IPF: AZ ISMERETLEN BETEGSÉGBEN „SENYVEDŐ” BETEGEK SZAKMAI INFORMÁLÁSA Boehringer –Ingelheim RCV Magyarországi Fióktelep.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Dr. Kató Bálint Pharmatrainer Kft- Pharmapaletta Group
A depresszió korszerű kezelése
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
Mi az Alpha?. A misszióról beszélünk, ami az európai egyház legaktuálisabb feladata. Az adatok szerint az elmúlt évtizedek leghatékonyabb módszere: 25.
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Szociális munka az onkológiában
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Beszámoló az elmúlt 1 év Munkájáról.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Partner a méréstechnikában és az elektronikai tesztelésben.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
IT outsourcing előkészítése - ahogy egy tanácsadó látja Kontra József Igazgató
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Budapest, február 25. Kötik-e a cégek termékeikhez a fogyasztót, és ha igen hogyan?,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’ VIII.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Légzőszervrendszer betegségei
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Lehetőségek és realitások az asthma kontrollban Dr. Radeczky Éva Százhalombatta, 2003.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Fogd A Kezem Alapítvány
A haldokló beteg ápolása
SZMOG. Köztudomású, hogy a nagyvárosok levegője meglehetősen rossz minőségű, a szmog megnehezíti a lélegzést. Az ablakok résein a lakásba szivárgott szennyezett.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
„Halló, maga az Mártika? Már vártam a hívását!” EGY BETEGTÁMOGATÓ PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA Teszáry Miklós október 4.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Légzőrendszerre ható gyógyszerjelöltek hatásossága Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Nemzeti Technológiai Platform, Gyógyszerhatásossági munkaértekezlet.
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
A projekt általános szakmai célkitűzései
Az OGYEI kiemelt programjai
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
Légzőszervrendszer betegségei
Növekvő betegbiztonság – csökkenő nővéri megterhelés
Betegközpontú innováció a gyógyszeriparban
Dr. Hőnyi Péter mb. osztályvezető Országos Mentőszolgálat
2015.május 14.. A kérdőív elkészítésének a célja A szoftvert használók mindennapos problémáinak bemutatása A jelenlegi helyzet javítása a felmérés alapján.
Betegtájékoztatás – szisztémás sclaroderma
„Mindenről lehet beszélni” bűnmegelőzési modellprojekt 2010.
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Magyar Cisztás Fibrózis regiszter beszámolója
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján Forradalmian új orvos- informatikai rendszer, melynek részei: Gyógyszerkereső Gyógyszerfigyelő- és értesítő rendszer.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
Centralizáció és specializáció az Onkológiai sebészetben
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
Mellébeszélés helyett
Magyar Cisztás Fibrózis regiszter beszámolója
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Tapasztalatok egésztest polarizáltfény-terápiával gyermekkorban
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
A Fabry terápia fejlődése
MAGYAR CF REGISZTER 2016 Marsal Géza Hornyák-Kovács Attila.
Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest, október
„Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány
Előadás másolata:

IPF: AZ ISMERETLEN BETEGSÉGBEN „SENYVEDŐ” BETEGEK SZAKMAI INFORMÁLÁSA Boehringer –Ingelheim RCV Magyarországi Fióktelep

Az IPF-es betegségben szenvedő betegek, a hozzátartozóik, az orvosaik, valamint a gyógyszer gyártásával foglalkozó szakemberek eltérő módon élik meg az IPF ( Idiopathiás Pulmonális Fibrózis ) betegséget és a kezeléssel összefüggő sikert, sikertelenséget is. Mindannyiunk közös vágya az eredményes terápia, kezelés, az ebben való együttműködés. Az innovatív gyógyszergyártó cégnél dolgozó kollégákkal messziről indultunk: ismeretlen betegséggel, epidemiológiai adatok teljes hiányával és egy 2015 januárjában törzskönyvezett forradalmian új ún. áttörésterápiával a kezünkben indultunk el, mely Magyarországon 2015 májusától érhető el meglehetősen bonyolult módon. Sokat léptünk előre annak megértésében, hogy milyen kihívások érik a betegeket, a hozzátartozóikat, hogy vajon elégséges információt, támogatást kapnak –e. Az elmúlt hetek, hónapok erőfeszítéseiről és felmutatott eredményeiről szól most a Boehringer Ingelheim betegedukációs pályázata.

MI AZ AZ IPF? IPF: Idiopathiás Pulmonális Fibrózis „ Ez a tüdőnek egy hegesedéssel járó megbetegedése. Lassan alakul ki és általában nagyon későn okoz tüneteket. A legfontosabb vezető tünet a terheléssel jelentkező nehézlégzés, a mély lélegzetvételkor jelentkező száraz köhögés… A célzott terápia a hegesedési folyamatot tudja gátolni, így a betegség lefolyása megállítható, vagy enyhíthető….” /Prof Dr Müller Veronika, SOTE Tüdőklinika/

4 A BOEHRINGER ÚJ INNOVATÍV „ÁTTÖRÉSTERÁPIA IPF-BEN„ GYÓGYSZERÉT TÖRZSKÖNYVEZTÉK 2015 JANUÁRJÁBAN

MIÉRT VOLT A PROJECT ELINDÍTÁSÁRA SZÜKSÉG? Sokismeretlenes egyenletet kellett megoldanunk Az IPF betegség specifikus valódi terápia hiányában elhanyagolt terület volt az egész világon, a pulmonológusok is félrediagnosztizálták sokszor Szakmai orvosedukációs kampányt indítottunk 2014 aug-tól, mely jelenleg is tart Nem tudtuk, hogy mekkora betegcsoportról beszélünk, valamint azt sem, hogy milyen jellemzőik vannak. Nem állt semmilyen epidemiológiai adat rendelkezésünkre. OEP adatbázis lekérdezés évekről Ismeretlen volt az IPF-es betegek problémája, mellyel naponta szembesülnek Piackutatás 2015 január Valódi terápia az OFEV, mely 2015 januárjában törzskönyvezetté vált, de nem volt elérhető nálunk, illetve nem volt finanszírozva ez az extrém drága terápia OEP tárgyalások

ISMERETLEN MÉRETŰ A BETEGPOPULÁCIÓ 6 Korányi National Institute of Tuberculosis and Pulmonology, Budapest kezelt beteg /év Korányi National Institute of Tuberculosis and Pulmonology, Budapest kezelt beteg /év SZTE - Department of Pulmonology, Szeged 10 kezelt beteg / év SZTE - Department of Pulmonology, Szeged 10 kezelt beteg / év SE Department of Pulmonology, Budapest (30 kezelt beteg/év) SE Department of Pulmonology, Budapest (30 kezelt beteg/év) PTE Clinical Center - Department of Medicine, Pécs kezelt beteg /év PTE Clinical Center - Department of Medicine, Pécs kezelt beteg /év Szent György Hospital, Székesfehérvár 1-3 kezelt beteg /év Szent György Hospital, Székesfehérvár 1-3 kezelt beteg /év Nehéz megbecsülni az IPF-es betegek számát Kb 140 beteget kezelnek az orvosok, a többi közel 1000 beteg nem kerül hospitalizációra A betegek %-a nem kerül evvel a diagnózissal ellátásra Másra kódolják… 1100 BETEG LEHET MO-ON

MIT MUTATNAK A PIACKUTATÁSOK? 7 NAGYON KEVÉS AZ IPF-re SZAKOSODOTT ORVOS A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megkülönböztesség az ILD betegségektől A biztos diagnózis és a terápia megkezdése között hosszú hónapok (évek) telhetnek el Gyakori az asztmaként, COPD-ként, tüdőgyulladásként való félrediagnosztizálás RITKA BETEGSÉG leggyakrabban a 65 év felettieket érinti Nincs egyértelmű betegségprofil, a betegcsoport nem homogén ( enyhe, középsúlyos, súlyos) A DIAGNOSZTIKA DRÁGA ÉS BONYOLULT Maguk a pulmonológusok, radiológusok sem jártasak benne Gyakori a fel nem ismert esetek száma NEM ÉRHETŐ EL MINDENHOL A PULMOAMBULANCIA A betegútmanagement nehezen megvalósítható Leggyakrabban a háziorvosoknál akadnak el a betegek, szakorvoshoz el sem jutnak

KI A CÉLCSOPORTUNK? OFEV Terápián lévő betegek + hozzátartozóik IPF regiszterbe kerülő betegek (kb 50) kórházi ellátásban lévő IPF- es beteg (kb 140) Betegcsoport Összes IPF-es beteg ( kb 1100) Nemcsak az IPF-es betegek, hanem a hozzátartozóik is! Módszer: Speciális targetálással kiválasztottuk azt a 40 fős orvoscsoportot, akik a legtöbb IPF-es beteget kezelik Folyamatosan tartva Velük a kapcsolatot tudtuk, hogy kik betege kapta meg a gyógyszerünket. Rajtuk keresztül juttattuk el a különböző OFEV promóciós anyagokat a célcsoporthoz, mely jelenleg 20 körüli betegszámot jelent. * Ez az anyag jóváhagyatási körben van jelenleg, 2015 ősztől fogjuk használni *

Identifikálni a beteg- populációt, megismerni a sajátosságait Megismerni az IPF-fel élő betegek napi kihívásait Az igényeknek megfelelő tájékoztatás Komplex beteg- edukációs program kialakítása MI A BETEGEDUKÁCIÓS PROJECT CÉLJA? A betegségről 2.Az OFEV hatékonyságáról 3.A betegek becsatornázása a kiemelt IPF centrumokba Nyomtatott anyagok TV/ rádió kampány Web Betegfórumok

MILYEN A JÓ KOMMUNIKÁCIÓ? Könnyen érthető formában magyaráz bonyolult betegséget, patomechanizmust Hasznos információt ad át leegyszerűsített ábrákkal alátámasztva Eléri a célcsoportot Gyakorlatias Specifikus Kivitelezését tekintve is prémium megjelenésű, akárcsak a gyógyszer Növeli a biztonságérzetet Támogatja (leegyszerűsíti)az orvos munkáját Könnyen érthető formában magyaráz bonyolult betegséget, patomechanizmust Hasznos információt ad át leegyszerűsített ábrákkal alátámasztva Eléri a célcsoportot Gyakorlatias Specifikus Kivitelezését tekintve is prémium megjelenésű, akárcsak a gyógyszer Növeli a biztonságérzetet Támogatja (leegyszerűsíti)az orvos munkáját

BETEGTÁJÉKOZTATÓBETEGNAPLÓ Mit jelent az IPF? Hogyan fogom érezni magam? 1 Bővebben a gyógyszerről, a hatásáról. 2 Miből áll az OFEV – kezelés ? 3 A gyógyszeres kezelés célja 4 Az esetlegesen fellépő mellékhatások kezelése 5 Honnan kaphat segítséget? 6 Legyen részese a saját kezelésének! 2 Naplóm 3 Az Ön érzései és gondolatai ÖNNEK AZ ÖN NAPLÓJA

Mi is az IPF? Az IPF tünetei. Mire lehet számítani az OFEV-kezelés hatására? Felkészülés a kezelésre. Segítségnyújtás a kezelés során Törődjön önmagával is! Nehéz döntések. Az ellátás előre megtervezése Hasznos információk Mi is az IPF? Az IPF tünetei. Mire lehet számítani az OFEV-kezelés hatására? Felkészülés a kezelésre. Segítségnyújtás a kezelés során Törődjön önmagával is! Nehéz döntések. Az ellátás előre megtervezése Hasznos információk Mit tehet ÖN hozzátartozóként? GONDOZÓKNAK, CSALÁDTAGOKNAK

Cél Betegségpercepció 90% Az IPF-es beteg tisztában van a betegségével, és a kapott terápia erre gyakorolt hatásával Compliance80%A betegek naponta a 2x 150 mg kapszulát beszedik, adherencia ok. OFEV-be vetett hit 90%Másoknak is ajánlják, betegcsoportokat hoznak létre Hatékonyság 85%A kontrollokon az eredmények a vártnak megfelelőek. Biztonságosság 50% / 75% A betegek a mellékhatások előfordulásakor már felkészülve kezelék azokat, illetve szakorvoshoz fordulnak Mérőszámok * A brossurák átadását követő 6 hó, majd 1 év elteltével HOGYAN MÉRJÜK A BETEGTÁJÉKOZTATÓK SIKERESSÉGÉT? * Az OFEV-et kapó betegek 100%-ban terápián vannak!