Az omega-3 zsírsavak és a helyi állattenyésztés: feladatok és lehetőségek az egészséges humán táplálkozásban Acizi graşi n-3 şi zootechnia locală: sarcini.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

Szakpolitikai reflexiók a turizmusfejlesztés területi kohéziós szempontú értékeléséhez április 25. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető NGM Turisztikai.
Magyar Export-Import Bank Rt.
UDOVECZ GÁBOR Közelmúlt és jövőkép az agrárgazdaságról Pallas Páholy december 11.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
A marketing Készítette: Fajka Melitta Zeng Fanni.
Agrárgazdaságtan II. Előadás
Egészséges táplálkozás
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
A vidéki tér sikertényezői
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A lipidek táplálkozási jelentősége
2003. november 25.FVM e-agrárium1 Magyar Információs Társadalom Stratégia e-agrárium Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Informatikai Főosztály.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
„A gyógynövények királya”
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
A környezetkímélő állattenyésztés lehetőségei az EU kapujában Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD: Pusztai Péter & Gál Izóra Budapesti Agrárkamara.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
III. Greennovációs Nagydíj pályázat – 2014 Felelős kertművelés program – miért jó almának lenni Derecskén?
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
HUNGARIKUMOK A FOGYASZTÓI KOSÁRBAN (MI LENNE HA?) Seregi J. – Holló G. – Gál I. – Pusztai P. Mosonmagyaróvár, október 5. XXXI. Óvári Tudományos Nap.
ÁLLATI KÖRNYEZETVÉDELEM Adatok, lehetőségek és eredmények az állattenyésztés környezetvédelmi szerepéhez Seregi János, Holló Gabriella, Holló István, Zsarnóczay.
Adatok az állati eredetű ökológiai termékek versenyképességéhez Competitiveness Data of Organic Food Products of Animal Origin Seregi J., Zsarnóczay G.,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
XXXII. Óvári Tudományos Nap
Hagyományos állatfajok és fajták, modern eredetvédelem, korszerű alapanyag és termék (Lehetőségek a hazai géntartalék-állatok menedzsmentjében) Specii.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Seregi J., Zsarnóczay G., Kovács Á., Holló G., Matiuti M.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Az omega-3 zsírsavak és a helyi állattenyésztés: feladatok és lehetőségek az egészséges humán táplálkozásban Acizi graşi n-3 şi zootechnia locală: sarcini şi posibilităţi în alimentaţia sănătoasă SEREGI J., HOLLÓ G., ZSARNÓCZAY G., KOVÁCS Á., PUSZTAI P., HAJDU Z. TIMISOARA,

A multifunkcionális állattenyésztés főbb területei termelés, értékesítés oktatás szolgáltatás, turizmus –ökoturizmus –nyaralás falun –wellness turizmus környezetvédelem, környezetgondozás

A sajátos magyar lehetőségek kihasználása 1.Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny területeken 2.A tradicionális magyar fajok és fajták felhasználása 3.A legeltetés = értékmegőrzés 4.Alapanyag és termékelőállítás 5.A piac 1.Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny területeken 2.A tradicionális magyar fajok és fajták felhasználása 3.A legeltetés = értékmegőrzés 4.Alapanyag és termékelőállítás 5.A piac

Közös cél: az élhető vidék és a zöld mezőgazdaság! Közös cél: az élhető vidék és a zöld mezőgazdaság!

Figyeljünk értékeinkre, őrizzük meg azokat!

Állattenyésztési értékeink: a helyi fajták

n3- zsírsavak : Linolénsav(C18:3) Eikozapenténsav(C20:5) Dokozapenténsav(C22:5) Dokozahexénsav(C22:6) Linolénsav(C18:3) Eikozapenténsav(C20:5) Dokozapenténsav(C22:5) Dokozahexénsav(C22:6) n6-zsírsavak: Linolsav(C18:2) Arachidonsav(C20:4) Linolsav(C18:2) Arachidonsav(C20:4) Telített zsírsavak (SFA): Palmitinsav(C16:0) Sztearinsav(C18:0) Palmitinsav(C16:0) Sztearinsav(C18:0) Telítetlen zsírsavak (UFA): - egyszeresen telítetlen zsírsavak: Palmitoleinsav(C16:1) Olajsav(C18:1) Palmitoleinsav(C16:1) Olajsav(C18:1) - többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA): C18:2, C18:3, C20:4, C20:5, C22:5, C22:6 C18:2, C18:3, C20:4, C20:5, C22:5, C22:6 A zsírsavak besorolása Fontosabb zsírsavak a helyifajtákban

Milyen hatása van az n-3 zsírsavnak? csökkenti a vér triglicerid szintjét késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat fékezi a máj lipogen enzimjeit gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben csökkenti a vér triglicerid szintjét késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat fékezi a máj lipogen enzimjeit gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben (K. Ender, 2003)

Kínálat

A fejlesztés lehetséges hatásai Magyarországon

Közvetlen értékesítés

Feltételek a sikeresen értékesíthető helyi házi termékekhez Politikai feltételek Regionális sajátságok Környezeti tényezők Helyi tényezők Technikai színvonal EU és hazai támogatások Társadalmi feltételek Jogi feltételek Seregi – Pusztai, 2006.

„A vidéki területek fejlődésének biztosítása érdekében … a mezőgazdaság ….versenyképességére … és a környezetre, az életminőségre …kell összpontosítani.” EU 1698/2005 EK sz. rendelet, 11. pont:

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! VĂ MULŢUMESC PENTRU ATENŢIE! KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! VĂ MULŢUMESC PENTRU ATENŢIE!