Főváros: Főváros: Pozsony - Bratislava (lakosság: 452.288 ) Hivatalos nyelv: Hivatalos nyelv:Szlovák Népesség: Népesség:5 395 000 Aktivitási arány: Aktivitási.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
VIZSGAFELADATOK PMMIK, MÁJUS 26. LETÖLTHETŐ:hr2.pte.hu/vizsgappt.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
„Dolgozva tanulj!” Tájékoztató a „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című TÁMOP B-13/ projekt feladatairól
Természetbeni juttatások – egyes béren kívüli juttatások.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár szeptember 7. Könyvtárosok Teadélutánja / „Next Generation” Önképzőkör Beke Gabriella Semmelweis Egyetem Központi.
„A kis- és középvállalkozások együttműködésének erősítése a szlovák-magyar határmenti régióban” Projekt indító konferencia Losonc, szept. 27. Időtartam:
A Europe Direct és más európai uniós tájékoztató hálózatok szerepe Székesfehérvár 2009.március 24.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Beszerzési specialista Dolgozz velünk az Élet habos oldalán!
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Esélyek a munkaerőpiacon
Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
Munkagazdaságtani feladatok
Új pályainformációs eszközök - filmek
ÉVOSZ - Németországi Vállalkozási Tagozat ( ÉVOSZ-IWTD )
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Munkagazdaságtani feladatok
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
031212MVA2_022126_003_k ZAV Auslandsvermittlung Nürnberg ZAV Nemzetközi Munkaerőközvetítő Hivatal Nürnberg ZAV – Auslandsvermittlung Nürnberg Vass Henrietta.
KRÉTA-ESL Bemutató.
Célegyenesben vagy a rajtvonalnál?
Baranya Megyei Önkormányzat
Szakmai gyakorlat tájékoztató
Németország BESZÁMOLÓ 2014
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Főváros: Főváros: Pozsony - Bratislava (lakosság: ) Hivatalos nyelv: Hivatalos nyelv:Szlovák Népesség: Népesség: Aktivitási arány: Aktivitási arány: 49 % Városi lakosság aránya: Városi lakosság aránya:58 % Inflációs ráta: Inflációs ráta: 3 % Pénznem: Pénznem:Szlovák korona - SKK Átlag kereset (2007): Átlag kereset (2007): 671,- Euro (20 146,- SKK) Minimálbér: Minimálbér:270,- Euro (8 100,- SKK) Közigazgatási felosztás: Közigazgatási felosztás: 8 ker ület 79 járás Ter ület : Ter ület : km 2

Az EU/EGT tagállamaiban a munkavállalók szabad mozgása olyan alapvető jog, amely lehetővé teszi valamennyi EU/EGT- tagország polgárai számára, hogy egy másik tagországban ugyanolyan feltételek mellett dolgozhassanak, mint annak saját állampolgárai. Szlovákia a május elsejei csatlakozásakor nem vezetett be semmiféle munkerőpiaci korlátozást a többi Európai Uniós tagállammal szemben. Az EU/EGT tagállamok állampolgárai jogosultak ál l andó lakhatási engedélyre Szlovákia egész területén.

EURES hálózat szolgáltatásai Szlovákiában május 1. óta az ügyfelek használhatják az EURES hálózat szolgáltatásit Szlovákiában is; minden Munka-, szociális és családügyi hivatalban található egy EURES tanácsadó ill. EURES asszisztens – Nyelv tudás A szlovák nyelvtudás általános feltétel Szlovákiában. Az angol és a német a leggyakrabban használt idegennyelvek, de a határmentén a magyar és a lengyel is beszélt nyelvek valamint a cseh, amely a szlovákhoz nagyon hasonló.

A munkáltató: Kívánt számbantoborozhat munkavállalókat: Kívánt számban toborozhat munkavállalókat:  saját válogatással,  a Munka-, szociális és családügyi hivatal segítségével,  személyzeti tanácsadó irodákon, munkerőközvetítő vagy munkerőkölcsönző cégeken keresztül; Meghatározhat az állásajánlatban speciális feltételeket, amelyet a potenciális munkavállalónak teljesítenie kell, mint például:  nyelvismeret,  szakmai gyakorlat,  további ismeretek vagy gakorlat, például – számítástechnikai ismeretek, jogosítvány, hegesztő szakigazolvány stb.

A munkavállaló: Jelentkezhet állásra:  saját kezdeményezésre;  válaszolva egy meghirdetett állásajánlatra a Munka-, szociális és családügyi hivatal adatbázisában ;  válaszolva egy a munkáltató ill. munkerőközvetítő által meghirdetett állásajánlatra (az interneten, napilapban stb.)

Motivációs levél A motivációs levél az állás meghirdetőjének, illetve a potenciális munkáltatónak címezve tartalmazza azokat a fontos információkat, amelyek nem kerültek be az önéletrajzba. A motivációs levélhez mellékeljük a szakmai önéletrajz mellett a munkakörhöz szükséges végzettséget igazoló dokumentumok, nyelvvizsga-bizonyítványok másolatait. A jelentkezési íven az alábbi dolgokat kell feltüntetni:  A feladó és a címzett címe (munkáltató, munkerőközvetítő stb.)  A jelentkezés keltezése  A jelentkezés oka  Fejtsük ki, hogy honnan szereztünk tudomást az állásról, milyen pozíciót kívánunk megpályázni, milyen, az etöltendő állás szempontjából fontos készségekkel, képességekkel rendelkezünk, mik a céljaink, terveink stb.  Sajátkezű aláírás

Életrajz A strukturált szakmai önéletrajzot, ami nagyjából megfelel a többi európai országban is alkalmazott önéletrajz-szabványnak, általában géppel kell készíteni és tartalmaznia kell az alábbi információkat: Személyes adatok Iskolai végzettség (időrendben visszafelé) Tanfolyamok (időrendben visszafelé) Munkahelyek (időrendben visszafelé) Nyelvtudás, jogosítvány Hobbi, szabadidős tevékenység A CV-n fell kell tüntetni a keltezés mellett a jelentkező sajátkezű aláírását is. Useful websites, including examples of structured CV:

A munkaszerződés A munkavégzés írott munkaszerződésen alapul a munkáltató és a munkavállaló között. A munkáltató a munkaszerződésben meghatározza az alábbi feltételeket:  Feladatkör,  A munkavégzés helye  A fizetési feltételek, hacsaknem adottak a kollektív szerződésben További feltételek:  Fizetési napok;  Munkaidő;  Fizetett szabadság;  A munkáltatónak a munkaszerződésben a próbaidő hosszát is fel kell tüntetnie.

Szlovákiában egységes, 19% adókulcsot használnak. A jövedéki adóról szóló törvény adókedvezményt ad azoknak a munkavállalóknak, akik gyermekeiket 25 éves korukig támogatják ill. eltartják. A kiszámított adót csökkentik az adókedvezmény összegével. Az adófizetők havonta, a munkáltatójukon keresztül jutnak adókedvezményhez. Useful websites:

Minden személynek, aki Szlovákiában szeretne dolgozni vagy élni, részt kell vennie az ország szociális biztosítási rendszerében, mégpedig a következő levonások fizetésével:  Egészségügyi bizotsítási járulék, amelyet a kiválasztott egészségügyi biztosítónak kell fizetni,  Betegbiztosítási járulék, amelyet a Szociális Biztosítónak kell fizetni,  Nyugdíj biztosítási járulék, amelyet a Szociális Biztosítónak kell fizetni,  Munkavállalási járulék, amelyet szintén a Szociális Biztosítónak kell fizetni. Hasznos web címek:

Munkaer őhiány : Munkaer őhiány : FÉMMEGMUNKÁLÓK:  FÉMMEGMUNKÁLÓK: hegesztők, lakatosok, CNC gépkezelők és operátorok ÉPÍT ŐMUNKÁSOK :  ÉPÍT ŐMUNKÁSOK : bádogosok, kőművesek, csempézők, asztalosok, ácsok AUTÓGYÁRTÁSBAN  AUTÓGYÁRTÁSBAN GYÁRTÓIPARBAN  GYÁRTÓIPARBAN SZÁMÍTÁSTECHNIKAI SZAKEMBEREK  SZÁMÍTÁSTECHNIKAI SZAKEMBEREK EGÉSZSÉGÜGYBEN -  EGÉSZSÉGÜGYBEN - ápolók Túlkínálat: Túlkínálat: ADMINISZTRATÍV MUNKAERŐ  ADMINISZTRATÍV MUNKAERŐ SZAKKÉPESÍTÉSSEL NEM RENDELKEZŐ MUNKÁSOK - SEGÉDMUNKÁSOK  SZAKKÉPESÍTÉSSEL NEM RENDELKEZŐ MUNKÁSOK - SEGÉDMUNKÁSOK JOGÁSZOK  JOGÁSZOK ELÁRUSÍTÓK  ELÁRUSÍTÓK MEZ ŐGAZDASÁGI MUNKÁSOK  MEZ ŐGAZDASÁGI MUNKÁSOK

 Információnyújtás és tanácsadás:  betölthető álláshelyekről és pályázatokról  élet és munkakörülményekről  régió munkaerőpiacáról  Információáramlás elősegítése a régió EURES tanácsadói között  Szakképzési lehetőségek feltárása a régióban  A régió munkaerőpiaci fejlesztését szolgáló projektekben való együttműködés

 Tájékoztatás, információnyújtás  Képzett EURES tanácsadókra alapozott munka  Kiemelt toborzási tevékenységeink  Fórumok foglalkoztatók részére  Képzési börzék a „szűk keresztmetszetek” azonosítására  Kiadványok a munkaerő-piaci információk átadására  Portálfejlesztés  Napi együttműködés biztosítása  Partnerszervezetek együttműködésének elősegítése