© GfK 2012 | KKV Kutatás| 2013. június 1 CIB BANK KKV ÜZLETÁG CIB STAFÉTABOT KUTATÁS Kutatási eredmények a sajtó képviselői részére 2013. június.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Belső erőforrások a pénzügyekben és az adózásban Kalocsai Zsolt, vezérigazgató RSM DTM Hungary.
Advertisements

Etikai Kódex.
„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
Magyar Export-Import Bank Rt.
Kis- és középvállalkozások és a kommunikáció
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
1 ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap: „Klaszterek”
1 Dr. Szabó László, vezérigazgató Érték a brand mögött – a vállalati image szerepe a hatóanyag alapú felírásnál.
Az adományozás fogadtatása a médiában Kutatási eredmények október.
Versenyelemzés 8.fejezet.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Minőségmenedzsment alapelvek
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Családi vállalkozás.
Családi vállalkozások - prezentáció
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
OTP Bank: finanszírozás és fejlődés
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
Kontrolling házi dolgozat
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
Összefoglaló feladatsorok Fehér Zsolt. A public Relations Olyan kommunikációs tevékenység, melynek célja a vállalkozás és környezete közötti bizalom kiépítése.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Pénzügyi mutatószámok!
Sponsorare necesse est
Minőség menedzsment 6.előadás
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
III. További finanszírozási alternatívák
Vállalkozásmenedzsment I.
Mennyire modern a hazai elit?. 2 Mennyire modern a hazai üzleti elit… … információszerzésben? … médiafogyasztási szokásaiban? … életmódjában?
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
Copyright © Billbarter Hungaria Zrt. Megoldás a lánc és körbetartozás problémáira, forrásnyújtása vállalkozásoknak, üzleti kockázataik csökkentésére!
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Biyovis a mi üzletünk.
K&H a családi vállalatok bankja
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 4. előadás
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK
Lear Corporation Magyarország Kft.
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
A kutatási program leírása
Termék-piacfejlesztési stratégiák (Ansoff-mátrix)
A JÁRMŰIPAR GAZDASÁGI HATÁSA KÖZÉP- ÉS NYUGAT- DUNÁNTÚLI RÉGIÓK FEJLŐDÉSÉRE Alprojekt-záró konferencia Prof. Dr. Róbert Péter Győr, május 4.
Üzleti terv bemutatása
Vállalati terv bemutató
Bankreklám vagy szappanopera?
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Alprojekt-záró konferencia A beszállítói hálózatok menedzsmentjének és vállalati.
Bérrendszerrel kapcsolatos kihívások
Üzleti terv bemutatása
Bérrendszerrel kapcsolatos kihívások
Cégnév Üzleti terv.
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 1 CIB BANK KKV ÜZLETÁG CIB STAFÉTABOT KUTATÁS Kutatási eredmények a sajtó képviselői részére június

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 2 A kutatás módszertana

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 3 Kutatás módszertana Célcsoport: Módszertan: Mintanagyság: Adatfelvétel ideje: 100 millió és 10 Mrd árbevétel közötti cégek vezetői, tulajdonosai Telefonos megkérdezések (CATI) – fő

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 4 KKV-k háttere

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 5 KKV-k háttere A KKV-k 86 százaléka 100 százaléka magyar tulajdonban van. Ez az arány Kelet-Magyarországon kiemelkedően magas, 93 százalék. A KKV-k 99,5 százalékában nincs állami tulajdon. A kkv-k 75 százalékánál a vezető egyben a tulajdonos is. A kisebb árbevételű (100 m Ft-1 Mrd Ft) cégeknél ez még inkább jellemző, A KKV-k 42 százalékát egyetlen vezető irányítja, 58 százalékuknak pedig több vezetője van A KKV-k 41 százalékánál két vezető irányítja a vállalkozást, három, vagy több vezető a cégek 18 százalékánál van jelen Tulajdon Állami, önkormányzati tulajdon Vezető-tulajdonos A Vezető Vezetők száma

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június százalék marad családon belül Azok körében, akik elgondolkodtak az utódláson, 54 százalék esetében már ki is van jelölve az utód A cégek 97 százalékánál a jelenlegi tulajdonos- vezető jelölte ki az utódot, vagy kikérték a véleményét Azok közül a vezetők közül, akik egyben tulajdonosok is, 47 százalék gondolkozott már az utódláson Bázis: azok a tulajdonosok, akik egyben vezetők is Utódlás kérdése Ez a teljes mintára vetítve 21 százalékot jelent Ez a teljes mintára vetítve 21 százalékot jelent Az M Ft árbevétellel rendelkező cégeknél ez az arány kiemelkedően magas, 78 százalék CIB ügyfelek esetében ez az arány alacsonyabb, 91 százalék A nagyobb cégeknél ez az arány még magasabb, 62 százalék

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 7 Vezetés, stratégia, utódlás, kulcsemberek Az „egyvezetős” vállalkozások magasabb arányban gondolkodtak már el az utódláson, mint a több vezető irányítása alatt működők Az adott évre szóló stratégiával rendelkező vállalkozások 37 százaléka gondolkozott már el az utódláson, ez az arány 70 százalék azoknál, akiknek 5 éves stratégiája van Az utódláson már elgondolkodó és kijelölt utóddal rendelkező cégek esetében magasabb arányban volt tudatos döntés a válság miatti stratégiamódosítás Az adatokból az látszik, hogy azok a vezetők, akik egyben tulajdonosok is, kevésbé kérik ki a vezetőtársak véleményét Az 500 fő alatti cégekről elmondható, hogy 11 alkalmazottig nincs kulcsember, ez után minden 5 alkalmazottanként 1 kulcsember van Az „egyvezetős” vállalkozások 78 százalékában a vezető a tulajdonos is egyben. Három, vagy több vezetőnél ez az arány már csak 55 százalék

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 8 A vállalkozások belső működése

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 9 B9: :Milyen kérdésekben dönt Ön cégvezetőként kizárólag egyedül? Bázis: vezetők Döntési jogkör A vezetők leginkább pénzügyekben döntenek egyedül, legkevésbé az értékesítés területén. A vezetők 40 százaléka nyilatkozta azt, hogy mindenben kikéri a vezetőtársai véleményét. A válaszadók 2 százaléka mondta azt, hogy mindenben egyedül hoz döntést.

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 10 B10 Mit gondol, hány kulcsember van az Önök vállalatánál, ha saját magát nem számolja bele? A kulcsemberek száma A KKV-k legnagyobb részénél, 56 százalékuknál 1-3 fő a kulcsemberek száma. A nagyobb árbevételű vállalkozásoknál a 4-6 kulcsember a jellemző. Minél nagyobb egy cég árbevétele, annál inkább jellemző az, hogy 10, vagy ettől több kulcsember van a cégnél.

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 11 B11 Hogyan bánik a kulcsemberekkel, mivel motiválja Őket? A kulcsemberek motiválása A vezetők 18 százaléka nyilatkozta azt, hogy semmilyen módon nem motiválja a kulcsembereket. A leggyakrabban alkalmazott motivációs eszközök a céges mobiltelefon és a jutalom. Az egyre nagyobb felelősségkör ráruházását, mint motivációs tényezőt, az iparban alkalmazzák a legnagyobb arányban.

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 12 B13: Kérem, gondoljon az elmúlt 10 évre! Hány ügyvezető volt a vállalkozásnál? Ügyvezetők száma az elmúlt 10 évben A KKV-k 55 százalékánál 1 ügyvezető volt az elmúlt 10 évben, a vezetők számának átlaga 1,64. A 4, vagy több ügyvezető Közép- Magyarországon a legjellemzőbb. A külföldi tulajdonban is levő vállalkozásoknál 13 százalék válaszolta azt, hogy 4, vagy több ügyvezető volt.

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 13 A vállalkozások külső működése

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 14 Xxx B13: Milyen időtávra szokott stratégia tervet készíteni a vállalat számára? Teljes minta Stratégia terv A vállal- kozások 80 %-a készíti Adott évre szóló 41% A következő 1-2 évre szóló 27% 5 évnél hosszabb időtávra 3% 3-5 évre szóló 19% Adott évre szóló stratégiát legmagasabb arányban a kereskedelemben készítenek A következő 1-2 évre szóló stratégiát a mezőgazdaságban készítenek a legtöbben A 3-5 évre szóló stratégia készítése a nagyobb árbevétellel rendelkező KKV-k esetében 31% Minél nagyobb egy cég árbevétele, annál valószínűbb, hogy rendelkezik 5 évnél hosszabb távú stratégiával. Az agrár szektorban készül a legmagasabb arányban hosszú távú stratégia

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 15 B13: Milyen időtávra szokott stratégia tervet készíteni a vállalat számára? Teljes minta Stratégia terv A stratégia készítést az árbevétel mentén vizsgálva láthatjuk, hogy minél nagyobb a cég árbevétele, annál inkább jellemző, hogy van 3-5 éves, illetve 5 évnél hosszabb időtávra készített terv.

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 16 Bázis: akik készítenek stratégiát Stratégia terv módosítása A stratégiával rendelkező vállalkozások 18 százaléka negyedévente változtatnak a stratégián. Ez az arány a mezőgazdaságban és a kereskedelemben kiemelten magas. A KKV-k leginkább a versenytársak viselkedése és a törvényi szabályozás miatt módosítanak a stratégián, illetve a vevők is fontos tényező számukra. A szállítóknak a kereskedelemben van a legnagyobb hatása.

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 17 40%30% Bázis: teljes minta A stratégia módosítása 20% Azon vállalatok körében, akik módosítottak a stratégián, 78 százalék a válság hatására is felülvizsgálta a tervet, ez az arány az iparban és a kereskedelemben a legmagasabb. A válság hatására végrehajtott felülvizsgálat a vállalatok 52 százalékánál szükségszerű, míg a 48 százalékánál tudatos lépés volt. A tudatos lépésként történt felülvizsgálat a közép- magyarországi cégeknél volt a leginkább jellemző. 80%-a rendelkezik stratégiával 48%-a időközönként változtat a stratégián 37%-a módosított a stratégián a válság hatására 18%-a tudatos volt A KKV-k……

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 18 Versenyelőny a piacon – árbevétel bontásban B18 kérdés: Mit gondol, mi biztosít az ön vállalkozása számára versenyelőnyt a piacon? Bázis:teljes minta, KKV-k vezetői szerint a legnagyobb versenyelőnyt a minőség biztosítja számukra, ezt követi a jó kapcsolat. A jó beszállítókat a kereskedelem szektorban említették a legtöbben, míg a vállalkozás múltját, presztízsét az iparban. Azon cégek, akik rendelkeznek stratégiával, 10 százalékponttal nagyobb arányban említették a folyamatos fejlesztéseket, mint akik nem készítenek.

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 19 Versenyelőny a piacon – ágazati bontásban B18 kérdés: Mit gondol, mi biztosít az ön vállalkozása számára versenyelőnyt a piacon? Bázis:teljes minta, A mezőgazdaságban a jó kapcsolatokat említették a legtöbben, bár a minőség csak 1 százalékban marad el. A folyamatos fejlesztéseket az ipar szektorban említették a legtöbben, míg a jó beszállítókat a kereskedelemben.

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 20 B19 kérdés: Mit gondol, mik egy sikeres vállalkozás alapvető ismérvei? Bázis: teljes minta Egy sikeres vállalkozás alapismérvei KKV-k MezőgazdaságIparKereskedelemSzolgáltatás Elégedett, visszajáró vevőkörPénzügyi stabilitásElégedett, visszajáró vevőkör Megbízhatóság Pénzügyi stabilitásElégedett, visszajáró vevőkör Jó megítélése, hírneve van a cégnek Pénzügyi stabilitás Jó megítélése, hírneve van a cégnek Pénzügyi stabilitás gyors reagáló képesség a piaci és szabályozásbeli változásokra Jó megítélése, hírneve van a cégnek gyors reagáló képesség a piaci és szabályozásbeli változásokra Elégedett munkatársak Jó megítélése, hírneve van a cégnek Elégedett munkatársak Képesség a változásra a piaci körülményeknek megfelelően gyors reagáló képesség a piaci és szabályozásbeli változásokra Képesség a változásra a piaci körülményeknek megfelelően gyors reagáló képesség a piaci és szabályozásbeli változásokra Képesség a változásra a piaci körülményeknek megfelelően gyors reagáló képesség a piaci és szabályozásbeli változásokra Képesség a változásra a piaci körülményeknek megfelelően Elégedett munkatársak Képesség a változásra a piaci körülményeknek megfelelően Jó stratégia Jó kommunikáció Folyamatosan növekvő árbevétel Folyamatosan növekvő nyereség KKV-k szerint a sikeres vállalkozás legfontosabb alapismérve az elégedett, visszajáró vevőkör. Ez a tényező minden szektorban az első helyen áll, kivéve a mezőgazdaságnál, ott a pénzügyi stabilitást tekintik a legfontosabb „alapkőnek”. 100 főnél több alkalmazottal működő cégek vezetői kisebb arányban említették az elégedett munkatársakat, mint az átlag.

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 21 B19 kérdés Mennyire tartja fontosnak a következő tényezőket a vállalatvezetés során? Bázis: teljes minta Vállalatvezetés Átlag 42 KKV-k vezetőinek válaszai alapján kijelenthetjük, hogy a vállalatvezetés során a működés stabilitása a legfontosabb tényező. A vállalat növekedését a kereskedelemben tartják a legfontosabbnak, az elért piaci pozíció megtartására, javítására történő törekvés Kelet- Magyarországon a legkiemelkedőbb.

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 22 B19 c: A három tényező közül melyik a legfontosabb? Bázis: teljes minta Vállalatvezetés A cégvezetők 64 százaléka szerint a három tényező közöl a vállalat működésének stabilitása a legfontosabb tényező. A CIB ügyfeleknél kiemelkedően fontosnak tartják a vezetők a vállalat növekedését, ugyanis 15 százalék említette, különösen igaz ez a kereskedelem szektorban tevékenykedő CIB ügyfelekre (25%).

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 23 Bázis: teljes minta / akik terveznek új terméket vagy szolgáltatást bevezetni Jövőbeni tervek A KKV-k leginkább a jelenlegi piacon szeretnék piaci részesedésüket növelni. Leginkább a mezőgazdaságban jellemző az a nézet, hogy nem készülnek sem termékbevezetésre, sem piacbővítésre. Az új piacok elérését a jelenlegi kínálattal az M Ft árbevételű cégek tervezik a legnagyobb arányban. A KKV-k legnagyobb arányban a hazai piacon tervezik bevezetni az új terméket, szolgáltatást. A külföldre való terjeszkedést leginkább az ipar szektorban tervezik.

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 24 B22 kérdés Van-e késés és ha igen akkor átlagosan milyen késéssel fizetnek vevő partnerei? Bázis: teljes minta Vevői késedelem Átlag 42 A KKV-knál az átlagos vevői késedelem 31 nap. A cégek 32 százalékának nem kell megküzdenie a vevői késedelemmel. A fizetési elmaradás az ipar és a szolgáltatás szektorokban a legnagyobb, a mezőgazdaságban a legkisebb. A CIB ügyfeleknek 30 napos vevői késedelemmel kell számolniuk. A vevői késedelemmel szembesülő vállalatok 19 százaléka érvényesíti partnere felé a késedelmi kamatot.

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 25 B24 kérdés Jelentős vevői késedelem esetén hogyan hidalja át az átmeneti likviditás zavart? Bázis: teljes minta Likviditási zavar áthidalása 42 A KKV-k likviditási zavar esetén leginkább a szállítói kifizetés halasztását és a forgóeszközhitelt választják. A cégek 48 százalékánál nem szokott likviditási probléma előfordulni. A folyószámlahitelt Kelet- Magyarországon, az ipar szektorban választják a leginkább.

© GfK 2012 | KKV Kutatás| június 26 B25 kérdés Mennyire fontos önnek a vevői fizetések beérkezésének kiszámíthatósága? Bázis: teljes minta Vevői fizetések Átlag 42 A vevői fizetések beérkezésének kiszámíthatósága a KKV-k 65 százalékának nagyon fontos. Az átlagértékek alapján a mezőgazdaságban kiemelt fontossággal bír. A vezetők 28 százaléka nyilatkozta azt, hogy beépíti az árképzésbe a vevői fizetési határidőkből fakadó finanszírozási költségeket. A budapesti cégeknél ez az arány 35 százalék.