1 . 2 Dr. Járosi Márton: Életminőséget javító magyar energiapolitika alapjai VI.Energiapolitikai Fórum Budapest, 2005. április 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
A termelői szerveződések tapasztalatai és kilátásai Debrecen, március 17.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése. A gazdasági szerkezet termelékenység, munkaerő-kereslet, globális előrejelzés.
2014. október 13. Az MVM OVIT Zrt. szerepe az energetikában Gopcsa Péter vezérigazgató Energiapolitika 2000 Társulat.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Önkormányzatok épületenergetikai beruházásai pályázati forrásból!
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyarország: logisztikai központ
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
SZÁMVITEL.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
Az energiamérlegünk torzulásai és javítási lehetőségei
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
„Út a munkához” program
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
Lorem ipsum.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Baranya Megyei Önkormányzat
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Energiahatékonysági és Megújuló Finanszírozási Program Erste Bank Hungary Budapest,
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

1 

2 Dr. Járosi Márton: Életminőséget javító magyar energiapolitika alapjai VI.Energiapolitikai Fórum Budapest, április 12.

3 Paradigmaváltásra van szükség az energiapolitikában. Az új nemzeti energiapolitika (stratégia) kidolgozása sürgető feladattá vált. Új helyzet összetevői:  Energiaprivatizáció,  Energialiberalizáció,  Európai Uniós csatlakozás.

4 Energiapolitikai célok Jelen korszakban, az életminőséget javító energiapolitika szegletkövei:  a minimális szolgáltatási szint árának megfizethetősége,  a káros környezeti hatások minimalizálása,  az elfogadható ellátásbiztonság fenntartása.

5 Az Európai Unió és a magyar energiapolitika mozgástere: Uniós politika befolyásolása:  Az EU tagjaként a versenypiac mellett köteleztük el magunkat.  Az energetikai piac bizonytalanságokat, de lehetőségeket is tartalmaz.  Már nemcsak alkalmazkodnunk kell az EU joganyaghoz, hanem alakíthatjuk is azt. Közép-európai dimenzió:  A „visegrádi országoknak” vannak közös energetikai céljaik, amelyek megvalósítása a közép-európai regionalitás keretében lehetséges lenne.

6 Magyarország energetikai helyzete

7 Energiafelhasználás:  Az összes energiafelhasználás a rendszerváltás óta stagnált.  Számottevő növekedés a jövőben sem lesz.  Az energiafelhasználás hatékonysága jelentősen emelkedett.  Csökkent az energetika okozta környezetterhelés.  Az energiaellátás hatásfoka alig javult.

8 Az országos energiahordozó mérleg %-ban az import részarány feltüntetésével, %

9 Megújuló energiaforrások:  Energetikai szerepük hazánkban túlértékelt.  A primer energiamérlegben 2010-re előirányzott 6 %-os érték nehezen teljesíthető.  Nem minden esetben indokolható a piactorzító állami ártámogatás.  A kötelező átvételű megújuló villamosenergia- források egy része tartalék-kapacitások létesítését feltételezi.  Kitörési pontot jelenthet a biomassza:az energetikai növénytermesztés.

10 Szénhidrogénpiac

11 Tulajdonviszonyok:  A MOL Rt. még állami tulajdonú 12 %-os részének idei eladásával végleg megszűnik a közösségi befolyásolás lehetősége a MOL Rt.-ban.  A gázüzletágat az E.ON(-Ruhrgas) vásárolta meg, amely három gázszolgáltatóban már jelen van a piacon.  Két éven belül az E.ON a szállítást is megvásárolhatja.  Az E.ON a MOL Rt. és a Gazprom fele-fele tulajdonában lévő Panrusgáz importáló-cégből is kivásárolta a MOL Rt. részét.  A stratégiai jelentőségű teljes gázellátó vertikum külföldi befektetők birtokába kerülhet.

12 A gázszolgáltatók tulajdonviszonyai GázszolgáltatóFőbb tulajdonosokTulajdonrész % TIGÁZ Rt.Italgaz S. p. A.40,00 RWE29,69 WFG Hungaria Kft.14,48 Eni S. p. A:10,00 KÖGÁZ Rt.E.ON70,88 Nem regisztrált részv.29,12 FŐGÁZ Rt.RWE32,70 Ruhrgas (E.ON)16,40 Fővárosi Önkormányzat50,00 ÉGÁZ Rt.GdF99,39 DDGÁZ Rt.RWE49,82 E.ON 50,10 DÉGÁZ Rt.GdF99,78

13 Napi Sajtó, január (MEH) A lakossági földgázárak alakulása

14 Villamos piac

15 Tulajdonviszonyok: Az MVM Rt-nél sokkal nagyobb és komplexebb nemzetközi monopóliumok leányvállalatai vették át a vezető szerepet Magyarországon.  A közcélú erőművek teljesítményének 77 %-át, termelésének 60 %-át a külföldi tulajdonú erőművek adják.  Az áramszolgáltatók részvényeinek döntő többsége külföldi szakmai befektetők tulajdonában van.

16 Ellátásbiztonság:  Az 1993-ban kidolgozott megújító erőmű építési programot a privatizáció miatt nem hajtották végre.  A privatizáció óta számottevő „versenykapacitás” nem létesült.  MVM Rt. saját erőművei (Paks, Vértes) révén a termelés 40 %-át adja, de hosszú távú áramvásárlási szerződései révén befolyása a termelésre 70 %-os.

17 A magyarországi erőművek piaci részesedésének megoszlása tulajdonosok szerint (2003.)

18 Átviteli hálózat, rendszerirányítás:  A nagyfeszültségű átviteli hálózat az MVM Rt. tulajdonában van.  A rendszerirányítást az MVM Rt.-ből kiszervezett MAVIR Rt. végzi. Áramszolgáltatók:  A teljesen privatizált 6 áramszolgáltató három külföldi tulajdonosi csoporthoz (E.ON, RWE, EdF) tartozik.  Az értékesítési szektorban nincs hazai versenytárs.  A villanyszolgáltatás minőségi színvonala csökkent.

19 Árak és jövedelemelosztás:  A privatizációt követően a villanyárak elszabadultak és azóta is állandóan emelkednek.  Az áremelések elsősorban a privatizált társaságok profitját növelték.  A villamos piac privát szereplői jelentősen túlfinanszírozottak, ebből adódik a magas árszínvonal.

20 A villany piaci szereplők saját tőke arányos nyereségének alakulása

21 Távfűtés  A távfűtési rendszerek a tömeges, iparszerű, házgyári lakásépítésekhez kapcsolódva alakultak ki.  A rendszerek hőforrásai, a lakások hőszigetelése és fűtési berendezései energetikailag nem hatékonyak.  A szolgáltatási árak nagymértékben növekedtek.  A kombinált gáz-gőz erőművek létesítése révén a távhőtermelés egy része az erőműépítés sikerágazata lett.  Az utóbbi évek kedvezőtlen tendenciája a kis energetikai hatékonyságú gázmotoros „fűtőerőművek” létesítése.  A végfelhasználói veszteségek változatlanul elfogadhatatlanul magasak.

22 A távfűtés tulajdonviszonyai:  A városi távfűtő rendszerek ma még csaknem kizárólagosan közösségi tulajdonban vannak, tulajdonosaik az önkormányzatok.  A rendszerek hőtermelői a saját tulajdonú fűtőművek, vagy a városi közcélú erőművek.  A lakások a bentlakók tulajdonában vannak.  A szolgáltatói tevékenység/felelősség a házak hőközpontjáig terjed.  A lakások energetikai megújítását a tulajdonosi és érdekeltségi rendszer széttagoltsága és a lakók tőkehiánya hátráltatja.

23 Javasolt energiapolitikai alapelvek

24 Az állam (önkormányzat) energiapolitikai funkciói FunkcióEszközök Politika alkotásTörvények, rendeletek EllátásbiztonságTörvényalkotás, tulajdonlás Piaci jelenlét, létesítésTulajdonlás BefolyásolásMegtakarítás ösztönzés beruházás támogatással K+F támogatás Oktatás, szakemberképzés SzabályozásÁrpolitika Adópolitika Közbeszerzés FogyasztóvédelemTörvényalkotás Felügyelet, ellenőrzésIntézményrendszer

25 Ellátásbiztonság:  Geopolitikai helyzetünk kihasználásával „híd-szerepet” tölthetünk be.  A földgázellátás biztonságát a nemzetközi távvezetékrendszerekhez való csatlakozással kell növelni.  A villanyellátás biztonságát erőműépítéssel és távvezetéki összeköttetések fejlesztésével kell garantálni.  A villamos energiát lehetőleg hazai erőművekben kell megtermelni.  Az erőmű-stuktúrát a szilárd, a nukleáris és a szénhidrogén energiahordozókra kell alapozni.  Az erőműstruktúra kialakításánál a szabályozhatósági követelményt kiemelten kell kezelni.

26 A nemzeti energetikai vagyon védelme:  Szükség van az energiapiacon jelentős piaci erőt felmutató közösségi (állami, önkormányzati) tulajdonosi jelenlétre is.  Le kell állítani az energiaprivatizáció minden formáját.  Visszavásárlással, beruházásokkal és külföldi befektetésekkel növelni kell a magyar közösségi energetikai tulajdont.  A távhőellátásban támogatni kell a többségi önkormányzati tulajdonú városi (termelő és szolgáltató) hőszolgáltató társaságok létrehozását.

27 Nemzeti villamos társaság:  A MAVIR Rt.-t vissza kell hozni az MVM Rt-be, hálózatüzemeltető rendszerirányítót (TSO) létrehozva.  Az MVM Rt., a MAVIR Rt., az OVIT Rt, és a Paksi Atomerőmű Rt. Nemzeti Villamos Rt. néven holdingként működjön tovább, amely legalább 75 %-ban állami tulajdonban marad.  MVM-Rt.-nek legyen áramszolgáltatói jogosítványa is.  Az MVM Rt. piaci stabilitását regionális terjeszkedéssel is növelje.

28 Távfűtés:  Az államnak elő kell segíteni, hogy teljes vertikumú önkormányzati (termelő és szolgáltató) távfűtő, sőt energiaszolgáltató társaságok jöjjenek létre.  A távfűtésben lévő „megtakarítási potenciál” kiaknázására olyan szabályozás (átvételi előírás és ártámogatás) kell, amely a minél nagyobb energia megtakarítást, a kapcsoltan termelt villamos energia mennyiség (kWh/GJ) növelését preferálja.

29 Energiatakarékosság:  A fajlagos energetikai minőségi mutatók (hatásfokok) minimumának előírása.  Pénzügyi alap létrehozása (célszerűen az energiaadók egy részéből) a hatásfok javító befektetések támogatására.  Az állami támogatást csak a lakossági fogyasztók megtakarításainak ösztönzésére kell fordítani.

30 Költségvetési és adópolitika: Az energia- és környezetpolitikai célokat egyaránt szolgáló integrált adórendszert kell kialakítani.  Az adónemek fokozatos bevezetésével tekintetbe kell venni a fogyasztók teherbíró képességét.  Az energiatermelés externális költségeinek figyelembevételével kialakított energiaadóknak az energiaszolgáltatás struktúrájának a társadalmi érdekek szerinti befolyásolását kell segíteni.  A lakossági energiaköltségek mérséklésének legegyszerűbb lehetősége az ÁFA csökkentése az EU által megkövetelt minimumra.

31 Közérdekű szolgáltatások alkotmánya:  Közérdekű szolgáltatások: villamosenergia- szolgáltatás, gázellátás, távfűtés.  A piaci verseny veszteseinek is biztosítani kell a minimális szintű közérdekű szolgáltatásokat.  A közérdekű szolgáltatásoknál fenn kell tartani a hatósági (állami/önkormányzati) önköltségalapú ármegállapítást.  Kedvezményes szociális energia-tarifákat kell bevezetni.  Biztosítani kell a hatékony fogyasztói érdekvédelmi szervezetek létrejöttét és törvényes működési feltételeit.

32 Szociális jellegű tarifák:  Egy fogyasztási tömbre kedvezményes a díj, e felett pedig magasabb díjat kell fizetni.  A kedvezményes fogyasztási tömb kialakításánál figyelembe kell venni az eltartott gyermekek számát.  A kedvezményezett tömb tarifája ne legyen magasabb az ellátás változó költségénél.  A tarifák nyújtotta kedvezmény forrásai: a társadalmi szolidaritás, gáznál a hazai termelés bányajáradéka, villanynál az olcsóbb paksi termelés.

33 Kutatás-fejlesztés, oktatás:  Az egyik legfontosabb hazai „energiaforrásunk” hagyományosan az energetikai tudás volt.  Az energiaprivatizációval párhuzamosan a hazai energetikai kutatás-fejlesztés leépült.  Az új energiapolitikai koncepcióban meg kell határozni a szükséges kutatási és oktatási feladatokat.  Külön hangsúlyt kell fektetni az energetikai műszaki felsőfokú oktatás fejlesztésére, a szükséges intézményi feltételek biztosítására.

34 Az energetika szervezeti megerősítése:  A komplex energetikai feladatok állami koordinálására energetikai államtitkárságot,  a kormányzat energiapolitikájának megalapozására és támogatására, Magyar Energiastratégiai Intézetet (MEI) kell létrehozni.  A Magyar Energia Hivatalt (MEH) a parlament felügyelete alá kell helyezni, szervezetét szakmailag meg kell erősíteni.  Biztosítani kell az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) független felügyeletét és szervezetének felülvizsgálatát.

35 A magyar energiapolitika alapjait egy általános energiatörvényben kell összefoglalni.

36 Az előadás teljes szövege a társulat honlapjáról: letölthető. 