A gázok rendezetlen hőmozgást végző részecskékből állnak. A Brown-mozgás a porszemek, virágporok és más apró testecskék rendezetlen mozgása. Ezt az atomi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Üveges állapot Vázlat l Hőmérsékletváltozás, átren- deződés l T g meghatározás módszerei  fajtérfogat  fajhő  mechanika l T g értékét meghatározó.
Advertisements

Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Lapradiátorok hatásfokának vizsgálata és modellezése Készítette: Hetyei Csaba Mérőtárs: Vörös Zoltán Konzulens: Dr. Kiss Endre DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Műszaki.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
Összefoglalás. 1.) Csoportosítsd a felsorolt dolgokat aszerint, melyik anyag, melyik nem! labda, felhő, ünnep, gravitációs mező, nap, Nap, hétfő, szám.
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Minden test nyugalomban van, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg környezete meg nem változtatja mozgásállapotát. Az olyan vonatkoztatási.
Tűzterhelés. Az építmény adott tűzszakaszában, helyiségében jelen lévő és / vagy beépített éghető anyagok tömegéből és a fűtőértékből számított hőmennyiség.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
A Levegő összetétele.
Thermo °Comfort Fázisváltó Vakolat Ea: Hadas Attila magasép. mérn
1. témazáró előkészítése
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
A mozgás kinematikai jellemzői
Deformáció és törés Bevezetés Elasztikus deformáció – analógiák
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Egyszerű kapcsolatok tervezése
A közigazgatással foglalkozó tudományok
HŐTÁGULÁS.
A KINOVEA mozgáselemző rendszer használata
Az erő fogalma. Az erő fogalma Mozgásállapot-változásról akkor beszélünk, ha megváltozik egy test mozgásának sebessége, mozgásának iránya vagy mindkettő.
A sűrűség.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A gázállapot. Gáztörvények
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
Idojaras szamitas.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Pontrendszerek mechanikája
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Gázok és folyadékok áramlása
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
Izoterm állapotváltozás
Az energia.
Szerkezetek Dinamikája
A szilárd állapot.
Család és iskola Nevelés.
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
MŰSZAKI KÉMIA 1. TERMODINAMIKA ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
A légkör anyaga és szerkezete
AVL fák.
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Halmazállapot-változások
szabadenergia minimumra való törekvés.
Egymáson gördülő kemény golyók
Biofizika Oktató: Katona Péter.
Épületek egészségtana
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Emlékeztető/Ismétlés
A mérés
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Időjárás, éghajlat.
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

A gázok rendezetlen hőmozgást végző részecskékből állnak. A Brown-mozgás a porszemek, virágporok és más apró testecskék rendezetlen mozgása. Ezt az atomi részecskék rendezetlen mozgásának következményeként értelmezzük. A folyadékok és gázok spontán elkeveredése, diffúziója szintén a részecskék hőmozgásával értelmezhető.

A gázrészecskék rendezetlen hőmozgásuk során rugalmasan ütköznek egymással és az edény falával. A sebességváltozás lendületváltozást is jelent, amely erőhatást eredményez az ütköző részecske és a fal között. Ezt az erőhatást nyomásként érzékeljük. A részecskék által kifejtett nyomás függ:  a részecskék sebességétől,  a részecskék számától.

A gáz nyomása egyenesen arányos:  a részecskék térfogati sűrűségével (N/V),  a gáz abszolút hőmérsékletével (T).

Az izoterm ( T = állandó) állapotváltozásoknál a térfogatváltozással együttjáró részecskesűrűség megváltozása okozza a nyomás változását. Az izochor ( V = állandó) állapotváltozásoknál a részecskék rendezetlen hőmozgásának átlagos sebességváltozása okozza a gáz nyomásának változását. Az izobár ( p = állandó) állapotváltozásoknál a részecskesűrűség változását a hőmozgás átlagos sebességének változása egyenlíti ki, ezért marad állandó a gáz nyomása.

Az ideális gáz belső energiáját a részecskék rendezetlen mozgásából származó mozgási energiák összege adja. Az egy részecske egy szabadsági fokára jutó energia: Az N részecskéből álló gáz belső energiája: Szabadsági fokok: Egyatomos gáz:f=3 Kétatomos gáz:f=5 Többatomos gáz:f=6

41/1 Mekkora a belső energiája 1 molnyi normál állapotú egyatomos, illetve kétatomos gáznak? (R=8,314 J/mol·K) Válasz: Számolás: Képlet: Adatok: Az egyatomos gáz belső energiája: 3405 J A kétatomos gáz belső energiája: 5674 J

41/2 Becsüljük meg egy 4 m X 5 m X 3 m méretű szobában lévő levegő belső energiáját! Válasz: Számolás: Képlet: Adatok: A szoba levegőjének belső energiája: 15·10 6 J

41/4 Mennyivel változik meg 1 mol kétatomos ideális gáz belső energiája, ha hőmérséklete 3 K-nel növekszik? (R=8,3 J/mol·K) Válasz: Számolás: Képlet:Adatok: A gáz belső energiája 62,25 J-lal nő.

41/5 5 mol normál állapotú egyatomos ideális gáz belső energiája melegítés során 10%-kal nő. Mekkora a gáz hőmérséklete melegítés végén? Válasz: Számolás: Képlet:Adatok: A gáz hőmérséklete a melegítés végén: 27,3°C.

A gáz belső energiájának megváltozása egyenlő a gáznak termikus úton átadott Q hőmennyiség és a gázon végzett W mechanikai munka előjeles összegével: ΔE b =Q+W

Izobár állapotváltozásnál a gáz tágulási munkáját úgy számíthatjuk ki, hogy az állandó p nyomást megszorozzuk a ΔV térfogatváltozással: W=p ⋅ ΔV Izobár állapotváltozáskor a gáz egyidejűleg van környezetével termikus és mechanikai kölcsönhatásban. A gáz belső energiájának változását a gázzal közölt hőenergia és a térfogati munka együttesen idézi elő: ΔE b =Q−p ⋅ ΔV

Izochor állapotváltozáskor a térfogat állandóságából adódóan nincs térfogati munka. Izochor állapotváltozás során a gáz belső energiájának megváltozása: ΔE b =Q

Izoterm állapotváltozáskor a gáz hőmérséklete állandó. Így a gáz belső energiája nem változik. Izoterm állapotváltozás során a gáz belső energiájának megváltozása zérus, azaz: ΔE b =Q+W=0

Adiabatikus állapotváltozáskor a rendszer és a környezet között nincs hőcsere. Q=0 Adiabatikus állapotváltozás során a gáz belső energiájának megváltozása megegyezik a gázon végzett munkával: ΔE b =W

47/3 2 mol kétatomos, normál állapotú ideális gázt állandó nyomáson 27°C hőmérsékletre melegítünk. a)Mennyivel változott meg a gáz belső energiája? b)Mennyi hőt közöltünk a gázzal? Válasz: Számolás:Képlet: Adatok: A gáz belső energiája 1122 J-lal nőtt, a gázzal 1571 J hőt közöltünk.

47/4 Egyatomos gáz állandó nyomáson történő melegítése során a gáz 200 J tágulási munkát végzett. Mennyivel változott meg a gáz belső energiája? Mennyi hőt közöltünk a gázzal? Válasz: Számolás: Képlet: Adatok: A gázzal 500 J hőt közöltünk, belső energia 300 J-lal nőtt.

Kérdés:Miért fagy rá a kezünk a szénsavas patronra, amikor szódát készítünk? Kérdés:Előfordulhat-e, hogy egy gázt melegítünk (termikus kölcsönhatásban hőt kap), mégis lehűl? Válasz:Igen, abban az esetben, ha a folyamat közben a gáz több mechanikai munkát végez, mint amennyi hőt környezetétől kap. Ebben az esetben a hiányzó energiát a belső energiából fedezi, tehát lehűl. Válasz:A patronban nyomás alatt lévő szén-dioxid gáz van. Amikor szódát csinálunk, a gáz kiszabadul a patronból, kiterjed, és térfogati munkát végez. Ez a belső energia csökkenésével jár, a patron lehül.

Egy adott anyag fajhője megmutatja, hogy mekkora hőmennyiség felvételére vagy leadására van szükség ahhoz, hogy az 1 kg tömegű anyag hőmérséklete 1°C -kal változzon. A gázok fajhője nem csak az anyagi minőségtől, hanem a hőközlés módjától is függ. Izobár állapotváltozásoknál a gázok fajhője nagyobb, mint az izochor állapotváltozások esetén ( c p > c v ).

Kérdés:A tenger partvidékén sokkal kisebb a téli és a nyári hőmérséklet közötti ingadozás, mint kontinentális éghajlati viszonyok között. Miért? Kérdés:Egy szoba szellőztetése során hogyan változik meg a szoba levegőjének, és a szobában lévő szilárd anyagok és folyadékok belső energiája? Válasz:Mivel a p·V szorzat állandó a szobában lévő levegő belső energiája nem változik. A szoba tárgyainak belsőenergia- csökkenését a szobából távozó levegő viszi magával. Válasz:A víz fajhője sokkal nagyobb, mint a talajé, ezért lassabban melegszik fel, de lassabban is hűl le. Nyáron a lassabban melegedő víz a tengerpart környékén hűti, télen pedig a lassúbb lehűlés miatt melegíti a levegőt.

- Jean, hány fok van idebent? - 18 fok, uram. - És odakint? - 2 fok uram. - Jean, akkor legyen szíves nyissa ki az ablakot, és engedje be azt a két fokot is!

A mechanikai energia teljes egészében belső energiává alakulhat, belső energia nem alakulhat vissza teljes egészében mechanikai energiává. Termikus kölcsönhatás során mindig a melegebb test ad át energiát a hidegebb testnek. Az energiacsere folyamatának ez az iránya – magától, külső beavatkozás nélkül – nem megfordítható.

A hőtan második főtétele szerint másodfajú perpetuum mobile nem készíthető. A hőerőgépek energia- átalakító berendezések, a termikus energiát alakítják át mechanikai energiává. Hatásfokuk attól függ, hogy a bemenő energia hányad része válik hasznosíthatóvá. A gép Q M hőt vesz fel a kazánból és Q A hőt ad le a hűtőnek. A végzett hasznos munka: W=Q M -Q A A gép hatásfoka:

Kérdés:A hűtőszekrényt nem szabad szorosan a fal mellé állítani – a faltól legalább 5 cm-es távolságban kell elhelyezni. Nem célszerű éléskamrában sem üzemeltetni. Miért? Kérdés:A légkondicionáló berendezéseket az épületek külső falán helyezik el. Miért nem az épületen belül szerelik fel a légkondicionáló berendezéseket? Válasz:A légkondicionáló berendezés úgy működik, mint egy hűtőszekrény. Munkavégzés árán energiát von el belülről, de ennél több hőt ad át a külső környezetnek. Ha a hőt az épületen belül adná le, akkor nem hűtene, hanem fűtene! Válasz:A hűtőszekrény a hűtőtérből hőt von el, és ezt környezetének adja át, tehát fűt. A fűtőhatás miatt nem ajánlatos éléskamrában tartani, és utat kell hagyni a hűtőbordákról a meleg levegő távozásának.

 A szilárd, kristályos anyagok részecskéi szabályos kristályrácsban helyezkednek el.  A szomszédos részecskék között erős molekuláris vonzóerők működnek.  A szilárd testek részecskéi helyhez kötött rezgőmozgást végeznek.

Ha a szilárd testek melegítésekor a hőmérséklet eléri az olvadáspontot, akkor a részecskék egyre fokozódó rezgőmozgásának következtében a kristályrács összeomlik. A kristályos szerkezet megszűnik, a szilárd test megolvad. A test folyékony halmazállapotú lesz. A folyadékokban a részecskék között gyengébb, vonzó jellegű kohéziós erők működnek, amelyek lehetővé teszik, hogy a részecskék egymáshoz képest rendezetlenül elmozduljanak.

Párolgáskor és forráskor egyes folyadék részecskék képesek legyőzni az összetartó kohéziós erőt, és kilépnek a folyadékból. A részecskék közötti vonzó kölcsönhatás megszűnik. A gázrészecskék szabadon röpködnek. Rugalmasan ütköznek egymással, rendezetlen mozgásuk során betöltik a rendelkezésükre álló teret.

Energiabefektetést igénylő átmenetek:  olvadás (szilárd ⇒ cseppfolyós),  párolgás, forrás (folyékony ⇒ légnemű),  szublimáció (szilárd ⇒ légnemű). Energiafelszabadulással járó átmenetek:  lecsapódás (légnemű ⇒ cseppfolyós),  fagyás (cseppfolyós ⇒ szilárd),  kristályosodás (légnemű ⇒ szilárd átmenet). A halmazállapot- változások az energiacsere iránya szerint két csoportba sorolhatók:

Olvadáspont (fagyáspont): az a hőmérsékleti pont, amelyen az olvadás és a fagyás folyamata végbemegy. Az olvadáspont függ az anyagi minőségtől és a külső nyomástól. Az m tömegű test megolvadásakor felvett vagy megfagyásakor leadott hőmennyiséget a Q=L o ⋅ m összefüggéssel számíthatjuk ki. Az L o az olvadáshő vagy fagyáshő, mértékegysége: J/kg).

Forráspont: az a hőmérsékleti pont, amelyen a forrás folyamata végbemegy. A forráspont függ az anyagi minőségtől és a külső nyomástól. Az m tömegű folyadék elforralásához szükséges hőmennyiséget a Q=L f ⋅ m összefüggéssel számíthatjuk ki, ahol L f a forráshő, mértékegysége: J/kg).

Kérdés:Hogyan gyorsíthatjuk meg a vizes ruha száradását? Kérdés:Miért csúszik a korcsolya a jégen és a síléc a havon? Válasz:A sítalpak és a korcsolya csúszását a csúszó felület és a hó vagy a jég között képződő vékony, megolvadt vízrétegnek köszönhetjük. A vízréteg elsősorban a súrlódásban felszabaduló hő hatására alakul ki, amit még a megnövekedett nyomás is elősegít. Válasz:  Kiterítjük, hogy nagyobb legyen a felülete.  Szabadban szárítjuk, hogy a szél elfújja a párát.  Napon szárítjuk, mert melegben gyorsabban szárad.

56/5 Egy termoszban lévő 400 g tömegű, 25°C hőmérsékletű vízbe 100 g tömegű olvadó jeget teszünk, majd a termoszt lezárjuk. Elolvad-e a termoszban a jég? Ha nem olvad el a jég, akkor mennyi marad belőle? Ha elolvad, akkor mekkora lesz a termoszban lévő víz hőmérséklete? Válasz: Számolás: Képlet: Adatok: A jég elolvad, a termoszban 4,05 °C hőmérsékletű víz marad.

56/6 Hőszigetelt edényben 400 g tömegű olvadó jég található. A jégre 100 g tömegű 100°C hőmérsékletű gőzt engedünk, majd az edényt lezárjuk. Termikus egyensúly kialakulása után mennyi lesz a hőmérséklet a termoszban? Válasz: Számolás: Képlet: Adatok: Az edényben 63,6°C hőmérsékletű víz marad.