A fenntarthatóságra nevelés iskolán kívüli módszerei Dr. Malatinszky Ákos, SZIE MKK KTI TTÖT „Az emberi történelem egyre inkább az oktatás és a katasztrófa.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
Advertisements

Sajó-Bódva Völgyi Hulladékgazdálkodási ISPA program PR kampányának ismertetése István Zsolt osztályvezető Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai.
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
A Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, mint Ökoiskola
ATKE Aranygombos Többcélú Közhasznú Egyesület. Alapszabály – célok I. •Az egyesület az alábbi célokkal jön létre: •Javítja a Telkibányán és környékén.
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
Szelektív Szilárdtól a Szuperkukákig
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Szolnoki Evangélikus Gyülekezetért Alapítvány 5000 Szolnok, Verseghy park ,
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
„Zöld Kampusz Zalaegerszeg” mintaprojekt tanösvényének bemutatása
Napocska Napköziotthon
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Az ökoiskolák lehetősége a helyi közösség fejlesztésében Szepsi Csombor Márton Általános „ÖKO” Iskola és Napköziotthonos Óvoda.
Ökoiskolák szakmai tanácskozása, Miskolc, A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ökoiskolai programja Készítette: dr.Velkey László.
Zöld gondolatok ÖKO-iskola cím 2002 – – – 2011.
ÖKOISKOLA A HERNÁD ÉS A BÁRSONYOS ÖLELÉSÉBEN Bőcsi Általános és Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Zöldszemlélet minden napra avagy a Térségi Hulladék- Gazdálkodási Kft
Hulladékból termék c. kiállítás ÖKO- Pack Kht
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
A KMMSTG ökoiskola fejlesztési munkájának bemutatása Néhány pontos ö/o/koskodás: Iskola rövid története Innovativitás és a KMMSTG Ökoságunk kezdete A kritériumrendszer.
Közép - Dunántúli Régió Zöld Óvoda Bázisintézmény tevékenységei
Körlánc Egyesület.
A Köztársaság Téri Óvoda bemutatása
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
PROGRAM.
Óvodai környezeti nevelési program megvalósításának tapasztalatai a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Újbuda Önkormányzat közötti együttműködésben.
„A Zöld Óvoda megvalósult gyakorlata”
Tudományos irányítók: Végzős hallgató:
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Iskolakert.
Iskolakert.
ÖKO ISKOLA 2008 tavaszától Környezettudatos élet: Kiállítások, rendezvények Túraversenyek, kirándulások.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
Kollégiumi csoportvezetők módszertani munkaközössége
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
Önkormányzati lehetőségek a gyermekek környezeti nevelésének segítésére Önkormányzati lehetőségek a gyermekek környezeti nevelésének segítésére Előadó:
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Tehetséggondozás a Kiskossuthban. Tehetséggondozás a tanórákon O Csoportbontás O Differenciálás O Egyénre szabott munka O Játékos, nem formális tanulás.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Kristóf Ákos, osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztály Ökoiskola címátadás Budapest, június 4.
Szemléletformálás rendezvényeken A fesztivál a szemléletformálás tökéletes helyszíne Fiatalok nagy tömegű elérése Nyitottság az új iránt Ha a tevékenység.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Tőzeges tanösvény „Otthon az erdőben” Gyömrői II. Rákóczi Ferenc
Barcsák Marianna - KPSZTI
Meghívó Föld napi rendezvényekre
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
VIZUÁLIS NEVELÉS az ÖSVÉNY Oktatóközpontban
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
A 20 éves MKNE és az ökoiskolák
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulásra és találkozóra vasárnap
Helyi védett értékek bemutatása a
Szeretettel köszöntjük
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A fenntarthatóságra nevelés iskolán kívüli módszerei Dr. Malatinszky Ákos, SZIE MKK KTI TTÖT „Az emberi történelem egyre inkább az oktatás és a katasztrófa versenyfutása lesz.” (H. G. Wells)

: A fenntarthatóságra nevelés évtizede A fenntarthatóságra nevelés során a természeti, a gazdasági és a társadalmi folyamatokat komplex megközelítésben, rendszerszemléletben ismerhetjük meg. Fő feladatunk egy fenntartható társadalom létrejöttéhez szükséges emberi képességek és magatartások kialakítása. (UNESCO: Oktatás a fenntartható fejlődés szolgálatában – Riótól Johannesburgig: Egy évtizednyi elkötelezett munka tanulságai; 2003) A környezeti nevelés kibővült tartalmára épül, összekapcsolódik vele a globális nevelés különböző törekvéseinek köre.

Erdei iskolák, oktatóközpontok Adott terület természeti és kulturális viszonyainak, gazdálkodásának és az értékek megőrzési lehetőségeinek megismerésére, a gyerekek által végzett megfigyelésekre és ily módon közvetlen tapasztalatszerzésre nyújtanak módot, bentlakásos rendszerükkel elmélyítik a megszerzett ismereteket és közösségszervező erejűek is.

Pangea Egyesület oktatóközpontja, Pénzesgyőr

Udvari kemence / „kőkori jellegű” tűzhely

Het Groene Wiel (A Zöld Kerék) oktatóközpont, Wageningen, Hollandia

Sevilla, „magyar pavilon”, környezetvédelmi kiállítások

Ökoiskolák Magyarországon 2000 óta innovatív iskolák, tevékenységük alapvetően a fenntarthatóság pedagógiája köré szerveződik külsőségekben is diákjaik saját helyi közösségük aktív tagjaiként, érdekeiket demokratikus módon érvényesítve vegyenek részt az őket érintő helyi és globális problémák megoldásában – részvételre képesítés!

Táborok (természetismereti / természetvédelmi) Elsődleges cél a természet megismertetése, felelősségteljesebb szemlélet elsajátíttatása, a nagyvárosi élet-/szemléletmódtól elszakadva, minden oldalról bemutatva a természetet, összefüggéseiben és részleteiben egyaránt, gyermekkorban az emóciókon keresztül közelítünk, hogy minél szorosabbá váljon a kapcsolat, + játékok! Gerinc: szakmai programok, kiegészítve manuális vagy szakmai jellegű játékos foglalkozásokkal és a globális, komplex témákról a holisztikus szemlélet kialakításáért folyó beszélgetésekkel.

„Télen is van Természet” terepgyakorlat

Rendhagyó órák, szakkörök… Az értelmi fejlődés mellett az érzelmi viszonyulások formálására is törekszünk, gyakorlati tevékenységekre van szükség. Rendszeres szakkörök, kirándulások, ezekhez kapcsolódóan nemzetközi felmérésekben történő részvétel (pl. GLOBE- és BISEL- programok, zuzmóvizsgálat), hulladékudvarok látogatása, rendhagyó iskolai órák tartása környezet- és természetvédelmi témákban sok praktikus tanáccsal a környezettudatos életvitelhez. + Tanulmányi versenyek + Tanár-továbbképzések, konferenciák

Tanösvények Természeti értékek megismertetésének és a védelmük iránti elkötelezettség kialakításának hatékony helyszínei „táblás” vagy „karós-füzetes” (vagy kombinálva) az általuk hordozott információ bővült: gyakran környezeti problémákat és azok megelőzéséhez, illetve megoldásához szükséges életviteli mintákat is bemutatnak.

Fürkész Ösvény, Jósvafő

Tanösvény madárgyülekező helyek környékén

Irota, tájbemutató tanösvény a faluban

Kiállítások, bemutatók Nemzeti parki látogatóközpontok, múzeumok, tájházak és civil szervezetek oktatóközpontjainak átfogó, globális vagy tematikus bemutatói figyelemfelkeltő jellegű, kreatív és interaktív kiállítások témáik adott terület természeti vagy kulturális értékeinek és védelmi jellegű tevékenységeinek bemutatásától kezdve energia- és nyersanyag- takarékosságra, a hulladékproblémák orvoslására, egészséges táplálkozásra stb. ösztönzőig sokfélék lehetnek. A leghatékonyabbak a látogatókat cselekvésre, életmódváltásra késztetik.

Szabadtéri akadályversenyek Játékos feladatokat adó állomások, közben tájékozódás: –házi komposztálás, –szelektív hulladékgyűjtés, –környezettudatos bevásárlás, –egészséges életmód, –szennyezések vizsgálata stb.

Talajismereti bemutató

Kreativitás fejlesztése/kihasználása Pályázatok meghirdetése (pl. Klímavideó, Klímaőrjárat) Aluljárófestés – hatás a felnőttekre

Az örökzöld: hulladék Fórumok Lakossági szilárd hulladék felmérése, adatközlés Lakossági szerveshulladék-gyűjtés és komposztálás – Gombácska komposztot készít Belefulladunk?! – vándorkiállítás (HuMuSz) Tájsebészet ‘Hulladékfesztiválok’ pl. városi rendezvényeken, falunapokon (pl. Gödöllő: Sörfesztiválon Civil Utca): –‘Kukatündér’ társasjáték a legkisebbeknek –‘Szemét-show’ a középiskolásoknak –‘Ökomata’ – mindenkinek

Kellemest a hasznossal... Holland – magyar környezeti nevelési programok része: –Madár- és Tavaszfigyelő –Parkfigyelő, Zöld Manó –Természettörténeti Ne csak a szépet... – aktivizálás

A felnőtt célcsoport elérése...nem könnyű! Regionális tematikus fórumok – csak az jön, akit érdekel Akciónapok, pl. Tudatos Vásárlás Napja, levegő- és zajmérés, civil utca – kicsit többen, de nem igazán hatékony... Helyi média: cikksorozat – nem igazán hatékony... Gödöllő környezetállapot-/ökotérképe ‘Legjobb gyakorlatok’ – példamutatás ‘Famentők’ – gyümölcsfák megmentése Zöld Forgatag 2002 óta – sokan a kulturális miatt, kevesebben a környezetvédelmi programokon

Kreatív, interaktív kiállítások Művelődési Ház központi aulája (vagy pl. vasútállomások) – mindenki, aki benéz! Erdők Hete 2005 Szélfútta, Természetfaragta alkotások 2006 Mindenki Városa 2007 Hulladékból Termék 2008 Együtt a Fenntartható Gödöllőért 2009

Interaktív Programok – folyt. Irodalmi Est és Fotópályázat a Városi Könyvtárban: természet és kultúra együttesen – sok felnőtt érdeklődő Klímaébresztő (filmek, beszélgetések) „Húsbavágó esetek” – társadalmi részvétel, Aarhus…

Zöld Forgatag, fesztiválok, filmklubok stb.

Egyéb rendezvények, akciók Tiltakozó megmozdulások, patakok partját tisztító (vagy akár „örökbefogadó”) akciók, társadalmi szervezetek ötletgazdag, látványos demonstrációi, lakossági fórumokon történő fellépései, madármegfigyeléssel kapcsolatos mozgalmak, Jeles Napok – helyes értelmezés!, visszaváltható karácsonyfa akciók, „kerékpárral az iskolába” mozgalom, iskolazöldítés stb.

+ vászonszatyrok, egyéb „zöld” üzenethordozók

Jane Goodall Magyarországon

39

Összefoglalás helyett Közüggyé kell tenni Aktív állampolgárság Mottó: „Nem leadni kell az ismeretet, hanem átadni”

Köszönöm a meghívást és a figyelmet!