Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, 2015. szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Digitális világ 4. foglalkozás Mobilfónia 1. Eszközök, lehetőségek.
Fény és hőmérséklet az iskolában Készítette: Kiss Marina 8.c, Tóth Eszter 8.c, Imeli Áron 11.c.
NEKIK MÁR CSAK GYEREKJÁTÉK Felmérés az internetező gyerekekről A Piackutatás Napja május 5.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Internet alapú tanulás vidéki térségben. Székelyföldi tapasztalatok Kiss Adél Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat, Csíksomlyó.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
3 perc Tanári tevékenység Tanulói tevékenység Munkaforma • Bevezető • A pedagógus felvázolja a tanóra témáját. • Aktív figyelem • Frontális osztálymunka.
VI. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” szeptember 26–28. Balatonalmádi Dr. Biró A. Zoltán Sapientia Erdélyi.
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
VI. Interaktív Tábla Konferencia
Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.
2.3 alszekció: Korszerű kommunikációs és információs eszközök alkalmazása az oktatásban Kárpáti Andrea, ELTE TTK
Közösségi internethasználat Nyitrai Erika ELTE IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tsz. tanársegéd.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Az e-banking távlatai 1117 Budapest, Pázmány sétány 1/a / 6827
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Wireless Home Gateway Handover és roaming kérdések Készítette: Tóth Balázs Viktor.
A magyar háztartások fizetési szokásai
Internetes források alapján készítette:
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
K&H trambulin tapasztalatok
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Szülői feladatok és eszközök a mai internetes és mobil fenyegetések világában Rakoncza Zsolt Norton lakossági és kisvállalati üzletágvezető.
Digitális világ – interaktív táblán
Közösségi oldalak: újabb aspektusok a kapcsolatokban Dr. Kósa Éva PPKE, BTK, VJK Internet konferencia Szeptember
Digitális világ MediaSmart Hungary.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.
Médiapolisz lakói III. Dr. Antalóczy Tímea Dr. Szabó Andrea VII. Nemzetközi Médiakonferencia, IX. 25. Közélet, közérzet.
Kósa Éva : VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Médiapolisz lakói I. Közvetítő faktorok.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Szülői vélemények gyermekeik tévénézési szokásairól
Fiatalok motiválása a véleményformáló diáksajtósok bevonásával
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
TIOP február 2.. TIOP 1.1.1/09 Tanulói laptop Támogatás összege: Ft Pályázat időtartama: május 1. – március 1.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
AZ ELKÖVETKEZŐ ÉVEK LEGFONTOSABB TRENDJEI: Hagyományos TV helyett - streaming, - intelligens gépek és polgárok - városok - gondolatátvitel.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Internet a családban Székely Levente –
Péterfi Rita Országos Széchényi Könyvtár Budapest Könyvtárhasználati szokások alakulása a számítógép- és internethasználat tükrében avagy.
LEGO Dacta program.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
Mennyire modern a hazai elit?. 2 Mennyire modern a hazai üzleti elit… … információszerzésben? … médiafogyasztási szokásaiban? … életmódjában?
Hogyan viszonyulnak a hetedik osztályos diákok a klasszikus zenéhez és az ének-zeneórákhoz? Janurik Márta Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
Fanta TrendRiport: Kultúra ‐ és médiafogyasztási szokások a fiatalok ko ̈ rében Hogyan beszéljen egy márka a tinédzserekhez? Kreatív konferencia.
Hangosabban vagy figyelmesebben ? A fogyasztó és a telekommunikációs üzenetek változása.
ZENEALATTI Halljuk, vagy hallgatjuk is? Székely Levente –
Tényleg romkocsmákban merengenek? KREATÍV Milliók és ezer fők fő ≈ fő Forrás: Target Group Index Hungary - TGI –H 2012.
Gyerekek a hálón – gyerekek a hálóban? VIII. Nemzetközi Médiakonferencia A média hatása a gyerekekre és a fiatalokra szeptember 29 – október 1. Balatonalmádi.
Érd utol a gyerekedet! szeptember Készítette: Dr. Detrekői Zsuzsa.
Tudja-e befolyásolni a Gyermekvédelmi Internet- kerekasztal tevékenysége a média gyermekekre és fiatalokra gyakorolt hatásait? VIII. Nemzetközi Médiakonferencia.
Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.
A Nemzetközi Gyermekment ő Szolgálat biztonságos internet oktatási programjának tapasztalatai Nagyváradon.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
A tévés főműsoridő a célkeresztben Látogatottsági adatok után már nézettségi adatok?! Mester Sándor [origo] értékesítési igazgató T-Online Magyarország.
Digitális ifjúság Andok Mónika (PPKE) Új utak – a protestáns etika
3. osztályban.
Flip-It! Online kurzus mentor szemmel
Matokos, avagy okoseszközök matematikaórán
Előadás másolata:

Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól avagy van-e új a nap alatt?

„BEMELEGÍTŐ KVÍZ” a 2015-ös kutatás eredményeiből goo.gl/T04N4e

Kérdőíves kutatás 7. és 11. osztályosok körében, (n=2464 fő) Fókuszcsoportos kutatás 3., 7. és 11. osztályosok körében Adatfelvétel: május - szeptember A kutatásról

10 állítás

TELEVÍZIÓ 1 Van a saját szobájában 61% 65% 7.osztály 7.osztály  11.osztály 11.osztály  2013-hoz képest még inkább láthatóvá vált a fiataloknak az a csoportja, akik nem néznek TV-t. Akik hétköznap több mint 3 órát néznek TV-t 21% 15% Akik egyáltalán nem néznek TV-t 3% 13%

11.osztály MOBIL ESZKÖZÖK 2 (Saját) okostelefon 7.osztály 90% 95% 2015-re lényegében befejeződött a fiatalok „okostelefonizációja”. De a digitális szakadék továbbra is létezik, csak átalakul(t)…

MOBIL ESZKÖZÖK 3 A leg- dinamikusabb növekedés a (saját használatban lévő) tablet-ek területén volt 2013 és 2015 között.

OKOSTELEFON 4 Mikor kapta az első mobiltelefonját? 9 éves 10,5 éves 7.osztály 7.osztály  11.osztály 11.osztály  Az okostelefonjaikon keresztül (eltérő mértékben és lehetőségekkel ugyan, de) folyamatosan online állapotban vannak a fiatalok. Az offline és az online határai lényegében eltűntek. Havi átlagos telefonköltés (medián) 2000 Ft 3000 Ft Mobil internet-csomaggal rendelkezik 46% 68%

„ONLINE-LÉT INDEX” 5 1.Asztali számítógép vagy laptop a háztartásban 2.Asztali számítógép vagy laptop saját használatban 3.Otthoni internet hozzáférés + wifi 4.Táblagép a háztartásban 5.Saját használatú táblagép 6.Saját okostelefon 7.Mobil internet-csomag az okostelefonhoz 8.Játékkonzol a háztartásban A családi társadalmi státusza és jövedelmi viszonyai határozzák meg elsősorban az index értékeit.

OKOSTELEFON AZ ISKOLÁBAN 6 A két korosztályban eltérő irányú folyamatok zajlottak le 2013 és 2015 között. Lehet, hogy egyre több általános iskola kezdett el foglalkozni a kérdéssel?

MIT (NEM) TUDNAK/CSINÁLNAK A SZÜLŐK? (csak 7. osztályosok) 7  Akinek a szülei sokat vagy nagyon sokat tudnak arról, hogy a gyerekük mire használja az okostelefonját.63%  Akinek a szülei sokat vagy nagyon sokat tudnak arról, hogy a gyerekük mire használja az internetet.62%  Akivel a szülei gyakran vagy néha beszélnek arról, hogy mit csinál az interneten10%+36% Átlagosan 10-ből 4 fiatal továbbra sem kap aktív segítséget a szüleitől az internet-használatával kapcsolatban.  

8 SZÜLŐI SZABÁLYOZÁS ÉS KONTROLL (csak 7. osztályosok) Továbbra is nagyon sok fiatal „fogyaszt médiát” minimális szülői kontroll nélkül.

9 ISKOLAI MEDIÁCIÓ / A TANÁR SZEREPE (csak 7. osztályosok) A pedagógus mediáció jelentősége érdemben nem változott, sőt csökkent…

NEGATÍV TAPASZTALATOK (csak 7. osztályosok) 10 Fejet homokba dugni: nem lehet Pánikot kelteni: nem kell

+1 Milyen gyakran fordul veled elő, hogy úgy érzed muszáj elővenned a telefonodat, hogy megnézd történt-e valami érdekes? (pl. üzenetet kaptál, megosztottak veled valamit, stb.)  gyakran ritkán soha  30%36%34%

Köszönöm a figyelmet!