Tehetséggondozó iskolák, különös figyelemmel a STEM programokra (Németország, USA) Halász Mariann Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
Advertisements

A gazdaság és az oktatás együttműködése
Pályaválasztás 2014/15.
Science Center of DEBRECEN
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola
Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoport Távközlési Világnap május 18. AGORA Előadó: Engedi Antal Magyar Mérnöki Kamara.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
TIMSS 2007.
Anyagmérnöki Alapszak
Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács évi munkájáról.
Varga Katalin Gimnázium (Varga Katalin Secondary School)
Varga Katalin Gimnázium (Varga Katalin Secondary School)
A gyakorlatvezető mentor
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
Iskolai könyvtárak külföldön. Kezdetben közös fejlődés  USA és Európa – sz. közös fejlődés a közművelődési könyvtárakkal Németország, Dánia, Franciaország,
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Ábrám Tibor Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
FELVÉTELI 2008 Berzsenyi Dániel Gimnázium ISKOLÁNKRÓL …  2008-ban ünnepeljük iskolánk alapításának 150. évfordulóját  ‘Minőségi nevelési-oktatási.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Tehetséggondozás a Miskolci Egyetemen. „csak tanult emberek tarthatják fent a nemzetet, illeszthetik be Európába.” „csak tanult emberek tarthatják fent.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Felzárkóztatás, tehetséggondozás
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Nyílt nap január 23. Kémiatanári szak.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
BUDENZ JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Oktatási modellünk, továbbtanulási eredményeink 2014/2015. tanév.
Iskolai tehetséggondozó tevékenység az online kérdőíves felmérés tükrében Sági Matild.
Az idegen nyelv oktatása a Darusban 1990-ig kötelező az orosz nyelv társadalmi igény:német angol mindennapos német a két tannyelvű oktatás – 2000-ben.
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
Bemutatkozik az EKF Természettudományi Kara Pénzesné Dr. Kónya Erika dékán.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
1961-ben alapított intézmény Létszám: 770 fő Osztályok száma: 24 Az engedélyezett pedagógus státusz: 63 Az engedélyezett pedagógiai munkát segítő: 9,5.
DARUS a gyermekekért.
A képzés szeptemberében indul!
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Általános kerettantervű képzés emelt szintű biológia oktatással
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
PANNON EGYETEM VEGYÉSZ MESTERSZAK.
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Vegyészképzés a Madách iskolában
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
FELVÉTELI Berzsenyi Dániel Gimnázium 1858
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
BME VBK tájékoztató 1.
Előadás másolata:

Tehetséggondozó iskolák, különös figyelemmel a STEM programokra (Németország, USA) Halász Mariann Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet

Inkubátorprogram a természettudományos tehetséggondozás terén Az amerikai North Carolina School of Science and Mathematics tehetséggondozó programja

Az Amerikai Egyesült Államok gazdasága Az Egyesült Államok a világ vezető gazdasági és ipari nagyhatalma. (IMF, 2015) Az amerikai cégek a technológiai fejlődés élvonalában állnak: számítógépek, gyógyszeripar és orvostudomány, űrkutatás, katonai felszerelések, eszközök. Az Egyesült Államok tehetséggondozásának általános jellemzői Az egyes államok és az iskolai körzetek különböző módon határozzák meg a tehetség fogalmát No Child Left Behind közoktatási törvény központi eleme a diákok tesztelése, és ezen keresztül a tanárok teljesítményének mérése.

Szükségletek, igények bemutatása, amelyekre reagálva a jó gyakorlatot kifejlesztették A vezető gazdasági hatalmak, mint amilyen az Egyesült Államok is, mind felismerték a STEM ‑ területekben rejlő potenciált, és jelentős forrásokat fordítanak a fejlesztésére. A 21. században az országnak világelső STEM ‑ munkaerőre van szüksége. A North Carolina School of Science and Mathematics megalakulásának egy társadalmi méreteket öltött nagy nemzeti tudományos sokk volt az alapja: a Szputnyik-sokk (1957). A Szovjetunió hamarabb tudott az űrbe jutni, mint az Egyesült Államok.

A North Carolina School of Science and Mathematics – NCSSM bemutatása A STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – természettudomány, műszaki tudomány, mérnöktudomány és matematika) oktatás. Az észak-karolinai Durhamben lévő North Carolina School for Science and Mathematics volt az első államilag finanszírozott bentlakásos középiskola az Egyesült Államokban ban nyitotta meg kapuit a tehetséges diákok előtt.

A program felépítése és jellemzői Középiskolai oktatás Bentlakás (residential): erősen gyakorlati és valós tapasztalatokon alapuló tanulás, nagy hangsúlyt fektetve a tanterven kívüli oktatásra; Online kurzus: kétéves kiegészítő program, diákok szerte az Államokból. Jelentkezés feltételei 10. évfolyamos Észak-Karolinában élő diákok, akik érvényes SAT ‑ vizsgával rendelkeznek; A jelentkezésnek nincs költsége, a program tandíjmentes.

Az NCSSM alaptantervének középpontjában a matematika és a természettudományok állnak, amelyeket kiegészítenek humán tárgyakkal. Képzési területek: Matematika Természettudományi képzések  Biológia; kémia; fizika Mérnöktudományi és műszaki tudományos képzések  Mérnöktudomány; számítástechnika Bölcsészettudományi Tanszék  Angol és történelem; szépművészetek; világnyelvek

Kutatási lehetőségek Kutatási Gyakorlat (Research Experience – REX): biológia, kémia, fizika, mérnöktudományok és humán tárgyak; Független Kutatási „R” programok: mérnöktudomány, bölcsésztudomány, matematika, biológia, kémia, fizika és számítástechnika; „Mini-távú” kutatási lehetőségek; Nyári Kutatási Gyakornoki Program. További érdekességek A kurzusok kreditenként való elszámolhatósága; Versenyek; Service learning – társadalmi felelősségre nevelés.

Eredmények Legalább 45 diákjuk adott ki szabadalmakat, 104-en saját céggel rendelkeznek, beleértve 5 olyan vállalatot is, amelynek több, mint 500 alkalmazottja van ben 521 millió dollárt pumpáltak Észak-Karolina gazdaságába. Az állam legígéretesebb STEM ‑ tehetségeinek mintegy inkubátoraként jellemezhető NCSSM úgy tűnik, sikeresen ösztönzi a legkitűnőbb diákokat, hogy STEM ‑ területen folytassák tanulmányaikat.

A természettudományos tehetséggondozás sikeres formái Németországban A CyberMentor és az XLAB Program

Németország gazdasága A világ 4. vezető ipari és gazdasági nagyhatalma (az USA, Kína és Japán után) ban a világ harmadik legnagyobb exportnemzete volt. Oktatási rendszere A Német Szövetségi Köztársaságot 16 tartomány alkotja, melyek többek között az oktatás területén is szuverenitással bírnak  nem egységes rendszer. A tehetséggondozás nemzeti keretei A 2000-es években a közoktatás erősítésével párhuzamosan nagy lendületet kaptak a tehetséggondozással foglalkozó szervezetek, programok is.

Azok a szükségletek és igények, amelyekre reagálva a jó gyakorlatot kifejlesztették A fejlett világ közös problémája, az úgynevezett STEM-krízis  a tudományos, technológiai, matematikai, mérnöki pályák utánpótlása van a legnagyobb veszélyben. Miközben Európát sújtja a munkanélküliség, becslések szerint több, mint kétmillió STEM-állás betöltetlen ben Németországban betöltetlen állás volt STEM-területeken.

A CyberMentor Program bemutatása A STEM-készségek Európában megjelenő hiányára és a STEM-készségekhez köthető szakmák elférfiasodására megoldási javaslat. Lányok számára vonzóvá tenni a STEM- területeket pilot projekt. Komm, mach MINT! kezdeményezés keretében. 800 mentor, 800 mentorált. A projekt országos lefedettsége

A program felépítése és jellemzői Célcsoport: 12–18 éves, a tudomány és a technológia területe iránt érdeklődő lányok. STEM-területen sikeres női mentorok  hiteles szerepmodell. A részvétel legalább egy évre szól: intenzív, aktív szakmai együttműködés. A kapcsolattartás a projekt online közösségi platformján keresztül  E- mentoring.

Alkalmazott módszerek Önszabályozó tanulás (self-regulated learning – SRL) Az önszabályozó tanulás ciklusa

Az XLAB Program bemutatása Speciális tudományos képzés a év közötti diákoknak; STEM ‑ területeken, különösen biológia, kémia, fizika, informatika és földtudomány; Fiatalkorban megkezdett tudóssá nevelés; A projekt a középiskola és az egyetem közötti áthidaló megoldás; A programnak otthont adó intézet a göttingeni Georg-August Egyetem; Az XLAB Alapítvány, egy független nonprofit szervezet.

A program felépítése és jellemzői Az XLAB Program négy alapvető tevékenységet folytat:  Tudományos tanfolyamok diákok, hallgatók számára;  Nemzetközi Tudományos Tábor (17–22 éves fiatal kutatók számára);  XLAB Tudomány Fesztivál;  Oktatói továbbképzés. A program az alábbi területeken nyújt képzést a résztvevőknek:  Informatika;  Biológia;  Kémia, fizika;  Földtudomány.

Tudományos tanfolyamok diákok, hallgatók számára A kiegészítő 2-3 hetes kurzusok, 17–20 éves korosztálynak:  Minden diák saját maga végzi a feladatokat, kísérleteket.  Az eredményeket külön értékelik, megvitatják a résztvevők.  A kurzusokat képesített kutatók, tudósok vezetik.  A laboratóriumok modern felszerelésekkel ellátottak, külön minden diák számára.  Az elvégzett kutatások dokumentációját a diákok maguk végzik, a vezető kutatók iránymutatásai alapján. Nemzetközi Tudományos Tábor.

Az XLAB Program magyar vonatkozása: A nemzetközi tudományos tábor 2003-as indulása óta rendszeresen részt vesznek benne magyar diákok is. Eredmények Mindkét kiválasztott projekt kötődik a Komm, mach MINT! elnevezésű kezdeményezéshez: 2008-as indulása óta új női hallgató jelentkezett mérnöki pályára a 2011-es tanévben, ez csaknem háromszorosa az 1995-ös tanév eredményének. Hasonló tendenciák figyelhetők meg a természettudományok és a matematika területén is.

Köszönjük az egész eddigi, kitartó figyelmüket!