Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989"— Előadás másolata:

1 A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989

2 2016. év összefoglalása

3 Polgármesterek díjazása
A polgármesteri bérekről december 13-án döntött az Országgyűlés. Valójában visszarendezés történt, mivel 2014-ben erőteljesen visszavették – különösen a kistelepülési – polgármesterek fizetését. A TÖOSZ azóta küzdött a polgármesteri javadalmazás és jogállás kérdésének átfogó rendezése érdekében.

4 Polgármesterek díjazása
Ezért üdvözöltük az elfogadott béremelésre vonatkozó módosítást, azonban felmerült a 2016 áprilisában, a TÖOSZ küldöttgyűlésén megfogalmazott igény a polgármesteri bérek finanszírozására vonatkozóan: „Már a feladatalapú finanszírozással összefüggő kérdés, hogy továbbra sem része a célzott finanszírozásnak a polgármesterek bére, miközben a polgármester sajátos közszolgálati jogviszonyban van. Szükségesnek tartjuk, hogy az önkormányzati hivatalban dolgozó köztisztviselőkhöz hasonlóan, kapjon az önkormányzat éves támogatást a polgármesteri feladatellátás fedezetéhez. A polgármesteri bér központi költségvetésben történő biztosítása nem jelentős összeg, amely jelenleg is rendelkezésre áll, így központi politikai döntésre van szükség ahhoz, hogy ez a régi követelésünk megvalósuljon.”

5 Iskolák átadása Ajánlás megfogalmazása az iskolák átadásának ügyében A tagönkormányzatok részére kiküldésre került egy részletes megállapodás-minta az iskolák átadásának tárgyában.

6 Közfoglalkoztatottak javadalmazása
Szükségesnek tartjuk a közfoglalkoztatási programban foglalkoztattak javadalmazásának olyan irányú módosítását, amely alapján a közfoglalkoztatottak körében a közfoglalkoztatási költségvetési kereten belül a helyi önkormányzatnak legyen lehetősége differenciálni az egyes közfoglalkoztatottak bére között. Szerencsére az elsődleges munkaerőpiac csökkenti a közfoglalkoztatotti létszámot, de a jó teljesítményhez elengedhetetlen a differenciálás. Az ÖNET Önkormányzati Oldala kezdeményezte, hogy a évben legalább egy 20 %-os mozgástere legyen a helyi önkormányzatnak a bérek eltérítésében.

7 Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (LÖGY)
A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja, együttműködésével hirdeti meg 2008-tól folyamatosan. A évi Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program pályázata 3 témában került meghirdetésre. A kiírt pályázatra összesen 43 pályázat érkezett be. A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programja keretében november 17-én zárókonferenciát rendeztünk a Belügyminisztérium Márvány Aulájában.

8 Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (LÖGY)
Az Irányító Bizottság döntése alapján a témánkénti helyezések: Közfoglalkoztatás 1. helyezett Tiszagyulaháza – Ft 2. helyezett Polgár – Ft 3. helyezett Hajdúsámson – Ft 3. helyezett Komló – Ft 3. helyezett Trizs – Ft jutalomban részesült a Belügyminisztérium támogatásával. Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése 1. helyezett Nagyhegyes – Ft 2. helyezett Budapest Főváros XIII. kerülete – Ft 3. helyezett Mórahalom – Ft A roma nők társadalmi szerepvállalásának erősítése 1. helyezett Szarvas – Ft 2. helyezett Hidvégardó – Ft 3. helyezett Uszka – Ft jutalomban részesült az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

9 TÖOSZ Akadémia fórumsorozat
A TÖOSZ a nemzeti és EU források (különösen TOP, VEKOP) együttes elemzésének, a megvalósítás pénzügyi-üzleti feltételei vizsgálata eredményeinek nyilvános bemutatását szolgáló rendezvénysorozat keretében rendezett szakmai fórumokat január 23-án Siófokon Baranya, Tolna, Somogy és Zala megye, január 30-án Győrben Fejér, Győr-Moson- Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megye, február 6-án Lajosmizsén Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagy-Szolnok megye, február 13-án Mezőkövesden Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érintett polgármesterei, önkormányzati vezetői részére.

10 Mit nyújt a TÖOSZ? Az önkormányzati érdekvédelemben
Önkormányzati szakmai és érdekvédelmi szervezet Helyi önkormányzati érdekek képviselete a központi szervekkel szemben Partnerségre, együttműködésre kész szakmai szervezet Tag önkormányzatok közötti vitás kérdésekben közvetítés vállalása Tagdíjakból és pályázati támogatásokból gazdálkodik Általános önkormányzati problémát megjelenítő egyedi ügyekben is eljár

11 Mit nyújt a TÖOSZ? Szolgáltatások a tagönkormányzatok számára
Önkormányzati Forró Drót bármilyen önkormányzatot érintő ügyben Nemzetközi kapcsolatok koordinálása Konferenciák, képzések, tanulmányutak szervezése Kapacitás-építési programok működtetése az önkormányzati vezetők és szakértők részére: Polgármester Akadémia működtetése Az Európa Tanács helyi demokráciát fejlesztő programjainak működtetése Magyarországon E – Hírlevél és honlap fenntartása – ÖNkormányzat című negyedéves szakmai folyóirat

12 Mit tesz a TÖOSZ? Felkészíti az önkormányzatokat a TOP és más ágazati OP-k közötti eligazodásban. Segít a megfelelő információs csatornák elérésében. Több önkormányzatot érintő ügyben felkarol és megoldást generál. Létrehozza tagjai számára a fekete és fehér adatbázist. ( cégek szubjektív megítélése ) Minden monitoring bizottsági ülésen jelen van amin képviseli és erről tájékoztatja a Töosz tagokat Belső levelező rendszerén pályázati felhívásokat közvetít és segít a lebonyolításban

13 Aktuális önkormányzati ügyek

14 2017. évi minimálbér és garantált bérminimum
A TÖOSZ 2016 decemberében kezdeményezte a belügyminiszternél, valamint a nemzetgazdasági miniszternél a évi költségvetési törvény önkormányzati fejezetének a megváltoztatását a január 1-jétől megemelkedő minimálbér és a garantált bérminimum költséghatásai miatt. A feladatfinanszírozás rendszerét az emelkedés miatt korrigálni kell: az önkormányzati dolgozók közel 50 %-át érinti a döntés és az ehhez szükséges forrás nem áll rendelkezésre a települési költségvetésekben.

15 Önkormányzati köztisztviselők bérének rendezése
A közszolgálati tisztviselők illetményalapja 2008 óta változatlan. Ez közel 30 %-os reálbércsökkenést eredményezett. A évi minimálbér mértékének megállapítása kapcsán különösen indokolt a 9 éve változatlan mértékű köztisztviselői illetményalap emelése. Jelenleg a középfokú végzettségű közszolgálati tisztviselőknél a 16 besorolási fizetési fokozatból az fokozat (0-31 év szolgálati jogviszonnyal rendelkezők) a minimálbérrel azonos összegű garantált havi jövedelmet jelent. Ebbe a körbe tartozik a helyi önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők közel 40 %-a.

16 Önkormányzati köztisztviselők bérének rendezése
A TÖOSZ Elnöksége a közszolgálati tisztviselőkről szóló évi CXCIX. törvény szerinti illetménytábla besorolási fokozatainak és szorzószámainak változatlanul hagyása mellett a köztisztviselői illetményalap évre Ft mértékben történő megállapítása, továbbá az így megállapításra kerülő illetményeknek a helyi önkormányzatok számára a feladatfinanszírozási rendszerbe történő beépítése és a központi költségvetésből való fedezése mellett foglalt állást. A fentiek érdekében a TÖOSZ kezdeményezte a Magyarország évi központi költségvetéséről szóló évi XC. törvény módosítását a Kormánynál.

17 Minimum közszolgáltatási feladatok meghatározása
 A legfontosabb kérdés, hogy a feladatok, hatáskörök minimum feltételeit határozzuk meg közösen. Ennek révén lehet eldönteni, hogy az egyes feladatok ellátásának hol a helye: állam vagy önkormányzat, ha önkormányzat, akkor megye vagy település, ha település, akkor melyik kategória. A minimum közszolgáltatási feladat meghatározása nem csupán az ellátandó feladat szakmai tartalmát rögzítené, hanem az ellátáshoz kapcsolódó pénzügyi forrás igényt is. Így megalapozottá válhatna a feladatalapú finanszírozás és lenne kiindulási alap a speciális helyzetek kezelésére, valamint a feladatellátások összemérésre. ámogatásokra

18 Az egyedi támogatásokról
A TÖOSZ elnöksége megerősítette, hogy a „puha pénzek” rendszere szűnjön meg, mert a feladatalapú finanszírozás rendszerén belül kell kezelni a hiányt; rontja a szabályszerű és takarékos gazdálkodásba vetett hitet; növeli a térségi egyenlőtlenségeket; igazságtalan a kijárásos rendszer; növeli a kistelepülések hátrányos helyzetét. Jelentős az igény és a szükség a hazai fejlesztési támogatásokra! ámogatásokra

19 Települési önkormányzatok feladatainak támogatása
A TÖOSZ fontosnak tartja, hogy a települési önkormányzatok feladatainak támogatására a források minél nagyobb arányban pályázatok útján legyen biztosítva. Ezért javasolja a Kormány számára, hogy amennyiben az adott költségvetési év vége felé láthatóvá válik az egyes előirányzatoknál a várható pénzmaradvány, annak előirányzatok közötti átcsoportosítására és kiosztására új közös pályáztatás útján kerüljön sor. ámogatásokra

20 ASP 2 A TÖOSZ továbbra is kiemelten foglalkozik az ASP rendszerhez csatlakozott, és az alkalmazásokat igénybe vevő önkormányzatok által felmerülő tapasztalatok összegzésével. Ennek megfelelően kérjük, amennyiben a rendszerhez való csatlakozással, annak alkalmazásával kapcsolatban működési problémát észlelt (a hiba  leírásával, fennállásának időtartamával és időpontjáról megadásával) vagy észrevétele van, szíveskedjen jelezni azt titkárságunk részére.

21 TÖOSZ kitüntetései A TÖOSZ Elnöksége kéri javaslataikat a szövetség évi kitüntetéseihez: - Aranygyűrű - Tűzzománc Emléklap - Tűzzománc Emlékplakett A kitüntetések a június 8-i küldöttgyűlésen kerülnek átadásra. Javaslattételi határidő: május 15.!

22 A TÖOSZ programjai, képzései

23 MANORKA (Magyar Norvég Kapcsolatok) projekt
A TÖOSZ a Magyar Faluszövetséggel és a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségével összefogva nyerte el nevesített projekt végrehajtását, amelynek fő célja az önkormányzati szövetségek kapacitás-építése és fejlesztése norvég szakértői támogatással. Fő norvég partnerünk a KS, a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége, másik partner a VOX (az Életen át tartó tanulás minisztériumi háttérintézménye). Magyar partnereink az önkormányzati szövetségeken kívül: a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Szövetség az Életen Át Történő Tanulásért, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Miniszterelnökség. A projekt szeptember 25-vel indult el és április 30-án lezárult.

24 Közelebb a közösségekhez – roma koordinátorok a hatékonyabb EU-forrás felhasználásáért
A TÖOSZ és az Autonómia Alapítvány közös projektje januártól júniusig tart. A projekt célja 15 településen helyi közösségi bevonással olyan fejlesztési folyamatok elindítása, melyek a romák mind hatékonyabb integrációjára is lehetőséget adnak. Fontos, hogy nem roma programokról, hanem a romák bevonását elősegítő, az aktív részvételükre is számító programokról beszélünk. A TÖOSZ a projekt keretében részt vesz a projekt szakmai alapjaink kidolgozásában, a résztvevő önkormányzatok kiválasztásában és a projekt eredmények népszerűsítésében a következő tevékenységek során: 3 db. workshop szervezése polgármesterek számára, újságcikkek megjelentetése a projekt eredményekről, tevékenységekről az ÖNkormányzat újságban, a projektről előadások megszervezése a megyei rendezvények keretében.

25 Képzések A megújult Polgármesteri Akadémia négy egymásra épülő állandó képzést tartalmaz. Ezek mellett az éppen aktuális jogi, törvényi változásokra reflektáló időszerű képzések is helyet kapnak a rendszerben. A négy, egymásra épülő aktuális képzés KONFLIKTUSKEZELÉS A TELEPÜLÉSEN STRATÉGIAI SZEMLÉLETŰ KÖLTSÉGVETÉS A JÖVŐ VEZETŐJE KÉPVISELŐK KÉPZÉSE olyan kompetenciákkal, ismeretekkel, jó gyakorlatokkal ismertetik meg a résztvevőket, amelyek egy polgármester mindennapi kihívásaira ad válaszokat. Részletek a honlapon.

26 A TÖOSZ tagság előnyei

27 Sajátosságok képviselete
Polgármesternői Tagozat a TÖOSZ keretei között nem önálló jogi személyként működő országos érdekképviseleti szerv Innovatív Önkormányzatok Klubja új és hasznosítható gyakorlati megoldások helyszínen, működés közbeni megismerése Közös gondolkodás, egymástól tanulás lehetősége Történelmi Városok és Települések Hálózata szakmai platform megteremtése hálózatépítés Szakmai és Közigazgatási Szekció az önkormányzati közigazgatás bármely ágában dolgozó közigazgatási szakemberek fóruma  önkormányzati igazgatás fejlesztésének elősegítése

28 A TÖOSZ folyamatosan bővíti szolgáltatásainak körét!
Szolgáltatások A TÖOSZ pártpolitikától független szakmai és érdekvédelmi szervezet. Feladatait sokrétű és sokoldalú hálózati tevékenysége révén látja el, amelyben a tag önkormányzatok vezetői, képviselői személyes aktivitásuk révén válhatnak a magyar önkormányzati rendszer alakítóivá, fejlesztőivé. A TÖOSZ folyamatosan bővíti szolgáltatásainak körét! Önkormányzati Forró Drót ÖNkormányzat negyedéves szakmai folyóirat nemzetközi kapcsolatok konferenciák, tanulmányutak Polgármester Akadémia Önkormányzati Szakkönyvtár működtetése gazdasági szereplők ajánlatainak véleményezése Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok jó önkormányzati megoldások és példák felkutatása, bemutatása, ajánlása a tag önkormányzatok részére kedvezményes szolgáltatások közvetítése Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ – ingyenes budapesti tárgyalási helyszín

29 Kommunikáció A tagjainkkal való párbeszéd kiemelten fontos számunkra!
A TÖOSZ számos csatornán keresztül informálja tagjait: honlap YouTube csatorna: eHírlevél Emellett szíves figyelmükbe ajánljuk közösségi média felületeinket: facebook.com/toosz1989 Zárt Facebook csoport: TÖOSZ - Információk mellett szakmai eszmecserére, aktualitások megvitatására is lehetőség nyílik. Számítunk véleményükre, állunk rendelkezésükre a mindennapokban!

30

31

32 TOP FORRÁSFELOSZTÁS

33 TERÜLETI FORRÁSALLOKÁCIÓ A TOP-BAN MEGYÉK SZERINTI BONTÁS
Megye Forrás (Mrd Ft) 1. Bács-Kiskun 63,23 2. Baranya 38,02 3. Békés 57,94 4. Borsod-Abaúj-Zemplén 93,05 5. Csongrád 29,19 6. Fejér 32,10 7. Győr-Moson-Sopron 23,35 8. Hajdú-Bihar 49,62 9. Heves 41,69 10. Jász-Nagykun-Szolnok 53,78 11. Komárom-Esztergom 25,94 12. Nógrád 41,13 13. Somogy 43,45 14. Szabolcs-Szatmár-Bereg 89,28 15. Tolna 27,55 16. Vas 21,14 17. Veszprém 45,17 18. Zala 23,05

34 Köszönjük a figyelmet! Schmidt Jenő elnök Dr. Áldozó Tamás társelnök
Kerekes Miklós társelnök Pergő Margit társelnök Tóth József társelnök Dr. Gyergyák Ferenc főtitkár


Letölteni ppt "A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989"

Hasonló előadás


Google Hirdetések