Optikai háttértárolók. Háttértárolók Olyan adattároló eszközök, melyek a tápfeszültség kikapcsolása után is megőrzik a rá írt adatokat. Optikai háttértárolók:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép felépítése
Advertisements

OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Háttértárak ismertetése
Adattárolási technológiák
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Optikai lemezek.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Koczka István, Makra Csaba
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.
Napjaink háttértárolói
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
DISZKréten az adathordozókról
Optikai tárolók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Minden,amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Típusai, jellemzői Rajnai Andrea Rajnai Andrea.
Az információtárolás módjai
Háttértárak.
Optikai tárolók A digitális adatok optikai tárolására alkalmas egyik eszköz a kompakt lemez (CD = Compact Disk) amelynek legismertebb formája a csak olvasható.
A számítógép elvi felépítése és működése
Készítette: Simon Anett 9.c
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Optikai adattárolás Varga Viktor - VAVSAAI.ELTE. Tartalom Az optikai adattárolás - Jellemzők - Kifejlesztése - Működés - Adatszerkezet - A jövő - Források.
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
„Én így tanítanám az informatikát”
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Háttértárolók Az optikai tároló.
Háttértárak.
Háttértárak csoportosítása
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
O PTIKAI LEMEZEK ÉS OLVASÓ FEJEK. O PTIKAI L EMEZEK CDDVDBD Külső átmérő120 mm Belső átmérő46 mm Lemez vastagsága1.2 mm2 x 0.6 mm mm Lyukak hossza0.83µm0.4.
Története Jellemzői Típusai (cd,dvd) Blu-ray
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Háttértárak csoportosítása
Háttértárak By: TR .
Információ.
Napjaink háttértárolói
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Háttértárak.
Be-/Kimeneti perifériák (háttértárak)
A számítógép tárolóeszközei
Tároló perifériák.
A számítógép felépítése
Előadás másolata:

Optikai háttértárolók

Háttértárolók Olyan adattároló eszközök, melyek a tápfeszültség kikapcsolása után is megőrzik a rá írt adatokat. Optikai háttértárolók: olyan háttértárak, melyeknél a tároló médiumáról optikai elven történik az adatok leolvasása. A médium írása általában szintén optikai elven történik.

Optikai háttértárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Nevüknek megfelelően optikai eljárást használnak (fényvisszaverődés, polarizáció, szórás, fénytörés) az adatok írására és olvasására.

Előnyök: nagy adatsűrűség Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan megkülönbözteti a mágneses tárolási technológiától: az optikai tárolókra nagy tárolási sűrűség jellemző. Ennek oka, hogy a fény sokkal kisebb felületre fókuszálható, mint a mágneses tárolók elemi tárolófelülete.

Előnyök: hosszú élettartam Másik előnyös tulajdonság az élettartam: az optikai tárolók élettartamát évtizedekben mérik.

Előnyök: alacsony ár Az optikai adathordozó előállítási költsége általában alacsony, az árat lényegében a lemezen lévő programok, adatok, zeneszámok és egyéb információk piaci értéke határozza meg, ami mellett az előállítási költség eltörpül.

A CD meghajtó felépítése

A CD médiumának felépítése

Az optikai tároló felületén az adatok rögzítésekor kis méretű mélyedéseket hozunk létre, amelyeken a leolvasáskor a lézersugár szétszóródik, míg az adathordozó-réteg eredeti felületéről visszaverődik, amit fényt érzékelünk, és vissza alakítjuk adatokká.

A CD médiumának felépítése Átmérője 8 vagy 12 centiméter. Az adatokat egy spirál alakú, belülről kifelé vezető barázdákkal ellátott sáv tárolja, amelyekbe a gyártásnál felülről gödröket (pit) sajtolnak bele. A fényvisszaverő alapot, amelyben ezek a pitek vannak, landnak nevezzük.

A CD médiumának felépítése Az alumínium réteget védőréteggel borítják. A CD anyaga szénszálas műanyag (polikarbonát) 1,2 mm vastag Csak az egyik oldalán vannak adatok

A CD médiumának felépítése

A kezdetek A CD-k legismertebbje az Audio Compact Disk. Abban az esetben, ha a hangon kívül képek és szövegek is tárolhatók, CD-ROM-ról beszélünk.

A kezdetek Tény, hogy amikor a Philips és a Sony a 70-es évek végén, 80-as évek elején kialakították a lemez paramétereit, a kivitelező Philips technikusai egy 11,5 centiméter átmérőjű, 60 perces prototípust ajánlottak, a Sony azonban ragaszkodott egy nagyobb kapacitású koronghoz.

A kezdetek A legenda egyik verziója szerint Beethoven 9. szimfóniája volt a Sony-vezető Norio Ohga kedvenc darabja, és olyan lemezt akart, amire ez a zenemű is ráfér. Egy másik változat szerint egy másik Sony vezető, Akio Morita felesége régi vágyát akarta teljesíteni a beethoveni időtartammal. Egy harmadik szerint pedig maga Herbert von Karajan karmester kérte, ajánlotta ezt a hosszúságot.

A kezdetek Egyszer írható és nem törölhető. Előállítása már kis darabszámban is kifizetődő. Nagy adatmennyiségek kedvező áron történő terjesztésére alkalmas. Tárolókapacitása 650 Mbyte. 150 Kbyte/s adatátviteli sebesség.

Az olvasás folyamata Az adatok leolvasásához infravörös lézert használnak, melynek hullámhossza CD lemez esetében 780 nm.

Az olvasás folyamata A lemezek felületén sík területek (land) és apró gödrök vagy lyukak (a lézer szemszögéből nézve - mivel a lemezt alulról olvassák - dudorok) (pit) találhatók. Ezek váltakozása kódolja a tárolt információt. Ezek a gödrök csak a gyárilag nyomott lemezek esetén jelentenek igazi mélyedéseket, az írható lemezeknél egyszerűen más optikai tulajdonságú felületet takarnak.)

Az olvasás folyamata A lézer a landról jól visszaverődik (a szabvány legalább 70%-ot ír elő), a pitekről azonban jóval kevesebb fény jut a detektorba (kb. 30%), ugyanis a pitek úgy vannak kialakítva, hogy (a lézer szemszögéből) magasságuk a lézer hordozóbeli hullámhosszának (kb. 500 nm) kb. az egynegyede (kb. 125 nm).

Az olvasás folyamata A lézer a landról jól visszaverődik (a szabvány legalább 70%-ot ír elő), a pitekről azonban jóval kevesebb fény jut a detektorba (kb. 30%), ugyanis a pitek úgy vannak kialakítva, hogy (a lézer szemszögéből) magasságuk a lézer hordozóbeli hullámhosszának (kb. 500 nm) kb. az egynegyede (kb. 125 nm).

Az olvasás folyamata

A lézer nemcsak a pitet, hanem a környező land-ot is megvilágítja. A pitről és a landről visszaverődő fény között fél hullámhossz útkülönbség lesz (a pit felé egy negyed hullámhosszal rövidebb utat kell megtennie a fénynek és visszafelé is egy negyed hullámhosszal kevesebbet).

Az olvasás folyamata A két ellentétes fázisú hullám gyengíti egymást, a fényérzékelő dióda kisebb fényerősséget fog észlelni.

A CD-írás technikái lyuk technológia: (CD-R) kb. 10mW-os lézersugárral lyukat éget a tükrözőrétegbe, így onnan az olvasó lézerfejbe kevesebb fény verődik vissza

A CD-írás technikái Buborék technológia: (CD-R) az írólézer hatására a felvételréteg elpárolog, ezzel kis buborékot hoz létre a tükröző műanyag rétegben. A buborékról nem verődik vissza fény az olvasó lézerfejbe

A CD-írás technikái mintázatváltás: (CD-R) Alapja, hogy a hordozóra felvitt fémtükör felülete szórt fényt ver vissza, de a fémréteget lézersugárral felmelegítve a felülete kisimul, és az adott pontban jó tükör lesz belőle.

A CD-írás technikái mintázatváltás: (CD-R) Alapja, hogy a hordozóra felvitt fémtükör felülete szórt fényt ver vissza, de a fémréteget lézersugárral felmelegítve a felülete kisimul, és az adott pontban jó tükör lesz belőle.

A CD-írás technikái fázisváltós technológia: (CD-RW) Ezt a technológiát főleg a CD-RW írására használják, de az egyszer írható lemezekre is alkalmazható. Az adathordozó anyaga kétféle állapotú lehet: kristályos állapotban jól tükröző felületet képez, amorf állapotban pedig elnyeli a fényt.

cd-nél nagyobb tárolókapacitású optikai háttértároló pitek kisebbek track távolság kisebb több rétegű lemez többoldalas kivitelű is létezik gyors 10Mbit/s DVD Digital Versatile Disk

DVD-5Egy oldalEgy réteg4.7 GB DVD-9Egy oldalKét réteg8.5 GB DVD-10Két oldalEgy réteg9.4 GB DVD-18Két oldalKét réteg17 GB

Blu-ray a lézer színe kék, optikai eszköz 25 GB-os, létezik dupla, ami 50 GB-os gyors, 36 Mbit/s