Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Hatályában bekövetkezett módosításokFogalmi változásokKötelezettség keletkezés érintő változások Termékdíj átalány szabályainak módosulása Eljárási szabályok.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
ÁFA változások (Horányi Márton). A változás háttere – EU szabályozás változása: Tanácsi irányelvek (2008/9;/117)változását  Szolgáltatás teljesítési.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
Természetbeni juttatások – egyes béren kívüli juttatások.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
1 Beszámoló összeállítása Kérdések – feladatok. 2 Bevezetés A törvényi változások alkalmazása Elmélet – gyakorlat közötti összhang megteremtése Mérlegcsoportok.
PIHENŐIDŐK. 1. Pihenőidő fajtái 2. Rövid pihenőidők 3. Szabadság 4. Rendkívüli szabadidők.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
ART és egyéb adók ART 1) Bejelentési szabályok: Készpénzfizetés bejelentése→5 millió Ft-ról 2 millió Ft-ra csökken Munkaerő-kölcsönzéssel összefüggő.
8.BESZÁMOLÁSI ÉS KÖNYVVEZETÉSI KÖTELEZETTSÉG SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Pásztorné Szerezlai Márta
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény változásai
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Adományok adózási kérdései
Összeállította: Horváth Józsefné
SZÁMVITEL.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
2009. évi LXXVIII. Törvény 242/2009. Kormányrendelet Szabó Gabriella
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Az „Út a munkához” program évi változásai
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
Adóváltozások Dr. Orbán Ildikó.
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
A társadalombiztosítási járulék és egészségügyi hozzájárulás változása
ÉVOSZ - Németországi Vállalkozási Tagozat ( ÉVOSZ-IWTD )
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
Bevallási kapcsolódások
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Adatszolgáltatás a számlákról
Készletek transzformációja
Az általános forgalmi adó és az adóeljárás változásai 2018.
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
Az „Út a munkához” program évi változásai
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján

ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok szerinti módosítással visszaáll a munkáltatói döntéstől függő munkáltatói adó-megállapítás rendje  Magánszemély nyilatkozik: január 31-ig  A nyilatkozat valamint az adóévet követő év március 20-áig átadott igazolások alapján a munkáltató az adót az adóévet követő év május 20-áig állapítja meg, és június 10-éig továbbítja az adóhatóság felé

ART változásai  Amennyiben a munkáltató nem vállalja az adómegállapítást, úgy köteles tájékoztatni a munkavállalót az egyszerűsített bevallás lehetőségéről  Magánszemély az egyszerűsített bevallás kitöltésével kéri az adóhatósági adó megállapítást február 15-ig  Az adóhatóság április 30-ig postázza a bevallást, amelyet a magánszemély május 20-ig javítva, vagy javítás nélkül elküld az adóhatóságnak

ART változásai 2) Nullás bevallás  Egyszerűsödik az eljárás, mivel lehetővé válik az adózó számára, hogy nulla értékadatot tartalmazó bevallás kitöltése és beküldése helyett egy egyszerűen kitölthető nyilatkozattal (elektronikus űrlap) jelzi, hogy az adott időszakban adókötelezettsége nem keletkezett 3) Nettó adótartózás  Már az adótartozások kiállításánál is figyelembe kell venni a többi adónemen fennálló túlfizetéseket

ART változásai 4) Jogkövetkezmények a. Adóbírság Az adóhiány 75%-a bizonyos esetekben (bevétel eltitkolása, nyilvántartások meghamisítása, megsemmisítése) b. Mulasztási bírság  500 E Ft-ig mulasztási bírsággal sújtható Nyugta-, számlaadási kötelezettséget elmulasztó alkalmazott, képviselő, magánszemély közvetlen vezetője A be nem jelentett munkavállaló esetében az a személy ill. közvetlen vezetője, akinek munkaköri kötelezettsége a bejelentési kötelezettség teljesítése

ART változásai b. Mulasztási bírság (folyt.)  A számlatartási kötelezettséget elmulasztó vevő a forgalmi érték 20%-áig,  Az igazolatlan árut forgalmazó adózó pedig a forgalmi érték 40%-áig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.  Bankszámla nyitására kötelezett adózók egymás között 250 ezer Ft feletti ügyleteket bankszámlán keresztül kell rendezni. (Egy ügylethez tartozó kifizetéseket össze kell adni.)  Ha nem így tesznek, a mulasztási bírság mértéke a túllépett összeg 20%-a

ART változásai 5) Egyéb változások  Kifizetőnek a hozzá kirendelt külföldi magánszemély munkavégzésének befejező napját is be kell jelenteni  Az éves bevallások határideje (szakképzési, rehabilitációs hozzájár., vállalkozói szja, stb.) követő év február 15-ről február 25-re változik  Adókedvezményre jogosító igazolásokat követő év január 31 helyett február 15-ig kell kiadni, ill. eddig is kell az adatszolgáltatást teljesíteni.

Cégautóadó - hatály: február 1-től A nem kizárólag magánhasználatú szgk utáni cégautóadót a jövőben az szja tv helyett a gépjárműadóról szóló törvény szabályozná Vagyoni típusú adó  Adóköteles: nem magánszemély tulajdonában lévő szgk, ill. magánszemélyeknek az a szgk-ja, mellyel kapcsolatban költséget számolnak el  Adó alanya: tulajdonos, pénzügyi lízing esetén a lízingbe vevő, külföldi rendszámú gépkocsi esetén a használója  Adó mértéke: 1600 cm 3 hengerűrtartalom vagy 1200 cm 3 kamratérfogat alatt: Ft/hó Egyébként Ft/hó

Cégautóadó-hatály: február 1-től (folyt.)  A kétszeres adóztatás elkerülése érdekében az adóalany által gépjárműadó levonható a cégautóadóból, méghozzá negyedéven belül azon hónapokban, amikor mindkét adófizetési kötelezettség fenállt  Az adót önadózással kell bevallani és megfizetni negyedévente, a negyedévet követő hó 20-ig

Helyi iparűzési adó  Megszűnik az a korlátozás, hogy a külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó adóalap csak a teljes adóalap 90%-áig mentesül, tehát a külföldi telephelyen elért adóalap-rész 100%-a levonható a számított adóalapból  Az egyszerűsített adóalap-megállapítás jelenlegi 4 millió Ft-os árbevételi korlátja 8 millió Ft-ra emelkedne  Az önkormányzati adóhatóság az ellenőrzés eredményeiről, köteles az állami, és más érintett önkormányzati adóhatóságokat tájékoztatni (adóhatóságok együttműködése)