Új szemlélet a világban „Az EU jövőbeli gazdasági növekedése és fenntartható fejlődése az egészségügyi befektetésektől függ. Az egészség egy versenyképes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Advertisements

Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Egészségpolitika.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
III. A logisztika jövője
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Nyugat-dunántúli Régió
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
Hajdúnánás, december 19. Az önkormányzatra és az intézményrendszerre vonatkozó intézményi modell Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses.
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
Intézményfenntartás a köznevelésben, új irányok
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Nem a forrás hiányzik, hanem a döntés… Csató András MKSZ Kongresszus – április 23. WWW. ETOSZ. ORG.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Az egészségügyi szakképzés minőségügye, kihívások és intézkedések György Annamária szeptember 17. "ISOFÓRUM XXII. NMK"
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
A konszern és a holding típusú szervezetek Olyan vállalati csoportosulás, amelynek tagjai jogilag önállóak, de közöttük horizontális vagy vertikális kapcsolat.
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 3.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 3.
AZ ELHATÁROZÁSTÓL A CÉGBÍRÓSÁGI BEJEGYZÉSIG
A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Menedzsergyakorlatok a gazdasági vezetők szemszögéből
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Lorem ipsum.
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Új szemlélet a világban „Az EU jövőbeli gazdasági növekedése és fenntartható fejlődése az egészségügyi befektetésektől függ. Az egészség egy versenyképes gazdaság produktív tényezőjét képezi.” – Markos Kyprianou – Az Európai Uniós egészségügyi és fogyasztóvédelmi főbiztosa

Az egészségügy stratégiai ágazat A kormányzat szándéka, hogy az egészségügyet stratégiai ágazatként kezelje Kiemelt nemzeti ügyek között szerepel az egészségügy megmentése Kormányprogram: „Hisszük, hogy Magyarország gazdasági fellendülésének, versenyképességének egyik feltétele, hogy az egészség szerepét újraértékeljük. Az egészségügyet a magyar gazdaság húzóerejeként kell meghatároznunk. Az egészségiparba történő befektetések innovációs potenciálja meghaladja más ágazatok innovációs képességét. Az egészségügyhöz köthető kutatásokban hagyományokkal rendelkezünk és jelenleg is nemzetközi hírű humánerőforrás áll rendelkezésünkre”

Lépéskényszerben az egészségpolitika A nagy ellátó rendszerek átalakítása, megújulása elmaradt. Gazdasági kényszer (finanszírozhatatlan) Politikai ígéret, közötti ellenzéki politika központjában az egészségügy állt Egészségpolitikai kihívás (elvárások és lehetőségek diszkrepanciája) Morális elvárás (ellátottak és ellátók szintjén, igazságosság/méltányosság, hozzáférhetőség) Válsághelyzet felszámolása, válságmenedzselés

Válságtünetek okai Szükséglet, struktúra, finanszírozás összhangja kezelhetetlenül megbomlott. Átláthatatlan működési struktúra, betegutak Humánerőforrás hiánya Káosz (évente többször változó finanszírozás) Korrupció és pazarlás Munkaerő értéken aluli finanszírozása Vízió, világos cél és a hozzávezető út definiálásának hiánya, Mit is akarunk?

Területalapú egészségügyi integráció elősegítheti a válság kezelését Ma az elsődleges feladat az intézmények gazdasági helyzetének stabilizálása a rendszer szintű finanszírozási korlátok figyelembe vételével. Ez rövid távon az ellátás biztonságához, fenntarthatóságához szükséges. Közép távon pedig megteremti a lehetőséget az orvos- szakmai integráció megvalósításához, amely révén az összesített ellátási volumenek növelhetőek, a rendelkezésre álló forrásokból célzott, eredményesen használható humán és technológiai fejlesztések indíthatóak, s a lakosság által érzékelt, illetőleg az objektíven mérhető ellátási minőség számottevően javítható.

Területi integráció előnyei Konkrét elvárások a területi integrációtól Transzparencia növekedése Párhuzamosságok felszámolása Humánerőforrás gazdálkodás javítása Hatékonyság javítása (allokációs, költség) Korrupció visszaszorítása (közbeszerzések) Háttérszolgáltatások újragondolása Alkalmazkodóképesség növelése Tulajdonosi érdekek és szemlélet erősödése Betegellátás színvonalának javulása

Az integráció lehetséges formái Működés költségvetési szervként 1. Integráció egy költségvetési intézményen belül 2. Önállóan működő és gazdálkodó ktg.-vetési csúcsintézmény, önállóan működő, de nem önállóan gazdálkodó ktg.-vetési intézmények Vegyes működésű - ktg-vetési int. mellett Gt-ként szolgáltató központ Gazdasági társaságként való működés - leányvállalatok (kórházak) felett holding kp. A döntéshez politikai támogatás, a politikai támogatáshoz bátorság kell!

Fővárosi fenntartású intézmények 12 önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv 11 kórház, 6 területi járóbeteg szakrendelő, Központi Stomatológiai Intézet 8 Mrd Ft-ot meghaladó adóság, ebből 3 Mrd lejárt 3 intézmény fenntartása finanszírozhatatlan (2 intézményben csődbiztos) 1 intézmény gazdálkodása jelentősen sufficites Az intézmények 30% válságspirálba került, fenntartói beavatkozás elkerülhetetlen

A Főváros fenntartásában 12 intézmény működik, költségvetésük 2009-ben megközelítette a 100 milliárd forintot IV.101e XV.83e XVI.71e XVII.84e XVIII.99e XIX.61e XX.65e XXIII.22e IX.57e X.76e XIV.113e XIII.107e V.27e VI.38e VII.58e XXI.78e XXII.53e XI.131e XII.59e II.86e III.126e I.26e Kerületek lakossága – ezer főben VIII.73e Ágyszá m Létszám (fő) Költség- vetés főösszeg e (m Ft) Részesedés a Főváros egészségügyi költség- vetéséből Bajcsy- Zsilinszky Kórház ,6% Egyesített Szent István és Szent László Kórház ,6% Heim Pál Gyermekkórház ,4% Jahn Ferenc Dél- Pesti Kórház ,5% Károlyi Sándor Kórház ,2% Központi Stomatológiai Intézet ,6% Nyírő Gyula Kórház ,8% Péterfy Sándor u. Kórház ,0% Szent Imre Kórház ,9% Szent János Kórház és Észak- budai Egyesített Kórházai ,7% Uzsoki utcai kórház ,8% Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház ,9% Összesen ,00%

Pillanatkép a főváros egészségügyi helyzetéről 1. A főváros kórházai ellátják Budapest, az agglomeráció, a régió betegeit és 100 ezer régión kívülről érkezőt 12 kórház 90 telephely 484 épület ágy, munkavállaló OEP és egyéb bevétel évente közel 100 Mrd Ft A kórházak több mint fele XIX. századi, vagy a II. világháború előtti 12 intézményből 3 hotelfunkciói felelnek meg a kor kihívásainak Folyamatosan növekvő deficit (működtetés, eszköz)

Pillanatkép a főváros egészségügyi helyzetéről 2. Adósság: 8.08 Mrd fordulónapi és 3.08 Mrd lejárt (2010. szeptember hó) Teljes épület-felújítási szükséglet 40 Mrd Ft Az ingatlan állomány szinten tartása évi 5 Mrd Ft igényel A műszerpark 80%-nak könyvszerinti értéke nulla Műszer-visszapótlási szükséglet évi 6 Mrd Évenkénti forrásigény az amortizáció biztosításához és a működtetés szinten tartásához 14 Mrd Ft A főváros mint tulajdonos évente 2-4 Mrd Ft költ az egészségügyi ellátás fejlesztésére, ez a jelenlegi állapot konzerválásához sem elég! 2002 óta Budapestnek nincs népegészségügyi stratégiája, nincs népegészségügyi monitoring rendszere

A fővárosi kórházak adósság állományának alakulása

Nemzetközi példák az integrációra Ausztria: KHBG (Vorarlberg) 5 állami kórház üzemeltetése 85% -os piaci részesedéssel GESPAG (Felső-Ausztria)11 kórház, 9000 munkavállaló Finnország. HUS 24 kórház, alkalmazott 1,4Mrd költségvetés Dánia: CHC 6 kórház, 4500 kórházi ágy alkalmazott

Hazai integrációs törekvések Debreceni önkormányzat eü. intézmények KHT-vá történő alakítása Pécs: A klinika és megyei eü intézmények együttműködése Budapest több kórházának összevonása, integrációja ktg-vetési intézményként. Szabolcsi pilot projekt: 4 kórház összevonása GT-gá 18 Mrd OEP-bevétel mellett Szolnok megyei integráció öt kórház összevonásának terve

Kitűzött célok a fővárosban Országos egészségpolitikával harmonizáló lokális működés A fenntartó vagy tulajdonos számára transzparens intézményi struktúra Gazdaságilag fenntartható működés A lakosság részéről felmerülő ellátási igények kiszolgálása volumenében és minőségében is optimálisan A fentieknek megfelelő átalakítások és fejlesztések megvalósítása, együttműködés más fenntartókkal, alap és járó betegellátás szereplőivel

Az egységes irányítás keretei között az irányító szervezet ellátja a vagyonkezelési, pénzügyi, stratégiai és operatív irányítási feladatokat Vagyonkezelői funkciók Pénzügyi funkciók Stratégiai funkciók Operatív funkciók Vagyonkezelés, ingatlanhasznosítás, egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó vagyonelemekkel való rendelkezés Banki kapcsolattartás, pénzpiaci részvétel, forrás-, tőke- és likviditástervezés Fővárosi és társasági célok összehangolása, kiemelt projektek, fejlesztések, irányítása, stratégia humán erőforrás menedzsment, Cégcsoport arculat, marketing, PR Vállalatcsoport szintű kontrolling, szinergia-menedzsment, adminisztratív (támogató) szolgáltatások szervezése / nyújtása Összevont irányítási funkciók

Az egységes irányítás kialakítása a pénzben kifejezhető hasznok mellett számos nem számszerűsíthető pozitív hatással is jár Finanszírozási előnyök Szakmai előnyök Egyenszilárdságú, megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás. Orvos-szakmai fejlesztések összehangolt, céltudatos, kontrollált megvalósítása. Együttműködés a térség más ellátóival. Szakmai szinergiák kiaknázása. Az erőforrások eredményesebb és hatékonyabb kihasználása. Vezetési-szervezési előnyök Transzparens rendszerek, azonos elvek szerinti irányítás. Tulajdonosi funkciók hatékonyabb érvényesítése, professzionális menedzsment. A felelősség és hatáskör egyértelmű összerendelése, összehangolása. Gyorsabb döntéshozatal, szabályozott információáramlás. Teljesítményorientáció erősítése. Megtakarítások felmutatása a beszerzésekből, azok visszaforgatása az ellátásba. Az összevont közös feladatellátás hatékonyabb megszervezése, alacsonyabb létszámigény. Újszerű költségcsökkentési, likviditásmenedzsment módszerek alkalmazása (pl. cash-pool, csoportos adóalanyiság). Piacorientált szolgáltatások bővítése. Vezetési-szervezési előnyök Pénzügyi előnyök

Az egységes irányítás lehetséges formáit megvizsgálva a Holding irányította vállalatcsoport kialakítása javasolható út Továbbra is rugalmatlan, bürokratikus döntéshozatal, ügymenet Szakmai kérdések háttérbe szorítása Korlátozott szakmai és pénzügyi kontroll Jelenlegi helyzet – a Hivatal megerősítése Átalakítás jelentős kockázatot jelent, az intézmények identitása csökken Túl nagy méret miatt az adminisztráció növekedése és a kontroll csökkenése Gazdálkodási felelősség kevésbé megszemélyesíthető Egységes nonprofit vállalat kialakítása Funkciók és feladatok átcsoportosítása a Holding szintre Szakmai, gazdálkodási kompetenciák megerősítése, jogi önállóság megtartása Egyes területeken párhuzamos struktúrák kialakítása Holding által irányított vállalat- csoport A nemzetközi és hazai gyakorlat is azt mutatja, hogy a Holding szervezet kialakítása a leghatékonyabb irányítási forma az egységes irányítás megteremtésére. Az intézmények mérete is indokolja ennek a megoldásnak a támogatását.

Már a jövő év elején felállhat a Holding, megalakulhatnak a társaságok Igazgatóság Felügyelő Bizottság Könyvvizsgáló Tulajdonos Fővárosi Önkormányzat Holding Vezérigazgató Munkaszervezet Stratégiai és operatív irányítás és megosztott szolgáltatások működtetése Tagvállalatok Tagvállalat 1Tagvállalat 2Tagvállalat 3Tagvállalat 13 …………….. Egészségügyi feladatellátás Számvitel PénzügyMunkaügyBeszerzésInformatika Ingatlan fenntartás Tagvállalat 4 Megosztott szolgáltatások A megvalósításhoz politikai támogatás, a politikai támogatáshoz bátorság kell!