Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Koczka István, Makra Csaba

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Koczka István, Makra Csaba"— Előadás másolata:

1 Koczka István, Makra Csaba
Informatika eszközei Analóg digitális hangátalakítás, az optikai adattárolás elvei, digitális hangrögzítés Koczka István, Makra Csaba

2 Analóg digitális hangátalakítás I.
A jel – amit át szeretnénk alakítani – valamilyen fizikai jellemző pillanatnyi amplitúdójának időbeli változása. A legegyszerűbb esetben lehet egy beszédanyag, melynek fizikai megnyilvánulása a levegő sűrűsödése és ritkulása az idő függvényében, azaz nyomásváltozás az idő függvényében.

3

4 Analóg digitális hangátalakítás II.
Annak érdekében, hogy ezt a jelet egy távolabbi helyre továbbítani lehessen vagy számítógépen feldolgozásra kerülhessen, át kell alakítani egy viszonylag könnyen kezelhető, formálható jellé, például egy vele megegyező alakú (azaz vele analóg) villamos jellé. Az átalakító ebben az esetben egy mikrofon lehet. A levegő nyomásváltozásával analóg jel ilyenkor a villamos feszültség (vagy áram).

5 Analóg digitális hangátalakítás III.
Egyik elmélet szerint, ha az ilyen sávhatárolt jelből bizonyos időközönként mintákat vesznek, és csak ezeknek a mintáknak az értékét őrzik meg, akkor e minták alapján az eredeti jel teljes mértékben visszanyerhető. A kikötés csak az, hogy a mintavétel gyakorisága (azaz a mintavételi frekvencia) nagyobb legyen, mint a sávhatárolt jelben előforduló legnagyobb frekvencia kétszerese.

6 Analóg digitális hangátalakítás IV.
A következő mozzanat a kódolás, vagyis ennek amplitúdónak valamilyen kód szerinti kifejezése, átalakítása. Ez a legegyszerűbb esetben a bináris kód, vagyis az amplitúdó értékét kettes számrendszerbeli számként fejezzük ki, ahol csak az 1 és 0 számjegyek szerepelnek. Összefoglalva, az analóg-digitális átalakítás lényege: a tetszőleges fizikai jelet átalakítjuk egy vele analóg villamos jellé jelből mintákat veszünk értékeket kódoljuk

7

8 Optikai adattárolás elve I. (CD)
Az adatok leolvasásához infravörös lézert használnak, melynek hullámhossza CD lemez esetében 780 nm. A gyári, préseléssel készült lemezek felületén sík területek (land) és apró gödrök vagy lyukak (a lézer szemszögébõl nézve - mivel a lemezt alulról olvassák - dudorok) (pit) találhatók. Ezek váltakozása kódolja a tárolt információt.

9

10 Optikai adattárolás elve (CD) II.
Méreteit tekintve a CD általában 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. Ritka ugyan, de léteznek a Mini–CD lemezek, 80 mm-es átmérővel. Legelőször 115 mm volt a szabvány, azonban 1979 után a 120 mm-es lemezek állandósultak, 1982-től jöttek forgalomba. Az írható CD-ken az információt a polikarbonát hordozó alatt elhelyezkedő nagyon vékony, filmszerű szerves festékrétegbe égetik be.

11 CD olvasó működése

12 Miért 74 perc a zenei CD kapacitása?
Az általános hiedelem az, hogy azért, mert a CD tervezői olyan formátumot akartak, amelyre ráfér Beethoven IX. szimfóniája. Azt próbálták eldönteni, hogy mekkorák legyenek a lemez méretei, és ezt bizonyos előadás-változatok hosszából határozták meg. A történetnek több különböző változata van. Egyesek szerint egy Polygram (akkoriban a Philips része) zenész, Herbert von Karajan azt akarta, hogy a kedvenc darabja ráférjen a lemezre. Mások azt állítják, hogy a Sony elnökének felesége szerette volna, hogy a kedvenc szimfóniája ráférjen a lemezre. A CD-ROM Professional júliusi számában közölt riport szerint a Sony-nál dolgozó bizonyos Mr. Oga hozta meg a végső döntést. (Majdnem biztos, hogy az illető Norio Ohga, aki 1982-ben lett elnöke és COO-ja a Sony-nak, és azóta is magas beosztású igazgató.) Az „urban legends” (városi legendák) weblapon van néhány érdekes cikk, melyet a téma iránt mélyebben érdeklődők elolvashatnak. A CD hossza és Beethoven kilencedik szimfóniája közötti kapcsolatot igaznak tartják az alt.folklore.urban FAQ-jában, de egyik konkrét változatot sem emelik ki .

13 CD formátumok I. Mi az hogy "formátum"? Maga a CD lemez csak egy adathordozó, ahhoz, hogy valamit tárolni tudjunk rajta a tárolandó anyag fajtájától függően valamilyen lemezformátumra szükségünk van. Maga a formátum gyakorlatilag egy szabály, hogy a tárolandó adatot hogyan, milyen elhelyezkedéssel, milyen kiegészítő információkat kell felírni a lemezre, hogy az olvasásukra specializált eszközök gond nélkül tudják olvasni őket.

14 CD formátumok II. CD-MO CD-R CD-DA CD-RW CD-ROM CD-DA TEXT CD-G
CD-G TEXT CD Extra vagy CD Plus VCD, SVCD CD-i Photo CD (P-CD) CD Vegyes vagy CD Mixed

15 Számítógépes hangrögzítés

16 Hangkártyák

17

18 Hangkártyák II.

19

20

21

22

23

24


Letölteni ppt "Koczka István, Makra Csaba"

Hasonló előadás


Google Hirdetések