Az omega-3 zsírsavak és a helyi állattenyésztés: feladatok és lehetőségek az egészséges humán táplálkozásban Acizi graşi n-3 şi zootechnia locală: sarcini şi posibilităţi în alimentaţia sănătoasă SEREGI J., HOLLÓ G., ZSARNÓCZAY G., KOVÁCS Á., PUSZTAI P., HAJDU Z. TIMISOARA,
A multifunkcionális állattenyésztés főbb területei termelés, értékesítés oktatás szolgáltatás, turizmus –ökoturizmus –nyaralás falun –wellness turizmus környezetvédelem, környezetgondozás
A sajátos magyar lehetőségek kihasználása 1.Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny területeken 2.A tradicionális magyar fajok és fajták felhasználása 3.A legeltetés = értékmegőrzés 4.Alapanyag és termékelőállítás 5.A piac 1.Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny területeken 2.A tradicionális magyar fajok és fajták felhasználása 3.A legeltetés = értékmegőrzés 4.Alapanyag és termékelőállítás 5.A piac
Közös cél: az élhető vidék és a zöld mezőgazdaság! Közös cél: az élhető vidék és a zöld mezőgazdaság!
Figyeljünk értékeinkre, őrizzük meg azokat!
Állattenyésztési értékeink: a helyi fajták
n3- zsírsavak : Linolénsav(C18:3) Eikozapenténsav(C20:5) Dokozapenténsav(C22:5) Dokozahexénsav(C22:6) Linolénsav(C18:3) Eikozapenténsav(C20:5) Dokozapenténsav(C22:5) Dokozahexénsav(C22:6) n6-zsírsavak: Linolsav(C18:2) Arachidonsav(C20:4) Linolsav(C18:2) Arachidonsav(C20:4) Telített zsírsavak (SFA): Palmitinsav(C16:0) Sztearinsav(C18:0) Palmitinsav(C16:0) Sztearinsav(C18:0) Telítetlen zsírsavak (UFA): - egyszeresen telítetlen zsírsavak: Palmitoleinsav(C16:1) Olajsav(C18:1) Palmitoleinsav(C16:1) Olajsav(C18:1) - többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA): C18:2, C18:3, C20:4, C20:5, C22:5, C22:6 C18:2, C18:3, C20:4, C20:5, C22:5, C22:6 A zsírsavak besorolása Fontosabb zsírsavak a helyifajtákban
Milyen hatása van az n-3 zsírsavnak? csökkenti a vér triglicerid szintjét késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat fékezi a máj lipogen enzimjeit gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben csökkenti a vér triglicerid szintjét késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat fékezi a máj lipogen enzimjeit gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben (K. Ender, 2003)
Kínálat
A fejlesztés lehetséges hatásai Magyarországon
Közvetlen értékesítés
Feltételek a sikeresen értékesíthető helyi házi termékekhez Politikai feltételek Regionális sajátságok Környezeti tényezők Helyi tényezők Technikai színvonal EU és hazai támogatások Társadalmi feltételek Jogi feltételek Seregi – Pusztai, 2006.
„A vidéki területek fejlődésének biztosítása érdekében … a mezőgazdaság ….versenyképességére … és a környezetre, az életminőségre …kell összpontosítani.” EU 1698/2005 EK sz. rendelet, 11. pont:
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! VĂ MULŢUMESC PENTRU ATENŢIE! KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! VĂ MULŢUMESC PENTRU ATENŢIE!