi bazilika.
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Zsolnay Vilmos születésének 190. , szobra felállításának 110
Az ŐRSÉGBEN jártam Oud of Mooi ???? Saját fotóiból készítette:
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Iglódi István rendezése
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Balatonkenese Készítette: Szabó Lilla
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Készítette: Koleszár Gábor
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Elődeink nyomában Erdélyben
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

Makó gazdasági és társadalmi helyzete a trianoni békeszerződés után XV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia Tab, 2010.

Makó elhelyezkedése 1920 előtt Makó

Makó elhelyezkedése 1920 után Makó

Történeti áttekintés Őskorban is lakott terület. Létrehozták Csanád vármegyét, első ispánja Csanád, első püspöke Szent Gellért. A században jogilag falu volt, de mezővárosi szerepkört töltött be.

Történeti áttekintés 1551-ben bekövetkezett az első török támadás, de a város védői győzelmet arattak és 1603 között üresen állt egy török támadás miatt tól Makó khász város volt, vagyis a szultán saját kezelésű birtokai közé tartozott.

Történeti áttekintés 1686-ban a Szegedről visszavonuló tatár csapatok teljesen elpusztították, 13 évig üresen állt a pozsonyi oklevél adómentességet és közmunkamentességet ígért minden makói lakosnak. Gyors fejlődés-1730-tól vármegyei székhely.

Történeti áttekintés Az es szabadságharcban tevékenyen részt vett, Kossuth Lajos is ellátogatott a városba. A kiegyezés felpezsdítette a város fejlődését, Szeged után Makó a vidék első számú városa ben az ország 12. legnagyobb lakosságú városa.

Történeti áttekintés Az I. világháborúban 8500 makói vett részt, 1300-an haltak hősi halált. Az összeomlás után szerb, francia, majd román csapatok szállták meg a várost. Ma az ország 50. legnépesebb városa, 2004-ben Magyarország legvirágosabb városa, 2007-ben második lett az Év települése versenyen.

A francia, szerb, román megszállás április 27-én bevonultak a szerb csapatok, három nap múlva francia csapatok érkeztek. A francia csapatok parancsnoka Maurice Rousseau őrnagy volt. A városban helyreállt a rend, a megszálló csapatok megteremtették a normális élet feltételeit.

A román megszállás Június 17-én Rambela Gheorgiu őrnagy vezetésével megérkeztek a román csapatok Makóra. Biztosították a rendet, de ezért szolgai engedelmességet vártak el a helybeliektől. A városban állomásozó román csapatok 74 millió korona kárt okoztak február 26-án megérkeztek Makóra a Nemzeti Hadsereg katonái.

Makó gazdasági helyzete Trianon után

A város területe A várost területi veszteség nem érte.

A város kereskedelme Makó az ország közepéről, Magyarország perifériájára került, dél-keleti kapuja lett. Elvágták keleti, dél-keleti piacaitól. Megszűntek a virágzó erdélyi és bánsági kereskedelmi kapcsolatok telén tűzifa hiány állt be, hiszen azt Makó évtizedek óta Erdélyből szerezte be.

A Maros szerepének változása A virágzó vízi kereskedelmi útvonalat, a Marost határfolyóvá tették. Napjainkra a folyóvíz minősége rendkívüli mértékben romlott. Áradásai elleni védelem nehezebb lett.

A hagyma értékesítése A várost éltető hagyma eladási lehetőségei romlottak tól jelentős felesleget termeltek belőle, a 20-as évek második felére helyreállt a gazdasági helyzet.

A város közigazgatása A város polgármestere Dr. Petrovics György volt, a rendőr főkapitányi tisztséget Rákosy Gyula töltötte be. Rajtuk kívül 32 díjnok, 10 adótiszt, 9 írnok, 19 hajdú, 4 mezőrendőr, 6 tűzoltó, 3 toronyőr-tűzoltó vett részt a település irányításában. Ők havi 600, illetve 400 korona drágasági segélyben részesültek hét hónapig.

A város közigazgatása január 14-én Makót kinevezték Csanád-Arad-Torontál közigazgatásilag egyelőre egyesített vármegyék székhelyévé. Ez a döntés sem adta vissza a városnak a régi közigazgatási szerepét.

Makó társadalmi helyzete Trianon után

A földek tulajdonhányada A földek 25 % a lakosság 2 %-nak tulajdonában volt, és a maradék 75 %-on a lakosság 98 %-a osztozott. A tulajdonosok döntő hányada törpebirtokos volt, akik 0-6 holdon gazdálkodtak.

A népességszám változása Az elcsatolt területekről beáramló menekültek történelmi magasságokba emelték a város lakosságának számát

A menekültek helyzete Makóra körülbelül 3000 menekült érkezett. A városban nem volt elég munkahely, elég élelem, elég lakás számukra. Helyzetükön közadakozással próbáltak segíteni. A lakásínség megoldására középítkezések indultak.

A középítkezések 1922-ben 28 1-, 2- és 3 szobás kislakást építettek. Magánépítkezések beindítása. (Püspökkert visszavásárlása) Alig 3 év alatt elkészült a 172 ezer dolláros Speyer-kölcsönből épült Bérpalota.

A Bérpalota

A középítkezések A vármegyei közkórházat a legmodernebb szempontok figyelembevételével bővítették ki Különálló vasúti híd vezetett a városba. Kibővítették a vármegyeházát, postapalota épült.

Szent István vármegyei közkórház Vasúti híd

A középítkezések Ekkor épült a polgári leányiskola, a református és római katolikus polgári fiúiskolák épülete. Polgári leányiskola Református polgári fiúiskola

Állami Főgimnázium Ma: József Attila Gimnázium Korona-szálló

Volt Megyeháza (Ma: Városháza) Régi városháza

„ Bármit tartalmazzon is a békeszerződés, az bizonyos, hogy a kormány lebilincselő kényszerhelyzetben aláírja, de a nemzet jóvá nem fogja hagyni.” Espersit János

Köszönetnyilvánítás Az ilyen nagyszabású munkákat segítség nélkül nem lehet jól elvégezni. Történelemtanárom, Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna segítsége nélkül a korreferátum nem alkotott volna teljes egészet, az ő támogatása is kellett a munka elkészítéséhez. Pálhidai Lászlóné, általános iskolai tanárnőm is tanácsokat adott. Dr. Halmágyi Pál igazgató úr, Forgó Géza muzeológus-könyvtáros, valamint a makói József Attila Könyvtár munkatársai és Ruttkay- Nedeczky Zoltánné forrásokkal látott el. Zeitlerné Hódi Andrea, az édesanyám a szerkesztésben segített. Mindannyiuk segítségét és munkáját nagyon szépen köszönöm.

Források Makó Monográfiája 5, 6 Szerkesztette: Dr. Tóth Ferenc Gilicze János - Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna: Város a Maros mentén Dr. Forgó István: Makó város történeti kronológiája a kezdetektől 1983-ig Makó és Csanád-Torontál vármegyei községek Szerkesztette: Dr. Barna János A Makói Független Újság májusi és júniusi számai Szerkesztette: Espersit János Vermes Jenő: Csanád vármegye tíz évvel Trianon után Történeti tanulmányok X. A Móra Ferenc Múzeum évkönyve Marjanucz László: A polgárság társadalmi csoportjai Makón a két világháború között

Köszönöm a figyelmet. Készítette: Zeitler Ádám Makó, JAG 10.D