1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZOCIÁLPEDAGÓGIA INTÉZETI TANSZÉK
Advertisements

MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
 A pedagógiai munkát segítő feladatok jogszabályi környezetének ambivalenciája: • A nevelési és oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. MKM rendelet.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Felsőoktatási felvételi tájékoztató
„Reflektív szociális képzési rendszer a 21
Az iskolai szociálismunka
Gyermekvédelmi alapellátás
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
Beszámoló a fenntarthatósági időszakban végzett feladatokról TÁMOP – 2.2.3–07/1–2F–2008–0008 „Mércénk az ember” Bókay János Humán Szakközépiskola.
TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola” című projekt tevékenységeinek bemutatása.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
Dr. Szöllősi Gábor PhD. egyetemi docens
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGPOLITIKA – JÓ képzettséget és JÓ munkát minden gyermeknek, mire felnő! Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Czibere.
Mesterképzés az EKF-en
Mentortanárképzés eLearning támogatása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
A megújuló tanárképzés
ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar gyógypedagógus szakvizsga
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
A 2014/15. tanévben a vasvári középiskolába lehet tanulni. Vas megyében az elsők között hirdetjük meg a nappali és ingyenes képzést.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI KONCEPCIÓ 2011
1 A gyermekvédelmi szakellátás fővárosi sajátosságai és fejlesztési szükségletei „A gyermekvédelmi szakellátás fejlesztése Budapesten” Fővárosi Gyermekvédelmi.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A tanárképzés szerkezete
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Vegyész szak.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
SZIME XVII. KONFERENCIA
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Ifjúsági információs és tanácsadó szolgáltatások fejlesztése Csellengők konferencia Pécs, Horváth Viktória.
A magyarországi pályatanácsadók kompetenciajegyzékének összeállítása és harmonizálása az európai standardokkal Kutatási beszámoló Előadó: Fejér Noémi 2009.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta február 1.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
Lejtmenetből lendület
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Nyíregyházi Egyetem Alkalmazott Humántudományok Intézete
Alkalmazott Humántudományok Intézete
A könyvtárostanári képzési lehetőségekről
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán

2 Család-, gyermek- és ifjúságvédő szakpedagógus Gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó Szakirányú továbbképzéseink

3 Esti tagozat Képzési idő: 2 félév Bemeneti feltétel: Pedagógusképzési képzési területen legalább alapképzésben szerzett oklevél A képzés célja: olyan pedagógusok képzése, akik képesek az oktatási és nevelési intézményekben gyermekvédelmi feladatok ellátására. - rendszerszemlélet: gyermeket a családdal való egységben kezeli -alkalmas a kompetenciakörébe tartozó intervenciókra - kész a szakmai szolgáltatást biztosító intézményekkel együttműködni Család-, gyermek- és ifjúságvédő szakpedagógus szakirányú továbbképzési szak

4 Képzettsége alapján a család-, gyermek és ifjúságvédő szakpedagógus az alábbi intézményekben, ill. munkakörökben alkalmas nevelő és gyermekvédelmi feladatok ellátására: – a közoktatás intézményeiben: általános és középiskolában gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok ellátására és a családi életre nevelés órák tartására, – nevelési tanácsadókban pedagógusi munkakör betöltésére, – kollégiumokban nevelői, gyermekvédelmi feladatok ellátására – gyermekotthonokban, lakásotthonokban nevelői munkakör betöltésére Család-, gyermek- és ifjúságvédő szakpedagógus szakirányú továbbképzési szak

5 Képzési tartalmak Elméleti kurzusok: A gyermekvédelem alapjai, A gyermekvédelem jogi alapjai, Iskolai gyermekvédelem, Iskolai szociális munka Deviancia és gyermekvédelem szociológiája, Szociálpolitika Családpszichológia, Gyermek- és ifjúsági pszichopatológia Speciális helyzetű családok, Drogok és drogfüggőség, Romológia, Család-, gyermek- és ifjúságvédő szakpedagógus szakirányú továbbképzési szak

6 Képzési tartalmak Gyakorlati kurzusok: A családi életre nevelés elmélete és gyakorlata Segítő kapcsolat és tanácsadás Család- és gyermekvédelem csoportos szakmai gyakorlat Család- és gyermekvédő egyéni szakmai gyakorlat Gyakorlatkísérő szeminárium Komplex esetelemzés Személyiségfejlesztő tréning, Szakmai identitás tréning Család-, gyermek- és ifjúságvédő szakpedagógus szakirányú továbbképzési szak

7 Gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó szakirányú továbbképzési szak Esti tagozat Képzési idő: 4 félév Bemeneti feltétel: társadalomtudományi, bölcsészettudományi, orvos- és egészségtudományi, pedagógus, jogi és hitéleti képzési területek vagy a közigazgatási, rendészeti, katonai képzési terület közigazgatási képzési ágába tartozó területen szerzett legalább BA szintű oklevél Felvételi előfeltétel továbbá legalább 2 éves szakmai tapasztalat családokkal, gyermekekkel és fiatalokkal végzett segítő munkában.

8 Gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó szakirányú továbbképzési szak Elhelyezkedési lehetőség e képzettséggel: gyermekjóléti szolgálatban, területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál, átmeneti otthonban, lakásotthonban, iskolákban, önkormányzati és állami hivatalokban gyermekvédelmi munkakörök betöltése (pl., nevelőszülői tanácsadó, nevelő, gyermekvédelmi gyám, elhelyezési ügyintéző, stb.)

9 Gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó szakirányú továbbképzési szak A képzés fontosabb ismeretkörei: Alapismereti modul (társadalomismereti, jogi, szociálpolitikai, pszichológiai ismeretek) Szakismereti modul a gyermek-, ifjúság- és családvédelem intézményei és azok működése, a gyermekek, fiatalok és családjaik sajátos jellemzői, szükségletei, problémái, speciális segítő beavatkozások elméleti és módszertani alapjai

10 Gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó szakirányú továbbképzési szak A képzés fontosabb ismeretkörei: Gyakorlati rész: szakmai identitás, Készségfejlesztés: segítő kapcsolat tanácsadói tevékenység beavatkozási stratégiák a gyermek- és ifjúságvédelem alap- és szakellátó intézményeiben végzett szakmai gyakorlat

11 Gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó szakirányú továbbképzési szak Képzési tartalmak Személyiségfejlődés, Pszichológia a gyermekvédelemben, Speciális szükségletű gyermekek, Ifjúsági szubkultúrák, Felnőtt pszichopatológia Gyermekvédelmi intézmények működése, gazdálkodása, Kommunikáció- és médiaetika, Szabadidő és élménypedagógia Nevelőszülői ellátás Hivatásetika

12 Könyvtári esték Sapientia szabadegyetem Sapientia nap Etikatanári műhely Programok a Sapientia főiskolán

13 Köszönöm a figyelmet!