Számítógép generációk Memrisztor 2015.02.02. Mi a számítógép? Számítógép tágabb értelemben minden olyan berendezés, amely megfelelő bemenő adatok alapján.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

A számítógép felépítése
Memória.
Digitális elektronika
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A mikroprocesszor 1. rész.
A számítógép működése II.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Nagy Gábor MF01-M2.
A számítógép történetéről...
A számítógép Szűkebb értelemben a számítógép olyan elektronikus információ feldolgozó gép, amely információk (adatok és programok) tárolására alkalmas.
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Neumann elvek.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
A számítástechnika története
A számítógép fejlődéstörténete
Központi feldolgozó egység (CPU)
Digitális rendszerek I. c
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
A memóriák típusai, jellemzői
Egy egyszerű gép vázlata
Számítógép- generációk
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen.
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.
A számítógép felépítése
Neumann János és elvei.
5. Integratív oktatási modul. PhD Tudományos Napok 2011 április absztakt/poszterbemutató  7 előadás szekció  4 poszter szekció 14 előadás/poszter.
Számítógépek története, felépítése összefoglalás
A számítógép felépítése
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép elvi felépítése
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Fókuszban a tudományos műhelymunka Harmadik országos TDK-fórum október Dr. András István rektor.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
A doktori képzés színvonalának és minőségének fejlesztése alprojekt TÁMOP-4.2.2/B-10/ Tudományos képzési műhelyek támogatása és a tehetséggondozás.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
A processzorok (CPU).
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép története
A számítástechnika története
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
Sz&p prof.
Számítógép- generációk
RAM (Random Access Memory)
Neumann elvek, a számítógép részei
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Az informatika fejlődéstörténete 1946-ig
Oktató: Horváth Ildikó
A számítógép felépítése
MIKROVEZÉRLŐK.
A számítógépek fejlődése
Számítógép- generációk
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Előadás másolata:

Számítógép generációk Memrisztor

Mi a számítógép? Számítógép tágabb értelemben minden olyan berendezés, amely megfelelő bemenő adatok alapján olyan kimenő adatokat képes elő állítani, amelyek vagy közvetlenül értelmezhetőek a felhasználók részére vagy más berendezések vezérlésére használhatóak. Szűkebb értelemben a számítógép olyan elektronikus berendezés, amely információk (adatok és programok) tárolására alkalmas memóriával rendelkezik, az adatok feldolgozásához programra van szüksége és saját tevékenységét, működését vezérli

A számítógépek fő funkcionális egységei a következők: központi egység(CPU) – vezérlő egység(CU), – aritmetikai és logikai mű veletvégző egység(ALU), – központi tár, fő tár, MEMÓRIÁK NÖVEKVŐ JELENTŐSÉGE másodlagos- vagy háttértárolók, perifériák(I/O) – beviteli egységek(input units), – kiviteli egységek(output units), valamint az egyes egységeket összekötő, a gép különböző részei közötti egységesített és gyors adatátvitelt biztosító buszrendszer (sínrendszer): – címbusz, – adatbusz, – vezérlő busz.

Generációk Nulladik generáció – mechanikus gépek (John Atanastof, gépe kettes számrendszert használt, a memóriákat kondenzátorok alkották, amiket folyamatosan frissítettek, hogy kondenzátor önkisülésével az adatok ne vesszenek el – modern DRAM, MARK I. – relék használata) Első generáció – Elektroncsöves gépek (ENIAC-Elektronic Numerical Integrator And Computer) Második generáció – Tranzisztorok ( PDP-1,) Harmadik generáció – Integrált áramkörök ( – több tranzisztor és a köztük lévő kapcsolat egy szilícium lapkán, „memóriaközpontú”) Negyedik generáció – Nagy mértékű integráltság ( mikroprocesszor egy félvezető lapkára került, memória áramkörök, kiegészítő áramkörök, programozható I/O áramkörök) Ötödik generáció – Memrisztorok???

Memrisztor 1971 Leon Chua, kaliforniai Berkeley egyetem professzora 2008 HP - 3nm 2014 „The Machine projekt”

A memrisztorról röviden: 1971-ben Leon Chua, a kaliforniai Berkeley egyetem professzora vizionálta. – A memrisztor helye az alapvető áramköri elemek között: q(t)=ʃ i(t)dt+q 0 φ(t) =ʃ u(t)dt+ φ 0

Az MR, mint kétpólus Karakterisztikája M=dφ/dq, memrisztancia, me: Ω Az MR lehet töltésvezérelt, vagy fluxusvezérelt. – Memrisztancia Töltésvezérelt MR esetén: M(q)=df(q)/dq – Memduktancia, me: SI Fluxusvezérelt MR esetén: W(φ)=dg(φ)/dφ A továbbiakban a töltésvezérelt MR kerül bemutatásra. A memrisztorról röviden:

Ideális MR leíró egyenletei: x=a, y=g(x)*a, x-állapot változó, a-bemeneti fv, y-kimeneti fv. Jellegzetes φ(q) függvények és hozzájuk tartozó M(q) fv-ek, azaz az MR karakterisztikái: Ideális memrisztorok nevezetes karakterisztikái Lineáris M(q) karakterisztikájú memrisztor φ(q) és M(q) fv-e Kétirányú lineáris M(q) karakterisztikájú memrisztor φ(q) és M(q) fv-e.

Ideális két-állapotú memrisztor Kapcsolóüzemű memrisztor (több értékű) Ideális memrisztorok nevezetes karakterisztikái

Valóságos memrisztorok működési elve szerint Vékony TiO 2, polimer, rétegzett, fotoelektromos, szpinotrikus, perdület-átviteli nyomatékos, perdületes HPMR: HP által javasolt összefüggés: ROFF: max. kikapcsolt állapoti M RON: minimális M Μv: mozgékonyság D: vékonyréteg vastagság Q: áthaladt töltésmennyiség

Eddig fejlesztett főbb modellek HPMR modell: Biolkova modellje:

Tézisek 1. tézisjavaslat – A memrisztor, mint jelenleg folyamatosan fejlődő készülék oktatási célú modelljeként olyan matematikai alapú, fejlődéskövető, összetett kétpólust javaslok, amely a csak az ideális készülék tulajdonságaitól a megvalósult és tervezett alkalmazásokra készült valóságos készülékek modellsorozatából tevődik össze. A javasolt összetett modell így a készülék alapvetőtől a speciálisig terjedő tulajdonságainak oktatását teszi lehetővé az oktatás különböző szintjein és témaköreiben. 2. tézisjavaslat – Ideális memrisztor oktatási célú modelljeként olyan kétpólust javaslok, amely a 0 ohm értéktől tetszőlegesen nagy memrisztancia-értéket felvenni képes készüléket modellez és ideális integrátort valamint vezérelt forrást tartalmaz. A javasolt modell az ideális ellenálláshoz, kapacitáshoz és induktivitáshoz hasonlóan alkalmas a közép- és felsőfokú oktatás során a memrisztor lényegét képező tulajdonságainak ismertetésére.

3. tézisjavaslat – A jelenleg alkalmazott, titánium-dioxid anyagú, valóságos memrisztor oktatási célú modelljeként olyan kétpólust javaslok, amely a javasolt ideális modellt és további elemeket tartalmaz, amelyek modellezik a készülék alsó és felső telítési, valamint hiszterézises tulajdonságát, továbbá a nemlineáris sodródást a készüléken belül. A javasolt általános modell az ideális modellre alapozva lehetővé teszi a memrisztoros áramkörök számításának és tervezésének felső szintű oktatását. 4. tézisjavaslat – A jelenleg felmerülő alkalmazási igényekhez szükséges, a jövőben megjelenő memrisztortípusok oktatási célú modelljeként olyan kétpólust javaslok, amely az összes valóságos készülék által felmutatott tulajdonságokat modellező elemekkel kiegészített, ideális modellt és további elemeket tartalmaz, amelyek az adott tervezett alkalmazáshoz szükséges tulajdonságokat modellezik. A javasolt modell az általános modellre alapozva lehetővé teszi a jövőben megvalósítható memrisztoros áramkörök tervezését és a memrisztorok fejlesztésével kapcsolatos elvárások megfogalmazását. Tézisek

Kutatási projektek A doktori képzés ideje alatt részt vettem az alábbi kutatási projektekben: Teljesítmény-memrisztorok modellezése villámvédelmi célra Memrisztorok alkalmazási lehetősége az elektrosztatikus károkozás elleni védelemben. Földzárlatok modellezése középfeszültségű szabadvezeték hálózatokon A fenti projektek eredményeként két cikkem jelent meg külföldi (Technikal Gazette, IF: 0,6) és Magyar Akadémiai (Pollack Periodica) kiadványokban.

Alkalmazott modell

Publikációs jegyzék Referált cikkek: Tehnicki Vjesnik - Technikal Gazette, Vol.21. No 5. October ISSN (Online) IF: 0,61 Ildikó Horváth: Simulation of a memristor- spakmodel for lightning protection purposes Pollack Periodica Vol.9, No.3, December ISSN (Online) Ildikó Horváth, György Elmer: Simulation of memristor conducting alternating current

Nemzetközi konferenciák (Hazai és külföldi) 10th International Miklós Iványi PhD & DLA Symposium, October 2014, Pécs Horváth I. and Elmer GY. (Hungary): A possible application of memristors for accounting purposes III. Interdisciplinary Doctoral Conference Április , Pécs Horváth Ildikó: Memrisztor-szikraköz működésének szimulációja, pp III. Interdisciplinary Doctoral Conference Április , Pécs A műszaki felsőoktatás versenyképességének javítását segítő oktatási módszerek, pp „Tavaszi Szél 2014.” Nemzetközi tudományos konferencia, március Debrecen Horváth Ildikó: Konstruktív pedagógiai módszerek a műszaki felsőoktatásban Fiatal Műszakiak Tudományos ülésszaka XIX., Kolozsvár, március Ildikó Horváth PBL IN MODELLING AND SIMULATION EDUCATION, pp Publikációs jegyzék

Innováció és kreativitás a tudományban, Kolozsvár, december 6-7. Horváth Ildikó: Konstruktív pedagógiai módszerek a minőségi műszaki felsőoktatás, a kreatív mérnökképzés szolgálatában 9th International PHD &DLA Symposium Architectural, Engeneering and Information Technology Sciences, Pécs, október Horváth I. and ELMER Gy. :Simulation of membristor conducting alternating currents, pp.61 9th International PHD &DLA Symposium Architectural, Engeneering and Information Technology Sciences, Pécs, október Horváth I: Teaching modelling and simulation in electrical engeneering at the BsC level, pp th International SCINE IN PRACTICE Conference, október Pécs, Horváth I.: POSSIBILE APPLICATIONS OF PROBLEM BASED LEARNING IN ENGINEERING IN TERTIARY EDUCATION, elektronikus kiadvány. Publikációs jegyzék

A képzés során megszerzett kreditek FélévekTanulmányiKutatásOktatás 1.félév félév félév félév 38 5.félév 36 6.félév ? Összesen:2494+?45

Megtiszteltek figyelmükkel!