Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alkalmazott Humántudományok Intézete

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alkalmazott Humántudományok Intézete"— Előadás másolata:

1 Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Alkalmazott Humántudományok Intézete nevében!

2 Alkalmazott Humántudományok Intézete
) Pedagógia és Andragógia Intézeti Tanszék PEDAGÓGIA ALAPSZAK (BA) Szociálpedagógia és Közösségszervezés Intézeti Tanszék SZOCIÁLPEDAGÓGIA (BA) Pszichológia és Kisgyermeknvelő Tanszék CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEKNEVELŐ ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA) Szociálpedagógia és Közösségszervezés Intézeti Tanszék Közösségszervezés (BA)

3 PEDAGÓGIA ALAPSZAK Pedagógia alapszak: 6 félév
Szakképzettség: pedagógia alapszakos bölcsész Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 180 kredit Az intézet és tanszék tanárai, docensei, adjunktusai várják azokat az ifjú érdeklődőket, akik hivatásuknak tekintik a felnövekvő generáció, a gyerekek és fiatalok nevelésében való közreműködést.

4 PEDAGÓGIA ALAPSZAK A képzés szakmai jellemzői: Gyakorlatorientáció
Bölcsészettudományi és társadalomtudományi ismeretek - A nevelés és oktatás alapjai A pedagógiai tevékenység szervezeti keretei, főbb területei, A pedagógiai praxis kutatásának módszerei, formái, eszközei - Szakmai gyakorlat - Szakdolgozat Idegen nyelvi követelmény: Egy idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél.

5 PEDAGÓGIA ALAPSZAK A képzés után elhelyezkedési lehetőségek: iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli nevelési, oktatási feladatok segítésében való közreműködés, nevelési, oktatási intézményekben, szakmai és civil szervezetekben, oktatási ügyekkel foglalkozó szervezetekben csoportok, egyének tanulását segítő folyamatokban való részvétel.  Továbbtanulási lehetőségek: neveléstudományi diszciplináris mesterképzési szakon.

6 Szociálpedagógia Az alapképzési szak megnevezése: Szociálpedagógia
Képzési idő félévekben: 6 félév +1 félév összefüggő szakmai gyakorlat, összesen: 7 félév, Szociálpedagógia szak idegen nyelvi követelménye: legalább egy élő idegen nyelvből államilag elismert középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges,

7 A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Szociálpedagógus
SZOCIÁLPEDAGÓGIA A felvételihez 1 tárgyból emelt szintű érettségi kell, választható tárgyak: egy idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol) vagy magyar nyelv és irodalom vagy matematika vagy társadalomismeret vagy történelem). A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Szociálpedagógus

8 Szociálpedagógia SZOCIÁLPEDAGÓGIA Az alapképzési szak képzési célja:
Szociálpedagógusok képzése, akik képesek elsősorban a gyermek és ifjúsági korosztály tanulási, szociális és mentális problémáit komplex rendszerben kezelni és az érintett személyekkel együttműködésben segíteni, továbbá a gyermek, a fiatal és környezete egyensúlyát fenntartani, helyreállítani, fejleszteni. Képességeik, készségeik és értékrendjük alapján hatékonyan működnek közre a szociális problémák megelőzésében, megoldásában és az érintettek társadalmi integrációjának az elősegítésében. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.

9 Szociálpedagógia SZOCIÁLPEDAGÓGIA a gyermek- és ifjúságvédelemben,
Elhelyezkedési lehetőségek: a gyermek- és ifjúságvédelemben, a szociális ellátásban, a speciális szükségletű,sérült,halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket és fiatalokat segítő szolgálatokban, a helyettes- és nevelőszülői hálózatokban, gyermekvédelmi központokban, a családsegítésben, a gyermekjóléti szolgálatokban, a kisebbségi intézményekben, a nevelési-oktatási intézményekben, kollégiumokban, a gyermek és ifjúsági szabadidős és üdülési programokban, a fogyatékossággal élők intézményrendszerében, a bűnmegelőzési és büntetésvégrehajtási intézetekben szociálpedagógiai szakmai munka végzése.

10 A képzés főbb tantárgyai
SZOCIÁLPEDAGÓGIA A képzés főbb tantárgyai Alapozó tárgyak: A szociális professzió alapjai, Pedagógia alapjai, Általános és fejlődéslélektan, Társadalomismereti alapok, Jogi alapok. Szakmai törzstárgyak: Egyéni esetkezelés elmélete és gyakorlata, Közösségi szociális munka, Nevelésszociológia, Filozófia, Etika, Közgazdaságtan, Szociális gondoskodás története, Politológia, Az EU társadalompolitikai rendszere, Drogprevenció, Mentálhigiéné, Szociálpszichológia, Személyiségfejlődés és viselkedési zavarok, Közjog, Magánjog, Európa jog, Szociálpedagógia, Gyógypedagógiai alapismeretek, Kisebbségszociológia, Felnőttképzési alapismeretek, Egészségpedagógia, Intézetben nevelkedő gyermekek pedagógiája, Gyermekvédelmi ismeretek. Társadalomtudományi kutatások

11 CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ
Szociálpedagógia CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ A képzés besorolása: Pedagógusképzés képzési terület, képzési ág: óvodapedagógus, tanító Megszerezhető végzettség: alapfokozat, BA Megszerezhető szakképzettség: Csecsemő és kisgyermeknevelő Képzési idő: 6 félév

12 CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ
Szociálpedagógia CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ A képzés célja Olyan pedagógiai szakemberek képzése, akik megfelelő fejlesztési és nevelési módszereket alkalmaznak az újszülöttkortól a 3 (legfeljebb 5) éves korig terjedő életszakaszban ellátásra szoruló csecsemők és kisgyermekek gondozása és fejlesztése érdekében. Hallgatóink a képzésük során komplex gondozási, pedagógiai, pszichológiai és egészségügyi ismeretek birtokába juthatnak.

13 CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ
Szociálpedagógia CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ A képzés célja Segítik a célzott korosztály: egészséges testi és lelki fejlődését; érzelmi és társas kapcsolataik kialakítását, szocializációját; beszédkészségük és értelmi képességük fejlődését; támogatják a kisgyermekes családok nevelési tevékenységét. Az alapképzést elvégző hallgatók számára lehetőség van tanulmányaikat mesterszakon folytatni.

14 Közösségszervező alapszak (BA) – Ifjúsági közösségszervező szakirány
A szak megnevezése: Közösségszervezés Szakképzettség: Ifjúsági közösségszervező Képzési cél: kulturális, humán, közösségi alapú társadalom- és gazdaság- szervező munkát végző szakemberek képzése, aki el tudják látni művelődési, egyházi, civil, vállalkozói és nonprofit szervezetek, állami vagy önkormányzati intézmények, integrált, többfunkciós szervezetek, intézmények működtetését, képesek helyi, közösségi szinten a művelődés, az ifjúság, a felnőttképzés társadalmi és gazdasági helyzetének fejlesztésével összefüggő állami feladat-ellátást megszervezni, meghatározott intézményszintek esetében azt irányítani. A közösségszervező szakember a közösségi művelődés, az ifjúságsegítés és a humánfejlesztés területén, településeken, intézményekben, szervezetek-ben, közösségekben és a közösségi művelődés, az ifjúsági szolgáltatás, a felnőttképzés különböző színterein közvetlen tervező, szervező, értékelő, irányító ill. animátori, koordinátori munkaköröket, feladatokat lát el.

15 Közösségszervezés (BA) – Ifjúsági közösségszervező szakirány
Emelt szintű érettségi: Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni (angol, biológia, francia, magyar nyelv és irodalom, matematika, német, orosz, társadalomismeret, történelem) Idegennyelvi követelmény: egy idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga, vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges A képzéshez szakmai gyakorlat társul.

16 Közösségszervezés (BA) – Ifjúsági közösségszervező szakirány
A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül: filozófiatörténet, társadalmi ismeretek, nyelvtudomány, irodalomtudomány, kommunikáció, informatika, könyvtárismeret művelődéselmélet- és történet, közművelődés közösségi fejlesztés kultúraközvetítés és ifjúsági kultúra ifjúsági- és humánfejlesztés, felnőttképzés Ijfúságsegítő szakirány (50 kredit) Társadalomtudományi kutatások, Az Eu társadalompolitikai rendszere, Egyéni esetkezelés, Közösségi szociális munka, A tanulás formális és nem formális színterei, Tanácsadás kommunikációs alapja, Multikulturális nevelés, Ifjúságszociológia, Szakmai gyakorlat

17 Alkalmazott Humántudományok Intézete
Kapcsolat: a jelentkezőket érdeklődéssel és tisztelettel várja az oktatói kar nevében: Pedagógia alapszak: Dr. Márton Sára főiskolai tanár Szociálpedagógia alapszak: Dr. Baracsi Ágnes főiskolai docens Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak: Szatmári Ágnes főiskolai tanársegéd

18 DIÁKÉLET SPORT (sokféle testedzési lehetőség, sítábor, lovaglás)
KULTÚRA (kiállítások, koncertek, színház) ÖNMŰVELŐDÉS (könyvtár, internet) TUDOMÁNY (önképzőkörök, OTDK) ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS

19 ISKOLAI GYAKORLATOK

20 HALLGATÓINK ÉLETÉBŐL HALLGATÓINK ÉLETÉBŐL

21 DIÁKÉLET

22 SZEMINÁRIUMI ÉLETKÉPEK

23 KÜLFÖLDI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ Erasmus, Campus Mundi, CEEPUS Freemover

24 Terepgyakorlat

25 BULI A Nyíregyházi Egyetem nemcsak a tanulásról szól, hanem a hallgatók életéhez a bulik is hozzátartoznak: szakestek, gólyanap, gólyabál, tánc verseny, farsang. FŐHE  Szórakozó helyek : Campus Café, Club Seven, Index.

26 Alkalmazott Humántudományok Intézete
Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Alkalmazott Humántudományok Intézete"

Hasonló előadás


Google Hirdetések