Internet és biztonság Közérthetően az internetről és annak veszélyeiről A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület tájékoztató, felvilágosító.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Advertisements

Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Az internet veszélyei gyermekeinkre
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
 Jób 30:9 És most ezek gúnyolódnak rajtam, ezek fecsegnek rólam.  Zsolt 1:1 Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek.
Mit csinálsz a szobádban
Közösségi portálok használata
Játék, letöltés... Van –e élet a neten ezeken túl?
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
A mi generációnk nem lesz híres semmiről, Soha nem mondja majd senki, hogy Mi vagyunk az emberiség csúcsa. Tévedés, az igazság az, hogy A generációnk.
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
A Kék Vonal Internet Helpline tapasztalatai
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Biztonságosabb Internet
Magyar Tudományos Akadémia
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Adatbiztonság, Internetbiztonság
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Közösségi hálók Központi helyen aggregálva az ismerősök a Windows Liveról, Facebookról és Twitterről Csoportok Hogy még könnyebb legyen kiszűrni a.
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
Közösségi oldalak használata
Szülői feladatok és eszközök a mai internetes és mobil fenyegetések világában Rakoncza Zsolt Norton lakossági és kisvállalati üzletágvezető.
Gyermekek a Facebookon Cseh Gabriella Budapest Szeptember 25.
Digitális világ – interaktív táblán
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
Mire jó az internet? Kommunikáció a családdal, a barátokkal Elérhető információ és szórakozás Tanulási, ismerkedési, és felfedezési lehetőségek lehetőségek.
Dr. Péterfalvi Attila: A NAIH internetes gyermekjogi projektje Balatonalmádi, szept.27.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Gyerekem a városban avagy amit Önök nem tudnak Miskolc Városi Diákönkormányzat Diákjogi – és Érdekvédelmi Bizottság.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Kinek hogyan segíthet? Motivációs üzenetek a társadalom különböző szegmensei számára.
Kapcsolataim a neten. Bemutatkozás a virtuális világban – magunkról a Facebook-on.
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
Internet a családban Székely Levente –
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Átalakuló fenyegetettségek az informatika világában Kristóf Csaba Biztonságportál, főszerkesztő.
Készítette: Pálinkás Petra
Készítette: Kovács Antónia
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
ADATVÉDELEM, ADATBIZTONSÁG Készítette: Horváth Tünde.
Tartalomszűrési tapasztalatok Márton Iván REGINA
MALWARE Készítette: Borsi Rebeka. MI AZ A MALWARE? Angol mozaikszó → MALicious + softWARE Mindig adatcserével jönnek Típusai: trójai, vírus, féreg, kémprogram,
Felhőalapú adattárolás Hogy tárolhatunk adatokat „felhő” szolgáltatás segítségével?
A Biztonságos Böngészés Program március. 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
Érd utol a gyerekedet! szeptember Készítette: Dr. Detrekői Zsuzsa.
Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.
A Nemzetközi Gyermekment ő Szolgálat biztonságos internet oktatási programjának tapasztalatai Nagyváradon.
Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.
– Letölthető változat –
Tanuló neve:Faragó Dominik János Felkészítő tanár:Győri Tamás
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Az internet veszélyei Készítette:Lőrincz Mercedes
Netezz biztonságosan! Köszönt Benneteket a
„Biztonságban lenni nem kell félnetek jó lesz” Alföldi István
Előadás másolata:

Internet és biztonság Közérthetően az internetről és annak veszélyeiről A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület tájékoztató, felvilágosító programja Dellei László és Könnyid István

Safer Internet célja Tájékoztatás Megoldások keresése Gyerekeknek és felnőtteknek

Bemutatkozás „Miről NEM lesz szó” „Közvélemény kutatás” Biztonságosabb Internet program előadása Fő üzenetek Keresztény „vonal”? Gondolatébresztők, arany középút? Beszélgetés, tapasztat/vélemény megosztás Miről lesz szó?

Mi az internet Internet főbb szolgáltatásai: levelezés, játékok, letöltés, vásárlás, stb. Informatikai higiénia (vírusirtó, tűzfal, legális szoftverek, frissítés) Jelszavak Kártevők a neten Szerzői jogok Spam, adathalászat Online játékok (Netezési szokások, függőség?) Szeretet, boldogság Miről nem lesz szó

Internet a XX. század vívmánya Az internetnek sokkal több előnye van, mint kockázata! Az internet kitűnő terep a tanulásra, és a szabadidős tevékenységekre. Bátorítsa gyermekét az internet tudatos használatára, és minden pozitív lehetőség felfedezésére!

… de veszélyes is lehet! Az internet elérhető megengedhető anonim kényelmes gátlástalan menekülést nyújt

Önök szerint hány éves korban kezdik a gyermekek a rendszeres internetezést? Tiszában vannak a gyermekeitek internetezési szokásaival? Melyek a legnagyobb kérdések, problémák, kihívások, amelyek foglalkoztatják önöket a gyermekek internetezésével kapcsolatban? „Közvélemény kutatás”

Mondjatok olyan internetes, közösségi oldalt vagy alkalmazást, amit használtok, ami most divatos „Közvélemény kutatás”

Minden negyedik fiatal elismerte, hogy stresszt okoz nála a különböző üzenetközvetítők folyamatos használata; A megkérdezettek húsz százalékánál támadtak iskolai gondok amiatt, hogy túl sokszor nyúlt a mobil után; A felük elismerte, hogy telefonja gyakran eltereli a figyelmét a házi feladatról; Tizenhét százalékuk azt kifogásolta, hogy barátaival túlzottan lerövidültek a valódi kontaktusaik; A résztvevő gyerekek majd egy tizede annyit használja okostelefonját, hogy az már a szenvedélybetegség kialakulásának kockázatával fenyeget; Forrás: MNO cikk a németországi Mannheim Egyetem napokban publikált felmérése a nyolc és tizennégy év közötti fiatalok okostelefon-használati szokásairól „Egy virtuális szigeten, magányosan fogunk éldegélni”

És mondd, apa, bevált az iPad, amit tőlem kaptál a születésnapodra?

korábban intenzívebben agresszívebben Netezési szokások

Hogyan használják a diákok a közösségi médiát? a 12–17 éves amerikai diákok 73%-a használja a szociális médiát (2013) 25 év alatti németek 98%-a (2014) az iskolákban, ahol tiltják a mobil használatát, 63% mégis használja 62%: hírek közösségi médiából 17%: információk „nehéz” témákról (pl. drogok) Dr. Veszelszki Ágnes előadása forrás: [ ]

Technológia környezetünk A 2010-es top 10 munkakör 2004-ben nem létezett Amit elsőben tanulnak az egyetemen harmadévre elavul 50 millió tweet naponta, 600 db másodpercenként 31 milliárd Google keresés havonta, 7 éve 3 milliárd volt Napi 7 milliárd smst küldünk, 20 éve küldtük az elsőt Olyan munkára kell felkészülniük, ami még nem létezik, olyan technológiákra, amik még nem találtak fel, olyan problémák megoldására, melyek még nem merültek fel.

A leghatásosabb védelem

Akik a legkiszolgál- tatottabbak

- Mond csak drágám! Mit csinál ilyenkor otthon a fiad? - Számítógépezik. Ott legalább jó helyen van, nem csavarog... Akik a legkiszolgál- tatottabbak

A számítógép a lakás központi helyén legyen, NE egy zugszobában! TVInternet szokások Kezdeményezzünk beszélgetést az internettel kapcsolatban! Az internetezés alkalmanként lehet közös program is! Kontroll = 1

Böngészés (szörfölés) Kedvencek mappa Szülői felügyelet Tartalomszűrés

Böngészés (szörfölés) … meglepő találat! Egy ártalmatlan kulcsszó...

Chat ▌Csatornák nem titkosítottak ▌Fájlok küldése/fogadása ▌Fantázia nevek mögé rejtőzés Mások is olvashatják, bizalmas információkat NE ossz meg! Károkozók kerülhetnek a számítógépre, adatbiztonsági kockázat! Veszélyes lehet az idegenekkel való találkozás (pedofilok, drogdílerek, szekták,...) Könnyű ismerkedni, DE...

Chat A gyermek naiv és hiszékeny! Egyetlen beszélgetés („kérdezgetés”) Egyetlen beszélgetés („kérdezgetés”) Mikor jönnek haza a szüleid? Van mobilod? Ki vigyáz rád? Milyen házban? Hol laksz? Egyedül vagy? Van testvéred? Talizunk? kiszolgáltatottság

Chat

Internetes pedofília ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ ▌ismerjük meg virtuális barátait Mit tehetünk? ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ ▌beszélgessünk a gyermekkel ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ ▌ ”NE ÁLLJ SZÓBA IDEGENNEL!” ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ ▌rendszeresen ellenőrizzük adatlapját

Képek és webkamerák A fénykép Személyes adat Örökre a neten maradhat Örökre a neten maradhat Manipulálható Bennünket minősít, azonosítanak vele Bennünket minősít, azonosítanak vele Kitárt kapu A webkamera Használat után kikapcsolni! Használat után kikapcsolni! Szolid, pozitív kép Bárki láthatja! Fb. napi 350 millió fotó, Snapchat: napi 400 millió

Selfie edzőteremben, cuki állattal, hírességgel, mintha aludnék, várandós vagyok, autóban, csücsörítés (duckface), ágyban feküdve, evés közben, fürdőruhában, fürdőszobában, alsóneműben, stb.

Sexting

▌Bárki láthatja (új „célközönség”) „Amerikai tizenévesek több mint egynegyede küldött már magáról meztelen fotót” „ A lányok általában tizenkét évesen küldenek először ilyen fotót magukról.” Sexting Sexuális tartalmú szöveges, képes vagy mozgóképes üzenetek ▌Önmagukról készített (fél)meztelen, erotikus kép ▌Mobilról internetre

Közösségi hálózatok Nyilvános profilok Túl informálás (szóban, fotókkal) Naivság, hiszékenység (látatlanban lájkolás)

Álompasi

Virtuális zaklatás Minden negyedik gyermeket érinti! SMS, , fórum bejegyzés,.. Elkövetők többsége: fiatalkorú! Fele-fele arányban fiúk és lányok Többség: jó heccnek tartja Mások: bosszúból vagy aljas szándékból TELJES TUDATLANSÁG!

Elektronikus zaklatás CYBERBULLING -Elsősorban tinédzserek -Egyének, csoportok -Mobilon, interneten -Fenyegetés, megalázás, becsmérlés, megfélemlítés, fotó- és profiltorzítás stb.

pa2b81M&feature=player_embedded&list =PLFm3vX8tRy9On0QV_7Wpi0RE4lPX5Nq EY Elektronikus zaklatás CYBERBULLING

Mi a megoldás? ▌ Ne válaszoljunk a zaklató üzenetekre! ▌Ne is töröljük, mert bizonyíték lehet! ▌Ha lehetséges, blokkoljuk a küldőt! ▌Szükség esetén hatóság!

Virtuális zaklatás Sose a gyereket okolja azért, ha valaki zaklatja, fenyegeti. Inkább együtt keressenek rá megoldást, és akadályozzák meg annak ismételt előfordulását. Ne büntesse a gyereket azzal, hogy elveszi a mobilját vagy tiltja az internethasználatot, ha zaklatás áldozatává válik. Próbálja meg beazonosítani az elkövetőt, és rávenni arra, hogy fejezze be. Lépjen kapcsolatba a zaklató szüleivel, iskolájával. Együttesen beszéljék át a problémát. Ha a zaklatás mértéke nem csökken, vagy veszélyes fenyegetéssé alakul, mindenképpen értesítse a rendőrséget.

Okostelefonok

Mobil biztonság

Unicef HelpAPP - Bántják a gyermekét? - Veszélyben érzi magát? Egy gombnyomással segítséget hívhat! (akár a gyermek pontos GPS helyzetét is továbbítja Önnek)

INTERNETFÜGGŐSÉG Lépj ki

Szűrőprogramok IPCop Monowall Shorewall Endian Tűzfalak beépített tartalomszűrővel NETGEAR Live Parental Control TP-LINK Content Filtering Dlink Acces Control LinkSys Parental Controls Routerek beépített tartalomszűrővel Dolphin Knight Windows Live Család- biztonság Kaspersky Internet Securty Symantec Norton Family Tartalomszűrő szoftverek

Kontroll Eszközök A Microsoft ingyenes, a Windowsba épített „Szülői Felügyelet” funkció, Norton Family használata (egy része ingyenes),  Monitorozható és korlátozható minden webes tevékenység  Még a mobilon történő is. (Norton mobil app. Innen letölthető)Innen Ingyenes vírusvédelem használata, Otthoni wifi routeren, vagy tűzfalon és/vagy böngészőben tartalomszűrés és használati időkorlát illetve monitorozás bekapcsolása, A Mobil eszköz tartózkodási helyének monitorozása. Tudatosító eszközök (Help App)

Norton Family

Windows phone really?

Tanácsadás gyerekeknek és fiataloknak, akik káros, veszélyes tartalmakkal, vagy zaklatással találkoznak az interneten. Hívj minket! – (ingyenes, előtag nélkül hívható) Írj nekünk! – Csetelj velünk! – chat.kek-vonal.hu Segítünk! Káros és illegális tartalmak bejelentése. Hova fordulhatnak?

Magyarországi szervezetek Tájékoztatás, népszerűsítés Tanácsadás 0-24-ig Káros tartalmak bejelentése

Hasznos oldalak biztonság szabályai eszközök gyermek oldal jogok ismertetése elleni védelem rossz élmények kezelése biztonságos internet program oldala tartalmak bejelentése biztonsági központ prezentációk netezés alapjai a nettel játékos formában

1. Fedezze fel gyermekével közösen az internetet! 2. Használja az internetet Ön is! 3. Állapodjon meg gyermekével az internethasználatra vonatkozó szabályokban! 4. Hívja fel gyermeke figyelmét a személyes adatok körültekintő kiadására! 5. Beszéljen gyermekével az online-ismeretségekkel történő valós találkozás kockázatairól! 6. Beszéljen gyermekével az interneten található tartalmak valóságtartalmáról! 7. Tanítsa gyermekét a helyes netikettre! 8. Legyen nyitott, tájékozódjon gyermeke internethasználatáról! 9. Ne legyen túl kritikus gyermeke internetes felfedezőútjaival kapcsolatosan! 10. Ne feledje: Az internetnek sokkal több előnye van, mint kockázata! részletesen itt: Összefoglalás

Fő üzenetek Az internet jó Van, lesz ilyen probléma (itt Magyarországon! Katolikus iskolákban is!) Szülők felelőssége elsődleges Nem lehet a gyermekeket/fiatalokat magukra hagyni Beszélgetés, beszélgetés, beszélgetés… Kontroll! Tudatosítás Felelőség tudatosítása Ha megtörténik a „baj”, hova fordulhatnak, kitől kérhetnek segítséget Internetezés helyett: Közös programok, közösségi programok, sport, stb. Keresztény „vonal” ? Gyermekek agyi fejlődése Biztos út párhuzam Közösség Önnevelés Pure Fashion / Pure Challenge Gondolatébresztőnek

Tanácsok szülőknek Szoros KAPCSOLAT a gyermekekkel Minőségi és MENNYISÉGI IDŐ gyermekekkel Figyeljünk rá! Az arcára van írva, hogy mit lát! Használjunk szűrőprogramot. Kontroll! Állítsunk fel szabályokat Vágykeltés késleltetése… Multitasking (halmozott médiafogyasztás) elkerülésre Ne neveljünk „kütyüs” gyerekeket Önnevelés…

Hogyan találjuk meg az arany középutat? tiltás szűrés, ellenőrzés ráér még elkezdeni később életkornak megfelelő körülmények biztosítása nem kell „kütyü” még normális, átlagos keresztény „burok” strukturálatlan idő (unatkozás?) közösség, személyközi kapcsolatok fontosak egyedüllét (magány?) több testvér egy szobában szemérmességre nevelés sokat játsszon a gyerek olvasson sokat a gyerek szabadság levéltitok, magánszféra ne maradjon le semmiről fejlesztés jó, fontos kiszorul a közösségből függőség lássa, készüljön fel milyen a valódi világ strukturált idő (sok különóra/sport) nem kell virtuális élet társasági lét önálló szoba prüdéria de ne interneten, ne videojátékkal de ne az interneten, ne kütyün

Nézőpont kérdése: A mi generációnk A mi generációnk nem lesz híres semmiről Soha nem mondja majd senki, hogy Mi vagyunk az emberiség csúcsa Tévedés, az igazság az, hogy A generációnk egy hiba volt. Azt gondolni, hogy Tényleg sikeresek leszünk Hiábavaló. És tudjuk, hogy Csak pénzért és hatalomért élni Az, ahogy a dolgok mennek. Szeretni, tisztelni, kedvesnek lenni Hülyeség. ujnemzedek.hu/kivagy/1081/14_eves_srac_irta_a_szazad_legfontosabb_verset.html Elfeledkezni a régi időről Nem lesz könnyű, de megpróbáljuk. A világot jobbá tenni Olyasmi, amit soha nem tettünk. A feladás A megoldásunk a problémákra. A kemény munka: Ez egy vicc Tudtuk, hogy Az emberek azt mondják, nem térhetünk vissza. Ez igaz lehet, Ha csak át nem fordítjuk a dolgokat. (Most olvasd lentről felfelé) Jordan Nichols

Internet és biztonság Biztonságos internetezést kívánva köszönjük a figyelmet! Dellei László és Könnyid István

otthonaneten.hu témák videojatekok-mogott/