A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989.
Advertisements

„ A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt Projektgazda: Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Partnerek: • Norvég Helyi.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989.
általános főig. helyettes
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
Zala megyei önkormányzati fórum A TÖOSZ programjai és aktuális önkormányzati ügyek Dr. Zongor Gábor főtitkár Január 26. Zalaszentgrót.
Tájékoztató a „Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projektről Dr. Zongor Gábor Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége főtitkára(TÖOSZ)
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Dr. Zongor Gábor Polgármester Akadémia Június 26.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Fenntartható önkormányzatok Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés Bizottsága ülése Budapest Június 5. Schmidt Jenő TÖOSZ elnök 1.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
MANORKA projekt Az Esélyegyenlőségi Munkacsoport tevékenységei
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989.
A járási és az önkormányzati hivatalok közötti együttműködés erősítése Képzési program tájékoztató Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár MANORKA projektvezető.
Kormány – önkormányzatok érdekegyeztetésének alakulása, lehetséges továbbfejlesztése Dr. Szegvári Péter önkormányzati szakértő Oslo, Norvégia április.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Tájékoztató A járási tréningekről Dr. Marosi János MKKSZ Szabó F. Attila MKKSZ Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel”
Az ÖNET megújításának lehetséges módja Schmidt Jenő, ÖNET munkacsoport vezetője, TÖOSZ elnök Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar.
Az önkormányzati érdekképviselet Magyarországon. I. A keletkezés 1989 –
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
A járási és az önkormányzati hivatalok közötti együttműködés erősítése tréningek tapasztalatai XXIII. ORSZÁGOS JEGYZŐ – KÖZIGAZGATÁSI KONFERENCIA KESZTHELY,
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
MANORKA Projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoport ülés április 1-2,Visegrád A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának stratégiája és tevékenységi terve
BESZÁMOLÓ a járási tréningek tapasztalatairól és a monitoring eredményéről Pest Megyei Polgármesteri Fórum Erdőkertes március 30. „Önkormányzati.
Állam és az önkormányzatok feladatmegosztása, tervezett változások Gödöllő, június 24.
Az Államreform Operatív Program évi akcióterve.
Munka – magánélet egyensúly Mintaprojekt és a jövő Hidegkúton és környékén Pénzes Erzsébet Hidegkút „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel”
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
MANORKA Projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoport ülés
A polgármesterség változásai Veresegyház október 15. Dr
Megyei Polgármesteri Fórum Lajosmizse 2016.január 19.
„Út a munkához” program tapasztalatai
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
A falvak hatékonysági hálózatának kiépítése
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Zárórendezvény.
Előadás másolata:

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989

Aktuális önkormányzati ügyek, a TÖOSZ programjai, a MANORKA projekt eredményei 2

Aktuális önkormányzati ügyek 3

Polgármesteri jogállás javadalmazás A TÖOSZ elnöksége kezdeményezései eddig nem jártak teljes sikerrel Legutóbb tavaly decemberben foglalkozott a kérdéssel az Országgyűlés A TÖOSZ elnöksége január 12-én újabb kezdeményezéssel élt: -az Országgyűlés frakciói alakítsák ki közösen a 2/3- os új szabályozást; -a TÖOSZ javaslataival segíti a közös megoldást -valamennyi országgyűlési képviselőt megkerestük Javaslat mindenki forduljon ismét az egyéni képviselőjéhez 4

Az egyedi támogatásokról A TÖOSZ elnöksége megerősítette, hogy a „puha pénzek” rendszere szűnjön meg, mert -a feladatalapú finanszírozás rendszerén belül kell kezelni a hiányt; -rontja a szabályszerű és takarékos gazdálkodásba vetett hitet; -növeli a térségi egyenlőtlenségeket; -igazságtalan a kijárásos rendszer; -növeli a kistelepülések hátrányos helyzetét. Jelentős az igény és a szükség a hazai fejlesztési támogatásokra! 5

A gyermekétkeztetés ügye A TÖOSZ elnöksége támogatja, hogy minden eszközzel csökkentsük a gyermekéhezést A TÖOSZ elnöksége szakmai és gyakorlati segítséget nyújt a reális és végrehajtható szabályozás kialakításához A TÖOSZ elnöksége szorgalmazza, hogy a kormányzati döntések önkormányzatokra vonatkozó terheinek megállapítása arányos és kezelhető legyen! 6

Települési adó ügyek A TÖOSZ elnöksége felméri a bevezetett települési adók típusait és körét A felmérés eredményét közzé tesszük és a törvényes jó megoldásokat széles körben ismertetjük A helyi adók ügyében szakmai támogatást nyújtunk A TÖOSZ elnöksége továbbra sem támogatja, hogy a helyi iparűzési adó elsődleges felhasználási területének a szociális juttatások biztosítását jelöli meg a törvény A TÖOSZ elnöksége továbbra is szorgalmazza a helyi és a központi adók rendszerének áttekintését, felülvizsgálatát 7

TÖOSZ kitüntetései A TÖOSZ elnöksége kéri javaslataikat a szövetség évi kitüntetéseihez: - Aranygyűrű - Tűzzománc Emléklap - Tűzzománc Emlékplakett A kitüntetések átadásra kerülnek a április 21-i veszprémi küldöttgyűlésen Javaslattételi határidő: március 15! 8

A TÖOSZ tudásprogramjai Az LG4CBC projekt

Az Európa Tanáccsal közös közös programok a Vezetést támogató program, amellyel komplex helyzetfeltárás eredményeként külső szakértői támogatást tudunk nyújtani azon önkormányzatok részére, amelyek ezt igénylik; a Településvezetői Akadémia programja, amely döntően a polgármesterek vezetői alkalmasságát és képességét erősítik, annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban és eredményesebben végezzék mindennapi településvezetői munkájukat; a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programja 10

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program évi pályázati eredmények 1. Legjobb közfoglalkoztatási gyakorlat – (BM) 1. helyezett: Tetétlen, 2.: Jánoshida, 3.: Hajdúdorog, 4.: Karancslapujtő, 5.: Szabadhídvég 2. Gazdálkodó település – (ME) 1. helyezett: Alsómocsolád, 2.: Garadna, 3.: Szorgalmatos 3. A települési és helyi roma nemzetiségi önkormányzat együttműködése – (EMMI) 1. helyezett: Dunaújváros, 2.: Szolnok, 3.: Budapest IV. kerület Magyar Territoria Innovációs Díj Személy: Borbélyné Fülöp Hajnalka, Tetétlen polgármestere, Közösség: Dunaújvárosi Roma Önkormányzat, Önkormányzat: Szorgalmatos község Új kiírás a közeljövőben! – lásd:

A Norvég Alappal közös közös programok a Polgármester Akadémia, amely elsődlegesen az elsőszámú településvezetők szervezett és átfogó képzésére irányul; a Képviselők Képzése program a Tapasztalatcsere Program keretében meghatározott önkormányzati közszolgáltatási témakörökben nyitott önkormányzatok egymás működésének megismerése és tanulmányozása révén szereznek újabb ismereteket, átvehető megoldásokat; 12

A Norvég Alappal közös közös programok a Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten projekt lényege, hogy a közszolgáltatást igénybevevők részéről a szolgáltatót érő erőszak lehetőségének csökkentésére, megelőzésére, illetve elhárítására alakítsanak ki olyan belső szabályozási, szervezési és személyzeti rendszert, amely segíti a biztonságos munkavégzéshez szükséges munkakultúra kialakítását; Stratégiai kiadvány és módszertan 13

Kétoldalú szlovák - magyar közös programok a MAFIS program segítségével az önkormányzati pénzügyi menedzsment megújításához nyújtunk átfogó segítséget, amely jelentős mértékben átláthatóbbá teszi az önkormányzati költségvetési gazdálkodást; az LG4CBC projekt keretében a határon átnyúló önkormányzati kapcsolatok erősítésére dolgoztunk ki együttműködési tréninget, amely egyrészt a hazai településközi, másrészt a nemzetközi térségi együttműködést segíti, különösen a közös európai uniós fejlesztési források megszerzése érdekében. 14

A MANORKA projekt eredményei 15

A MANORKA projekt a MANORKA projekt - önkormányzati kapacitás-építés norvég‐magyar együttműködéssel – keretében az önkormányzatok és érdekképviseleti szövetségek tevékenységének, hatékony működésének átfogó támogatását valósítjuk meg. a projekt honlapja: 16

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP A MANORKA projekt eredményei I.: Létrejött az Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ – 1071 Budapest, Damjanich utca 44. III./1. – egyben a TÖOSZ titkárság székhelye A központban kisebb megbeszélésekre és tréningekre kerülhet sor - bejelentkezés a MANORKA honlapon – - keresztülwww.manorka.net Az önkormányzati és a járási hivatalok szervezett együttműködéséről külön előadás Az ÖNET megújítása – szövetségek közötti együttműködés erősítése – Schmidt Jenő, az ÖNET társelnöke Kétnapos képviselőtestületi tréning – lásd:

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP A MANORKA projekt eredményei II.: Nők és férfiak esélyegyenlőségének javítása a munka és magánélet egyensúlyának támogatása – KÉRDŐÍV! Kistelepülések markánsabb érdekvédelme – norvég-magyar tapasztalatcsere – vezető partner ebben a Magyar Faluszövetség Kisvárosok a jobb idősellátásért – norvég tapasztalatcserével – vezető partner a KÖOÉSZ Kérjük a kiosztott KÉRDŐÍV kitöltését –online változat: Bilaterális elem: segítünk pályázatainkhoz norvég partnert találni: oenkormanyzatoknak/partnert-keres-norvegiaban/ oenkormanyzatoknak/partnert-keres-norvegiaban/ 18

Köszönjük a figyelmet! Tóth József a TÖOSZ társelnöke, Dr. Zongor Gábor a TÖOSZ főtitkára 19