A FEJLESZTÉSPOLITIKA HOZZÁJÁRULÁSA A TERÜLETI KOHÉZIÓHOZ BALÁS GÁBOR HÉTFA KUTATÓINTÉZET 2016. MÁJUS 25, FEJLESZTÉSPOLITIKAI AKADÉMIA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
A fejlesztési források szerepe a leszakadó térségek dinamizálásában A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 25. Lőcsei.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Ugrás az első oldalra Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Baranya Megyei Önkormányzat
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
Kiváltás projektszemmel, a jövő
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Az új Magyarország Fejlesztési Terv ( ) Dr. Aubert Antal.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Közszolgáltatás-szervezés és regionalizmus Budapest térségében Készítette: dr. Kovács Róbert Magyar Regionális Tudományi Társaság.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Magyarország 2020 Intézményi reformok. A stratégiai-alkalmazott kutatás jelentősége (tudományos paradigmaváltás) 1. EU távlati „tervezés-kényszer” – előrelátható.
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A regionális fejlődés perspektívái a ROP-ok tükrében Dr. Kolber István államtitkárFIT „Régiók félúton” konferencia.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Pályázatírás módszertana
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Foglalkoztatás-politika
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
AZ ÉSZAK - ALFÖLDI RÉGIÓRÓL Gadus István Társelnök Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Európai Uniós ismeretek
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

A FEJLESZTÉSPOLITIKA HOZZÁJÁRULÁSA A TERÜLETI KOHÉZIÓHOZ BALÁS GÁBOR HÉTFA KUTATÓINTÉZET MÁJUS 25, FEJLESZTÉSPOLITIKAI AKADÉMIA

Területi folyamatok a 2004 óta A hagyományos törésvonalak nem változtak A centrum-periféria megosztottság nőtt A megyei és kistérségi szinteken vannak kisebb átrendeződések A válságot követően volt egy ideiglenes konvergencia, ami a fellendüléskor még inkább visszafordult Foglalkoztatásbővülés 2011 után egyenletesen, de közmunka nélkül további divergencia 2011-től átalakuló területi intézményrendszer, területi államigazgatási és önkormányzati feladat és hatáskörök Mit tett hozzá a fejlesztéspolitika, hogyan hatott ez vissza a fejlesztéspolitikára?

Fejlődő fogalmi keret A kohéziós politika… „különösen a különböző régiók fejlettségi szintje közötti egyenlőtlenségek és a legkedvezőtlenebb helyzetű régiók lemaradásának csökkentésére törekszik.” (EUMSZ 174. cikk) Változó fogalomértelmezés között Sok kérdést integrál a fogalom A főbb kérdések: – Segítette-e a térségi hátrányok leküzdését – Segített-e integrálódni a nagyobb erősebb piacokhoz – Épített-e és hogyan a helyi adottságokra – Összehangolta-e helyben a fejlesztéseket – Javította-e a térségek közötti és térségi együttműködést

A „vállalás” Az NSRK-ban: – Európai felzárkózás – Belső egyenlőtlenségek csökkentése – Területi harmónia a fejlesztésekben – A fejlesztések területi szinergiáinak megteremtése Ágazati OP-k elsősorban a területi egyenlőtlenség és ágazatspecifikus területi célokat ROP-ok a regionális felzárkózásra és a belső egyenlőtlenségek csökkentésére fókuszáltak Elemezni jöttem nem ítélkezni

Mit tehetett e célokért Forrásokat allokálhatott – Célokra – Területekre Forrásfelhasználási szabályokat alkothatott – Ahogy a projekteket kiválasztották – Ahogy a projekteket megvalósították

Több forrást a leszakadóknak Terelte a forrásokat a lemaradó térségek felé (minden dimenzióban nézve) Szemben a verseny alapú alaplogikájával, ami nem a gyengék terepe Főleg a ROP és a TÁMOP (és a vidékfejlesztés) sikere Az LHH (és a mezőgazdasági) fókusz segített Ezért: – A leszakadók és az erősek közé ragadt egy „szürke zóna” – A gyenge vidékeken a közszféra lett sikeres nem a gazdaság – Elsősorban nem a nyerési esély nőtt, hanem a pályázási gyakoriság! – Régiónként eltérő mintázatok vannak a ROP-ok eltérő stratégiái miatt

A térség domináns projektgazdatípusa

Több forrást adni nem elég A térségek nem zárt világok - nagyok a túlcsordulási hatások A fejlesztéspolitika igazán csak a gyenge térségekben hat A helyi intézményrendszer minősége meghatározza a forrás elköltésének hatékonyságát A fejlesztések közötti koordináció hiánya sokba kerülhetett Ez a pénz inkább szétválaszt és nem összeköt A kiszámíthatatlanág ronthatta a helyi erőforrásokra való támaszkodást

Kicsi nyitott gazdaságok Hatnak a térségek a szomszédos térségek fejlődésére – Foglalkoztatási hatások jelentősen túlcsordulnak (és időben is késnek) – a lakó és munkahely szétválása térségeken átível – Különösen a K+F és a foglalkoztathatósági támogatásoknál kimutatható a pozitív túlcsordulás, a vállalati támogatásoknál a negatív túlcsordulás A centrum funkciót ellátó térségek hatnak leginkább a környező térségekre, településekre – Ahogy a közlekedési rendszer fejlődik ez a tovaterjedő hatás nőhet – Budapest hatása ebből a szempontból a legmesszebb terjed

KMR fejlesztések hatása a helyi GDP-re

A fejlesztéspolitika meghatározó a leszakadóknál Minél nagyobb egy térség gazdasági súlya annál kevésbé domináns a fejlesztéspolitika hatása – Budapest európai térben játszik hatalmas magánforrásokkal itt specifikusan az európai térbe való kilépésben lehet csak látható szerepe, de inkább tág fókuszú volt (tükör kiírások) – Nagyvárosaink főleg hazai versenyben vesznek részt, de a szomszéd országok felé is kacsingatnak Ehhez kérhettek és kaptak is támogatást, a közlekedésfejlesztések vonzáskörzetnövelő hatásai fontosak voltak és a városi infrastruktúra is fejlődött A gazdaságban még itt is a magán források a dominánsak – A települési hierarchiában lefelé haladva a magánszféra fejlesztései visszaszorulnak, a közszféra fejlesztése dominál térségszervezés, közszolgáltatás fejlesztés lehetett volna a fókusz Érdemben a városi infrastruktúra fejlesztést kaptak, de itt már a gazdaságfejlesztésben is súlya volt – A leszakadókba alapinfrastruktúrát, állami funkciókat, mindent ő hozott

Térségi beruházások források szerint

A helyi intézményrendszer szerepe A fejlesztések jelentős része – csak térségi összehangolásban vagy/és – csak más fejlesztésekkel összehangoltan lett volna hatékony Sikeres helyi fejlesztések, ahol – Eleve jobb a térségi együttműködés és – Egyébként is jól szervezett a kormányzás Az EU pénz nem hatott a területi intézmények hatékonyságára De (át/)kialakultak a fejlesztési központok is Horizontális vs. Vertikális kooordináció: – Ahol volt erős szereplő (nagyváros, nagyvállalat) ott volt vertikális koordináció, – kistelepülések között csak a forrásverseny akadályozta az együttműködést – A középvárosoknál egyensúlytalanság

A helyi intézményrendszer szerepe A kistérségek, HACS-ok kevésbé organikusan fejlődtek, így sok helyen nem töltötték be a helyi együttműködés terét Egy bizonyos méret alatt nincs hatékony projektmenedzsment kapacitás ∑: A fejlesztéspolitika helyi sikere nem csak saját erőfeszítésein múlik 2011 után elkezdődött a területi szerepek és intézmények átalakulása, ami még mindig tart A korábbi informális kapcsolatok tovább éltek, de a bizonytalanság a projektmegvalósításban még jobban korlátozta a kooperációt A kisvárosi térségek koordinálása most a legnagyobb kihívás

A forráskihelyezés szerepe Pénz, ami összeköt vagy pénz, ami szétválaszt – Az összefogás lehetősége (LHH) kedvezően hatot, de nem mindenütt, a kistérség megítélése nem volt egységesen pozitív – Az összefogás erőltetése (konzorciumok) nem működött A források kiszámíthatatlansága nem engedte a helyi adottságokra való építkezést, a projektek összekombinálását – követő helyi stratégiákat hozott – Torzón maradt fejlesztéseket – Párhuzamos kapacitások – Egymásra épülő projektek egyes elemeinek elmaradása

Vannak vidékek… A vidékfejlesztés az igazi kihívás – legalább 500 magára maradt település – kapacitás és szervezőerő nélkül – 80 év öröksége – Gyenge humánerőforrással – Térségi kapcsolatok nélkül, kivonult államszervezéssel – Ahol sem a közszolgáltatások nem elérhetőek sem a városi munkaerőpiacok nem elérhetőek – Elöregedés vagy gettósodás perspektívájával Újjáépítésében egyéni sikertörténetek – Helyi hősök szerepe: „világlátott” hosszú távra tervez – türelmes kooperációkat épít – Helyi identitás tart össze és helyi adottságokat fedez fel – Minőségorientált megközelítést hoz – Saját útját járja, a forrásokat beépíti saját hosszú távú terveibe – Inkább szervezési és nem fejlesztési feladat

A szinergiák elmaradása szétszakít A leggyengébb térségekben a problémák komplexek, a megoldás is – komplexitást és – tartós „jelenlétet” kíván Ezeket a fejlesztéspolitika sokszor nem tudta mellé tenni Egy jó példa a képzések és az elvándorlás kapcsolata – Munkanélküliséggel sújtott térségben a képzések az elvándorlást erősítették, még nagyobb nyomort hagyva hátra

Mindezekkel együtt… 2+, 3- +A fejlesztéspolitika kimutathatóan csökkentette, mind a jövedelmi, mind a foglalkoztatási különbségeket +Bekapcsolt integrált térségeket a nagyobb gazdasági terekhez – Inkább civilizálni próbált és nem épített a helyi adottságokra, sőt inkább akadályozta a ksizámíthatatlanságával – Nehezítette a fejlesztések összehangolását – Nem tudta javítani a térségek közötti és térségen belüli együttműködést

Tanulságok ra Hiányzik egy erős területpolitika az összehangolásra és a kapacitáshiányok enyhítésére – Segíteni kell létrejöttét – de nem elnyomva a helyi kezdeményezéseket – A létező szervezetek (járás, megye) kapacitásait és hatásköreit e célból meg kellene erősíteni Kiszámítható forráshozzáférés kell, hogy a saját erőforrásaikra használják – jó irányok Kooperációt díjazó támogatások kellenek – a helyi hősök előtt teret és lehetőséget nyitni, de – nem helyi hősöket gyártani

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Balás Gábor HÉTFA Kutatóintézet