HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ HÉTFA Kutatóintézet A használható tudásért 1051 Budapest Október 6. utca 19. Vehet-e az állam pénzért.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
A Kormány intézkedései és tervei
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
Záhony térsége gazdaságfejlesztési „zászlós program” Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Határon átnyúló vállalkozásfejlesztési kapcsolatok.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 SWOT- analízis a programkidolgozásban Öcsi Béla témavezető Nemzetközi Bankárképző Központ.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Foglalkoztatás-politika
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Debrecen, Magyarország
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ HÉTFA Kutatóintézet A használható tudásért 1051 Budapest Október 6. utca 19. A fejlesztési intézményrendszer.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ HÉTFA Kutatóintézet A használható tudásért 1051 Budapest Október 6. utca 19. Áramkimaradás hatásainak.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
Mire jók a munkapiaci előrejelzések a világban? Nemzetközi tapasztalatok és tanulságok Gács János, MTA-KTI
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
K&H a családi vállalatok bankja
Aktuális Munkaerő-piaci helyzet a jászságban
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Cseres-Gergely Zsombor
Európai Uniós ismeretek
A székesfehérvári járás munkaerő-piaci helyzete
Előadás másolata:

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ HÉTFA Kutatóintézet A használható tudásért 1051 Budapest Október 6. utca Vehet-e az állam pénzért foglalkoztatást? - Pár gondolat a „munkahelyteremtésről” Balás Gábor május 10.

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A vendég bemutatkozik A HÉTFA Kutatóintézet: – Magánalapítás, függetlenség, 2009 óta – Cél és hozzáállás: Hazánk megismerése és jobbá tétele, használható tudást adni a közügyekről gondolkodóknak, együttműködésben és felelősséggel Mottónk: A használható tudásért – tudományos igényességgel, de a felhasználóknak befogadhatóan dolgozunk Megközelítésünk: intézményi közgazdaságtani alapú – milyen ösztönzők vezetnek az adott helyzethez – Amit teszünk és akikkel tesszük: Csapatunk: főleg közgazdászok, szociológusok, geográfusok – 30 ember és sok szakmai partner Hatásvizsgálunk, programot értékelünk, kutatunk, stratégia alkotásban, kapcsolatépítésben segítünk Balás Gábor – Közgazdász a HÉTFA egyik alapító-ügyvezetője – Fő témák: fejlesztéspolitika, közpolitikaalkotás és hatásvizsgálat

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Amiről beszélni fogok Foglalkoztatás és fejlesztéspolitika az elmúlt években Ki gépen száll fölébe … - amit az aggregátumok elfednek Ment-e a pénz által elébb a világ: – Mikro hatásvizsgálatok – Az egyiknek sikerül a másiknak nem – Makro hatások Mit tud és mit nem tud megváltoztatni a fejlesztéspolitika – teremthet-e tartósan munkahelyeket?

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Foglalkoztatás és fejlesztéspolitika A foglalkoztatás szintje 2009-es 55%-ról 2015-re felment 63,9%-ra, 458e fővel nőtt A fejlesztéspolitika ebben az időszakban kifizetett Mrd forintot Kulcs kérdés: volt-e szerepe és ha igen, akkor mekkora az uniós forrásoknak a foglalkoztatás bővülésében?

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A foglalkoztatás és a fejlesztéspolitika is sokszínű

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Ki gépen száll fölébe…

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Ki gépen száll fölébe…

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Ki gépen száll fölébe… Foglalkoztatottak ágazati megoszlása

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Ki gépen száll fölébe… mire költöttünk az adott megyében

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A beavatkozásoknak foglalkoztatási hatásai – mikro szint Klasszikus ökonometriai hatásvizsgálat – csak a nagy elemszámú programokról készül, de ezek mellet sok a kisvolumenű, kísérleti mintaprogram – Számos esetben még időben nem jelentkezhetnek a hatások (pl. közoktatási beavatkozások) – Vagy az adatokban még nem mérhetőek a hatások tartóssága – Foglalkoztatási beavatkozásokról nemzetközi összevetésben 15 cikk – 31 becsült eredménye alapján pl. azt állíthatjuk: foglalkoztatottanként 1M forintnyi beavatkozás: Az első évben várhatóan 0,63%-kal növeli a foglakoztatási esélyt (DE: min: -0,28%; max: 1,28%) A 2-5 év között: várhatóan 2%-kal (DE: min: -3,04%; max: 7,03%) 5 év után várhatóan -0,78%-ra leesik (min: -3,07%; max: 1,51%) Az aktív eszközök sikere alig kimutatható és akkor is csak bizonyos célcsoportokon (általában a fiataloknál és az m.piacra visszatérő anyáknál) – De a vállalati támogatások hatására is nőhet a foglalkoztatás: A BI 2013-as vizsgálata szerint: a GOP211-ben átlag 2,5-3%-kal nőtt a támogatott vállalatok foglalkoztatása a kapacitásépítés miatt Agenda-Expanzió-KTI (2010) a GVOP nél 14,6%-os növekedést mért egy évvel a program után, de csak 5,9% árbevétel növekedést – Infrastruktúra fejlesztés a humán szférában ritkán siker, pl. Lovász-Szabó-Morvai, 2016 szerint ahol van munkakereslet ott a bölcsődei férőhelyek növelése növelte az anyák munkakínálatát

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A beavatkozásoknak foglalkoztatási hatásai – mikro szint – Időben hullámzó és nem egyértelműen pozitív hatások – Aki talált pozitív hatást a költség-haszon elemzésen gyakran az is elbukik – A foglalkoztatási beavatkozás leginkább a fiataloknál működik és ott meg is térül, másutt kérdéses – A vállalati on-the-job működik jövedelemben, de az nem a sérülékeny célcsoportról szól – A vállalati támogatások (eszköz, K+F) rövid távon munkatermelékenységromlás mellett hoznak foglalkoztatás bővülést, hosszabb távon a bővülő vállalkozások foglalkoztatást is bővítenek – A hosszú távú humán tőke befektetések a nemzetközi irodalomban bizonyítottan sikeresek Ha vagyunk olyan jók, mint a benchmark és Ha elsősorban a humán tőke elemekre és kevésbé az infrastrukturális elemekre összpontosítunk – Az eredmények csak parciálisak – általános egyensúlyi hatások, kiszorítás ezt árnyalja – A pénz nagy részének nem volt célja a foglalkoztatás bővülés (infrastruktúra) – A végrehajtás intézményrendszere fontosabb, mint a támogatás tartalma – ugyanazon tartalmú programok is nagy szórást mutatnak országonként és programonként

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Az egyiknek sikerült a másiknak nem… A területiség szerepe! Túlcsordulás és elvándorlás (HÉTFA-Revita, 2013) A KMR-be kihelyezett források visszahatottak a többi kistérségbe is Az átképzési programok – javították az érintett járások foglalkoztatottságát, kivéve, – ha a munkanélküliség magas volt a térségben, mert ott az elvándorlást növelte!

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Makro hatások becslése A HÉTFA makromodellje: – Általános egyensúlyi keret – CGE – Több szektoros modell – Foglalkoztatás bontva képzett, képzetlenre – Csak közép távú hatásokat becslünk a kínálati oldalon Becslésünk szerint: 81e fővel járult hozzá a fejlesztéspolitika a foglalkoztatás bővüléshez 2014-re (a 458e-ből), ebből – 17e képzett és 64e képzetlen munkahely jött létre, de – a hatások 81-83%-a csak keresleti hatás mindkét csoportban, így a források kifutásával megszűnnek, alig 16e munkahely marad meg tartósan – Ami megmarad az a vállalati tőkeállomány növekedés és a termelékenységjavulás következménye – A gazdaságfejlesztési, a foglalkoztatási és az energiahatékonysági források hatnak ezeken a csatornákon

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Magasan képzett foglalkoztatás bővülés – makro becslés

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Magasan képzettek foglalkoztatására gyakorolt hatások Alappálya (efő)2359,052364,782387,832356,572390,492439,95 Uniós források hatása a képzettek foglalkoztatására forrástípusonként: Gazdaságfejlesztés0,411,111,843,194,394,34 Oktatás0,331,802,501,763,331,65 Foglalkoztatás2,102,562,323,652,853,73 Egészségügy0,070,260,350,160,150,38 Közigazgatás0,370,340,290,160,151,36 Közlekedés2,282,112,022,791,463,06 Energiahatékonyság0,020,060,090,280,260,31 Egyéb0,260,581,101,741,002,29 nem magyarázott0,030,110,140,19-0,27-0,04 Összesen (efő)5,888,9210,6513,9313,3317,09

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Alacsonyan képzett foglalkoztatási hatás – makro becslés

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Alacsonyan képzettek foglalkoztatására gyakorolt hatások Alappálya (efő)1269,901265,481299,841242,221300,481378,62 Uniós források hatása a képzettek foglalkoztatására forrástípusonként: Gazdaságfejlesztés1,282,654,645,498,7610,56 Oktatás0,612,211,610,961,741,10 Foglalkoztatás0,681,471,401,572,252,04 Egészségügy0,271,151,711,141,091,70 Közigazgatás0,040,280,190,070,25-0,38 Közlekedés10,389,7210,4511,775,7223,26 Energiahatékonyság0,090,260,461,260,991,97 Egyéb1,182,685,977,543,3717,07 nem magyarázott0,311,102,012,320,607,29 Összesen (efő)14,8421,5228,4332,1224,7664,61

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Képzett munkaerő foglalkoztatására gyakorolt hatás Mértékegység: fő/milliárd forint A időszak átlagában mért hatások

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Képzetlen munkaerő foglalkoztatására gyakorolt hatás Mértékegység: fő/milliárd forint A időszak átlagában mért hatások

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Teremthet-e az állam több és jobb munkahelyet? A közvetlen csatornák rövid távúak, a közvetettek hosszúak és szabályozási környezet, intézményi minőség függvénye – Rövid távon vehet, de ez a pénz kifutásával eltűnik – Közép távon csak néhány célcsoportnál, néhány beavatkozás látszik nyereségesnek – hosszú távon bizonyos beavatkozásokkal vehetne (korai fejlesztés, közoktatás), ha a jövő generációiba fektetünk Tartósan nyereségesen – a vállalati szférával együttműködve jobb munkahelyeket (on-the-job) és termelékenyebb, növekvő vállalkozásoknál több munkahelyet teremthet – ha nem rontja el – A könnyen mobilizálható csoportoknál pályakezdő, de nem képzetlen csoportok és gyermekes anyukáknál egyszeri befektetéssel segíthet első munkatapasztalat, tanulás-munka átmenet család-munka összehangolást segítő intézményhálózat fejlesztés – Ott ahol van munkaerőpiac és van hova mobilizálni az embereket ott működik

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Teremthet-e az állam több és jobb munkahelyet? És a többieknél? – Nehéz politikai döntést kell hozni a fejlesztéspolitika ott csak segíteni tud, de fejleszteni csak veszteségesen A leghatékonyabb befektetés nem mindig a legméltányosabb – Vannak vidékek, ahol a közfoglalkoztatást rehabilitálnunk kell és a vidékfejlesztési kezdeményezések mellé kell állni (lásd pl. Gyulaj vagy Rozsály esetét), de itt „hősök” mellé állunk mert csak a leszakadás és az elnéptelenedés alternatíváját kínálhatja ezek nélkül az állam A felhasználó intézmény minősége dönt, de intézményeket a fejlesztéspolitika nem tett bizonyíthatóan hatékonyabbá, de tőkét tehet bele, ami nem mindig hasznos A fejlesztéseket a hosszú távú humán befektetésekre fókuszáljuk, de ez nem építési, hanem szervezési, szabályozási kérdés Rövid és közép távon a vállalkozói környezet javításával, a vállalkozó kedv ösztönzésével operáljunk, de ez is elsősorban szabályozást jelent

HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ Köszönöm a figyelmet! Hétfa kutatóintézet és Elemző Központ 1051 Budapest Október 6.utca 19. www. hetfa.hu Balás Gábor