KÖRNYEZETTUDATOS RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TRENDEK, „ZÖLD” HELYSZÍNEK ZÖLD RENDEZVÉNYSZERVEZÉSI TIPPEK MaReSz NAP március 29. Erdélyi Evelyn SZTE Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi Központ, Szeged intézmény igazgató
Aktualitás A ma kulcsszavai: környezetvédelem, CSR, etika, fenntarthatóság, felelős munkáltató, stb. Világszerte évente több mint 80 millióan járnak meetingekre vagy konferenciákra és még ennél is többen vesznek részt különböző szakmai vásárokon, kiállításokon.( A környezettudatosság, felelősségvállalás mindenki ügye, így a hivatásturizmusé is! Magyar.o. helyzet – nem előny, DE
Miért a „zöld” út? - Definíció Definíció "Zöld rendezvény az, amely ügyel arra, hogy a rendezvény minden vonatkozása, beleértve annak helyét, az étkezést, a szállítást és az anyagokat, a környezetszennyezés megelőzését szem előtt tartva kerül meghatározásra, abból a célból, hogy csökkentsék a környezetre gyakorolt hatást." (Environment Canada’s Green Meetings Guide, 2007).
Miért nem? Forrás: MeetingNews survey of 235 meeting buyers results posted in May 8, 2006 issue
Miért a „zöld” út? - Előnyök 1)Kiadáscsökkentés - A takarékos energiafogyasztás, a hulladék csökkentése, a helyi termékek vásárlása és egyszerűen a kisebb fogyasztás megtakarításhoz vezet. 2)Jó hírnév kialakítása/Pozitív megítélés - környezettudatos rendezvény - fenntarthatóság iránti elkötelezettség 3)Figyelem felkeltése - résztvevők, személyzet, szolgáltatók, helyi közösség figyelme
Miért a „zöld” út? - Előnyök 4)Társadalmi hasznosság, szociális előnyök - Megfelelő kivitelezés, tervezés mellett, a rendezvény elősegíti a régió fejlődését, pl. munkateremtés a helyi szállítóknak. 5)Döntéshozók befolyásolása - Az új magatartási formák bemutatásával más szereplőket, szervezeteket is motiválhatunk. 6)A legjobb gyakorlatok elterjesztése a szervezetben – pl. a Fair Trade italok felszolgálása és munkatársi utazások széndioxid kibocsátásának bemutatása, a mindennapi munka során megjelenő környezettudatos viselkedési formák, az egész szervezet számára tanulási lehetőséget jelentenek.
Nemzetközi trendek Egyre több zöld város, desztináció Minősített, zöld kongresszusi központok a világ minden táján Nemzetközi zöld rendezvényszervezési ajánlások, kézikönyvek, stb. Minősítések pl. Green globe Zöld versenyek és díjak Rangsorok pl. Newsweek Green Ranking; The World’s Most Ethical Companies; Greendex – National Geographic; stb. Fenntarthatósági indexek pl. Dow Jones Sustainability Index (DJSI)
Nemzetközi trendek - Zöld városok Mi tesz egy várost zölddé – National Geo. felmérése 11 szempont; 1-1 pont, nincs súlyozás; fő levegő minőség; energiafelhasználás; környezettudatosság – 9 pontból választani; környezetvédelmi politika, zöld tervezés, zöld terület; közegészségügy; újrahasznosítás; közlekedés; víz minőség; társadalmi-gazdasági faktor 1)Eugene, OR (9,03, pop ) 2)Austin, TX (8,5, pop ) 3)Portland, OR (8,3, pop ) SustainLane US City Ranking 16 szempont pl. metró közlekedés; vízellátottság, stb. The 2008 US City Rankings első helyezett Portland European Green Capital 2010-ben Stockholm 2011-ben Hamburg 2012-ben a spanyol Vitoria-Gasteiz
Nemzetközi trendek - Zöld helyszínek Oregon Convention Center, Portland „Green you meeting”; „Green report” David L. Lawrence Convention Center (DLCC), Pittsburghwww.pittsburghcc.com/ccwww.pittsburghcc.com/cc „the DLCC is the first „green” convention center in the world, and the only meeting venue to be awarded the Gold LEED® Certification by the US Green Building Council” „Green practices”; tetőteraszon veteményes Colorado Convention Center, Denver „Green Best Practice check list for catering/meeting planners/exhibitors”
Nemzetközi trendek - Zöld helyszínek Estoril Congress Center, Portugália „How to B GREEN” Grimaldi Forum, Monacói Hercegség „Act Green” The Darmstadtium, Németország Mosaic House, Csehország Magyarország REC Konferencia Központ, Szentendre SZTE Kongresszusi Központ, Szeged
Nemzetközi trendek – Minősítések Green Key minősítő rendszer szabadidős létesítmények szálláshelyek számára pl. hotelek,konferencia központok környezetvédelmi és egyéb kritériumok vállalat politikája, működése, oktatási tevékenysége, kommunikációja. Green Globe Green Seal
Nemzetközi trendek –Díjak IMEX (Frankfurt) Green Awards Green exhibitior Green meetings Green supplier Commitment to the Community KÖVET Egyesület versenyei, díjai pl. Zöld Iroda, Ablakon Bedobott Pénz
Lépések Zöld, környezetvédelmi stratégia megalkotása – dokumentáljuk környezetvédelmi elképzeléseinket és tegyük közzé pl. a konferencia weboldalán, hírlevél Desztináció kiválasztása – Biztosan mennünk kell-e? Videokonferencia lehetősége! Konferenciahelyszín Szállás Közlekedés, mobilitás Catering A rendezvény előkészítése, lebonyolítása, utánkövetése Papírhasználat - nyomtatott anyagok Ajándéktárgyak - beszerzések Hulladékgazdálkodás Résztvevők, kiállítók tájékoztatása, kommunikáció– CSR programok, CO2 semlegesítő programok Kiállítók
Konferenciahelyszín Tanúsított „zöld” épület Környezetvédelmi politika, akcióterv – energia, víz, hulladék, takarítás, étkezés terén Képzett „zöld” személyzet Elhelyezkedés - tömegközlekedési eszközökkel, gyalogosan, kerékpárral is könnyen megközelíthető legyen; akadálymentes Energiafelhasználás - elsődleges energiahordozókkal (villany, gáz, víz) tudatosan bánnak pl. napkollektort, naperőművet üzemeltetnek; kihasználják a természetes fény adta lehetőségeket; mozgásérzékelős-, illetve alkonykapcsolókat használnak; használaton kívüli eszközök; szabályozható hűtés/fűtés, stb. Vízgazdálkodás – csökkentett víznyomás, vízmentes piszoár, szürke víz felhasználása Szelektív hulladékgyűjtés Kommunikáció
Szállás Minősített hotel pl. The green key Környezetvédelmi politika, képzett személyzet Megközelíthetőség, akadálymentesség Vendégek tájékoztatása Törölköző/ágynemű program Újrahasznosítás - hulladékgazdálkodás Elektromos berendezések egyszerű kezelése – nyitható ablak 20 fok fölé nem fűtenek, ill. 6 fokos különbség nyáron – helyi viszonyokhoz igazodva Szürke víz használata WC öblítéshez Minimális papírhasználat check in/out Nagykiszerelésű sampon, stb. Környezetbarát tisztítószerek használata
Közlekedés, mobilitás „Sétáló térképek” Kombinált tömegközlekedési jegyek ajándékozása Transzfer buszok biztosítása A rendezvény honlapján informáljuk a résztvevőket a közösségi közlekedés (vonat, busz) alkalmas eszközök menetrendjéről! A rendezvényhez ajánljunk szén-dioxid kibocsátás ellensúlyozó programot. pl. Hárskúti Megújuló Energia Központ Contra -
Catering Hagyományos, elmosható evőeszközök, kerüljük az eldobható evőeszközöket Büfé rendszerű ebéd Legyen vegetáriánus étel is a menüsorban! Csökkentsük a húst! Pontos létszám! 0,5 kg csirkehús előállításához – 1773 l víz 0,5 kg marhahús előállításához – l víz Csapvíz, vízautomata vagy csak nagy kiszerelésű ásványvíz Saját bögre/palack rendszer Nagy kiszerelésű üdítő, tejszín vagy tej és kristálycukor
Catering Fair trade/bio kávészünet Az ételekhez használt alapanyagok (zöldség, gyümölcs, hús, hal, tojás, stb.) idényjellegűek és helyi gazdaságból, termelőtől valók legyenek Megmaradt étel - ajánljuk fel a helyi hajléktalanszállóknak, ingyenes konyháknak! A rendezvény helyszínén az étkezések során keletkezett hulladék szelektív gyűjtése és elszállítása vagy komposztálása!
Nyomtatott anyagok, regisztráció, kommunikáció Nyomtassunk keveset! Elektronikus regisztráció Papír mindkét oldala Használjunk újrahasznosított papírt és környezetbarát, növényi alapú festéket a nyomtatáshoz! Minimalizáljuk a kiosztott anyagokat, ill. gyűjtsük vissza azokat! A kitűzőket gyűjtsük vissza későbbi felhasználás céljából! Helyezzünk el gyűjtődobozokat! A programfüzet tartalmazza a helyszínen rendelkezésre álló környezetvédelmi lehetőségeket, pl. szelektív hulladékgyűjtés
Ajándéktárgyak Mindennapi munkában, életben használható ajándékokat adjunk, kerüljük a felesleges ajándékokat! Táskák, dossziék ajándékozásánál használjuk azokat, amelyek környezetbarát anyagból készültek pl. vászontáska, újrahasznosított papírdosszié. Az egyes ajándékokat ne csomagoljuk be túlzottan! Biztosítsunk lehetőséget a nem kívánatos ajándéktárgyak felajánlására!
Kiállítók Minimális csomagolás „Csak annyit, amennyire szükség van” – visszagyűjtés; nem dátumozott anyagok Standok energiaellátása Karton installáció Kiállítói info – „mit teszünk a környezet védelmében”
SZTE Tanulmányi és Információs Központ dec. – átadás m 2 (SZTE TIK) Egyetemi Könyvtár - olvasóterek és számítógépes kabinetek Hallgatói szolgáltató egységek (Karrier Iroda, Jegyzetbolt, stb.) Közösségi funkciók Tanulási tér Szolgáltatási tér Konferencia tér Oktatási tér
SZTE Kongresszusi Központ Kongresszusi Központ kb m 2 Több mint rendezvény az elmúlt közel 6 évben, éves szinten rendezvénylátogató fő egyidejűleg történő befogadása 10 rendezvényterem az 50 férőhelyes szemináriumi teremtől a 700 férőhelyes Kongresszusi teremig m 2 -es Átrium – gálavacsorák, szakmai kiállításoknak és 200 m 2 -es Kiállítási tér
Miért fontos nekünk a környezettudatosság? Véleményformáló intézmény Közel hallgató, ebből több mint külföldi Több mint munkavállaló SZTE TIK napi látogatói szám: fő Elégedettségi felmérés 2007, 2008, években Kettős cél: környezet védelme, példamutatás és költségek csökkentése (kis odafigyeléssel)
Mi hogyan „csináljuk”? HARDVER fejlesztés SZOFTVER fejlesztés PEOPLE fejlesztés Kihasználva a szinergiákat!
Mi hogyan „csináljuk”? Hardver - eszköz fejlesztése – pl. 54 m 2 -es napkollektor mező – használati meleg víz előállítás, mozgásérzékelős és alkony kapcsolók a nagy közösségi terekben, mélygarázs világításának racionalizálása, perlátoros csaptelepek, újrahasznosított anyagból készült kéztörlők, toalettpapír, biológiailag lebomló személyhigiéniás termékek, a padlószőnyeg egyes darabjai is cserélhetők, irodai papírhasználat, nyomtatás minimalizálása, ledes világítás (teszt fázisban), gondozott park Szoftver – eljárások kialakítása, fejlesztése – pl. hőmérséklet protokoll, rögzített szellőztetési rend, gépészet optimális működtetése – éjszakai leállás; kerékpáros stratégia People fejlesztés– munkatársak, látogatók felé történő kommunikáció – pl. környezeti filozófia, Zöld Hírlevél, zöld plakátrendszer, mosdókban kiírások, szelektív hulladékgyűjtő informáló plakátok, saját rendezvények szervezése pl. Föld Napja, Föld Órája
Európai zöld egyetemek rangsora, Forrás: saját szerkesztés
Milyen céljaink voltak/lesznek? Zöld Iroda Verseny (KÖVET) „2009. Legtöbbet Zöldült Irodája Díj” „2010. Kreativitás Különdíj” Ablakon Bedobott Pénz Pályázat, (KÖVET) „Kerékpárbarát Munkahely 2010” Tervek: 2011-ben az első közhasznúsági jelentés kiadása „Kerékpárbarát Munkahely 2011” – teljesítve KEOP pályázatok Zöld kommandó egyetemi szintre „emelése”
Amit mi teszünk a környezetbarát rendezvényszervezés ösztönzése érdekében – néhány gondolat Zöldülj velünk! kiadvány Catering minősítő rendszer a beszállítókra CSR és CO 2 semlegesítő programok szervezésének lehetősége Szelektív hulladékgyűjtés a Központ egész területén, külön gyűjtőszigetek a kiállítóknak Kommunikáció, tudatformálás
Köszönöm a figyelmet! Erdélyi Evelyn intézmény igazgató