Tanuljuk együtt az új Mt-t! IV. rész 2012. április 24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkaszervezési ismeretek
Advertisements

Az új Munka törvénykönyve elméleti és gyakorlati megközelítésben
Az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatos tapasztalatokról

MUNKAÜGYI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK Dr. Tihanyi Tamás
Az Új Munkatörvénykönyv Tervezete

Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás től
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.

Az Új Munka Törvénykönyv tervezete II.
A MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZÜNTETÉSE ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a 2012
Rendkívüli munkavégzés Ügyelet és készenlét
A munkaidő és pihenőidő szabályozása
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
2010. december Dudás Katalin
 a legszükségesebb garanciális szabályokat tartalmazza  tág teret ad az egyéni és kollektív alkunak  egyszerűbb szabályozásokat foglal magában.
12. Munkaügyi rendszer.
Munkaidő és pihenőidő A Munka Törvénykönyve szabályai különös tekintettel a mezőgazdaság sajátosságaira.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Az ügyeleti szabályok től módosult rendelkezései
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a évi jogszabályváltozások Katonáné Papp Ágnes munkaügyi igazgatóhelyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
2010. December Dudás Katalin
Munkajog Munkajog Dr. Kovács László I. A MUNKAVÉGZÉSI VISZONYOK TIPIZÁLÁSA 1. Munkaviszonyok 1.1. A versenyszférában foglalkoztatottak munkaviszonya.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Képzés, továbbképzés. Milyen képzésre jogosult a köztisztviselő? Jogosult az előmenetelhez szükséges képzésben részt venni. Köteles a központilag vagy.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
Hogyan alkalmazzuk a gyakorlatban az új Munka Törvénykönyvét?
Előadó: dr. Kártyás Gábor
PÉKAKADÉMIA Ágazati Kollektív Szerződés Évi változásainak munkaügyi vonatkozásai Április 20.
A munkaidő, pihenőidő Avagy az idő pénz!.
A díjazás szabályai, díjazáson felüli juttatások Avagy a pénz beszél Mt. VII. fejezet.
Gyógyszertári üzemvitel A gyógyszertári tevékenységgel, ill. a működésével kapcsolatos szakmai és egyéb üzemviteli ismeretek: Egészségügyi szervek és intézmények.
Az új munka törvénykönyve Munkajogi változások, újdonságok Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara Nagykanizsa, október 3. dr. Babati Szabolcs igazgató.
Könyvelői klub Bérkompenzáció Bérkompenzáció Magyar Közlöny: évi 157 száma 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet A munkabérek nettó értékének.
A munka- és pihenőidő szabályai XI. Fejezet. Fogalmak 86. § Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő, kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a.
P est Megyei Kormányhivatal M unkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének M unkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013.
Munkajog a kamarában október 27.. Típusválasztás szabadsága Alkotmány 70/B. § PTK A szerződés a felek akaratának kölcsönös, egybehangzó kifejezésével.
Mit, hogyan, mikortól az új Mt-ben? A végleges munkajogi kódex hatályba lépés előtt június
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Az új Mt. a mindennapokban V. rész február 28.
MUNKAJOG – 10. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
Munkajogi ismeretek Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL A munka díjazása Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2012.
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAJOGI ALAPISMERETEK – 9. Dr. Csőke Rita Munkajogi alapismeretek, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
PÓTLÉK VÁLTOZÁSOK ÚJ RENDSZERŰ ELSZÁMOLÁS A Munka Törvénykönyve től hatályos változásainak alapján.
Munkajogi ismeretek A munkáltató kötelességei. A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban A munkáltató kötelezettségei 1)a munka díjazásának.
Tanuljuk együtt az új Mt-t! I. rész január 26.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Jogok és kötelezettségek II.
MUNKAIDŐ 2. rész.
Összehasonlító példák
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Előadó: dr. Takács Gábor
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
Tanuljuk együtt az új Mt-t!
Munkaidő 2. előadás.
Munkaügy
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
PIHENŐIDŐK.
A munka díjazása.
Előadás másolata:

Tanuljuk együtt az új Mt-t! IV. rész április 24.

FIGYELEM! E segédlet nem helyettesíti a jogszabály tartalmát és nem alkalmas a közvetlen jogalkalmazásra! Kérem a tisztelt felhasználót, hogy minden esetben a jogforrásból közvetlenül tájékozódjon. Jelen jegyzet rövidítéseket, hivatkozásokat tartalmaz, amelyek a megértést szolgálják, de teminológiailag hiányosak, esetenként csak utalásokat tartalmaznak és a kivételeket sem teljes körűen sorolják.

Mt. tartalomjegyzék ELSŐ rész Általános rendelkezések MÁSODIK rész A munkaviszony HARMADIK rész A munkaügyi kapcsolatok NAGYEDIK rész a munkaügyi vita ÖTÖDIK rész Záró rendelkezések

Mt. tartalomjegyzék Második rész A munkaviszony –V. fejezet A munkaviszony alanyai –VI. fejezet A munkáltató személyében bekövetkező változás –VII. fejezet A munkaviszony létesítése –VIII. fejezet A munkaszerződés teljesítése –IX. fejezet A munkaszerződés módosítása –X. fejezet A munkaviszony megszűnése és megszüntetése –XI. fejezet A munka- és pihenőidő –XII. fejezet A munka díjazása –XIII. fejezet A munkáltató kártérítési felelőssége –XIV. fejezet A munkavállaló kártérítési felelőssége –XV. fejezet A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó különös szabályok –XVI. fejezet A munkaerő-kölcsönzés –XVII. fejezet Az iskolaszövetkezet és tagja közötti munkaviszony –XVIII. fejezet A munkaviszonyhoz kapcsolódó egyes megállapodások

A munka díjazásának formái –Megbízási/vállalkozási díj-”egyenrangú” felek egyedi megállapodása szerint. –Munkabér: munkaviszony alapján a munkavállalónak járó alapvető egzisztenciális jogosultság, egyben a munkáltatónak fő kötelezettsége (51. § alapvető kötelezettségek)

Feladat Van-e fizetési kötelezettsége annak a foglalkoztatónak, aki a dolgozóval nem kötött írásban szerződést?

A munkabér elemei EGYENLŐ értékű munka, egyenlő bér! 12.§ (Személyi) alapbér 45. § Bérpótlékok 46. § (1) b) Állásidőre járó bér Ügyelet/készenlétre járó bér Költségek térítése 51. § Egyéb Szociális juttatások

Feladat Tehet-e különbséget munkáltatóként az alábbi munkavállalók munkabérei között? –„A” és „B” raktárban dolgozó raktáros –Általános iskolát végzett és diplomás adminisztrátor –A 10 ujjal profi módon gépelő, illetve a 2 ujjal gépelő adatrögzítő (időbéresek) –30 éves gyakorlattal rendelkező eladó, illetve pályakezdő eladó

(Személyi) alapbér Csak időbér A munkaszerződés kötelező eleme A bérpótlékok számítási alapja Kógens, minimum értéke a –legkisebb kötelező munkabér –garantált bérminimum

A munka díjazása-2012 Alapbér: legalább a kötelező legkisebb munkabér Megállapítása időbérben. 1 órára járó alapbér havi alapbér esetén –Általános teljes napi munkaidő esetén 174 ó-val –Általánostól eltérő teljes, vagy részmunkaidő esetén a 174 ó időarányos részével

A munka díjazása-2012 Munkabér megállapítása: –Időbér –Teljesítménybér-bele kell írni a munkaszerződésbe –Idő- és teljesítménybér összekapcsolása Kizárólag teljesítménybér: kizárólag az adott munkavállaló számára előre meghatározott teljesítménykövetelmény alapján (a munkáltató eredményességéhez kötődő vezetői csoportprémiumok nem!) Meghatározható úgy is, hogy tartalmazza a bérpótlékokat tartalmazza

Feladat Amennyiben a felek megállapodása szerint munkabér részét képezik az alábbi tételek, hol, milyen okiratban kell ezeket rögzíteni: –Ingyenes üdülési lehetőség –SZÉP kártya tételek –A munkáltató által gyártott termék kedvezményes vásárlási lehetősége

Teljesítménybér Teljesítménybér: –Teljesítmény-követelmény, előzetes mérésen alapuló, rendes munkaidőben 100% teljesíthetőség – legalább a kötelező legkisebb munkabér összegét elérje –Előzetes írásos közlés –Feltételek, munkaszervezés, technológia –Tisztán teljesítménybér: min alapbér 50% mértékű garantált bér megállapítása is kötelező

Bérpótlékok –Ki jogosult rá? –Minek az ellentételezése? –Típusai? –Mennyi a minimum mértéke? –Milyen eltérési lehetőségek vannak?

Bérpótlékok-eddig Valamely extra erőfeszítést hivatott díjazni, a nem teljes körű lista (Mt.) döntően a munkavégzési kötelezettség időbeni teljesítéséhez kapcsolódik. Fajtái: –éjszakai pótlék –délutáni, éjszakai műszakpótlék (többműszakos, megszakítás nélküli) –rendkívüli munkavégzés esetére járó díj –készenléti díj –ügyeleti pótlékok –vasárnapi pótlék, munkaszüneti nap díjazása

Bérpótlékok-a jövőben Bérpótlékok: rendes munkaidőben járó munkabéren felül Számítási alapja: alapbér-eltérő megállapodás hiányában (eddig is, de csak KSZ-ben) Fajtái: –Vasárnapi (rendes munkaidőben): több műszakos, készenléti jellegű 50% –Munkaszüneti nap (rendes munkaidőben): 100% –Több műszakos (ha a munkaidő kezdet rendszeresen változik) ó között 30% műszakpótlék –1 óránál több éjszakai munkavégzés 15% (kivéve, ha műszakpótlékra jogosult)

Bérpótlékok-a jövőben Rendkívüli munkavégzés ellentételezése 50%, vagy szabadidő (a felek megállapodása): –Napi munkaidőt meghaladóan elrendelt rk. –Munkaidő-kereten felüli –Elszámolási időszakon felüli Szabadidő>= elrendelt rk. munka, s erre alapbér jár

Bérpótlékok-a jövőben Rendkívüli munka ellentételezése: –Heti pihenőnapon elrendelt:50%+pihenő, 100% –Munkaszüneti napra elrendelt rk: 50%+pihenő, 100% Pihenőnap kiadása: Következő hónapban Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén: munkaidő-keret, elszámolási időszak végéig Szabadidő kiadása: Munkaidő-kereten felül végzett munka esetén a következő munkaidő-keret végéig A felek megállapodása alapján legkésőbb a tárgyévet követő év december 31-ig.

A munka díjazása-a jövőben Készenlét 20% bérpótlék Ügyelet 40% bérpótlék (ha a munkavégzés tartama nem mérhető, 50%) Munkavégzés esetén: járnak a műszak, éjszakai, rendkívüli munka pótlékai

Bérpótlékok-a jövőben Egyszerűsítés: megállapodási lehetőség Bérpótlékokat is magában foglaló alapbér Munkaszerződésben havi átalány: –Bérpótlék helyett –K/Ü esetén a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot magában foglaló –Általános magatartási szabályok!!!

Feladat Kell-e közölni a munkavállalóval a bérpótlékok jogcímét és összegét? –Ha nem, miért? –Ha igen, mikor, és milyen formában?

Feladat Egyéni vállalkozóval szerződtünk „könyvelési feladatok ellátása” munkakörre. A feladatok jellegéből adódóan, egyenlőtlen időbeosztásban dolgozik, bevallási időszakokban sokszor éjfélig is. Mikor, és milyen bérpótlékot kell neki fizetnünk?

Feladat Mi a különbség a délutáni pótlék és a délutáni műszakpótlék között? Mennyi (és milyen) bérpótlék jár a jövőben az alábbi munkaidő-beosztás esetén: 6-14, 14-22? Mi a különbség az éjszakai pótlék és az éjszakai műszakpótlék között?

Feladat Mennyi (és milyen) bérpótlék jár a jövőben az alábbi munkaidő-beosztás esetén? Rendes munkaidő heti váltásban: H-P , , A munkaközi szünet mértéke 20 perc, amely nem része a napi munkaidőnek.

Feladat Az alábbi munkaidő-beosztás alkalmazása esetén mely időszakokra kell, és milyen jogcímen, legalább milyen mértékben bérpótlékot fizetni? Megszakítás nélküli munkarendben (egy nap az megszakítás nélküli 24 óra, amely ig tart) 2 nap , 2 nap „P”, 2 nap , 2 nap „P” A munkaközi szünet nem része a munkaidőnek.

Feladat Mennyi túlórapénzt?! fizetne annak a munkavállalónak, aki beosztása szerint K- Szo-ig dolgozik és havonta egy hétfőn behívják munkavégzésre?

Feladat Hogyan kell kiszámolni a munkaidő-kereten felüli „túlórákat” teljes munkaidős munkavállaló esetében, ha 3 havi munkaidő-kerete október 1- december 31-ig tart?! Milyen mértékű (%) ez a bérpótlék?

Feladat Mi köze van a készenléti díjnak a készenléti jellegű munkakörhöz?

Feladat Számolja ki annak az ügyeletes lakatos TMK dolgozónak az adott műszakra jutó munkabérét, és írja meg a jelenléti ívét is, akinek beosztása a következő: ig elrendelt ügyelet a lakatos műhelyben, közben ig sorleállás miatti javítás, segítség sürgős kamionrakodásnál kézzel és kisemelésű targoncával.

Feladat Az alábbiak közül kinek jár vasárnapi pótlék az új szabályok szerint? –Három műszakos munkarendű termelő üzem dolgozójának, ha a rendes munkaidő munkanapjai V-Cs? –Készenléti jellegű munkakörben dolgozó, munkaidő-keretes portás?

Feladat Az alábbiak közül kinek jár vasárnapi pótlék az új szabályok szerint? –Megszakítás nélküli munkarendben termelő üzem dolgozójának, munkanapjai 2mn+2p? –Annak a részmunkaidős dolgozónak, aki csak szombaton és vasárnap dolgozik? –Uszoda takarítójának?

Feladat Milyen díjazás jár a munkavállalónak, aki rendszeresen H-Cs dolgozik óráig, a munkaközi szünet nem része a munkaidejének?

Távolléti díj-jelenleg –Mi ez? –Esetei (151. §): állampolgári kötelezettség teljesítése idején közeli hozzátartozó halála esetén min. 2 nap kötelező orvosi vizsgálat idején (terhesség igen, de lombikprogram nem) véradás teljes időtartamában, munkahelyen kívül min 4 óra munkaszüneti nap miatt kiesett időre a (pót)szabadság időtartamára szoptatási munkaidő-kedvezmény idejére apa munkaidő-kedvezményére

Távolléti díj-jelenleg –Számítási alapja –személyi alapbér –rendszeres bérpótlékok –rendkívüli munkavégzés miatti kiegészítő pótlék

Feladat Milyen díjazás jár annak a munkavállalónak, aki a munkáltató engedélyével van távol 1 napot?

Feladat Milyen díjazás jár a munkavállalónak, ha munkahelyén elháríthatatlan okból nem tud megjelenni?

Feladat Milyen díjazás jár annak a munkavállalónak, aki a munkahelyi vezető engedélyével van távol, hiszen adott napon várhatóan üzemi áramszünet lesz a munkahelyen?

Feladat Mennyi „szabadságpénzt” fog kapni 1 heti szabadságára az alábbi két munkavállaló? –Egy műszakos bérszámfejtő, akinek órabére br. 700 Ft –Megszakítás nélküli munkarendben dolgozó munkavállaló, aki a tárgyévben és a megelőző évben is óra rendkívüli munkaórát teljesített? Órabére szintén br. 700 Ft

Díjazás munkavégzés hiányában-a jövőben –Munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének beosztás szerinti munkaidőben (állásidő): alapbér kivéve elháríthatatlan külső ok –Munkáltató hozzájárulása alapján történt mentesülés: díjazás megállapodás szerint –Távolléti díj (tartalmazza a bérpótlékokat is): Szabadság Orvosi vizsgálat véradás, szoptatás, hozzátartozó halála, ált. isk. tanulmányok, kötelezettségszegés miatti mentesítés idejére (max. 30 nap) Bíróság, hatósági meghallgatás időtartama (tanúként) Óra/telj bér esetén a napi munkaidő, ha általános munkarend szerint munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály, munkavégzés nélkül munkabér fizetését annak mértéke meghatározása nélkül írja elő BSZ 70%

Távolléti díj-a jövőben –Számítási alapja –alapbér+bérpótlékok-ha a mentesülés idején munkaidő- beosztása alapján bérpótlékra lett volna jogosult –Betegszabadság esetén – arányos bérpótlék jár

Feladat Milyen összeget kell fizetni a munkaszüneti napra az új szabályok szerint a munkavállalónak, ha beosztása szerint dolgozik és –Havidíjas? –Órabéres?

Feladat Milyen összeget kell fizetni a munkaszüneti napra, a munkavállalónak, ha beosztása szerint NEM dolgozna de behívják munkára és –Havidíjas? –Órabéres?

Távolléti díj számítása-a jövőben Távolléti díj számítása –Esedékességkori alapbér+irányadó időszakra kifizetett teljesítménybér és bérpótlék –Irányadó időszak: utolsó 6 naptári hónap –Kizárólag teljesítménybéres munkavállaló esetében az alapbért figyelmen kívül hagyni –Osztószám: irányadó időszak teljesítménybére/rendes munkaidőben díjazott órák

Távolléti díj számítása-a jövőben Távolléti díj számítása: –Műszak/éjszakai pótlék figyelembe vétele: ha beosztás szerint min 30% időtartamban –Ü/K tartamára kifizetett bérpótlék figyelembe vétele, ha az irányadó időszakban átlagosan min. havi 96 óra elrendelt Ü/K volt –Bérpótlék figyelembe vétele: irányadó időszakra kifizetett bérpótlék összege/irányadó időszakban teljesített órák száma –Bérpótlék helyett kifizetett átalány összege/osztószám –Ha az irányadó időszakban bérfizetés nem történt: alapbér –6 hónapnál rövidebb munkaviszony esetén az irányadó időszak: naptári hónap(ok), teljes naptári hónap hiányában: alapbér,vagy átalány

Kötelező legkisebb munkabér-a jövőben A munka díjazása tagállami hatáskör A magyar munkajog hagyományosan rendelkezik a minimálbérről jogpolitikai alapkérdés: –Érdekképviseletekkel megelőző, konzultációs, egyeztetési kötelezettségek –Gazdaságpolitikai: kapjon e a Kormány felhatalmazást a differenciált meghatározásra –A minimálbér meghatározásának jelentősége túlmutat a munkaviszony szabályozásán (TB biztosított, nyugdíjminimum stb.)

A munka díjazása-a jövőben Kötelező legkisebb munkabér (garantált bérminimum is) összege, hatálya: Kr. naptári évenként felülvizsgálva Felhatalmazás (Kormány): munkabéremelés (ide értve a béren kívüli juttatásokat is) elvárt mértéke Eltérések(egyes munkavállalói csoportokra) –Munkaköri követelmények –Nemzeti munkaerő-piac jellemzői –Nemzetgazdaság helyzete –Egyes nemzetgazdasági ágazatok, és egyes földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságai

Átlagkereset-jelenleg Célja, esetei: –más munkakörbe áthelyezett terhes nő –határozott idejű munkaviszony megszűnésekor –munkaviszony megszüntetésekor a felmentés időszakára –végkielégítéskor –a munkaviszony jogellenes megszüntetésekor Számítási módja, figyelembe vehető díjazások –személyi alapbér, bérpótlékok, kiegészítő díjazás, prémium, jutalom, egyéb bér –lezárt 4 naptári negyedév

Megszűnik az átlagkereset Mit kell fizetni az átlagkereset helyett, s hol találjuk? –más munkakörbe áthelyezett terhes nő 60. § (nem távolléti díj) –határozott idejű munkaviszony megszűnésekor 79. § (2)-távolléti díj –munkaviszony megszüntetésekor a felmentés időszakára 70. § (3)-távolléti díj –végkielégítés fizetésekor 77. § (3)-(4)-távolléti díj –a munkaviszony jogellenes megszüntetésekor 82. §, 84. §-távolléti díj

Költségek megtérítése-jelenleg –A munkáltató köteles (pl): munkába járás 39/2010. (II. 26.) Korm.r. kiküldetés (utiktg., szállás, élelmezés) kötelező továbbképzés költségei (tandíj,útiktg,szállás) –A munkáltató köteles, ha előzetesen hozzájárult: saját munkaeszköz használata munkaruha tisztítása stb. –A munkáltató nem köteles pl.: közigazgatási határon belül munkába járás ktg-e

Feladat Hogyan kell téríteni annak a munkavállalónak az utiköltségét (mely tételeket), ha gödöllői lakos, és Bicskén dolgozik?

Feladat Választhatja-e a munkavállaló, hogy leányfalui lakhelyéről csepeli munkahelyére hajóval közlekedik, s a munkáltatónak kell- e ennek költségét téríteni? Ha nem, miért, ha igen, mennyit?

Feladat Ha a munkavállaló Győrben dolgozik (és van itt „tartózkodási hely” lakcíme) állandó lakóhelye Debrecen, milyen utazási költség- térítési kötelezettsége van a munkáltatónak? Mi a helyzet, ha nyári, 3 hetes szabadsága alatt? És a munkáltató rendes felmondás időtartama alatt?

Feladat Milyen költségtérítés jár mozgásában korlátozott munkavállalónak, aki a munkavégzés helységében lakik?

A munkabér védelme-jelenleg ILO 95. sz. egyezménye Megállapítás, kifizetés magyar törvényes pénznemben Átutalás lehetősége?! A munkáltató Tbj., Art., és az Flt. Szerinti kötelességei Esedékessége- havonta utólag 1X

Feladat Kötelezhető-e a munkavállaló bankszámla nyitására, hogy a munkabérét arra utalhassuk?

Feladat Milyen gyakorisággal kérhet a munkavállaló munkabér-előleget és milyen mértékben?

Feladat Mikor kell kifizetni annak a munkavállalónak a munkabérét, aki tisztán teljesítménybéres, de a munkáját külföldön összesítik és hagyják jóvá, s ezt 45 napot vesz igénybe, azaz 10-ig nem ismerjük a számfejtendő munkabérét?

A munkabér védelme Esedékesség a munkaviszony megszűnésekor Esedékesség hosszabb elszámolási időszak esetén Kifizetés hol, mikor? Kinek lehet fizetni? Írásbeli elszámolás (bérlap) tartalmi követelményei! Egyenlő munka egyenlő bér elve!?

Feladat Mikor kell elszámolni a kilépő dolgozóval?

Feladat Át kell-e vetetni, jóvá kell hagyatni a dolgozóval a számfejtett munkabért?

Levonás a munkabérből Jogszabály (adó, egyéni járulékok, bérelőleg) Bírósági, vagy közigazgatási határozat –mértéke –a munkáltató készfizető kezessége A munkavállaló kifejezett hozzájárulása,de semmis, ha a hozzájárulás a munkáltató, vagy közvetítő javára történik. A munkavállaló a munkabérről előre nem mondhat le, át nem ruházhatja.

Feladat Mi a különbség a –levonáshoz hozzájárulás és –a munkabérről lemondás esetei között?

Munkabér visszakövetelése Jogalap nélkül felvett munkabér 60 napon belül 3 éven belül írásban visszakövetelhető.

Feladat A munkáltató cafeteria szabályzata alapján a dolgozóknak a próbaidő után jár Ft/hó Erzsébet utalvány. Ezt véletlenül kiadtuk a (március-áprilisban) próbaidős dolgozóknak is március és december között, s csak az év végi leltárnál vettük észre a hibát. Kitől, mit és hogyan lehet visszakövetelni ebből?

Szociális juttatások Elsősorban KSZ szerint: kulturális, jóléti, egészségügyi, szükségletek. Ruházat nagymértékű szennyeződése: munkaruha biztosítása kötelező. Az egyéni védőeszköz nem szociális juttatás!!! Önkéntes, kölcsönös biztosító pénztári befizetés átvállalása.

A munka díjazása-a jövőben A munkabér védelme: –Megállapítás, kifizetés „Ft” (kv. külföldi munkavégzés, vagy jogszabály) –Utólag havonta 1X elszámolni(eltérően megállapodhatnak), de kifizetni 10-ig! –10-ig írásos elszámolás (elszámolás helyessége, levonások, jogcímek és összegeik) –20-ig tájékoztatás a szükséges módosításról+különbözet kifizetése –Többletkifizetés esetén levonás az előlegnyújtás szabályai szerint

A munka díjazása-a jövőben A munkabér védelme: –Egyenlőtlen munkaidő-beosztás/órabéres elszámolás esetén (174 osztó, ill arányosítás). –Munkaidő-keret lejáratakor: általános munkarend és napi munkaidő, valamint a teljesített munkaidő alapulvételével –Különbözet elszámolás a munkaidő-keret lejáratát követő 20 napon belül nem kell 10-ig. –Kifizetés 10-ig, tisztán teljesítménybér esetén legalább havonta alapbér 50%-a előlegként fizetendő

A munka díjazása-a jövőben A munkabér védelme: –Kifizetés módja: kp, vagy utalás –Bérfizetési napon rendelkezhessen vele –A kifizetés a munkavállaló részére költséget nem okozhat –Kifizetés a munkavállalónak, vagy meghatalmazottjának –Készpénzes bérfizetés további kritériumai: Pihenőnap, szabadság esetén azt megelőzően Megszűnés esetén postán küldeni (munkáltató költsége) Jogos távollét esetén a megelőző napon, vagy postán (munkáltató költsége) Kifizetés munkaidőben Kifizetés a munkáltató telephelyén (szórakozóhelyen csak az ott dolgozóknak)

A munka díjazása-a jövőben A munkabér védelme: –Bérfizetés késedelme esetén: az érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamat a késedelembe eséstől –Levonás (a levonásmentes munkabérrészig): jogszabály, végrehajtható határozat –Munkáltató követelése: A munkavállaló hozzájárulásával a levonásmentes munkabérrészig Ha előlegnyújtásból ered

A munka díjazása-a jövőben A munkabér védelme: –Tilos: munkáltató, vagy közvetítő javára munkaviszony létesítése/megtartása ellenértékeként –Munkabérrel szemben beszámításnak helye nincs –Munkabérére vonatkozó igényéről a munkavállaló egyoldalú jognyilatkozattal nem mondhat le –Levonásmentes munkabérrész nem engedményezhető –Jogalap nélkül kifizetett munkabér visszakövetelése: 60 napig 60 napon túl, csak ha a kifizetés alaptalanságát fel kellett volna ismernie, vagy maga idézte elő

Eltérő megállapodás TILOS: –Alapbér: legkisebb kötelező munkabér, időbér –Tisztán teljesítménybér csak msz-ben –Teljesítménybér szabályai –A bérpótlékok az alapbéren felül járnak –A munkabér „Ft”-ban –Levonások szabályai –Munkaviszony megszűnésekor bér megküldése –Kp kifizetés telephelyen, munkaidőben Megállapodás, vagy KSZ csak a munkavállaló javára: –Garantált bér megállapítása esetén az min az alapbér 50%-a –Késedelmi kamat –Jogalap nélkül kifizetett bér visszakövetelése

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Torma Bea munkajogi szakokleveles tanácsadó társadalombiztosítási szakelőadó