A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Fiatal vállalkozók hete Üzleti tervezés, marketing a gyakorlatban – ötletek a sikerességhez Nyíregyháza, PRIMOM november 19.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Energia konferencia Székesfehérvár 2008 Dr. Tiborcz Péter Fejér Megyei Önkormányzat alelnök.
Alsó-Ausztria Gazdasági Stratégiája RECOM hálózati találkozó – gazdaság/ innováció - Győr, Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Foglalkoztatás-politika
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
Desztináció-marketing
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A tudás szerepe a járműiparban – bevezető gondolatok
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Előadás másolata:

A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET

Az utóbbi években történt kutatásaink EFQM Benchmarking Területfejlesztés Területmarketing Oktatásfejlesztés Önfenntartó falu Új oktatási irányok (engineering, pedagógia) Globális és helyi vállalati gazdaság SALGÓTARJÁNI INTÉZET

Mi történik a világgazdaságban 1.Egyszerre van jelen: A gazdasági növekedés A verseny A válság 2.Egyszerre van jelen: A globális gazdaság A helyi gazdaság A redisztribuciós gazdaság 3.Világosan látszik, hogy a helyi jólét záloga: A helyi (térségi) érdekek érvényre juttatása A globális, a helyi és a redisztribuciós gazdaság összehangolása révén SALGÓTARJÁNI INTÉZET

Észak-magyarországot jellemző gazdasági nehézségek SALGÓTARJÁNI INTÉZET 1.A térség elmaradottságának ismérvei –Összeomlott ipari vonzáskörzetek –Kisvállalati túlsúly, rossz gazdasági szerkezet –A térség GDP-jének csökkenése –A mezőgazdaság visszavonulása –Gazdasági hálózatok kialakulatlansága –A pályázati rendszer gazdaságtámogató szerepe alacsony színvonalú –A képzett munkaerő hiánya –A lakosság létbizonytalanságának növekedése –Reformok, felülről jövő intézkedések kétes fogadtatása –Közösségek, hagyományos együttműködési formák lassú bomlása

2.Tudat – társadalmi tudat állapota –Állam szerepének túlértékelése –Az egyén gazdasági szerepvállalásának tisztázatlansága –A gazdaság, a vállalkozás szerepének ismeretével kapcsolatos hiányok –A közösségi együttműködés technológiáinak nem kellő ismerete 3.Oktatás –A helyi, alsószintű felzárkóztatást nem valósítja meg –A gazdasági ismereteket nem közvetíti –A vállalkozóvá válást nem támogatja –Kommunikációs készségeket alacsony szinten fejleszti –Nyelvtudás alacsony színvonalú –ICT tudás alacsony színvonalú SALGÓTARJÁNI INTÉZET Észak-magyarországot jellemző gazdasági nehézségek

1.Az önfenntartó gazdálkodás kényszere –Versenyképesség –Hálósodás –Tudás 2.Oktatás kényszere –Vállalkozás, gazdasági ismeret –Karrier-orientált egyénfejlesztés –Helyi természeti táj, és környezeti adottságok –Visszatérési lehetőségek 3.Együttműködés kényszere –Versenyszféra, civil szféra és az önkormányzatiság –Társadalmi – gazdasági struktúrák 4.Minőség és fenntarthatóság kényszere –Tervszerűség, szakszerűség és tudás felértékelődik –Menedzsment eljárások Az Intézet szerepe az elmaradottság felszámolásában SALGÓTARJÁNI INTÉZET Az Észak-Magyarországi gazdasági elmaradottság felszámolásában az Intézet az utóbbi években jelentős lépéseket tett. A jövőben alapvető feladatának tekintjük azon kényszerek közvetítését, amelyek a térség felzárkóztatásához szükségszerűek. Ezeket tételesen meghatároztuk a most befejezett két pályázatunkban és ezek irányába mutatnak a következő pályázataink is.

Új társadalmi-gazdasági megoldásokra van szükség a térségben MEGYEI INFORMÁCIÓS BÁZIS Teljes hiánya az aktivitások eldöntéséhez STRATÉGIA OKTATÁS 1.Társadalmi szemlélet 2.Nyelv 3.ICT TERÜLETI IRÁNYÍTÁS ÁTALAKÍTÁSA 1.Önkormányzat 2.Érdekeltség 3.Információ GAZDASÁGI MODELL 1.Világpiac, benchmarking 2.Helyi gazdasági stratégia 3.Fejlesztéstechnológia, tudás SALGÓTARJÁNI INTÉZET

Fejlődési pálya rövid távon SALGÓTARJÁNI INTÉZET

Fejlődési pálya hosszú távon 1.Oktatás, tudásfejlesztés 2.Hálózatfejlesztés 3.Új fajta hálózatok létrehozása –Helyi hálózatok –Globális hálózatok –Generációs hálózatok 4.Tőkebefektetés –Helyi –Import SALGÓTARJÁNI INTÉZET

A helyi fejlődés alapja: tudás 1.Tudásközvetítés: helyi főiskola 2.Tudás fogadás Önkormányzatok Vállalatok Rövid távon Hosszú távon 1.Tudásfejlesztés Általános iskola Középiskola Főiskola 2.Komplex hálózati tudás fejlesztés SALGÓTARJÁNI INTÉZET

A hálózati gazdaság értelmezése SALGÓTARJÁNI INTÉZET

A hálózati gazdaság értelmezése Részegységgyártás Alkatrész+részegység Összeszerelés Összeszerelés, komplettírozás Tervezés, pénz, piac, kutatás, minőség Alkatrész gyártás Hozzáadott érték Tudás komp- lexitás SALGÓTARJÁNI INTÉZET

Saját termelés Beszállítói termelés Összeszere- lés Kiszolgálás Hálózati technológia: tudásátadás Terv Beszállító Irányítás Saját termelés Össze- szerelés Piac Integrátori modell Beszállítói modell SALGÓTARJÁNI INTÉZET

Fejlesztési koncepció Főiskolai tudásközpont koncepció SALGÓTARJÁNI INTÉZET

A főiskola tudásalapjának integrálása a helyi gazdaságba 1.Szakmai ismeretek addicionálása 2.Tanári-hallgatói aktivitások 3.Fejlesztési stratégiák kialakítása és megvalósítása 4.ICT kapacitások kihasználása 5.Kapcsolati tőke integrálása 6.Helyi tudásbázis létrehozása és fejlesztése

A főiskola tudásalapjának integrálása a helyi gazdaságba (Megvalósítás) 1.A helyi gazdaságfejlesztés új alapra helyezése (Santa Borbála modell). Megyei Információ Bázis Helyben élő fiatalok bekapcsolása a fejlesztésbe 2.Wamsler oktató, kutató, fejlesztő bázis 3.Beszállítói klaszter fejlesztés 4.Helyi igényeket támogató iskolahálózat 5.Főiskolai tudásközpont

Fejlesztési koncepció Főiskolai tudásközpont koncepció (Santa Borbála) SALGÓTARJÁNI INTÉZET

Fejlesztési koncepció Főiskolai tudásközpont koncepció (Santa Borbála) SALGÓTARJÁNI INTÉZET PÁSZTÓ Helyi gazdaság Redisztribúció gazdaság Piaci gazdaság Főiskola Tudásspecifikált gazdaság