Az elhajított testek, a bolygók szabad mozgást végeznek. Pályájukat nem befolyásolja semmilyen kényszerítő hatás. A lejtőn leguruló golyó mozgása kényszermozgás,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Radnóti Katalin Eötvös Loránd Tudományegyetem
Advertisements

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Mozgások I Newton - törvényei
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
A Newtoni dinamika A tömeg és az erő Készítette: Molnár Sára.
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Speciális erők, erőtörvények
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Newton törvényei.
A bolygómozgás törvényei
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Gravitációs erő (tömegvonzás)
Az erő.
SÚRLÓDÁSI ERŐ.
Az erő.
Összefoglalás Dinamika.
I. Törvények.
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
Erőtan Az erő fogalma Az erő a testek kölcsönös egymásra hatása.
A MOZGÁST BEFOLYÁSOLÓ HATÁSOK
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
A dinamika alapjai III. fejezet
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
5. előadás A merev testek mechanikája – III.
Dinamika, Newton törvények, erők
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Föld körüli keringés fizikája
Erőtörvények Tóth Klaudia 9/b..
Készítette: Juhász Lajos 9.c
Legfontosabb erő-fajták
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Hogyan mozognak a bolygók és más égi objektumok?
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A súrlódás és közegellenállás
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
A legismertebb erőfajták
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Energia, munka, teljesítmény
Súrlódás, súrlódási erő
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
A bolygómozgás Kepler- Törvényei
Különféle erőhatások és erőtörvények
Munka, energia teljesítmény.
Fizikai értelemben akkor történik munkavégzés, ha egy testre erő hat, és ennek következtében a test az erő irányába elmozdul. Pl.: egy testet függőleges.
DINAMIKA (ERŐTAN) Készítette: Porkoláb Tamás. A TESTEK TEHETETLENSÉGE Miben mutatkozik meg? -Nehéz mozgásba hozni, megállítani a testeket – „ellenállnak”
A BOLYGÓMOZGÁS LEÍRÁSA KINEMATIKAI LEÍRÁS: KEPLER TÖRVÉNYEK Csillagászati megfigyelések ( Kopernikusz, Tycho-Brahe) Kepler I. Minden bolygó olyan ellipszispályán.
AZ ERŐ SEBESSÉGVÁLTOZTATÓ HATÁSA
Az óra témája: Súrlódási erő.
Newton II. törvényének alkalmazása F=m*a
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Az erőhatás és az erő.
Termikus és mechanikus kölcsönhatások
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
AZ ERŐ FAJTÁI.
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
4. Tétel Erőhatás, erő, tömeg.
Fizikai értelemben akkor történik munkavégzés, ha egy testre erő hat, és ennek következtében a test az erő irányába elmozdul. Pl.: egy testet függőleges.
Dinamika alapegyenlete
Súrlódás és közegellenállás
Az erő fajtái Aszerint, hogy mi fejti ki az erőhatást, beszélhetünk:
Előadás másolata:

Az elhajított testek, a bolygók szabad mozgást végeznek. Pályájukat nem befolyásolja semmilyen kényszerítő hatás. A lejtőn leguruló golyó mozgása kényszermozgás, mert a lejtő egy előre ismert felületre kényszeríti a test mozgását. A kényszer mindig alkalmazkodik a külső szabaderőkhöz és mindig merőleges a pálya görbéjére vagy a felületre.

Az erő megadható az erőhatást kifejtő testet jellemző mennyiségek segítségével is. Azt a matematikai összefüggést, amely a testet jellemző mennyiségek segítségével fejezi ki az erőhatást, erőtörvénynek nevezzük. Az erőtörvény nem magára az erőhatást kifejtő testre, hanem a kölcsönhatásban részt vevő test tulajdonságaira, képességeire jellemző. Az erőtörvények felismerése csak tapasztalat alapján lehetséges.

Rugalmas erőnek nevezzük a rugalmas testek alakváltozása közben fellépő erőt. A rugalmas erő egyenesen arányos a rugalmas test hosszváltozásával, de a hosszváltozással ellentétes irányú. Az arányossági tényező a rugóállandó. Ez az erőtörvény, a megfeszített rugó mozgásállapot- változtató képességére jellemző.

Válasz:Az erő egyenlően oszlik meg a két rugó között. Így egy rugóra fele akkora erő jut, ezért a rugó megnyúlása is megfeleződik. A rugóállandó és a megnyúlás között fordított arányosság van, ezért a rugóállandó a kétszeresére nő. Kérdés:Két egyforma rugót egymás mellé kapcsolunk. Hogyan változik a rugóállandó? Kérdés:Két egyforma rugót egymás mögé kapcsolunk. Hogyan változik a rugóállandó? Válasz:Az erő mindkét rugóra egyformán hat és mindkét rugón ugyanakkora megnyúlást okoz. Ezek a megnyúlások összeadódnak, így a megnyúlás kétszeresére nő. A rugóállandó és a megnyúlás között fordított arányosság van, ezért a rugóállandó a felére csökken.

Mekkora annak a rugónak a rugóállandója, amely 10 N erő hatására 6 cm-t nyúlik meg? A rugóállandó 167 N/m. Adatok:Képlet: Számolás: Válasz:

A súrlódási erőtörvény az érintkező felületek között fellépő kölcsönhatás mozgásállapot-változtató képességére ad felvilágosítást. A súrlódás oka a felületek egyenetlensége. A felületek egymáson való elmozdulásakor a „recék” egymásba akadnak, és így akadályozzák a mozgást. A súrlódás gyakran hasznos, pl. járáskor, vagy a járművek gyorsításakor. De tapasztaljuk a súrlódás káros hatását is, pl. a fékek, gumiabroncsok kopása. A súrlódás csökkentésére kenőanyagot használnak.

A tapadási súrlódási erő maximális értéke egyenesen arányos a felületeket merőlegesen összenyomó erővel, az arányossági tényező az érintkező felületek minőségére jellemző tapadási súrlódási együttható. A tapadási súrlódási erő:  Egymáshoz képest nyugvó, érintkező testek között lép fel, ha az egyikre erőt fejtünk ki.  A tapadási súrlódási erő mindig ellentétes irányú a húzóerővel.  Nagysága mindig egyenlő a húzóerő nagyságával.

Egy teherautó platóján van egy láda. A láda és a teherautó között a tapadási súrlódási együttható értéke 0,5. Mekkora gyorsulással indulhat el a teherautó úgy, hogy a láda ne csússzon meg? Az autó legfeljebb 5 m/s 2 gyorsulással indulhat. Adatok:Képlet: Számolás: Válasz:

A csúszási súrlódási erő egyenesen arányos a felületeket merőlegesen összenyomó erővel, az arányossági tényező az érintkező felületek minőségére jellemző csúszási súrlódási együttható. A csúszási súrlódási erő:  Az egymáson elmozduló felületek között lép fel.  Iránya mindig ellentétes az egymással érintkező testek elmozdulásának irányával.

Egy 6 tonna tömegű teherautó 72 km/h sebességgel halad. Hirtelen erősen fékez, ezért megcsúsznak a megállított kerekei. Mekkora a fékútja, ha a csúszási súrlódási együttható 0,4? A fékút 50 méter. Adatok:Képlet: Számolás: Válasz:

A gördülési súrlódási erő egyenesen arányos a felületeket merőlegesen összenyomó erővel, az arányossági tényező az érintkező felületek minőségére jellemző gördülési súrlódási együttható. A gördülő testet kisebb erővel lehet egyenletesen mozgatni, mint ugyanazt a testet egyenletesen csúsztatni.

A közegellenállási erő egyenesen arányos a közeg sűrűségének, a homlokfelület nagyságának, valamint a közeg és a test egymáshoz viszonyított sebességnégyzetének szorzatával, az arányossági tényező a közegellenállási tényező fele. Ha egy test valamilyen közegben mozog, akkor a közeg olyan erőt fejt ki rá, ami csökkenti a testnek a közeghez viszonyított sebességét. Ez a hatás a közegellenállás, amelyet a közegellenállási erővel jellemzünk. 0,04 0,4 0,3 1,2 1

Válasz:A kerék és a fék között csúszási súrlódás van. Az út a kerék között tapadási súrlódás van. Ha erősebben nyomjuk a féket, jobban fékezi a kereket. Túlzott fékezésnél azonban a kerék az úton megcsúszik, és ez rontja a fékhatást. Kérdés:Milyen jelenségen alapul a kerékpár fékezése? Kérdés:Hogyan csökkentik a tervezők az autókat érő közegellenállási erőt? Hogyan befolyásolhatja a közegellenállási erőt az autó vezetője? Válasz:A közegellenállási erőt az autó tervezője a közegellenállási tényező, és a homlokfelület nagyságának csökkentésével tudja csökkenteni, az autó vezetője a sebesség helyes megválasztásával.

Mekkora sebességgel ér földet az az ejtőernyős, akinek tömege – a felszereléssel együtt – 80 kg, ha a homlokfelület 25 m 2, a levegő sűrűsége 1,29 kg/m 3 és a közegellenállási tényező 1,2? A ejtőernyős 6,4 m/s sebességgel ér földet. Adatok:Képlet: Számolás: Válasz:

Az ugyanakkora tömegű testet érő nehézségi erő nagysága más lehet attól függően, hogy a Föld felszínének melyik részén van a test. Ez részben a Föld lapultságának, részben tengely körüli forgásának köszönhető. A szabadon eső testek g gyorsulását létrehozó erőt nehézségi erőnek nevezzük. A nehézségi erő iránya a Föld forgása miatt nem pontosan a Föld középpontjába mutat. A nehézségi erőtörvény:

Válasz:A nehézségi erő az az erő, amivel a Föld vonzza a testeket. A súlyerő az az erő amivel a testek nyomják az alátámasztást, vagy húzzák a felfüggesztést. A súlyerő ellenereje a kényszererő. Ennek hiányában a test szabadon esik. Kérdés:Mi a különbség a nehézségi erő és a súly között? Kérdés:Mi a különbség a tömeg és a súly között? Válasz:A testek tömege nem függ a helytől és a mozgásállapottól. A testek súlya változó. A Holdon kisebb mint a Földön, de a Föld felszínén sem állandó. A súly a test függőleges gyorsulásától is függ. A szabadon eső testnek nincs súlya.

Rajzfilmekben, képregényekben előszeretettel ábrázolják azt a jelenetet, amikor Newtont a kertben sétálva (vagy almafa alatt üldögélve) fejbe kólintja egy lehulló alma, és ennek hatására kipattan agyából a gravitációelmélet szikrája. A valóságban efféle baleset nem történt, Newton csupán látta az almát lehullani a fáról, amikor felmerült benne a kérdés, hogy vajon miért lefelé esik az alma (és minden más).

Az f gravitációs állandó értékét először Cavendish mérte meg 1798-ban. A gravitációs erő egyetlen feltétele és oka a testek tömege. Bármely két test kölcsönösen vonzza egymást olyan erővel, amelynek nagysága a testek tömegének szorzatával egyenesen és távolságuk négyzetével fordítottan arányos. Bármely két test között van gravitációs vonzás, amely a gravitációs erővel jellemezhető. Tömeggel rendelkező testek között fellépő kölcsönhatást Newton fogalmazta meg 1686-ban.

 Cavendish torziós szálra egy tükröt és egy pálcát erősített, és arra szimmetrikusan két m tömegű testet.  Ezt követően r távolságra M tömegű testet helyezett el.  A gravitációs erő hatására a torziós szál elcsavarodott.  Az elcsavarodás szögét a torziós szálon lévő tükörre vetített fénysugár segítségével mérte.  Ebből kiszámolta a gravitációs erőt, és az M-et, m-et, r-t megmérte. Így meghatározható a gravitációs állandó.

Határozd meg a Föld tömegét, ha sugara 6367 km és a gravitációs állandó 6,67· N·m 2 /kg 2 ! A Föld tömege: 6·10 24 kg Adatok: Képlet: Számolás: Válasz: ?

Határozd meg a Nap tömegét, ha a Nap-Föld távolság 150 millió km, a keringési idő 1 év, a gravitációs állandó 6,67· N·m 2 /kg 2 ! A Nap tömege: 2·10 30 kg Adatok:Képlet: Számolás: Válasz:

Az 1500 évig igaznak hitt geocentrikus világképről – a méréstechnika fejlődésével egyre szaporodó ellentmondások miatt – kiderült, hogy hibás, mert alapfeltevése téves. Az első, az egyház által is elfogadott világkép Ptolemaiosz nevéhez kapcsolódik. Alapgondolata az volt, hogy a világmindenség középpontjában a Föld áll, és körülötte kering az összes égitest.

Mivel a geocentrikus világkép szempontjából a bolygók mozgása szabálytalannak tűnik, Ptolemaiosz excentrikus körök és epiciklusok egész rendszerét dolgozta ki magyarázatként.

A heliocentrikus világkép Kopernikusz nevéhez kapcsolódik:  A Nap foglalja el a központi helyet a világban, és körülötte körpályán keringenek a bolygók.  Az állócsillagok mozdulatlanok, napi mozgásuk látszólagos, és csak a Föld forgásának következménye.

A bolygómozgás törvényeit Kepler határozta meg:  A bolygók olyan ellipszispályán keringenek a Nap körül, amelyek egyik gyújtópontjában a Nap található.  A bolygók vezérsugara egyenlő idők alatt egyenlő területeket „súrol”. Ez azt jelenti, hogy a bolygók napközelben gyorsabban mozognak, mint a Naptól távolabb.  A bolygók keringési időinek négyzetei úgy aránylanak egymáshoz, mint az ellipszispályáik nagytengelyének köbei.

A mesterséges égitestek pályája és mozgása attól függ, hogy milyen magasra juttatták fel, és itt milyen irányú és nagyságú sebességgel indították el az égitest mozgását:  a mesterséges hold a Föld körül kering,  a mesterséges bolygó Nap körüli pályán mozog,  a csillagközi szonda elhagyja Naprendszerünket.

A Voyager II. űrszonda pályájának tervezésekor a bolygók gravitációs hatását is figyelembe vették. A gravitációs hintamanőver egy égitest gravitációs mezejének felhasználása egy űrszonda pályájának megváltoztatására. Segítségével kevesebb üzemanyag árán, rövidebb idő alatt juthatnak el a Naprendszer távolabbi pontjaira.

Indítás: Az első magyar műhold elfér a kezünkben: kisebb és könnyebb egy dobozos tejnél, napenergiával működik, és kevesebbet fogyaszt, mint egy mobiltelefon. Képes üzeneteket továbbítani a világűr szélsőséges körülményei között is, miközben gyorsabban száguld egy puskagolyónál.

Válasz:Amikor a lift egyenletesen mozog a súlyunk ugyan annyi, mintha nyugalomban lennénk. Ha a lift függőlegesen felfelé gyorsul, a súlyunk több lesz, ha lefelé gyorsul, a súlyunk csökken. Kérdés:Változik-e a súlyunk a liftben? Kérdés:Miért mozog az űrállomás azt követően is, hogy leállították a rakétáit? Miért marad Föld körüli pályán az űrállomás? Válasz:A tehetetlenség és a közegellenállás hiánya miatt az űrállomás megtartja sebességét. Földkörüli pályán a Föld gravitációs vonzása tartja. Mivel csak a nehézségi erő hat rá, a súlytalanság állapotában van.

Az első magyar műhold a MASAT km magasságban kering a Föld körül. Mennyi a sebessége? A Föld sugara 6400 km, a gravitációs állandó 6,67· N·m 2 /kg 2 ! A MASAT-1 műhold sebessége 7,5 km/s=27000 km/h. Adatok:Képlet: Számolás: Válasz:

Az első magyar műhold a MASAT km magasságban kering a Föld körül. Mennyi idő alatt kerüli meg a Földet? A Föld sugara 6400 km, a gravitációs állandó 6,67· N·m 2 /kg 2 ! A MASAT-1 műhold 101 perc alatt kerüli meg a földet. Adatok:Képlet: Számolás: Válasz:

 Lineáris törvénye Lineáris törvénye  Tapadási súrlódás Tapadási súrlódás  Csúszási súrlódás Csúszási súrlódás  Közegellenállás Közegellenállás  Gravitációs erőtörvény Gravitációs erőtörvény  Kepler I. törvénye Kepler I. törvénye  Kepler II. törvénye Kepler II. törvénye  Kepler III. törvénye Kepler III. törvénye

A rugalmas erő egyenesen arányos a rugalmas test hosszváltozásával, de a hosszváltozással ellentétes irányú. Az arányossági tényező a rugóállandó.

A tapadási súrlódási erő maximális értéke egyenesen arányos a felületeket merőlegesen összenyomó erővel, az arányossági tényező az érintkező felületek minőségére jellemző tapadási súrlódási együttható.

A csúszási súrlódási erő egyenesen arányos a felületeket merőlegesen összenyomó erővel, az arányossági tényező az érintkező felületek minőségére jellemző csúszási súrlódási együttható.

A közegellenállási erő egyenesen arányos a közeg sűrűségének, a homlokfelület nagyságának, valamint a közeg és a test egymáshoz viszonyított sebességnégyzetének szorzatával, az arányossági tényező a közegellenállási tényező fele.

Bármely két test kölcsönösen vonzza egymást olyan erővel, amelynek nagysága a testek tömegének szorzatával egyenesen és távolságuk négyzetével fordítottan arányos.

A bolygók olyan ellipszispályán keringenek a Nap körül, amelyek egyik gyújtópontjában a Nap található.

A bolygók vezérsugara egyenlő idők alatt egyenlő területeket „súrol”. Ez azt jelenti, hogy a bolygók napközelben gyorsabban mozognak, mint a Naptól távolabb.

A bolygók keringési időinek négyzetei úgy aránylanak egymáshoz, mint az ellipszispályáik nagytengelyének köbei.