A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Az üzemidő-hosszabbítás nemzetközi példái
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés engedélyezése Dr. Rónaky József főigazgató.
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
Radó Krisztián1, Varga Kálmán1, Schunk János2
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
A tervezés mint menedzsment funkció
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
A vízjog időszerű kérdései
Atomreaktorok anyagai Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, 2009/2010. II. félév Dr. Trampus Péter egyetemi tanár ATOMREAKTOROK.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
A környezetvédelem intézményrendszere
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
2006. január 27. Kovács József vezérigazgató A 30 éve alapított Paksi Atomerőmű Rt évi működése Sajtótájékoztató január 27.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Térfogatkompenzátor NA300-as csonk átmeneti varratának elemzése
Önkormányzati vagyongazdálkodás Kundi Viktória PhD hallgató november 19.
Állam munkavédelmi feladatai
Településmarketing Értékaudit.
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Szolgáltatásfejlesztés Az értékesítési és marketing osztály feladata Új szolgáltatások kifejlesztése a hagyományos és a versenypiaci tevékenységhez.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
TSZVSZ konferencia Vecsés 1 Minősített kivitelezők az építéstechnikai tűzvédelem területén Előadó: Dr. Bánky Tamás.
A hatósági munka szakmai területei, szakember igények és lehetőségek
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
HAZAI JOGSZABÁLYI HÁTTÉR ÉS ATOMERŐMŰ ENGEDÉLYEZÉS ÖRDÖGH MIKLÓS SOM SYSTEM KFT. TÁVLATOK AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁSBAN ETE KONFERENCIA, PÉCS, NOVEMBER.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Decentralizált energiaellátás
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
A Paksi Atomerőmű múltja, jelene és jövője Hamvas István műszaki vezérigazgató-helyettes Paksi Atomerőmű Zrt. 8. Energiapolitikai Fórum Budapest, 2007.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Energetikai gazdaságtan
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
„Az atomerőmű jövőképe és stratégiája”
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Előadás másolata:

A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai Hétfő Esték 2005.okt.10.

Az erőmű versenykörnyezete Európai Uniós tagság hozadéka: –Liberalizált piaci verseny – mind az áram kereskedelem, mind a napi működés során –Meghatározott elvárások a műszaki és biztonsági színvonal fenntartásában –Fokozott elvárások a környezetvédelmi érdekek szem előtt tartásában – (megújulók kiemelt támogatása) Magyarországi szabályozás főbb elemei: –Tartós állami tulajdon –VET szerinti közüzemi értékesítés, PA Rt. MVM Rt. között hosszú távú kereskedelmi megállapodás –Atomtörvény – befizetési kötelezettség a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba –Teljes körű liberalizáció 2007-től

Az atomerőmű versenykörnyezete 2004-ben A legnagyobb és legolcsóbb hazai forrás! Adatok forrása:

Üzemeltetési eredmények Atomenergia szerepe a hazai termelésben és fogyasztásban (GWh) Rendelkezésre állás(%) 86,66%

1. Cél: Az üzemeltetési engedély aktuális feltételeinek teljesítése „normális” üzemvitel Az aktuális üzemeltetési engedély feltétele a megkövetelt műszaki állapot fenntartása: –Ez nem egyenlő új beruházásokkal! –Ezt gyakorlatilag az aktuális üzemeltetési engedély feltételét jelentő programok megvalósításával lehet, és kell teljesíteni. Be kell tartani minden más előírást. Fentieknek alig van közük az üzemidő hosszabbításhoz, ezek a jelenleg érvényes engedély szerint is kötelező feladatok!

2.Cél:Az erőmű biztonságának és üzemének biztosítása Ez a cél nem más, mint az élettartam-gazdálkodás, (ÉG) ami kiterjed az erőmű teljes ingó és ingatlan vagyonára. Az élettartam-gazdálkodás, vagy „life-time management” nem más, mint egy kitűzött élettartam=üzemidő elérését szolgáló állóeszköz gazdálkodás a biztonsági követelmények betartása mellett. Ezt optimalizálni lehet és kell tekintettel arra, hogy az egyes rendszerek és rendszerelemek biztonsági vagy gazdasági fontossága, de állapotának kihatása a stratégiai célokra különböző.

Az ÉG Programjai a berendezések öregedésének kezelése, a berendezések környezeti minősítése és minősített állapotának fenntartása, a berendezések megkövetelt műszaki állapotának fenntartása (ide tartozik a karbantartási szabályzat bevezetése, de lényegében az átfogó élettartam gazdálkodás megvalósítása)

Az ÜH projekt tartalma Engedélyeztetési projekt, amely során igazolni kell, hogy felmértük és bizonyítottnak találtuk: –a jelenlegi üzemeltetési gyakorlatunk lehetővé teszi a további 20 éves üzemeltetést, –az elemzések igazolják a biztonságos üzemeltethetőséget, a biztonsági funkciók mindvégig megvalósulnak. A feladat 80-85%-ban műszaki elemző, mérnöki munka!

Az üzemidő meghosszabbítás műszaki programja Mindenkor, a 30 év és a + 20 év alatt is meg kell felelni az aktuális üzemeltetési engedély követelményeinek! Üzemidő hosszabbítás (+20 év) + 4. Kapcsolódó tevékenységek, programok: Környezetvédelmi engedélyezés, Tudás menedzsment, Humán erőforrás biztosítás, PR program, vagyongazdálkodás Biztonságos üzemeltetés: A megkövetelt műszaki állapot fenntartása: programok karbantartás, javítás rekonstrukció, csere a minősített állapot fenntartása öregedés-kezelés (passzív) a karbantartás hatékonyságának teljesítmény és biztonsági kritériumok szerinti értékelése Elemzések, értékelések: VBJ IBJ 1.Élettartamot korlátozó öregedés-elemzések felülvizsgálata (PTS, fáradás) 2.Az öregedés kezelési programok felülvizsgálata (+ kiegészítések, új programok) 3.Korlátos érvényességű minősítések felülvizsgálata

Üzemidő hosszabbítás engedélyezési menete Két lépésben történik: Program, legkésőbb 4 évvel a tervezett üzemidő lejárta előtt (30 – 4 = 26. évben ) Üzemeltetési engedély megkérése, a tervezett üzemidőre érvényes üzemeltetési engedély lejárta előtt 1 évvel (30. évben) Megvalósít- hatósági tanulmány Program kidolgozás Program és végrehajtás jelentés Program hatósági ellenőrzése Program végrehajtása Üzemeltetés: az engedély feltételei szerint folyamatos szintentartás Környezetvédelmi engedély EKT RKHT

Összefoglalás A gazdasági fejlődés kiszolgálásához az országos villamosenergia ellátás alapvető bázisa a Paksi Atomerőmű hosszú távon is. Az atomenergia sem hagyományos, sem megújuló, sem import forrásokkal nem váltható ki, az alapvetőnek tekintett ellátásbiztonság, gazdaságosság és versenyképesség, különösen pedig a környezet súlyos sérelme nélkül! Az ÜH műszaki, technikai, jogi környezete biztosított. Közvetlen politikai szerepvállalás nem szükséges, de közvetett politikai döntések, következetes támogató állásfoglalások igen!