A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Szelektív hulladékgyűjtés
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A hulladék szerepe az ember életében
A gazdasági fejlettség mutatói
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Juhász Ildikó
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Természeti erőforrások védelme
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Az EU többéves pénzügyi kerete
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
Licencdíj és termékdíj, miért alternatíva?
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
A közlekedés környezetvédelme 2+0f2cr. földön, vizen, levegőben.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Környezeti számvitel Zsugyel János PhD. Környezeti teljesítmények a nemzetgazdasági számlákon System of National Accounts –Eredetileg környezeti számlák.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
KEXPORT Klaszter Céljai Őri István KEXPORT Klaszter Bizottság elnöke
A fenntarthatósági átmenet természeti erőforrás feltételei Bartus Gábor titkár, NFFT Budapest, június 4.
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Környezetvédelem.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK
Környezetipar, zöld energiák a romániai Partium – Bánát régióban
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A kÖrkÖrös gazdaság szempontjainak alkalmazása a közbeszerzések során
BME VBK tájékoztató 1.
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag

Alap dilemma Természetes anyag körforgalom Szerves anyag Szervetlen anyag Felépítő folyamatok Lebontó folyamatok Termék Természeti anyag Felépítő folyamatok Hulladék Lebontó folyamatok Termelés

A környezetipar szerepe Erőforrás optimalizálás Szennyezés csökkentés Erőforrás minimalizálás Visszaforgatás Termék Természeti anyag Termelés Hulladék Lebontó folyamatok Felépítő folyamatok Szennyezés és erőforrás menedzsment Öko-hatékony gazdálkodás

Környezetvédelmi ipar ●OECD: A környezetvédelmi ipar azoknak a vállalkozásoknak az összessége, amely piacképes termékeket és szolgáltatásokat kínál a környezetszennyezések méréséhez, megelőzéséhez, korlátozásához és csökkentéséhez, valamint javítja a vizek, a levegő és a talaj állapotát, kezeli a hulladék és a zaj okozta problémákat, és az ökoszisztémát ért károsodásokat, csökkenti a környezeti kockázatokat és minimalizálja a szennyezést. ●Kiterjesztett értelmezés: hozzájárul az erőforrásokkal történő integrált gazdálkodáshoz, valamint az öko-hatékony termeléshez és fogyasztáshoz. ●Szennyezés és erőforrás menedzsment – klasszikus környezetipar ●Öko-hatékony gazdálkodás– termelési folyamatokhoz kötött környezetipar

A környezetipar területei* Szennyezés menedzsment ●Levegőszennyezés ●Szennyvízkezelés ●Hulladék kezelés ●Talaj és talajvíz kármentesítés ●Szag és vibráció kezelés Erőforrás menedzsment ●Újrafeldolgozás ●Megújuló energiaforrások előállítása ●Vízellátás ●Természetvédelem Kapcsolódó környezetipar ●Öko-hatékony gazdálkodás és termelés * OEDC

A környezetipar jellemzői Hozzájárul a társadalmi jólét növekedéséhez ●Ezért a gazdasági ellenérdekekkel szemben védelemre szorul ●Jellemzően gyorsan fejlődik a társadalmi szektor megrendelései nyomán Erősen függ a környezetpolitikától ●Piaci alapon csak akkor működik, ha környezetpolitikai eszközökkel támogatják (jogi szabályozás, zöld adók, zöld közbeszerzés stb.) ●EU politikákban nagy szerepet kapott Alapvetően KKV szektor ●Tőke szegény, érzékeny a piaci folyamatokra

A vállalkozások mérete EU27, 2006 Study on the Competitiveness of the EU eco-industry 2009, ECORYS

Pénzügyi forgalom EU27* 2004: 232 Mrd € (a GDP 2.2%-a) 2008: 319 Mrd € (a GDP 2.5%-a) Éves növekedési ráta nominál értéken 8.3%, inflációval korrigált értéken 5.9% A legnagyobb rész-szektorok: ●Hulladékgazdálkodás (30%) ●Vízellátás (21%) ●Szennyvíz kezelés (13%) ●Hulladék újrafeldolgozás (13%) *Study on the Competitiveness of the EU eco-industry 2009, ECORYS

Rész-szektorok bevételei (€), 2008 Study on the Competitiveness of the EU eco-industry 2009, ECORYS Σ 319 Mrd €

Költségstruktúra EU27 CZBU DEHU Environmental protection expenditure in Europe, 2011, Eurostat

A foglalkoztatottak létszáma Study on the Competitiveness of the EU eco-industry 2009, ECORYS

Foglalkoztatás növekedése EU27 Foglalkoztatás 2000 Foglalkoztatás 2008 Foglalkozt. növekedése Kv-i beruházások növekedése Hulladékgazdálkodás ,1%5,9% Vízellátás ,7%4,0% Szennyvízkezelés ,3%3,6% Újrafeldolgozás ,6%13,1% Megújuló energiák ,4%17,7% Levegő szennyezés ,1%3,1% Biodiverzitás ,7%5,3% Kármentedítés ,7%3,0% Zaj és vibráció ,7%7,8% Egyéb ,2%6,2% Összesen ,0%6,7% Study on the Competitiveness of the EU eco-industry 2009, ECORYS HU: 2008: , 2011: alatt

Környezetvédelmi beruházások HU Környezeti helyzetkép, KSH kiadvány

A közcsatornában elvezetett, nem kezelt települési szennyvíz mennyisége Magyarországon Környezeti helyzetkép, KSH kiadvány

Települési szilárd hulladék kezelés szerinti megoszlása Magyarországon Környezeti helyzetkép, KSH kiadvány

Környezetipari értékesítés HU Környezeti helyzetkép, KSH kiadvány

A környezetipar sajátos nehézségei Magyarországon Egyes „ágazatok” hiányoznak (pl. színes üveg újrahasznosítás, színesfém újrahasznosítás) Egyes anyagában hasznosítható hulladékok hasznosítása a gyakorlatban nem, vagy nehezen kivitelezhető (pl. komposztok) Építési-bontási hulladékok újrahasznosítása nem megoldott

Következtetések A környezetipar nélkülözhetetlen a fenntarthatóság szempontjából ●Hozzájárul a társadalmi jólét növekedéséhez Az EU-ban a szektor dinamikusan fejlődik ●Az EU 12-ben a beruházások, az EU 15-ben a működtetési költségek a meghatározók ●A foglalkoztatottak száma erőteljesebben nő, mint a többi gazdasági ágazatban Dinamikus fejlődése ●piaci körülmények között (költség-hatékonyság fenntartása) ● de környezetpolitikai eszközökkel biztosítható

Köszönöm figyelmüket! Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 1024 Budapest, Keleti Károly u. 11/A +36-1/ , Fax: +36-1/